Filmozercy.com | Forum
Fury (2014) - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13)
+--- Wątek: Fury (2014) (/watek-fury-2014)

Strony: 1 2

Fury (2014) - Gieferg - 30-11-2014

[Obrazek: fury-brad-pitt.jpg]

Jako fan czterech pancernych Wink nie mogłem przejść obojętnie obok tego filmu.

Duży plus za dwie sceny akcji z czołgiem w roli głównej, załoga i jej "soczyste" pogawędki też na plus. Byłoby naprawdę dobrze, gdyby w końcówce stosunkowo realistyczny film nie zamienił się w Rambo V szkopy biegają naokoło czołgu i dają się zabijać na pęczki, Pitt stoi za działkiem niczym John J. i rozwala wszystko i wszystkich, przyjmuje trzy strzały od snajpera, a po bezpośrednim trafieniu wiązką granatów wyglada tak, że zastanawiałem się, czy się zaraz nie obudzi. No i oczywiście gówniarz musi przeżyć za sprawą "dobrego Niemca". Poza tym scena z "zabawą w dom" jednak trochę za długa i przez to wybiła mnie z rytmu i klimatu.

Poza tym bez większych zarzutów ale i bez zachwytu.

7/10 a byłoby może i 9, gdyby końcówka trzymała poziom, również i za jej sprawą nie mam specjalnej ochoty na powtórkę czy zakup.

RE: Fury (2014) - Kapitan_kusiak - 30-11-2014

W tym przypadku nie mogę się nie zgodzić. Ocena i przemyślenia w zasadzie w 100% podobne do moich.

RE: Fury (2014) - Teabing - 30-11-2014

Mnie bolało jedynie samo zakończenie, Wolałbym żeby to Pitt przeżył, a młody zginął, wtedy byłoby to zakończenie idealne, Pitt jako mentor po raz kolejny zostałby boleśnie doświadczony przez wojnę, pokazałoby to jej bezwzględność, brutalność i bezkompromisowość, bo Pitt przez to zawiódłby wszystkich od swoich ludzi którym obiecał że przeżyją wojnę, po młodego który zaczynał dopiero swoje życie, ponadto jakby został "uratowany" przez tego Niemca po tym jak sam traktował jeńców, mielibyśmy możliwość zaobserwowania pięknego rozdarcia, złamania i zniszczenia bohatera a tak to znowu dostaliśmy ucieczkę w schematy i "film na raz"
7/10

RE: Fury (2014) - Kapitan_kusiak - 01-12-2014

Ja bym może jeszcze od siebie dodał, że nad wyraz dobrze zaprezentował się w tym filmie Beowulf. Smile

RE: Fury (2014) - Gieferg - 13-02-2015

Był kiedyś lepszy film o czołgistach:

RE: Fury (2014) - faccalto - 04-05-2015

Dla mnie to doskonały dramat wojenny doprawiony sporym patosem. Film po seansie którego, mam ochotę na powtórkę z rozrywki. Co ważne zapada w pamięć, bo o okrutnych wydarzeniach na wojnie szybko się nie zapomina . . . Takie kino to ja lubię 10/10

RE: Fury (2014) - Gieferg - 04-05-2015

Końcówka też jest "doskonała"? Serio? Lepiej się jej zrobić nie dało?

RE: Fury (2014) - faccalto - 04-05-2015

(04-05-2015, 10:43)Gieferg napisał(a):  Końcówka też jest "doskonała"? Serio? Lepiej się jej zrobić nie dało?

"Doskonała" bo nie kończy się szczęśliwie, a zapewnia udaną rozrywkę Smile

RE: Fury (2014) - Gieferg - 04-05-2015

Jakby zabili młodego to bym pokiwał głową z uznaniem, a tak? No i nawet to nie zmieniłoby faktu, że finałowa scena akcji jest o kant dupy potłuc i pewnie pasowałaby do Rambo, ale na pewno nie do "doskonałego dramatu wojennego".
Za nią obniżyłem ocenę o całe dwa punkty.

RE: Fury (2014) - pred895 - 04-05-2015

No końcówka za pierwszym razem w moim odczuciu kompletnie przekreśliła ten filmu, wkurwia też nadużycie pocisków smugowych. Za drugim razem na lepszej kopi bardziej mi podszedł i ostatecznie zakupiłem go na blu-ray ze względu na to że 80 % filmu trzyma się kupy i kino wojenne to moja słabość. Jedyna rada to zdystansowanie się do końcówki i nawet fajnie się to ogląda , tak czy siak Ayer zjebał to koncertowo Tongue