Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Wydania BD/UHD potencjalnie ZAGROŻONE

Strony (7): 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Opcje tematu
Wydania BD/UHD potencjalnie ZAGROŻONE
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

27-04-2023, 13:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2025, 15:22 przez pred895.)
Witam w tym temacie tworzymy wspólną listę wydań BD/UHD znajdujących się w naszych kolekcjach, które z jakiś przyczyn nie chcą się już odtwarzać/współgrać z naszymi czytnikami lub zauważyliśmy na nich niepokojące znaki ( naloty, przebarwiania ), które mogą doprowadzić do bezpowrotnej utraty danych. W ten sposób możemy odpowiednio szybciej zareagować i przygotować sobie kopię danego zagrożonego wydania. Pierwszy post to konkretna lista a posty poniżej to krótkie zgłoszenia wadliwych wydań. Należy podać tytuł i link do filmoskopu, najlepiej w ten sposób: Droga (wydanie BD/UK) z krótkim opisem co się stało i na jakim sprzęcie mamy odmowę wspołpracy. Postaram się na bieżąco wprowadzać nowe tytuły do listy.

Droga  - wydanie BD/UK - płyta w żaden sposób nie chce się odczytać - napęd: Oppo,PS3 i PS4.Zgłosił pred895
The Hurt Locker - wydanie BD/UK - osad na płycie, brak odczytu - napęd Panasonic uj-260. Zgłosił pred895
Harry Brown - wydanie BD/UK - osad na płycie, który może przekształcić się w coś poważnego. Płyta po czyszczeniu na razie działa - napęd Panasonic uj-260 . Zgłosił pred895
Pluton - wydanie BD/UK - płyta podczas projekcji zawiesza się w drugiej części filmu - napęd: Oppo 203. Zgłosił pred895
Pewnego razu na Dzikim Zachodzie FR.Błędy odczytu od drugiej warstwy.
Raid - wydanie BD/FR. Płyta pochodzi z felernej tłoczni QOL i u mnie druga warstwa jest już nie do odczytu na żadnym z odtwarzaczy. Zgłosił misfit
Basen - wydanie 4K UHD/FR. Płyta zatrzymuje się od około szóstego rozdziału. Znany problem, dotyczący znaczącej (większości?) liczby sprzedawanych egzemplarzy. Zgłosił misfit
Podniebna poczta Kiki - wydanie BD/IT. Płyta jest już nie do odczytu od drugiej warstwy, a na spodzie płyty widoczny jest brązowawy nalot. Zgłosił misfit
Sierota - wydanie BD/UK - oba komputerowe napędy LG oraz OPPO 203 nie rozpoznają już płyty. Zgłosił misfit
Akademia Policyjna 6 z zestawu BD/UK - oba komputerowe napędy LG nie rozpoznają już płyty, na OPPO 203 jeszcze działa. Zgłosił misfit
Wróg publiczny numer jeden - wydanie BD/DE - oba komputerowe napędy LG oraz OPPO 203 nie rozpoznają już płyty. Zgłosił misfit
Critters 4 - wydanie BD/ES - oba komputerowe napędy LG oraz OPPO 203 nie rozpoznają już płyty. Zgłosił misfit
Cloverfield - wydanie BD/UK - oba komputerowe napędy LG nie są już w stanie wykonać backupa płyty i poddają się po przejściu na drugą warstwę. Podobnie ma się sytuacja w trakcie odtwarzania płyty w OPPO 203, gdy od ~24:18 następuje zwieszka. Zgłosił misfit
Event Horizon- (IT) płyta UHD  - makeMKV nie był w stanie zdekodować płyty (ale to pewnie osobna kwestia), natomiast DVDFab płytę zgrał (napęd ASUS BW-16D1HT), ale bardzo często zwalniał. Zgłosił sebas
Leon - wydanie UHD/UK - płyta zacina się podczas seansu, problemy z odczytem płyty w napędzie ASUS BW-16D1HT. Zgłosił sebas
Piknik pod Wiszącą Skałą - wydanie BD/IT od Koch Media - nalot na płycie, błędy podczas odczytu w napędzie komputerowym. Zgłosił misfit
ROPE - płyta UHD z brytyjskiego pakietu Hitchcocka. Mniej więcej w połowie film się zacina i na ekranie pojawiają się cyfrowe artefakty... ostatecznie moje oppo się poddało ( reset odtwarzacza i przetarcie płyty jedwabną szmatką nic nie dało ). Kopi zapasowej jak na razie nie mogę zrobić ( brak aktualnego klucza do make mkv), ale warto abyście sprawdzili swoje płytki. Wydanie kupione w okresie czarnego piątku za pośrednictwem amazon.it. Płyta nie posiada żadnych rys i odcisków.
Ujrzałem diabła - wydanie UK. Błędy odczytu od drugiej warstwy.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline pred895
Posting Freak

03-05-2023, 17:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2023, 17:30 przez pred895.)
Hurt Locker - wydanie brytyjskie. Na płycie pojawił się niepokojący tłusty nalot, prawdopodobnie doszło do reakcji chemicznej z nadrukiem lub przez charakterystyczny osad na pudełku BD, które było całe uwalone od środka... Nawet nie próbowałem tego wkładać do Oppo i po dokładnym czyszczeniu jedwabną chusteczką czytnik BD Panasonic uj-260 poddał się na starcie, natomiast LGBP55EB40 jakimś cudem odczytał płytę i udało mi się zrobić kopię zapasową. Tak więc dodaję do listy.

Harry Brown - (wydanie BD/UK) - ten sam wydawca co The Hurt Locker, więc postanowiłem sprawdzić no i na płycie zauważyłem początki nalotu tego syfu... Płytę przetarłem i zrobiłem kontrolny back-up. Dodaje do listy aby mieć na uwadze to wydanie.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

13-05-2023, 08:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2023, 08:09 przez misfit.)
Raid - wydanie BD/FR. Płyta pochodzi z felernej tłoczni QOL i u mnie druga warstwa jest już nie do odczytu na żadnym z odtwarzaczy.

Basen - wydanie 4K UHD/FR. Płyta zatrzymuje się od około szóstego rozdziału. Znany problem, dotyczący znaczącej (większości?) liczby sprzedawanych egzemplarzy.

Podniebna poczta Kiki - wydanie BD/IT. Płyta jest już nie do odczytu od drugiej warstwy, a na spodzie płyty widoczny jest brązowawy nalot.

The Hurt Locker - wydanie BD/UK - oba komputerowe napędy LG oraz OPPO 203 nie rozpoznają już płyty.

Sierota - wydanie BD/UK - oba komputerowe napędy LG oraz OPPO 203 nie rozpoznają już płyty.

Akademia Policyjna 6 z zestawu BD/UK - oba komputerowe napędy LG nie rozpoznają już płyty, na OPPO 203 jeszcze działa.

EDIT:

Wróg publiczny numer jeden - wydanie BD/DE - oba komputerowe napędy LG oraz OPPO 203 nie rozpoznają już płyty.

Critters 4 - wydanie BD/ES - oba komputerowe napędy LG oraz OPPO 203 nie rozpoznają już płyty.

EDIT2:

Cloverfield - wydanie BD/UK - oba komputerowe napędy LG nie są już w stanie wykonać backupa płyty i poddają się po przejściu na drugą warstwę. Podobnie ma się sytuacja w trakcie odtwarzania płyty w OPPO 203, gdy od ~24:18 następuje zwieszka.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

17-05-2023, 19:16
Z mojej strony, potencjalnie zagrożone wydania:
Leon - (UK) płyta UHD - makeMKV - za pierwszym razem czytnik ASUS BW-16D1HT (zainstalowany w kieszeni na USB) poddał się przy pierwszym pliku .tbl. Za drugim razem nie zobaczył płyty. Kolejne próby zakończyły się podobnie. Co ciekawe, efekt uboczny był taki, że napęd przestał rozpoznawać inne płyty które dzień wcześniej bez problemu zrippował.  Dopiero odłączenie napędu od zasilania na kilkanaście sekund sprawiło, że wszystko wróciło do normy. Płytę udało się zgrać, ale trwało to dużo wolniej niż dla innych 3-warstwowych UHD od StudioCanal. Napęd wydawał z siebie często charakterystyczny terkot, który towarzyszy zdaje się zmianie warstwy.
Event Horizon - (IT) płyta UHD - makeMKV nie był w stanie zdekodować płyty (ale to pewnie osobna kwestia), natomiast DVDFab płytę zgrał (napęd ASUS BW-16D1HT), ale bardzo często zwalniał.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

