( 6 godzin(y) temu)HAL 9000 napisał(a): No dobra, najważniejsze pytanie!
Jak wygląda RĘKOPIS!
Porównałem kilka scen na szybko (relatywnie niedawno oglądałem kopię z boxu, więc nie mam ciśnienia od razu na całość, choć dość łatwo znowu się zagubiłem w czasie przy tych kilku scenach
) i jakkolwiek sama natura filmu nie pozwala tu na jakiś wizualny nokaut, to ziarenko jest bardzo ładne, czernie solidne, bitrate na wysokim poziomie, no i ogółem poprawę widać gołym okiem, a nawet i ubranym (i to już na dołączonym blu). Generalnie nie sądzę, żeby ten film wyglądał kiedykolwiek lepiej. No chyba, że ktoś cofnie się w czasie, przekona Hasa do kręcenia w kolorze i od razu wróci ze świeżutką kopią do przyszłości.Na plus rozdziały, które są chyba dokładnie tak samo ustawione jak na starym wydaniu (a przynajmniej te parę próbek się pokrywało idealnie, czego o Sanatorium już nie mogę napisać) i występują +- co 10 min.
Przeczytałem też książeczkę - całkiem niezła, choć żaden z autorów nie błyszczy wnioskami, no i obojgu brakuje jednak polskiej perspektywy. Dobrze oddają to zresztą angielskie napisy - w porównaniu do pięknej, kwiecistej i pełnej niuansów językowych (teraz już chyba) staropolszczyzny, tłumaczenie jest proste i bez wyrazu.