Filmozercy.com | Forum
Dekalog - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Seriale (https://forum.filmozercy.com/dzial-seriale)
+--- Wątek: Dekalog (/watek-dekalog)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

RE: Dekalog - Bender - 11-08-2019

Nie ma pasów ani kaszety. Obraz wypełnia całkowicie ekran.
Wg opakowania 1.70:1
Czas jest zgodny z tym co na opakowaniu 88 m (1:27:25)
W extrasach jest kilka wywiadów i Tramwaj

Krótki film o zabijaniu:
83 m, 1.72:1

RE: Dekalog - misfit - 11-08-2019

(11-08-2019, 18:20)Bender napisał(a):  Nie ma pasów ani kaszety. Obraz wypełnia całkowicie ekran.
Wg opakowania 1.70:1
Czas jest zgodny z tym co na opakowaniu 88 m (1:27:25)

Więc wychodzi na to, że jest 24 fps, czyli ok, ale jeśli chodzi o AR to oszukują - gdyby było 1.70:1 to po bokach obrazu powinieneś mieć niewielkie pasy tak jak to widać na tych screenach z Criteriona.

http://filmozercy.com/screencomp/krotki-film-o-milosci/

A skoro obraz wypełnia całkowicie ekran to jest to 1.78:1 tak jak w polskim wydaniu. Zagadką pozostaje czy jest DNR tak jak w polskim wydaniu.

Cytat:Krótki film o zabijaniu:
83 m, 1.72:1

Zakładam, że są to dane z okładki ?
Jeśli na płycie czas trwania wynosi tyle samo to tutaj z kolei mamy 25 fps. Obraz też wypełnia całkowicie ekran ?

Na Miłości nie ma nawet najmniejszych czarnych pasów.

Na Zabijaniu są takie jak na tych zdjęciach wyżej. Realny czas: 1:25:28  czyli na pudełku jest błędnie

Edit:

Kadrowanie wygląda jak coś pomiędzy tymi dwoma z porównania powyżej

[Obrazek: kfom.JPG]

RE: Dekalog - misfit - 11-08-2019

A to ciekawe, dzięki.
Polskie wydanie KFOM ma troszkę obcięty obraz po bokach i u góry i u dołu względem Criteriona. Wydanie brytyjskie jest też przekadrowane do 1.78:1, ale wykorzystuje całą szerokość obrazu widzianą u Criteriona, a tym samym jest nieco mniej przycięte u góry i u dołu względem polskiego wydania.
Co do DNR to ciężko to stwierdzić jednoznacznie po zdjęciu, ale wygląda na to, że w brytyjskim wydaniu nie ma takiej woskowiny jak od Studio Blu.

No zdjęcie wiadomo, ale obstawiałbym, że DNR też tak pomiędzy. Jak już wspomniałem nie znam się, ale siary imo nie ma w tym wydaniu.

RE: Dekalog - misfit - 15-08-2019

Co do dźwięku - zarówno w Dekalogu VI (od Arrow) i KFOM (od Criteriona, Studio Blu i na vod.pl) nie miałem wrażenia aby jakieś dialogi były dogrywane or sth, a na tego typu rzeczy jestem dość wyczulony. Ale są dość spore różnice w ich brzmieniu - pisałem o tym dwa lata temu, ale jakoś nikt wcześniej nie kontynuował tego tematu.

W KFOM po rekonstrukcji dialogi (i reszta dźwięków) są wyraźnie niższe niż w Dekalogu VI, słychać to po głosie Szapołowskiej, ale w szczególności u Lubaszenki czy Iwińskiej, często ich głos w KFOM wydaje mi się jakby metaliczny, zniekształcony. Przysłuchałem się też KFOM przed rekonstrukcją i tutaj dialogi brzmią dość podobnie jak w Dekalogu VI po rekonstrukcji - każe mi to przypuszczać, że w KFOM po rekonstrukcji coś poszło nie do końca tak jak powinno ze ścieżką dźwiękową.

Natomiast co do obrazu to jak sam zauważyłeś to co się przede wszystkim rzuca w oczy to różnice w kolorach - w Dekalogu VI są one dużo mniej nasycone, wręcz wypłowiałe, a innym razem niebieskawe. Spore różnice są też w poziomach czerni. Ogólnie obrazek w KFOM jakoś tak bardziej cieszy oko.

Poniżej kilka przykładów (nie wszędzie są to te same klatki bo KFOM i Dekalog VI niemal w całości złożone są z różnych ujęć).
Po lewej Krótki film o miłości (Criterion) po prawej Dekalog VI (Arrow):
[Obrazek: iyiHCANm.jpg] [Obrazek: aqJPYfUm.jpg]

[Obrazek: RGTDyGGm.jpg] [Obrazek: CRq3BJSm.jpg]

[Obrazek: GrCcrEwm.jpg] [Obrazek: 9ZCkED4m.jpg]

[Obrazek: iqXTUPSm.jpg] [Obrazek: ZXXCexKm.jpg]

RE: Dekalog - Mefisto - 16-08-2019

Może mi się wydaje, ale Dekalog nigdy nie był szczególnie nasączony kolorami - w każdym "odcinku" są one dość stonowane, a wszystko tonie raczej w zimnej szarości. Może jednak taki był zamysł, żeby pełnometrażowa miłość i zabijanie były pod tym względem "żywsze". Bo ogólnie Criterion ładniutki.

RE: Dekalog - misfit - 16-08-2019

Nie wiem, w każdym razie zarówno przy KFOM jak i Dekalog VI nadzór/opiekę artystyczną pełnił Witold Adamek czyli operator tychże filmów, tak przynajmniej jest napisane w creditsach.

Jeśli zaś chodzi o KFOZ i Dekalog V to ogólnie pod względem kolorów prezentują się dość podobnie. Co do dźwięku to mam takie same spostrzeżenia jak w przypadku KFOM, a wręcz napisałbym, że jeszcze bardziej nabieram przeświadczenia, że dialogi brzmią nienaturalnie w stosunku do Dekalogu od Arrow.

RE: Dekalog - Mefisto - 29-08-2019

Recka Krótkiego o Kiplingu Wink

RE: Dekalog - misfit - 29-08-2019

5/5 za dźwięk ?

Zalecam Svetowi pilną wizytę u laryngologa, o ile dialogi w wydaniu UK brzmią podobnie jak w KFOZ od Criteriona, Studio Blu czy na kanale youtube Studio TOR Smile