![]() |
|
Blu-Ray 3D - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Blu-Ray 3D (/watek-blu-ray-3d) |
RE: Blu-Ray 3D - Grześ58 - 22-03-2018 Ja w 3D obejrzałem do tej pory tylko kilka filmów, ale każdy według mnie był wart tego, aby go w 3D obejrzeć. Jak dla mnie to ta technologia polegała na tym, aby w płaskim filmie 2D wprowadzić efekt głębi i to się udawało. Niewiele było filmów, gdzie były efekty wychodzenia z ekranu, ale ja odnoszę takie wrażenie (być może mylne), że takie filmy źle się ogląda w 2D, na przykład Avatar czy Mali agenci 3D (trochę głupi przykład, ale to był pierwszy film, który oglądałem w 3D w domu, wtedy jeszcze w anaglifowych okularach dorzucanych do pudełka w wypożyczalni). Oba te filmy źle mi się oglądało w 2D, ponieważ w momentach kiedy w 3D widać fajne efekty wychodzenia z ekranu, w 2D takie sceny wyglądały dziwnie (lecący w ekran samochód, rozpadające się śrubki i latające po całym obrazie, dziwne ruchy rękami Jake'a w Avatarze, gdzie w 3D w tej sytuacji ręce wychodziły z ekranu). Nie wiem czy dobrze przekazałem to, co chciałem przekazać, być może się mylę, ale dla mnie technologia 3D to zawsze było dodanie głębi do filmu 2D, w taki sposób ją odbierałem i w taki sposób mnie cieszy, gdy teraz jej używam. Blu-Ray 3D - Sokal - 22-03-2018 Coś w tym jest - pisałem to wczesniej kilka razy. Filmy tworzone stricte pod 3d, czasem w 2d wygladaja sztucznie i komputerowo. Pierwszy przyklad z brzegu: otwierajaca sekwencja Herculesa (tego z D. Johnsonem) czy sceny na barce Heliosa z Bogow Egiptu. RE: Blu-Ray 3D - Wolfman - 22-03-2018 Bogowie z Egiptu i 3D? Oglądałem przez pół godziny i wyłączyłem. Ten film z pewnością pod 3D robiony nie był. Mogę polecić w 3D Resident evil 4&5 Life of pi 47 ronin 300 część druga Dredd 3D prometheus król artur Oz RE: Blu-Ray 3D - Grześ58 - 23-03-2018 A jak wygląda sytuacja z filmami animowanymi? Jest coś, co warto obejrzeć w 3D? Epoka lodowcowa, Rio 2, Kraina lodu? Blu-Ray 3D - Sokal - 23-03-2018 90% wygląda świetnie. Te 10% to ogólnie Disney, chociaż i tak źle nie jest. RE: Blu-Ray 3D - Wolfman - 23-03-2018 Toy story 1-3, Open season, Panda 1, Epoka całość Madagaskar,Monster, , Zaplątani ,Brave,,Nemo, Panda trylogia, Good dinosaur, Jungle book, zdecydowanie zacznij od tych Blu-Ray 3D - Sokal - 23-03-2018 Dowolny film od Illumination czy Laiki wypadnie w 3d lepiej od tych co wymienil Wolfman. Ale najwyzsza liga to Żółwik Sammy (2 czesci) i Thunder and the House of Magic. Wolfman myli ewidentnie widowiskowosc filmu z jakoscia efektu 3d. RE: Blu-Ray 3D - Wolfman - 24-03-2018 Ja nie piszę o filmach , których nie posiadam, ani nie oglądałem. Więc trudno bym mylił. Blu-Ray 3D - Sokal - 24-03-2018 Napisałem tak, no zachwalasz 3d od Disneya, które zawsze jest mega zachowawcze w obawie o oczy najmlodszych. RE: Blu-Ray 3D - Mr.Hankey - 27-03-2018 (22-03-2018, 18:59)Sokal napisał(a): Właśnie dlatego (miedzy innymi) 3d poleglo, ze fabryczne ustawienia 3d w naszych tv sa do dup... Ty zrobisz profesjonalna kalibracje, ja tez, a Janusz? Kompletnie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, jakoby kalibracja trybu 3D była w jakikolwiek sposób trudniejsza niż 2D. Tyczy się to również samodzielnych ustawień. Przesuwając suwaki w TV samodzielnie, chcąc uzyskać kolory cieplejsze bądź zimniejsze, czy mniej lub bardziej nasycone, popsujemy dokładnie tyle samo, bez różnicy czy będziemy robić to w 2D czy 3D. Nie zauważyłem również aby fabryczne tryby 3D były jakoś specjalnie skopane względem tego, co oferują producenci w trybach klasycznych. Wyjątkiem jest tutaj Panasonic, który trybem THX Cinema w wielu egzemplarzach zbliża się wręcz do ideału. Naprawdę sądzisz, że kiepskie tryby fabryczne przyczyniły się do upadku 3D? Przecież "Janusz" i tak ustawi sobie tryb Dynamiczny, ewentualnie Standard, bo fajnie świeci... Dla niego nie ma być naturalnie, ma być efektownie i oczojebnie.
|