![]() |
|
Oglądanie filmów w kinie - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Ogólnie o kinie (https://forum.filmozercy.com/dzial-ogolnie-o-kinie) +--- Wątek: Oglądanie filmów w kinie (/watek-ogladanie-filmow-w-kinie) |
RE: Oglądanie filmów w kinie - Mister Tadeo - 30-08-2026 Czyli wygląda na to, że jedyny pozytyw ponownego wprowadzenia T2 do naszych kin to nowe polskie plakaty, specjalnie zaprojektowane na tę okazję. RE: Oglądanie filmów w kinie - Juby - 30-08-2026 Dokładnie (ciekawe czy można gdzieś je zdobyć w formie fizycznej?) No i jest jeszcze jeden plus. Okazja do zrobienia kolejnego rankingu na Filmwebie ![]() https://www.filmweb.pl/lista/46849 RE: Oglądanie filmów w kinie - Mister Tadeo - 30-08-2026 Nie było u Ciebie w kinie wolnych plakatów do wzięcia? Zapytaj obsługę, kiedy skończy się okres wyświetlania. RE: Oglądanie filmów w kinie - Daras - 06-09-2026 Niedziela. W towarzystwie kwasu chlebowego przeglądałem starsze magazyny miesięcznika KINO (przed ich utylizacją). Dzięki pewnemu artykułowi przypomniałem sobie, że na granicy Czesko Polskiej (Krnov) w kinie Mir 70 odbywają się festiwale filmowe z szerokich taśm. W przeszłości wyświetlano też polskie produkcje, oczywiście przekopiowane z standardu 35 mm. W zeszłym roku miało miejsce spotkanie osiemnaste. Przed lekturą pospiesznie wziąłem głęboooki łyk chlebowego przysmaku, aby podczas lektury już nic nie zakłócało podróży do wspomnień z mojej młodości. Czy lubicie poezję? Jeśli nie – zaniechajcie Coś przepisałem... W artykule „WRONY KRACZĄ KRRR”! Adrian Prodeus napisał (Kino nr 8 / 2025): "Film 70 mm został stworzony 70 lat temu, aby zaoferować widzom coś więcej niż 35 mm. Były to dwie rzeczy: większy i ostrzejszy obraz oraz wielokanałowy dźwięk. W tamtych czasach (1955 – 1980) różnica była naprawdę zauważalna i słyszalna. W miarę poprawy jakości drobnoziarnistego filmu 35 mm i pojawienia się dźwięku przestrzennego znaczenie filmu 70 mm zmalało, a ze względu na wyższe koszty produkcji niemal całkowicie znikło. Dlatego trudniej będzie wytłumaczyć to doświadczenie tym, którzy nigdy nie uczestniczyli nawet w pokazie taśmy standardowej szerokości. Dla nich pokaz taśmy 8mm, 16 mm, 35 mm czy właśnie 70 mm będzie miało podobnie zmysłowe wrażenie. Jak pisze Jennifer M. Barker w „The Tactile Eye. Touch and the Cinematic Experience”. Ciało wytwarza względem świata taktylyny stosunek intymności i bliskości, który widać w jego nieludzkim ciele: haptycznie, na powierzchni ekranu, z pieszczotą błyszczącej taśmy oraz drobinek kurzu i włókien na celuloidzie, kinestetycznie, przez kontury przestrzeni pozaekranowej i ekreanowej oraz ciał – tak ludzkich, jak i mechanicznych, które zamieszkują tę samą przestrzeń lub z niej uciekają, i wisceralnie, gdy film przelatuje przez bramy projektora, a obiektywy oddychają." Z całą pewnością mamy w Polsce speców od dawnych technologii. Cały artykuł jest merytoryczny i ciekawy. RE: Oglądanie filmów w kinie - Mefisto - 07-09-2026 (06-09-2026, 23:03)Daras napisał(a): przed ich utylizacją Czemu wyrzucasz? RE: Oglądanie filmów w kinie - Juby - 07-09-2026 Jak masz wyrzucać, to chętnie przyjmę ze dwa numery, które mi zaginęły przed laty
RE: Oglądanie filmów w kinie - Daras - 07-09-2026 Mefisto zapytał: Czemu wyrzucasz? Sprawa jest dość prosta. Co do zasady przeczytane gazety, miesięczniki itp. wyrzucam na makulaturę. Niekiedy coś przekazujemy rodzinie, jeśli ta jest czymś zainteresowana. Dany miesięcznik KINO przetrzymuję rok, zatem na półce mam zawsze 12 egzemplarzy. Może trochę szkoda tej utylizacji, ale muszę mieć miejsce na nowe. Nieco inaczej miała się sprawa z pismami branżowymi powiązanymi z moją profesją. One już od dawna nie są wydawane, a ja nadal przechowuję prawie wszystkie aż od lat 80. Także mam kłopot z przechowywaniem płyt. Szczęśliwie zdobyłem prawie wszystko co chciałem. Może w innym dziale napiszę z jakiego powodu (raczej) nie kupię nowego stojaka pod wypusty Second Hand Video. Ale jeśli coś skrobnę, to w innym miejscu. Juby napisał: Jak masz wyrzucać, to chętnie przyjmę ze dwa numery, które mi zaginęły przed laty Sprawa wygląda tak, że nie mam żadnych numerów sprzed lat. |