Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady

Strony (174): « Wstecz 1 ... 155 156 157 158 159 ... 174 Dalej »

Opcje tematu
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
Offline afflux
Użytkownik
Liczba postów: 113
Reputacja: 6

#1,561
09-08-2024, 07:37
Ze swojej strony dołożę test LG G4 i przy okazji małe porównanie OLED-ów Samsunga i LG oraz miniled TCL, modeli z tego roku. Myślę że Maciej Koper rzeczowo rozłożył na czynniki pierwsze różnice między modelami i właśnie przy teście jakości obrazu i HDR (8 minuta filmu) wyjaśnia gdzie traci obraz bez wsparcia Dolby Vision. Polecam https://youtu.be/-F35gQusFuQ?si=9Lmxp0TDWjSHpCrT

LG OLED B9 55 cali
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

#1,562
09-08-2024, 08:05
Maciej Koper też nie wie, że DV to tylko frazes? Laik Big Grin
Poza tym w kwestii poprawy kompresji obrazu DV FEL robi tak ogromną różnicę względem HDR10 w znacznej części posiadanych przeze mnie filmów UHD BD (niestety ani Maciej, ani Vincent jeszcze nad tą kwestią się nie pochylili w swoich testach), że z automatu dyskwalifikuję wyświetlacz bez wsparcia dla DV jeśli chodzi o dotychczasowe jak i przyszłe zakupy TV.

Odpowiedz
Offline thomasso hi-fi
Użytkownik
Liczba postów: 174
Reputacja: 9

#1,563
09-08-2024, 10:13
Podobno testów się nie ogląda, bo są stronnicze Smile Widzę, że Maciej Koper to GURU tego forum, no to proszę on z kolegą DV Big Grin Wink Tongue POZAMIATANE Smile Maciej Koper też używa słowa matryca "świeci" Echh ten dział techniczny to kabaret, ale fajnie, lubię się śmiać Big Grin

https://www.youtube.com/watch?v=gUDoyKoSQuU&t=3s

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#1,564
09-08-2024, 10:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-08-2024, 10:50 przez misfit.)
W przyklejonym filmiku sprzed dwóch lat widzę co nieco przekłamań. "99% materiałów nie przekraczających 1000 nitów" nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, przynajmniej w kontekście filmów na UHD BD, bo cała reszta mnie nie interesuje. I standardowo spłycenie DV tylko do dynamicznych metadanych. Ale nie dziwi mnie to specjalnie, z tego co pamiętam to Gmeru już kilka lat temu mówił, że nośniki już dla niego nie istnieją, liczy się tylko streaming. W Netfliksie nie ma treści DV FEL...

Ale cieszy mnie ta pozytywna przemiana u Macieja, od razu przeze mnie zauważona po otwarciu przez niego własnego kanału YT - tak trzymać Smile

Odpowiedz
Offline afflux
Użytkownik
Liczba postów: 113
Reputacja: 6

#1,565
09-08-2024, 12:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-08-2024, 13:11 przez afflux.)
(09-08-2024, 10:13)thomasso hi-fi napisał(a):  Podobno testów się nie ogląda, bo są stronnicze Widzę, że Maciej Koper to GURU tego forum, no to proszę on z kolegą DV POZAMIATANE Maciej Koper też używa słowa matryca "świeci" Echh ten dział techniczny to kabaret, ale fajnie, lubię się śmiać

Przewidywałem że będzie tego typu odpowiedź - zero faktów jedynie pycha i buta, odpowiedź w stylu "co wy tam wiecie, ja wiem lepiej tylko się pośmiać". Nie jestem ekspertem w tych dziedzinach, ale wychodzę z założenia że warto posłuchać argumentów ludzi którzy mają większą wiedzę niż ja i wyciągnąć wnioski a przy okazji poszerzyć swoją nikłą wiedzę o tematyce która mnie interesuje z punktu widzenia konsumenta, a nie eksperta.
Cieszę się że lubisz się śmiać, jednak są różne rodzaje śmiechu - od radosnego aż do szaleńczego Wink
A co do Macieja to szanuję człowieka z powodu jego wiedzy która jak u każdego człowieka jest ograniczona, merytorycznych wypowiedzi i kultury osobistej którą niejednokrotnie wykazywał na forum HDTV, odpowiadając na zaczepki. Niestety forum HDTV zeszło na psy z powodu wielu "ekspertów", którzy "wiedzieli" wszystko lepiej.
Mimo wszystko pozdrawiam i życzę miłego popołudnia.

A co do argumentów, film który podesłałeś ma dwa lata, to bardzo dużo jeżeli chodzi o technologie - po drugie, tam jest porównanie QD-OLED do matrycy WRGB a jak widać w LG G4 jest matryca MLA. Co do jasności , to faktycznie QD-OLED jest jaśniejszy, ale MLA nie odbiega znacząco od matryc Samsunga i ostatni argument, jak widać jaśniejsza matryca bez Dolby Vision może "przepalać", lub inaczej, nie wydobywać szczegółów z jasnych elementów scen.
Tyle się dowiedziałem i to nie tylko z materiału Macieja.
A teraz życzę dużo uśmiechu.

LG OLED B9 55 cali
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#1,566
09-08-2024, 16:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-08-2024, 16:47 przez misfit.)
Vincent już 6 lat temu odkłamywał ten mit (zresztą przez niego samego po części stworzony - za co przepraszał), że dynamiczne metadane mają marginalne znaczenie na wyświetlaczach z jasnością 1000 nitów i wyższą.

Na testach Samsunga S95B z kolei wychodziło, że ten najjaśniejszy OLED w filmach masterowanych pod 4000 nitów, ale ze znacznie niższą faktyczną jasnością (jak np. Tenet) dawał najciemniejszy obraz w stosunku do konkurencji, a to ze względu na dość ułomny algorytm mapowania tonów (45 sekunda poniższego video) i nie był to bynajmniej koniec różnorakich kwiatków jakie wyłapał Vincent w tym Samsungu.

Jak ktoś śledzi temat Samsungów na bieżąco to może napisać czy coś z tego zostało poprawione w którejś aktualizacji i/lub w nowszych modelach i jakie bugi ew. doszły... Wink

Odpowiedz
Offline thomasso hi-fi
Użytkownik

#1,567
10-08-2024, 07:12
(08-08-2024, 14:50)misfit napisał(a):  Testy, shootouty są fajne, tylko, że bardzo łatwo w nich o manipulację. Znając zalety i wady danej technologii już samym doborem filmów do testów mogę sprawić, że taki Samsung QD-OLED znajdzie się na pierwszej lub ostatniej pozycji wśród OLED. Poza tym obcując z danym sprzętem kilka czy kilkanaście godzin, nie sposób wyłapać wszystkie babole. Stąd też zdecydowanie wyżej sobie cenię opinie od zaufanych użytkowników.
Tak zgadzam się, że w testach manipulują, ale mimo to je wklejasz. TV nie wypożyczają do domu na testy, (no chyba, że kupno z netu i ewentualny zwrot; nie praktykowałem), wyboru dokonywałem w salonach w oglądając czy testując TV.
Nie mam czasu rozpisywać się nt. dlaczego Samsung nie chce płacić za DV, nawet bez DV są liderem w sprzedaży TV.
Macieja Kopra zna mój kolega, różne rzeczy on mówi Wink Już na jesień AudioShow, można tam z nim pogadać i zobaczyć m.in. jak wygląda kino na projektorze, jak filmy to jednak projektor, jak dla mnie najbardziej naturalny obraz, ale to wątek o TV.
Zawsze rano robię przegląd "prasy" i takie coś wpadło:
https://hdtvpolska.com/najlepsze-telewizory-najlepszy-telewizor-2024-sony-a95l-qd-oled-samsung-s95d-lg-c4-tv-shootout/?fbclid=IwY2xjawEj3KlleHRuA2FlbQIxMAABHc6v06QrTWCSa4ffdUJMeMhtKWNevMN5L1IO-cKmAzag6bDUymPiah1AQA_aem_sIr_0sVtFfuJSsSXC-gqpw#google_vignette

Sony i Samsung z matrycą QD-OLED, którą ja i nie tylko uważam za najdoskonalszą, nie wyobrażam sobie teraz kupić TV premium z matrycą LG.
Można czekać jaką zrobi Sony.

Kolega Wiles chce kupić TV, nie doradzę, nie wiem co można kupić w tej cenie, ale zgadzam się, że nie 43" tylko przeskoczyć na 55", miejsce zawsze się znajdzie.

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

#1,568
10-08-2024, 07:29
Jeśli chodzi o samsungi to w teście S95D na nowym kanale Maciej zwrócił uwagę na bardzo dobry upłynniacz, który działa w trybie gry nie dodając opóźnienia. Dla graczy może to być coś na co zwrócą uwagę przy zakupie. Jak ktoś ma duży budżet to bym pewnie sugerował pójście w G4 dla wysokiej jasności matrycy, a przy mniejszych środkach w coś z okolic C3/C4 w jakimś większym calażu. U mnie potencjalna wymiana TV pewnie dopiero po przeprowadzce. Może wcześniej monitor zmienię bo obecny coraz bardziej kuleje.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#1,569
10-08-2024, 09:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-08-2024, 09:16 przez misfit.)
(10-08-2024, 07:12)thomasso hi-fi napisał(a):  Tak zgadzam się, że w testach manipulują, ale mimo to je wklejasz.

Przede wszystkim wklejam testy od Vincenta, który niemal od samego początku (jeszcze zanim założył kanał na YT) zdobył moje zaufanie i tak jak pisałem w poście który częściowo zacytowałeś - jako jeden z nielicznych zwraca uwagę na niuanse, które większości konkurencji zwykle umykają. Wkleiłeś test QD-OLED Samsunga vs Sony na HDTVPolska, a ja ten sam test, ale od Vincenta. Niech każdy sobie sam oceni, który wygrywa merytoryką.
Te niuanse później decydują czy jestem zadowolony z zakupu, czy też nie. Więc w testach sprzętu u mnie zdecydowanie wygrywa pocieszny Azjata, pomimo tego, że Maciej najprawdopodobniej ma od niego większą wiedzę w kwestii kalibracji obrazu.

MLA vs QD-OLED... obie technologie mają swoje plusy i minusy. Jak ktoś napisze, że ta druga ma więcej zalet to nie będę protestować. Ale poza matrycą liczy się jeszcze software... I z tego powodu osobiście nie wybrałbym Samsunga S95B, nawet gdyby miał wsparcie dla DV.

Odpowiedz
Offline thomasso hi-fi
Użytkownik

#1,570
10-08-2024, 09:52
(10-08-2024, 09:15)misfit napisał(a):  MLA vs QD-OLED... obie technologie mają swoje plusy i minusy. Jak ktoś napisze, że ta druga ma więcej zalet to nie będę protestować. Ale poza matrycą liczy się jeszcze software... I z tego powodu osobiście nie wybrałbym Samsunga S95B, nawet gdyby miał wsparcie dla DV.
Wybrałbym Sony, tyle, że kosztował 10tys, a za Samsunga zapłaciłem 6tys. (był cashback, więc cena/jakość)

Odpowiedz
Strony (174): « Wstecz 1 ... 155 156 157 158 159 ... 174 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku