03-05-2024, 08:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2024, 08:40 przez ILSA FAUST.)
(02-05-2024, 20:14)misfit napisał(a): Nah. Przy tym co mi ewentualnie chodzi po głowie to musiałyby paść więcej niż dwa dyski, w tym samym czasie, abym się pożegnał z danymi.
Czyli musisz mieć 8 HDD x 50TB aby mieć back-up-a z back-up-a. To się robi już mała szafa RACK, chłodzenie porządne i zabezpieczenia, a najlepiej dwie szafy, bo jak jedna padnie, i tak dalej i dalej

Zagrożenie jest inne, jak już będziesz miał 100 % kolekcji w back up przyjdzie taki dzień, że zamiast wydawać dukaty na wydania fizyczne będziesz opłacać abonament 10-12 platform streamingowych (policzył ktoś ile to kosztuje miesięcznie?), gdzie w świecie kasowania kontentu w koszty podatkowe będziesz potrzebować kolejne szafy RACK z kolejnymi HDD aby zabezpieczyć Twój ulubiony kontent ze streamów no i back upy do tego
Potem przyjdzie taki dzień, że trzeba będzie sprzedać nośniki fizyczne aby to wszystko utrzymać i back upować
No i tak twój pokój z filmami zamieni się w serwerownię, po prostu.p.s. a co z materiałami dodatkowymi, także back up?
A ja tam wolę podejść do półki, wyciągnąć STEELBOOKA jednego, drugiego, nacieszyć oko tylko czasami, a potem nagle przychodzi mi ochota na całkiem coś innego, a może limitka, poczytać coś o filmie, może postcardy przejrzeć w fotelu wygodnie, do tego może sesja odsłuchu soundtracka z VINYLA jeśli dobry jest, z grafikami kolejnymi i wkładkami do poczytania, albo kilka sesji najlepiej i seans dopiero. Tak lubię najbardziej jak mam kontent w ręku, którym się trochę nacieszę (gra wstępna) nawet jeśli to zwyklak w plastiku (tak najmniej lubię ale czasami trzeba) a dopiero potem wrzucam do OPPO (ostra jazda). A po wszystkim materiały dodatkowe, czasami długimi godzinami (przecież nie wypuszczę jej przed śniadaniem).
Nie potrafię tak po prostu cyk, kliknąć i film leci, jak to robią miliardy ludzi na planecie ZIEMIA

(02-05-2024, 20:14)misfit napisał(a): Zdradzę też tajemnicę, że jeśli kiedyś w to wejdę, to nie tyle z powodu obawy, że nośniki fizyczne mnie nie przeżyją, a bardziej gdy napęd w moim OPPO zaliczy zgon
No jak już jesteśmy przy OPPO to musisz zrobić tak jak ja, back up, drugie OPPO