Filmozercy.com | Forum
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady (/watek-jaki-telewizor-wybrac-pytania-i-porady)

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - afflux - 09-08-2024

Ze swojej strony dołożę test LG G4 i przy okazji małe porównanie OLED-ów Samsunga i LG oraz miniled TCL, modeli z tego roku. Myślę że Maciej Koper rzeczowo rozłożył na czynniki pierwsze różnice między modelami i właśnie przy teście jakości obrazu i HDR (8 minuta filmu) wyjaśnia gdzie traci obraz bez wsparcia Dolby Vision. Polecam https://youtu.be/-F35gQusFuQ?si=9Lmxp0TDWjSHpCrT

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - misfit - 09-08-2024

Maciej Koper też nie wie, że DV to tylko frazes? Laik Big Grin
Poza tym w kwestii poprawy kompresji obrazu DV FEL robi tak ogromną różnicę względem HDR10 w znacznej części posiadanych przeze mnie filmów UHD BD (niestety ani Maciej, ani Vincent jeszcze nad tą kwestią się nie pochylili w swoich testach), że z automatu dyskwalifikuję wyświetlacz bez wsparcia dla DV jeśli chodzi o dotychczasowe jak i przyszłe zakupy TV.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - thomasso hi-fi - 09-08-2024

Podobno testów się nie ogląda, bo są stronnicze Smile Widzę, że Maciej Koper to GURU tego forum, no to proszę on z kolegą DV Big Grin Wink Tongue POZAMIATANE Smile Maciej Koper też używa słowa matryca "świeci" Echh ten dział techniczny to kabaret, ale fajnie, lubię się śmiać Big Grin

https://www.youtube.com/watch?v=gUDoyKoSQuU&t=3s

W przyklejonym filmiku sprzed dwóch lat widzę co nieco przekłamań. "99% materiałów nie przekraczających 1000 nitów" nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, przynajmniej w kontekście filmów na UHD BD, bo cała reszta mnie nie interesuje. I standardowo spłycenie DV tylko do dynamicznych metadanych. Ale nie dziwi mnie to specjalnie, z tego co pamiętam to Gmeru już kilka lat temu mówił, że nośniki już dla niego nie istnieją, liczy się tylko streaming. W Netfliksie nie ma treści DV FEL...

Ale cieszy mnie ta pozytywna przemiana u Macieja, od razu przeze mnie zauważona po otwarciu przez niego własnego kanału YT - tak trzymać Smile

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - afflux - 09-08-2024

(09-08-2024, 10:13)thomasso hi-fi napisał(a):  Podobno testów się nie ogląda, bo są stronnicze Widzę, że Maciej Koper to GURU tego forum, no to proszę on z kolegą DV POZAMIATANE Maciej Koper też używa słowa matryca "świeci" Echh ten dział techniczny to kabaret, ale fajnie, lubię się śmiać

Przewidywałem że będzie tego typu odpowiedź - zero faktów jedynie pycha i buta, odpowiedź w stylu "co wy tam wiecie, ja wiem lepiej tylko się pośmiać". Nie jestem ekspertem w tych dziedzinach, ale wychodzę z założenia że warto posłuchać argumentów ludzi którzy mają większą wiedzę niż ja i wyciągnąć wnioski a przy okazji poszerzyć swoją nikłą wiedzę o tematyce która mnie interesuje z punktu widzenia konsumenta, a nie eksperta.
Cieszę się że lubisz się śmiać, jednak są różne rodzaje śmiechu - od radosnego aż do szaleńczego Wink
A co do Macieja to szanuję człowieka z powodu jego wiedzy która jak u każdego człowieka jest ograniczona, merytorycznych wypowiedzi i kultury osobistej którą niejednokrotnie wykazywał na forum HDTV, odpowiadając na zaczepki. Niestety forum HDTV zeszło na psy z powodu wielu "ekspertów", którzy "wiedzieli" wszystko lepiej.
Mimo wszystko pozdrawiam i życzę miłego popołudnia.

A co do argumentów, film który podesłałeś ma dwa lata, to bardzo dużo jeżeli chodzi o technologie - po drugie, tam jest porównanie QD-OLED do matrycy WRGB a jak widać w LG G4 jest matryca MLA. Co do jasności , to faktycznie QD-OLED jest jaśniejszy, ale MLA nie odbiega znacząco od matryc Samsunga i ostatni argument, jak widać jaśniejsza matryca bez Dolby Vision może "przepalać", lub inaczej, nie wydobywać szczegółów z jasnych elementów scen.
Tyle się dowiedziałem i to nie tylko z materiału Macieja.
A teraz życzę dużo uśmiechu.

Vincent już 6 lat temu odkłamywał ten mit (zresztą przez niego samego po części stworzony - za co przepraszał), że dynamiczne metadane mają marginalne znaczenie na wyświetlaczach z jasnością 1000 nitów i wyższą.

Na testach Samsunga S95B z kolei wychodziło, że ten najjaśniejszy OLED w filmach masterowanych pod 4000 nitów, ale ze znacznie niższą faktyczną jasnością (jak np. Tenet) dawał najciemniejszy obraz w stosunku do konkurencji, a to ze względu na dość ułomny algorytm mapowania tonów (45 sekunda poniższego video) i nie był to bynajmniej koniec różnorakich kwiatków jakie wyłapał Vincent w tym Samsungu.

Jak ktoś śledzi temat Samsungów na bieżąco to może napisać czy coś z tego zostało poprawione w którejś aktualizacji i/lub w nowszych modelach i jakie bugi ew. doszły... Wink

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - thomasso hi-fi - 10-08-2024

(08-08-2024, 14:50)misfit napisał(a):  Testy, shootouty są fajne, tylko, że bardzo łatwo w nich o manipulację. Znając zalety i wady danej technologii już samym doborem filmów do testów mogę sprawić, że taki Samsung QD-OLED znajdzie się na pierwszej lub ostatniej pozycji wśród OLED. Poza tym obcując z danym sprzętem kilka czy kilkanaście godzin, nie sposób wyłapać wszystkie babole. Stąd też zdecydowanie wyżej sobie cenię opinie od zaufanych użytkowników.
Tak zgadzam się, że w testach manipulują, ale mimo to je wklejasz. TV nie wypożyczają do domu na testy, (no chyba, że kupno z netu i ewentualny zwrot; nie praktykowałem), wyboru dokonywałem w salonach w oglądając czy testując TV.
Nie mam czasu rozpisywać się nt. dlaczego Samsung nie chce płacić za DV, nawet bez DV są liderem w sprzedaży TV.
Macieja Kopra zna mój kolega, różne rzeczy on mówi Wink Już na jesień AudioShow, można tam z nim pogadać i zobaczyć m.in. jak wygląda kino na projektorze, jak filmy to jednak projektor, jak dla mnie najbardziej naturalny obraz, ale to wątek o TV.
Zawsze rano robię przegląd "prasy" i takie coś wpadło:
https://hdtvpolska.com/najlepsze-telewizory-najlepszy-telewizor-2024-sony-a95l-qd-oled-samsung-s95d-lg-c4-tv-shootout/?fbclid=IwY2xjawEj3KlleHRuA2FlbQIxMAABHc6v06QrTWCSa4ffdUJMeMhtKWNevMN5L1IO-cKmAzag6bDUymPiah1AQA_aem_sIr_0sVtFfuJSsSXC-gqpw#google_vignette

Sony i Samsung z matrycą QD-OLED, którą ja i nie tylko uważam za najdoskonalszą, nie wyobrażam sobie teraz kupić TV premium z matrycą LG.
Można czekać jaką zrobi Sony.

Kolega Wiles chce kupić TV, nie doradzę, nie wiem co można kupić w tej cenie, ale zgadzam się, że nie 43" tylko przeskoczyć na 55", miejsce zawsze się znajdzie.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - djgromo - 10-08-2024

Jeśli chodzi o samsungi to w teście S95D na nowym kanale Maciej zwrócił uwagę na bardzo dobry upłynniacz, który działa w trybie gry nie dodając opóźnienia. Dla graczy może to być coś na co zwrócą uwagę przy zakupie. Jak ktoś ma duży budżet to bym pewnie sugerował pójście w G4 dla wysokiej jasności matrycy, a przy mniejszych środkach w coś z okolic C3/C4 w jakimś większym calażu. U mnie potencjalna wymiana TV pewnie dopiero po przeprowadzce. Może wcześniej monitor zmienię bo obecny coraz bardziej kuleje.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - misfit - 10-08-2024

(10-08-2024, 07:12)thomasso hi-fi napisał(a):  Tak zgadzam się, że w testach manipulują, ale mimo to je wklejasz.

Przede wszystkim wklejam testy od Vincenta, który niemal od samego początku (jeszcze zanim założył kanał na YT) zdobył moje zaufanie i tak jak pisałem w poście który częściowo zacytowałeś - jako jeden z nielicznych zwraca uwagę na niuanse, które większości konkurencji zwykle umykają. Wkleiłeś test QD-OLED Samsunga vs Sony na HDTVPolska, a ja ten sam test, ale od Vincenta. Niech każdy sobie sam oceni, który wygrywa merytoryką.
Te niuanse później decydują czy jestem zadowolony z zakupu, czy też nie. Więc w testach sprzętu u mnie zdecydowanie wygrywa pocieszny Azjata, pomimo tego, że Maciej najprawdopodobniej ma od niego większą wiedzę w kwestii kalibracji obrazu.

MLA vs QD-OLED... obie technologie mają swoje plusy i minusy. Jak ktoś napisze, że ta druga ma więcej zalet to nie będę protestować. Ale poza matrycą liczy się jeszcze software... I z tego powodu osobiście nie wybrałbym Samsunga S95B, nawet gdyby miał wsparcie dla DV.

RE: Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady - thomasso hi-fi - 10-08-2024

(10-08-2024, 09:15)misfit napisał(a):  MLA vs QD-OLED... obie technologie mają swoje plusy i minusy. Jak ktoś napisze, że ta druga ma więcej zalet to nie będę protestować. Ale poza matrycą liczy się jeszcze software... I z tego powodu osobiście nie wybrałbym Samsunga S95B, nawet gdyby miał wsparcie dla DV.
Wybrałbym Sony, tyle, że kosztował 10tys, a za Samsunga zapłaciłem 6tys. (był cashback, więc cena/jakość)