Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 Dalej »

Tylko Bog wybacza (2013)

Strony (2): 1 2 Dalej »
Opcje tematu
Tylko Bog wybacza (2013)
Ula87
Niezarejestrowany

22-03-2015, 15:04
Julian (Ryan Gosling) jest właścicielem klubu w Bangkoku, w którym prowadzi nie do końca legalne interesy. Kiedy jego brat Billy zostaje zamordowany, życie Juliana radykalnie się zmienia.
opis dystrybutora

Sama nie wiem, co moglabym napisac o tym filmie. To bylo przezycie iscie abstrakcyjne. Tak "glupiego" i niezrozumialego filmu nie ogladalam chyba nigdy. Zawsze mam jakies przemyslenia po seansie, a tu nic... Pustka. Ten film zabil mnie swa bezsensownoscia; pogrzebal we mnie chec do analizy chocby jednego z jego elementow. Nie widze w nim absolutnie nic, co mogloby sprawic, ze powiedzialabym chociazby: "niezly film", "interesujace widowisko", "zaskakujacy w swej innosci". NIE!!!!! Nic z tych rzeczy. Ten film byl "tak mocno inny", ze az nie do przelkniecia.

Jezeli ktos mi napisze, ze film ten wymaga glebszej analizy, ze jest w nim gleboko ukryta prawda czy przeslanie, ktorego widocznie nie zauwazylam lub nie zrozumialam, to powiem jedynie - chwala mi za to, ze nie potrafie zrozumiec o co chodzilo tworcem tego widowiska, bo najwidoczniej swiadczy to o moim nienagannym zdrowiu psychicznym.

Polecam jedynie jako przestroge, zeby tego nigdy wiecej nie ogladac. 1/10 (niestety mniej nie moge, bo zero oznaczaloby, ze tego filmu w ogole nie widzialam).

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

22-03-2015, 15:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2015, 15:37 przez Szczepan600.)
Nie kłam. ;-)

Odpowiedz
Ula87
Niezarejestrowany

22-03-2015, 15:41
W zwiazku z czym?

Odpowiedz
Offline Haqu
Stały bywalec
Liczba postów: 372
Reputacja: 9

22-03-2015, 16:14
Ja bym dal wiecej za sama warstwe artystyczna filmu oraz występy aktorów. Ktoś może rozumieć film, inny nie bo nawet sam Nicolas Winding Refn potwierdził, że film nie jest taki jaki chciał aby był -> jest nawet mini dokument poswiecony zyciu rezysera podczas krecenia tego filmu nakrecony przez jego... Żonę

Odpowiedz
Offline Hollow
Nowy użytkownik
Liczba postów: 5
Reputacja: 0

26-03-2015, 00:16
Tytuł filmu jest już na tyle głupi , że trudno spodziewać się rewelacji . Są ludzie którzy wybaczają wszystko innym , na stronie odwazsiezyc jakbym poszukał to znalazłbym filmik jak na sali sądowej ojciec wybacza zabójcy syna

http://www.wkfilms.pl -- >> Geniusze kina sprawdź teraz !
Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

26-03-2015, 02:15
Mam nadzieje, że wpis Hallowa to żart (chociaż jeden emotikonek na przyszłość proszę, bo się gubię). W przeciwnym razie to jedna z głupszych rzeczy jakie przeczytałem na tym forum (a nie jestem skory do takich spostrzeżeń).

Co do filmu. Ula napisałem "Nie kłam" żartobliwie :-). Jasnym jest, że kłamać nie możesz w zakresie własnej opinii (znaczy można, ale po co). Po prostu jak dla mnie jedziesz po tym filmie chyba za bardzo. Rozumiem, jednak że to nie jest kino dla każdego, ale od początku:

Nie zgodzę się, że to kino niezrozumiałe. Wręcz przeciwnie to kino fabularnie prostackie. W końcu fabuła na płaszczyźnie dosłowności to chyba rzecz jasna. Nikomu kto widział mam nadzieje tłumaczyć nie trzeba dlaczego ktoś tu kogoś szuka, walczy itp. Płaszczyzna interpretacyjna wiadomo dla każdego jest nieco inna. Jednakże i w tym przypadku jest to proste. Refn aż w nazbyt oczywisty sposób określa pewne symbole. Pięści jako symbol pewnej nienawiści, zemsty i drogi jaką obiera nasz bohater. Broni, która go określa. Postać detektywa jako coś w rodzaju zatracającego się obecnie ducha dawnej Azji w swym surowym, ale sprawiedliwym aspekcie. W końcu nawet dano mu jego "katanę" (ale to nie jest katana ;-)) by jasno kojarzył nam się z czymś tak ogranym jak "Wierny Samuraj". Chryste on nawet śpiewa w barze Karaoke :-D (Wspaniałe sceny).

Jednak film najwięcej zyska w sferze klimatu. Realizacja zdjęciowa, kolory, samo miejsce akcji i muzyka pozwalają budować mocne podstawy. Jest to film, który spokojnie można oglądać bez fabuły. Znajdujemy się w dziwnym labiryncie. Naturalnie czy to dobrze czy źle... każdy niech oceni sam. Mnie to się podobało. Coś w czym można sobie zanurkować dla samej formy. Chociaż wiadomo jak to jest gdy nie ma treści... tutaj na szczęście trochę jej znajdziemy.

Nie jest to kino idealne. Właściwie... sporo tu skrzypi. Osobiście sam bym przeprowadził nowy Casting i wywalił Goslinga i Thomas. Podobało mi się jednak, że to coś bliższego zamysłem Vallhali aniżeli Drive. Brakuje w kinach takich obrazów. Ode mnie 7/10 i chyba na święta obejrzę go sobie raz jeszcze (oglądałem go w dniu premiery w kinie... i nieco już mi się zacierają detale fabuły).

Odpowiedz
Ula87
Niezarejestrowany

26-03-2015, 18:35
Niezrozumiale jesli chodzi o przeslanie, nie o fabule - tu wszystko bylo jasne, mam nadzieje... Moim zdaniem bylo zbyt wiele symboliki jak na ok 100 minut filmu, o ile dobrze pamietam.

Niezrozumiale sa tez dla mnie sceny, po pierwsze z karaoke, a po drugie z masturbowaniem sie prostytutki, co jest dla mnie chyba najdurniejsze w tym filmie. Po prostu film nie jest dla mnie, to kompletnie nie moja bajka.

Odpowiedz
Offline Kuba
Nowy użytkownik
Liczba postów: 31
Reputacja: 1

31-03-2015, 22:02
Jak dla mnie - film Refna w bardzo zawoalowany sposób nawiązuje do Jądra ciemności, którym - w tym przypadku - jest Bangkok. I pokazuje, że nie biały człowiek nie może gdzieś przyjechać i zacząć się tam rządzić. Ale to ja tak to odebrałem.

Odpowiedz
Offline faccalto
Stały bywalec
Liczba postów: 289
Reputacja: 7

01-04-2015, 07:39
Przyznam, że wytrwałem pierwsze 15 min seansu i na tym zakończyłem przygodę z tym filmem. Zupełnie nie mój klimat. To że nie obejrzałem całości nie zwalnia mnie z możliwości oceny, dlatego daje zasłużone 1/10. Nie wiem co by musiało się stać, aby obejrzał więcej niż kwadrans.....

: SuperDry : Tommy Hilfiger : Levis : Converse : [SKLEP]

Odpowiedz
Ula87
Niezarejestrowany

01-04-2015, 11:25
Ja dotrwalam, ale ocene tego "dziela" mamy ta sama... Wink

Odpowiedz
Strony (2): 1 2 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku