06-10-2017, 16:53
(06-10-2017, 07:58)Mister Tadeo napisał(a):(05-10-2017, 21:59)Daras napisał(a): Mam pytanie do Mister Teado. Czy pisząc o Universalu miałeś na uwadze krążki od Filmostardy? Właśnie takie płyty (jako pierwsze) przestał czytać mój ostatni odtwarzacz Philipsa.Ogólnie płyty od Universala...
Zatem witaj w klubie. Filmostrada to dawne TiM Film Studio. Schemat jest ten sam. Początkowo płyty długo się ładowały - odtwarzacz „warczał”, a po kilku miesiącach wiadomo…
Łatwiej byłoby mi wymienić garstkę tytułów, które mogę jeszcze oglądać...
Misfit.
Oczywiście spodziewałem się tego typu wątpliwości i jestem gotowy.
Na upartego mógłbym napisać, że prawda leży pośrodku. Jednak bardziej tu chodzi o laser niż płytę. Oto moje uwagi:1. Odtwarzacz A od początku czytał wszystkie filmy Filmostardy. Z czasem ładował je coraz dłużej i „warczał” - jednak startował. Obecnie nie widzi tych krążków, ale też pojedynczych od innych firm (w tym jednego wydania zachodniego).
2. Wszystkie płyty natychmiast odpalają w innym, nowym, odtwarzaczu BDP. Nazwijmy go B.
3. Urządzenie A przeleżało w licencjonowanym serwisie kilka tygodni. Zajmowało się nim dwóch zawodowcó, w tym jeden z licencją Philipsa. Nie pamiętam teraz szczegółów, ale cała elektronika jest OK. Także oprogramowanie.
4. Moja płyta Filmostrady śmigała na odtwarzaczach będących w serwisie (nazwijmy je dla porządku urządzeniami C ).
5. Konkludując. Serwisant wspomniał coś o tak zwanych słabszych płytach / wydaniach, których dogorywający laser nie widzi. To interesujący temat, w którym mogliby zabrać głos specjaliści "tłoczący" krążki. Ciekawą informacją była też ta dotycząca głębokości rowka (to chyba nazwa potoczna). Chodzi o to, że uszkodzony laser nie penetruje pod koniec swego żywota wszystkich poziomów.
6. Uznałem diagnozę serwisantów dotyczącą lasera. Ale też przyjąłem do wiadomości, że mam do czynienia z marnymi płytami. Nie z powodu ich "zestarzenia" (disc rot), lecz „wady wrodzonej”. W tym sensie zgadzam się z Tobą, Misfit. Problem może być też w płycie.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.