Filmozercy.com | Forum
Szukam napisów PL do filmu - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Szukam napisów PL do filmu (/watek-szukam-napisow-pl-do-filmu)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RE: Szukam napisów PL do filmu - Mister Tadeo - 08-03-2025

Dzięki wielkie za pomoc. Udało się.

EDIT

Radość była przedwczesna. Niestety napisy pobierają się z dziwnymi znakami, które są widoczne nawet w notatniku.
Kilka przykładów:

Nowe i używane książki - Księgarnia
Spieszy się pan dokądś?
Kończy mi się przerwa obiadowa.

Wina wtyczki? Ty jej nie użyłeś. U Ciebie też taka kaszana z napisami?

RE: Szukam napisów PL do filmu - piti198 - 09-03-2025

Przecież możesz użyć funkcji zamień w notatniku. Skopiować przykładowy znak i zamienić na właściwy.

RE: Szukam napisów PL do filmu - sebas - 09-03-2025

(08-03-2025, 23:23)Mister Tadeo napisał(a):  Wina wtyczki?
Sprawdź jaka jest docelowa strona kodowa i sam format.

RE: Szukam napisów PL do filmu - Mister Tadeo - 09-03-2025

Jak to sprawdzić? Możesz podać więcej szczegółów?

(09-03-2025, 00:07)piti198 napisał(a):  Przecież możesz użyć funkcji zamień w notatniku.
Ta metoda sprawdza się tylko połowicznie. Np. znak Ä to zarówno ą jak i ę.

RE: Szukam napisów PL do filmu - sebas - 09-03-2025

(09-03-2025, 10:24)Mister Tadeo napisał(a):  Jak to sprawdzić? Możesz podać więcej szczegółów?
Sprawdź w ustawieniach wtyczki. Zakładam, że coś takiego musi tam być. Potrzebujesz stronę kodową windows-1250, kodowanie może być w ANSI albo UTF-8. To co wkleiłeś wygląda bardzo dziwnie. (UTF16?) te przekreślone "prostokąty" mogą oznaczać nieznany symbol, czyli właśnie złą stronę kodową.

(09-03-2025, 10:44)sebas napisał(a):  Zakładam, że coś takiego musi tam być.
Nie ma, albo ja nie umiem znaleźć.

RE: Szukam napisów PL do filmu - czarodziejmarx - 09-03-2025

To pomiń wtyczkę, w inspektorze w zakładce Network po prostu skopiuj ścieżkę pliku vtt i pobierz przez przeglądarkę (w nowej karcie wklej adres, enter, zapisz do pliku). Najlepiej jest w ogóle używać UTF-8, prawdopodobnie w takim właśnie kodowaniu są pliki źródłowe na serwerze, także jak się je otworzy w sensownym edytorze tekstowym (który nie zmieni po cichu kodowania wg swojego widzimisię) to powinno pokazywać UTF-8 - ja otworzyłem parta pierwszego w VSCode i pokazuje UTF-8. Możesz użyć jakiegoś edytora kodu albo np. Notepad++.

RE: Szukam napisów PL do filmu - Piotrek P - 09-03-2025

@Mister Tadeo
Miałem kiedyś ten sam problem z napisami z HBO (też VTT) - to wygląda tak jakby po drodze zrobiła się nieudana podwójna konwersja znaków. Najlepiej jest zrobić tak jak pisze @czarodziejmarx - kopiujesz adres do pliku VTT, otwierasz w nowej karcie i zapisujesz (Ctrl + S) - mimo, że w karcie w Chrome plik będzie wyglądał źle, po zapisie będzie OK. Jeśli zapiszesz plik bezpośrednio z narzędzi deweloperskich z zakładki Sieć (PPM i Save as) to wtedy plik zapisuje się tak jak wrzuciłeś.

RE: Szukam napisów PL do filmu - prodarek - 09-03-2025

To jest typowy uszkodzony plik przez błędną konwersję z niewłaściwego kodowania do kolejnego kodowania, czyli zapewne uszkodzony przez tą powyższą wtyczkę. Czyli albo błędnie wykrywa kodowanie lub błędnie zakłada z góry jakieś kodowanie wejściowe.

Panowie - udało się! Pobrane sposobem opisanym przez @czarodziejmarx i @ Piotrek P. Dzięki wielkie za pomoc.