Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Ogólnie o kinie
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Właśnie obejrzałem w kinie... czyli o wrażeniach z filmów (i z kin)

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
Właśnie obejrzałem w kinie... czyli o wrażeniach z filmów (i z kin)
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 4,979
Reputacja: 135

20-04-2025, 01:21
(19-04-2025, 17:43)Ash-9001 napisał(a):  Bonus: Ryan Coogler prezentuje wszystkie formaty w których wypuszczają ten film Smile

OK, to jest zajebiste, szacunek za taką formę reklamy.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 346
Reputacja: 15

20-04-2025, 14:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2025, 14:50 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
(19-04-2025, 17:43)Ash-9001 napisał(a):  Główny wampir był dla mnie zajebiście ciekawy. Jako widzowie dostajemy o nim tylko skrawki informacji i sami sobie lepimy w głowie skąd on się tam w ogóle wziął, dla mnie to jest duży plus.
Zważywszy na ilość irlandzkich niewolników i imigrantów, wytłumaczenia obecności przedstawiciela tej nacji, nie trzeba szukać w DEI.
Jacko faktycznie wykreował urokliwą postać. Zawsze miałem go za czarusia, ale nie zdawałem sobie sprawy, ze taki z niego tancerz. Pobił Salmę Hayek Wink

(19-04-2025, 17:43)Ash-9001 napisał(a):  Jeśli chodzi o potencjał płytowy to będzie petarda    Zdjęcia są świetne, na płycie film powinien wyglądać rewelacyjnie (ciekawe czy wyjdzie wersja IMAX czy Ultra Panavision, albo mieszana?) Co do dźwięku to w Cinema City jak zwykle głośniki ustawione były na największy huk   , na pewno na płycie będzie dużo lepiej. Muzyka w filmie jest bardzo fajna i gra bardzo ważną rolę. Kupuję płytę na 100%.

Stawiam dolary przeciw orzechom, że AR będzie mieszany, dlatego za płytę podziękuję. Chętnie natomiast obejrzę jeszcze raz w kinie, jeśli kiedykolwiek ściągną do nas tę kopię Ultra PanaVision (analog).
BTW, komu flicker nie straszny i będzie za miesiąc w Dublinie, może zobaczyć Lawrence of Arabia (oraz Ryan's Daughter) w 70 mm, choć prawdę mówiąc, w dobie kapitalnych wydań UHD, jest to raczej bucket list-owa impreza, niż realna konkurencja względem nowoczesnego kina domowego na przyzwoitym poziomie.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

20-04-2025, 14:52
Raczysz żartować chyba. W najlepszym kinie domowym nie jesteś w stanie wyświetlić filmu na 70mm tak, jak na to zasługuje.

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 346
Reputacja: 15

20-04-2025, 16:45
Nie, nie żartuję.
Chcesz podyskutować. otwórz watek. A wcześniej odpowiedz sobie na pytanie, kiedy to ostatnio oglądałeś w kinie film w 70mm i jego dobra reprezentację cyfrową dla porównania.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

20-04-2025, 17:03
W 2018 widziałem w Cannes 2001 na odnowionej kopii 70 mm. W domu nawet nie odpalam, żeby sobie nie psuć wrażenia.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,045
Reputacja: 273

20-04-2025, 17:51
Aha, oczywiście projektor w Multikinie był źle ustawiony / nie przełączył się tak samo jak na moim seansie Twórcy. Heh.

Przynajmniej siedziałem w takiej odległości od ekranu że nie przeszkadzało mi to jakoś bardzo.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 324
Reputacja: 28

27-04-2025, 16:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2025, 17:14 przez Ash-9001.)
Najlepiej by było jakby zrobili wydanie 3-dyskowe. Dysk 1 - wersja IMAX. Dysk 2 - wersja 2.76. Dysk 3 - dodatki Smile Pomarzyć można.

-----

Ten weekend był pół na pół.

Until Dawn (2025)

Jak zobaczyłem, że David F. Sandberg wraca do horroru to się ucieszyłem. On się chyba też bardzo ucieszył, że wreszcie może sobie odpocząć od kina komiksowego, stwierdzam tak po tym jak zobaczyłem jego najnowszy filmik na YT, gdzie chwali się tym, że w Until Dawn jest dużo efektów praktycznych i mało CGI Wink Biedny chyba nadal ma uraz po Shazam 2, tak samo jak niektórzy widzowie... Big Grin I jak mu wyszedł ten powrót? Raczej średnio. Ja tu wyczułem lekką desperację, bo Sandberg nie tylko wraca do gatunku w, którym czuje się bezpiecznie... on tu wraca nawet do pomysłów, które już widzieliśmy w jego krótkometrażówkach i innych horrorach. Jest tu scena jak coś żywcem wyjętego z Lights Out, gdzie światło miga i z każdym mignięciem potwór jest coraz bliżej... Więc ten film to taka bezpieczna zabawa pomysłami z innych horrorów, nie ma tu nic co by wyniosło ten film ponad przeciętność.

