Filmozercy.com | Forum
Bernardo Bertolucci - dzieła wszystkie - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+---- Dział: Reżyserzy (https://forum.filmozercy.com/dzial-rezyserzy)
+---- Wątek: Bernardo Bertolucci - dzieła wszystkie (/watek-bernardo-bertolucci-dziela-wszystkie)

Strony: 1 2 3 4

RE: Bernardo Bertolucci - dzieła wszystkie - Kirek - 03-06-2024

[Obrazek: thumb-300x300-15539-dreamers.jpg]

(28-05-2024, 16:58)misfit napisał(a):  Dreamers - przesiadka na UHD z niemieckiego BD. W środku plakat i cztery pocztówki. Na pierwszy rzut oka remaster fajniutki, ale niestety namodzone jest z kadrowaniem i widoczny jest m.in. obszar zarezerwowany dla ścieżki dźwiękowej. Zobaczymy czy będzie mi to przeszkadzało w trakcie seansu... Zapewne tak, a wtedy podejmę decyzję czy będzie zwrot, czy może uda mi się to poprawić własnymi siłami.
Proszę wrzuć porównanie kadrowania dla tych wydań?

RE: Bernardo Bertolucci - dzieła wszystkie - misfit - 03-06-2024

Wkrótce.

Ogólnie jest to podobny przypadek jak choćby z Videodrome na BD od Universal, czyli szczególnie po lewej stronie ekranu mamy obraz, którego nie powinniśmy w ogóle widzieć i skutkiem tego też centrum kadru jest przesunięte trochę na prawo. Ale w przypadku Dreamers sytuacja nie jest tak jednoznaczna bo dotychczasowe wydania BD były przeformatowane z 1.85:1 do 1.78:1 poprzez obcięcie boków obrazu. Niby niewiele trzeba było ucinać, ale jednak nie raz rzuca mi się w oczy w starym BD, że jest zbyt "ciasno" - więc są ujęcia, w których bardziej podoba mi się kadrowanie w remasterze...

W każdym razie wydańsko jednak zostawiam na półce, ale na pewno przekoduję obraz i poprawię sobie kompozycję kadru, tym bardziej, że z tego co się zdążyłem zorientować wystarczy walnąć jedno ustawienie cropa dla całości filmu, nie licząć creditsów początkowych i końcowych. Od biedy można też się pobawić opcją zoom we wszystkich kierunkach w naszych LG OLED.

RE: Bernardo Bertolucci - dzieła wszystkie - Redrum - 03-06-2024

Właśnie jestem po drugim seansie, bo chciałem dojrzeć mankamenty uchwycone przez misfita, ale nic nie zauważyłem.
Dla mnie obraz żyleta, żadnych zastrzeżeń. Ale ja ogólnie "mniej widzę" i z trudem docieram do niuansów wyłapywanych i opisywanych pzez misfita. Big Grin

Recka gdzie obraz dostał 10/10:
https://www.avforums.com/reviews/the-dreamers-4k-blu-ray-review.21783/

RE: Bernardo Bertolucci - dzieła wszystkie - Kirek - 04-06-2024

Casimir Harlow w recenzji na AVForum napisał(a):image in the film's original widescreen aspect ratio of 1.78:1
Skoro Casimir nie rozróżnia 1.85:1 od 1.78:1 to wątpię aby przejmował się przesuniętym kadrowaniem Wink

RE: Bernardo Bertolucci - dzieła wszystkie - misfit - 04-06-2024

Poza tym jednym zdaniem, z ewidentnym babolem, nie ma nic więcej o kadrowaniu w przywołanej recenzji - jak i wielu innych rzeczach. Ale wybaczmy Casimirowi, nie jest łatwo na tym filmie utrzymać koncentrację... Big Grin
Nie podlega żadnej dyskusji, że w remasterze widoczny jest obszar zarezerwowany dla ścieżki dźwiękowej. Większość osób nic takiego nie zauważy, lub też uzna to za zaletę, bo jak wiadomo więcej obrazu = lepiej. Jeśli jednak ktoś ma jako takie pojęcie w kwestii kadrowania obrazu, bez najmniejszego problemu zauważy w trakcie seansu, że coś tutaj nie gra.

Weźmy na tapet sekwencję w jadalni. Raz po raz w remasterze rzuca się w oczy sporo wolnej przestrzeń po lewej stronie obrazu.
[Obrazek: METVUQA_t.jpg] [Obrazek: METVUQC_t.jpg] [Obrazek: METVUQE_t.jpg]

A tak to wygląda na starym BD:
[Obrazek: METVUQ8_t.jpg] [Obrazek: METVUQB_t.jpg] [Obrazek: METVUQD_t.jpg]

Z uwagi na to, że ukazany jest obraz, którego nie powinniśmy widzieć, wychodzą różnego rodzaju babole. Np. poniżej widzimy w kilku ujęciach kawałek ręki, który zaburza kompozycję kadru:
[Obrazek: METVURR_t.jpg] [Obrazek: METVURQ_t.jpg]

BD:
[Obrazek: METVURP_t.jpg] [Obrazek: METVURS_t.jpg]

Z kolei w poniższym ujęciu kamera płynnie przechodzi na dwie postaci: ojca i Matthew, którzy prowadzą między sobą dyskusję. W remasterze widzimy także część postaci Isabelle, która jest tutaj biernym słuchaczem. Zwróćcie uwagę gdzie są skierowane jej oczy.
[Obrazek: METVUUN_t.jpg]

Problem w tym, że 20ms wcześniej jej głowa była skierowana w zupełnie przeciwną stronę.
[Obrazek: METVUUM_t.jpg]

Na starym BD twarz Isabelle nie jest widoczna, a co za tym idzie nie zauważamy żadnych problemów z kierunkiem spojrzeń.
[Obrazek: METVUUX_t.jpg]

Jeśli komuś jeszcze mało, czasami po lewej stronie obrazu obecne jest większe lub mniejsze winietowanie, które już samo w sobie głośno daje znać osobom od kontroli jakości: cymbale, nie zasłoniłeś obszaru ścieżki dźwiękowej. Poniżej kilka ciekawszych przykładów (po lewej UHD, po prawej stare niemieckie BD):
[Obrazek: METVUW2_t.jpg] [Obrazek: METVUW3_t.jpg] [Obrazek: METVUWK_t.jpg] [Obrazek: METVUW1_t.jpg]

Więcej przykładów ukazujących różnice w kadrowaniu:
[Obrazek: METVUYO_t.jpg] [Obrazek: METVUZ0_t.jpg]
[Obrazek: METVUYP_t.jpg] [Obrazek: METVUZ1_t.jpg]
[Obrazek: METVUYR_t.jpg] [Obrazek: METVUYQ_t.jpg]
[Obrazek: METVUYT_t.jpg] [Obrazek: METVUYS_t.jpg]
[Obrazek: METVUYU_t.jpg] [Obrazek: METVUZ2_t.jpg]
[Obrazek: METVUYX_t.jpg] [Obrazek: METVUYW_t.jpg]
[Obrazek: METVUYY_t.jpg] [Obrazek: METVUZ3_t.jpg]
[Obrazek: METVUYZ_t.jpg] [Obrazek: METVUZ4_t.jpg]

Tak jak wcześniej pisałem, stare BD też ma swoje problemy i tu i tam ma zbytnio poucinany obraz, w dużej mierze z tego powodu, że jest przeformatowane z 1.85:1 do 1.78:1. Poniżej przykłady gdzie IMO remaster ewidentnie wygrywa pod względem kadrowania:
[Obrazek: METVUZJ_t.jpg] [Obrazek: METVUZQ_t.jpg]
[Obrazek: METVUZK_t.jpg] [Obrazek: METVUZR_t.jpg]
[Obrazek: METVUZL_t.jpg] [Obrazek: METVUZS_t.jpg]
[Obrazek: METVUZP_t.jpg] [Obrazek: METVUZO_t.jpg]
[Obrazek: METVUZN_t.jpg] [Obrazek: METVUZM_t.jpg]

RE: Bernardo Bertolucci - dzieła wszystkie - Mefisto - 04-06-2024

Czyli i tak źle, i tak niedobrze.

RE: Bernardo Bertolucci - dzieła wszystkie - misfit - 04-06-2024

Dokładnie tak, idealnie będzie dopiero na mojej kopii. Zaskoczyłeś mnie jednak brakiem reakcji na zieleninę w ujęciu w wannie... Wink

RE: Bernardo Bertolucci - dzieła wszystkie - Mefisto - 04-06-2024

To ujęcie mówi samo za siebie Tongue
Ile kosztuje Twoja kopia? Big Grin

RE: Bernardo Bertolucci - dzieła wszystkie - Mefisto - 08-05-2025

I cyk, Ostatnie tango wyprzedane.

RE: Bernardo Bertolucci - dzieła wszystkie - piti198 - 08-05-2025

Przecież masz jeszcze na amerykańskim amazonie
i na tej stronie.