![]() |
|
Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny) +--- Wątek: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem (/watek-wydania-dvd-blu-ray-w-open-matte-lub-z-innym-kadrowaniem) |
RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - slavekg - 02-06-2023 (02-06-2023, 09:12)fire_caves napisał(a):Co było w Polsce, to akurat sprawa drugorzędna. Kolorowanie filmów czarno-białych na większą skalę zapoczątkował jeden potentat medialny - bez jakiegokolowiek udziału twórców i wytwórni, która film stworzyła (o czym przed filmem informowała stosowna plansza) - i proceder ten był przez wiele osób z branży filmowej, i nie tylko, ostro krytykowany.(02-06-2023, 07:29)slavekg napisał(a): I jakoś nikomu to nie przeszkadzało.Tak a większość ludzi w Polsce oglądała kolorowe filmy na czarno-białych odbiornikach. Nikt nie narzekał A filmy w full frame były wypuszczone na VHS i do TV oficjalnie przez wytwórnię, która dany film wyprodukowała. Kolorowanie filmów i wypuszczanie ich w full frame to zupełnie dwie różne rzeczy. (02-06-2023, 09:12)fire_caves napisał(a):A co ma z nimi być? Najczęściej miały obcięte boki.(02-06-2023, 07:29)slavekg napisał(a): Przez całe lata 80. i 90. dla wszystkich było oczywiste, że film w AOR będzie pokazywany tylko przez kilka tygodni w kinachA to są dwie dekady dosłownie. A co z filmami sprzed upowszechnienia home video? (02-06-2023, 09:41)misfit napisał(a): zasami trudno się powstrzymać, jeśli dochodzi do absurdalnych twierdzeń, że więcej = lepiej ze strony fanów open matte, którzy z reguły nie mają zbyt wiele pojęcia o kompozycji kadru, itd.Całkowicie się zgadzam. Wcześniej napisałem, że OAR jest "właściwym" formatem. (02-06-2023, 09:41)misfit napisał(a): Na płycie 4K UHD (oraz dołączonym BD) znajduje się do wyboru wersja w AR 1.37:1 oraz 1.66:1. Nie wiem w sumie po co to full frame, bo ewidentnie widać, że film nie był kręcony pod ten format(...)Pierwsza połowa lat 50. to okres przejściowy między 1.37:1 a formatami panoramicznymi. Często było tak, że ten sam film miał jednocześnie dystrybucję w różnych formatach - jedne kina wyświetlały go w 1.37:1, inne panoramicznie. Nie wiem, czy tak było też w tym wypadku, ale przypuszczam, że stąd dwa formaty na płycie. RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - sebas - 02-06-2023 (02-06-2023, 07:29)slavekg napisał(a): Przez całe lata 80. i 90. dla wszystkich było oczywiste, że film w AOR będzie pokazywany tylko przez kilka tygodni w kinach, a najwięcej widzów zgromadzi dzięki VHS i TV - gdzie będzie pokazywany w zupełnie innym formacie niż AOR. I jakoś nikomu to nie przeszkadzało.Ale też nie było innej opcji. TV CRT 4:3. Projektory CRT - też w sumie 4:3. Letterbox z taśmy VHS to jakieś 120 linii rozdzielczości poziomej na kineskopach CRT których przekątna zwykle nie przekraczała 29 cali. W takiej sytuacji full frame takie jak w "Running man" powyżej ma sens, bo nie zabiera nic z tego co widziało się w kinie, w przeciwieństwie do wycinania formatu 1,33:1 z 2,35:1 czy 1,67:1. No chyba, że ktoś miał Laserdisc. Wtedy projektor CRT (czy wczesne LCD) z "podwajaczem" linii i można się było bawić w format "kinowy". (02-06-2023, 07:29)slavekg napisał(a): Niech każdy ogląda w takim formacie, w jakim chce. Ktoś chce full frame, niech ogląda w full frame.Zgadza się, tylko po co pisać, że jak nie dają open matte to jakiś spisek i świadome wymuszanie "okrojonej wersji", co "podprogowo" nam tu sugeruje Nfsfan83 ?(01-06-2023, 20:43)Nfsfan83 napisał(a): 20 lat oglądania crt 4:3 zrobilo swojeJa jestem urodzony w 1981, ale jakoś sentymentu do CRT nie mam. RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - slavekg - 02-06-2023 Żeby było jasne, oglądanie w 4:3 ma wg jakikolwiek sens tylko w przypadku, gdy odsłania na górze i dole ekranu to, co na potrzeby OAR zostało zasłonięte. Jeżeli 4:3 miałoby zostać uzyskane tylko przez obcięcie lewego i prawego boku z AOR, to w dzisiejszych warunkach oglądanie czegoś takiego jest kompletnie bez sensu. I koledze Nfsfan83 chyba właśnie chodzi o oglądanie obrazu, który pokazuje więcej, a nie mniej. "Idealny" full screen był taki, który nic po bokach nie obcinał, choć w praktyce częściej bywało tak, że format 4:3 pokazywał trochę więcej na górze i na dole w porównaniu z OAR, i jednocześnie trochę mniej po lewej i prawej niż OAR. RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Gieferg - 02-06-2023 Cytat:Żeby było jasne, oglądanie w 4:3 ma wg jakikolwiek sens tylko w przypadku, gdy odsłania na górze i dole ekranu to, co na potrzeby OAR zostało zasłonięte. Albo gdy 4:3 to OAR. Raczej oczywiste. RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Nfsfan83 - 02-06-2023 (02-06-2023, 17:12)sebas napisał(a): Zgadza się, tylko po co pisać, że jak nie dają open matte to jakiś spisek i świadome wymuszanie "okrojonej wersji", co "podprogowo" nam tu sugeruje Gdzie ja tą teorię spiskową napisałem??? tak sobie gadam dla żartu...że kadruja pod 16:9. Full Metal Jacket
RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Nfsfan83 - 16-06-2023 Kochany Urwis 1990 BD vs DVD NTSC Fullscreen
RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Nfsfan83 - 12-07-2023 Ten co odnawia skany filmów wrzucił parę skanów trailerów z kliszy 35mm: Bardzo ciekawie wyglądają: 1. Lethal Weapon 1987 ![]() porównajcie sobie z BD ile uciętę 2. Heat 1995 ![]() bardzo do mnie ta kolorstyka przemawia 3. Predator 1987 ![]() nawet fullscreen NTSC opitilony trochę z tego co widać więcej tutaj: https://www.facebook.com/RobsNostalgiaProjects/photos RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Nfsfan83 - 22-12-2023 Scan 35mm - WEB-DLRip Open Matte ![]() ![]() pare innych zrzutów: ![]() ![]() ![]()
RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Nfsfan83 - 01-02-2024 LD vs BD
RE: Wydania DVD/Blu-ray w Open Matte lub z innym kadrowaniem - Daras - 01-02-2024 Ulubiony film mojej żony. Niestety, mamy tylko BD.
|