Jest to ekranizacja gry, w którą akurat nigdy nie grałem ale wyobrażam sobie, że w grze w pewnym momencie zaczyna nam zależeć na tym aby nasi bohaterowie przeżyli a na końcu gdy im się to w końcu udaje to mamy poczucie, że na to zasłużyli bo przeżyliśmy z nimi ten koszmar. Z tym jest ciężko w tym filmie. Nie ma opcji, żebyśmy się jako widzowie zżyli z tymi bohaterami... A na końcu miałem poczucie, że nie zasłużyli na happy end Big Grin Miałem też problem z pojęciem o co w ogóle chodziło głównemu czarnemu charakterowi...

Żeby nie było, że sama krytyka. Z plusów, film się dobrze oglądało gdy rozwijał motyw, że za każdym razem mają umrzeć w nowy sposób. Więc raz film jest slasherem, raz o duchach/opętaniu itp. (tylko w połowie ten motyw jakby znika... ). Te wspomniane efekty praktyczne są fajne. Inny plus, główna aktorka była ładna Tongue

The Accountant 2 (2025)

Jedynkę oceniam wyżej... ale ten film i tak uważam za sukces i miło spędzony czas w kinie. W tej części jest chyba w sumie mniej akcji niż w jedynce, ale jest zdecydowanie więcej humoru. Duet Affleck/Bernthal ma świetną chemię, fajnie się ogląda ich przekomarzania. Fabuła z początku była dość skomplikowana, ale wszystko się w pewnym momencie ładnie spina, no i te nieliczne sceny akcji wynikają logicznie z tej fabuły, nie ma tu bezsensownych strzelanin dla samych strzelanin a jak już są to są fajnie pokazane. Wygląda na to, że Affleck znalazł tu swoją serię na której będzie przez jakiś czas robił kasę... i dobrze Smile Tylko niech trzymają ten poziom. Z chęcią obejrzę kolejną część, a do tej też z przyjemnością wrócę.

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,427
Reputacja: 125

27-04-2025, 17:21
"Minecraft (2025)" - jak to powiedziała w jednej ze scen, siostra głównego bohatera, "Nonsens goni nonsens" Smile. Ale o dziwo, bawiłem się dobrze. Słabe pierwsze minuty, które za szybko wprowadzają nas do świata Minecrafta i przedstawiają postać graną przez Jacka Black. Potem już całkiem fajnie, pod warunkiem, że nie traktujemy na serio fabuły i tego co widzimy. Twórcy mieli do tego dystans i to widać. Jason Momoa jako Garret - jak dla mnie rewelacja. Po seansie odświeżyłem sobie "Piksele". Film Chrisa Columbusa lepszy, ale "Minecraft" ujdzie.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 324
Reputacja: 28

03-05-2025, 19:32
Thunderbolts* (2025)

Coś jakby drgnęło w MCU  Cool Co prawda historia w tym filmie dalej pozostawia wiele do życzenia, ale przynajmniej nadrabiają świetną chemią między bohaterami i humorem. Dawno się tyle nie śmiałem na filmie z MCU a ostatni Kapitan Ameryka był wyjątkowo drętwy. Tutaj Florence Pugh daje radę jako nieformalna liderka. Jednak jak jest aktor/aktorka z wrodzoną charyzmą to od razu się inaczej ogląda. Anthony Mackie to przyzwoity aktor, ale dla mnie to jest aktor, który błyszczy tylko na drugim planie (jak w The Hurt Locker). Świetny jest też David Harbour, który momentami kradnie show swoją energią. Najważniejsze, że mam poczucie, że ten film popchnął trochę całe uniwersum do przodu, a tego dawno nie było. Zobaczymy co będzie dalej, jak w to wszystko wpasują Fantastyczną Czwórkę? Wydaje mi się, że wszyscy patrzą na F4 jak na zbawców MCU, że to będzie ten film, który przywróci dawny blask... a ja zaryzykuję stwierdzenie, że już pierwsze promyczki widać w Thunderbolts Smile

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,045
Reputacja: 273

03-05-2025, 19:35
Film mi się podobał ale o jakim pchnięciu uniwersum do przodu mowa? Bo chyba tylko o scenie po napisach która nie ma żadnego związku z resztą filmu i jest tak nieporadnym wstępem do Avengers: Doomsday, że zęby bolą.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku