Filmozercy.com | Forum
Kino Vs Streaming w czasach koronawirusa - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach)
+--- Dział: Ogólnie o kinie (https://forum.filmozercy.com/dzial-ogolnie-o-kinie)
+--- Wątek: Kino Vs Streaming w czasach koronawirusa (/watek-kino-vs-streaming-w-czasach-koronawirusa)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Kino Vs Streaming w czasach koronawirusa - Mefisto - 28-05-2020

(28-05-2020, 12:35)Kirek napisał(a):  Tylko w ten sposób łamiesz przyjęte zasady a co gorsza tym czynem nie zwiększasz zagrożenia dla siebie tylko dla innych.

Propaganda TVP dobrze weszła widzę Smile

RE: Kino Vs Streaming w czasach koronawirusa - Kirek - 28-05-2020

Pudło.
Temat był już wałkowany na forum i nie chce mi się za bardzo brać w nim dyskusji.
W każdym razie łatwo wyobrazić sobie, że na seansie będę osoby które podzielają ten pogląd i dla nich każda osoba zdejmująca maseczkę (czyli łamiąca ustalone zasady) zmniejsza komfort oglądania filmu.

Jasne, lepiej się trzy godziny dusić w maseczce - to nie zmniejsza komfortu z pewnością xD

Więc nie chodź do kina, dopóki nie zmienią się zasady.
Cały czas chodzi mi o to aby patrzeć trochę dalej niż czubek własnego nosa.
Idąc do kina akceptujesz przyjęte w nim zasady. Idąc i łamiąc je bo Tobie tak jest wygodniej/przyjemniej, możesz spowodować że inni poczują się mniej komfortowo a przecież oni mogli oczekiwać, że inni będą tych zasad przestrzegać i dlatego się właśnie do tego kina wybrali.

RE: Kino Vs Streaming w czasach koronawirusa - sebas - 28-05-2020

(28-05-2020, 12:59)Mefisto napisał(a):  Propaganda TVP dobrze weszła widzę
Jak propaganda TVP? We wszystkich krajach są podobne obostrzenia.

RE: Kino Vs Streaming w czasach koronawirusa - Gieferg - 28-05-2020

Cytat:Więc nie chodź do kina, dopóki nie zmienią się zasady

Dokładnie.

Jak mi nie odpowiadają zasady obowiązujące w jakimś miejscu to tam nie chodzę.
A gdybym nawet zdecydował się ich trzymać, to nie pójde właśnie ze względu na takich Jubych, którzy zasady będą olewać.
Tak samo jak normalnie wypadałoby w kinie nie hałasować, tak teraz wypadałoby siedzieć w maseczce.

Sorry, ale zasady wbrew logice, to nie są zasady. A poza tym mogę odbić piłeczkę "czubka własnego nosa", bo to Ty nagle oczekujesz ode mnie, że będę się dusił i nie czuł się komfortowo oglądając film tylko dlatego, żebyś sam miał poczucie złudnego bezpieczeństwa. Korona nie zmieniła magicznie zasad rządzących tym światem i fakt, że w kinie ktoś zdejmie maseczkę nie sprawi, że umrzesz.

RE: Kino Vs Streaming w czasach koronawirusa - Gieferg - 28-05-2020

Nie odpowiada mi oglądanie w maseczce (a nie odpowiada) = nie idę do kina.

That simple.

Mógłbyś tak powiedzieć, gdybym wymagał od Ciebie oglądania filmu w maseczce w sytuacji gdy nie ma będzie takiego wymogu w regulaminie kina.

Pewnie optymalnym rozwiązaniem byłoby gdyby część kin działała na zasadzie maseczki obowiązkowe a część bez tego obowiązku i każdy miałby wybór ale na chwilę obecną wątpię aby ministerstwo zdrowia zgodziło się na ten drugi wariant.

(28-05-2020, 15:26)Kirek napisał(a):  Mógłbyś tak powiedzieć, gdybym wymagał od Ciebie oglądania filmu w maseczce w sytuacji gdy nie ma będzie takiego wymogu w regulaminie kina.

Mogę tak powiedzieć i teraz, biorąc pod uwagę, że to nie są wymogi kin, tylko rządu, a sama rozpiska maseczkowa od samego początku (tj. od połowy czasy, gdy już i tak byliśmy w pandemii i nakaz nie obowiązywał, ale mniejsza) prezentuje się następująco:

Cytat:Zakrywać usta i nos muszą co do zasady wszyscy. Wprowadzamy jednak kilka wyjątków. Wśród nich znajdują się:
dzieci do 4 lat,
osoby, które mają problemy z oddychaniem (okazanie orzeczenia lub zaświadczenia nie jest wymagane),
osoby, które same nie mogą założyć lub zdjąć ochrony z twarzy z powodu stanu zdrowia (okazanie orzeczenia lub zaświadczenia nie jest wymagane)

ergo i tak możesz w kinie natrafić na osoby bez maseczek - i co im zrobisz?

(28-05-2020, 15:25)Gieferg napisał(a):  Nie odpowiada mi oglądanie w maseczce (a nie odpowiada) = nie idę do kina.

That simple.

Ponownie odbijam: boisz się o swoje zdrowie na tyle, że osoby bez maseczek wywołują u ciebie dyskomfort psychiczny = nie wychodź z domu.

That simple.

Ale ciągnąć się tak możemy do... cóż, śmierci.

pozdrawiam