17-05-2023, 19:36
Z tym Leonem coś jest na rzeczy, bo na ostatnim seansie miałem zwiechę na oppo podczas wjazdu Matyldy na posterunek policji. Tak wiec dzięki za info jutro spróbuję zrobić kopię zapasową.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

18-05-2023, 19:51
Nie straszcie. Jakieś jaja. Jak na razie nie zauważyłem dziwnego nalotu na swoich płytach i nie za bardzo mogę sobie wyobrazić jego wygląd. Może ktoś potrafi dobrze go sfotografować?
Na marginesie. Do tej pory odpalam wypalone przez siebie kilkanaście lat temu płytki DVD TDK z unikalnymi materiałami dokumentalnymi. A Wy piszecie, że siadają współczesne krążki BD / UHD! Jakiś koszmar!

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Wiles
Użytkownik
Liczba postów: 189
Reputacja: 8

18-05-2023, 20:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2023, 20:22 przez Wiles.)
Rodzą się we mnie dokładnie takie same pytania. Naprawdę jest tak źle? Stare, wieloletnie płyty DVD, które posiadam w swojej kolekcji działają, a nowsze nośniki padają? Zastanawiam się czy warto w takim razie kupować filmy na BD/UHD. Jeśli tak, to czym się kierować żeby nie wejść minę? Ryzyk fizyk?

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

18-05-2023, 20:42
Mamy na forum technika. Może Sebas coś napisze?
W teorii płyty BD / UHD miały nas przeżyć. Są tłoczone, zatem ta technika ewidentnie góruje nad wypalaniem. Może chodzi o jakieś nieszczelności pomiędzy warstwami? Utlenianie?

Tu mamy dyskusję związaną z płytami DVD.
https://forum.pclab.pl/topic/807867-przebarwienia-na-wytłoczonej-płycie-dvd-co-to/

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

18-05-2023, 21:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2023, 21:50 przez misfit.)
Nie trafiliście nigdy na problematyczne płyty DVD? Może warto rozważyć zagranie w totolotka Wink
Gdyby HD DVD wygrało wojnę formatów to dopiero byłby płacz - szczególnie te dwustronne (na drugiej stronie film na DVD) okazały się być totalnym niewypałem i większość z nich już po kilku latach była nie do odtworzenia.

A co do BD/UHD... ostatnio sprawdziłem ogólnie 1500 moich płyt (z 2500). "Ogólnie", czyli czy napędy komputerowe i OPPO odtwarzają płytę i czy nie ma problemów z odczytem na drugiej (i trzeciej) warstwie. Więc tego testu nie przeszło u mnie 8 filmów, o których wyżej wspomniałem.
Aktualnie robię kopie zapasowe znacznej części płyt i tutaj już "testowi" podlega cała powierzchnia płyty. Na razie, nie licząc tej ósemki, która poległa na podstawowym teście, to z 300 płyt trafiłem na jedną, której nie dało się wykonać kopii zapasowej bez żadnych błędów. Jeśli taka średnia się utrzyma dla wszystkich moich płyt to będę bardzo zadowolony.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

18-05-2023, 22:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2023, 22:13 przez Nfsfan83.)
Coś wydanie od NAJ Smile coś mi słabo zgrywa... Zakładam, że problemy z tłoczonymi to albo jakaś wadliwa seria albo jak zawsze jak spada cena wytworzenia to idzie za tym spadek jakości. Choć ciekawi mnie czy DVD wydane np w 1998 jest lepsze od tego z powiedzmy z 2004?

mam parę plam takich jak piszę Daras np Abyss SE NTSC czy Cobra UK ale zczytuje DVDFab ok.

Odpowiedz
Strony (7): 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   Bender, 3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku