![]() |
|
Mierzwiak's Kolekszyn - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Nasze kolekcje (https://forum.filmozercy.com/dzial-nasze-kolekcje) +--- Wątek: Mierzwiak's Kolekszyn (/watek-mierzwiak-s-kolekszyn) |
RE: Mierzwiak - Mierzwiak - 04-09-2017 Szeroka paleta barw + HDR. Cud miód. Zresztą taki Mad Max masterowany w 2K i tak wygląda ewidentnie lepiej, ostrzej, choć może to być właśnie zasługa HDRu. Przestrzenność i głębia obrazu jest genialna. Blade Runner już do mnie jedzie, szykuję się na 2 godzinny orgazm
RE: Mierzwiak - Juby - 04-09-2017 Na innym forum napisałeś... Cytat:Szczerze? Od teraz będę kupować już tylko filmy na UHD. Ja mam odwrotnie. W lipcu naszła mnie pewne refleksja. Pamiętacie rok 2006, kiedy jesienią wychodził Superman Returns? Wtedy reklamowano go jako "Superman Returns już na DVD!" - KONIEC. Niespełna dwa miesiące temu widziałem reklamę Lego Batmana i wyglądała ona tak: "Lego Batman już na DVD, Digital HD, Blu-ray, Blu-ray 3D i Ultra HD" + wydanie specjalne w steelboku. XD Rozwaliło mnie to, ale też uświadomiło jakie mamy obecnie zamieszanie na rynku kina domowego, bo nic nie może wypchnąć DVD z bycia dominującym nośnikiem, i to - za sprawą cen i coraz to mniej imponujących ulepszeń kolejnych nośników - jeszcze przez dobrych kilka lat, może nawet dekadę, się nie zmieni. Dlatego postanowiłem, że kończę ze swoją zasadą kupowania tylko na Blu-ray i po raz pierwszy od 5 lat kupię film(y) na DVD! Do tej pory uważałem to za bezsens, bo po co mi filmy w SD, skoro nawet w telewizji lecą w HD, right? Jednak po głębszym zastanowieniu się, różnica jedynie w rozdzielczości nie jest taka ważna, a jakość filmu nie jest na tyle lepsza żeby wydawać za nie 3-4 razy więcej. Mam możliwość kupna kolekcji Rocky'ego 6DVD za 90 zł (wychodzi po 15 zł na film) i postanowiłem, że stanie na półce jeszcze w tym roku, bo wydawać po 40-50 zł na każdy z tych filmów (zwłaszcza, że część 1 i 6 są u nas trudno dostępne) nie zamierzam. A co do kupowania UHD. Wydaje mi się, że na telewizorze poniżej 50 cali nie będę widział żadnej różnicy względem zwykłego Blu-ray, a nawet jeśli, musiałbym postawić obok drugi telewizor i puścić dwie wersje filmu jednocześnie, żeby ją dostrzec. A że nie planuje mieć tak dużego telewizora (ojciec ma 58" i uważam, że jest ewidentnie za duży do ich salonu, nie wiem jakie musiałbym mieć mieszkanie żeby taki pasował ), a filmów na UHD jest jeszcze malutko, wstrzymam się z upgradem co najmniej 2 lata, tym bardziej, że obecny sprzęt wciąż mi dobrze działa. No i zaczęcie przeze mnie kupowania filmów na UHD nie będzie oznaczało wymiany wszystkich wcześniejszych na UHD, bo w wielu przypadkach nie miałoby to za grosz sensu.
RE: Mierzwiak - Mierzwiak - 04-09-2017 (04-09-2017, 11:46)Juby napisał(a): nic nie może wypchnąć DVD z bycia dominującym nośnikiem, i to - za sprawą cenDlaczego "nic"? Wystarczy że studia przestaną wydawać filmy na DVD, tyle, a nie przestaną bo te się sprzedają, a te się sprzedają bo dla przeciętnego człowieka jakość ma zerowe znaczenie. Bądźmy szczerzy: Blu-ray i wyżej to już nośniki dla bardziej świadomych odbiorców, choć i to też nie do końca - Strażnicy Galaktyki 2 królują właśnie w USA na liście sprzedaży i 86% sprzedanych kopii to właśnie Blu-ray. Cytat:i coraz to mniej imponujących ulepszeń kolejnych nośnikówW sensie że skok jakościowy między DVD a BD nie był imponujący? A film na UHD w szerokiej palecie barw i HDR widziałeś? Bo to są rzeczy które zrywają beret niezależnie od tego w jakiej odległości od TV siedzisz. Widzę że pokutuje u ciebie to samo błędne przeświadczenie które i mi kiedyś doskwierało - że tu chodzi tylko o ilość pikseli. Dla mnie to jest objawienie i nowa jakość . Tu zresztą nie chodzi o jakieś przekonywanie kogoś do czegokolwiek, nie interesuje mnie co kto i na czym ogląda, jego sprawa. Ja przeskoczyłem z BD do UHD i tyle, nie widzę tu za bardzo miejsca na jakieś rozkminy ![]() Jeśli jakość nie ma znaczenia, to po co kupiłeś TV full HD? Za flaszkę trzeba było sobie kineskopowca załatwić, do tego magnetowid i po sprawie. I nie, nieważne że na VHS już nie sprzedają filmów, wystarczy poczekać na seans w TV Właśnie dlatego podobne deklaracje przyjmuję z rozbawieniem
RE: Mierzwiak - misfit - 04-09-2017 Graty pierwszego razu ![]() Mad Maxa wciąż nie mam na półce - facepalm. Miałeś okazję porównywać UHD do BD, m.in. tę słynną scenę ze słoneczkiem ? (04-09-2017, 11:46)Juby napisał(a): Jednak po głębszym zastanowieniu się, różnica jedynie w rozdzielczości nie jest taka ważna, a jakość filmu nie jest na tyle lepsza żeby wydawać za nie 3-4 razy więcej. Mam możliwość kupna kolekcji Rocky'ego 6DVD za 90 zł (wychodzi po 15 zł na film) i postanowiłem, że stanie na półce jeszcze w tym roku, bo wydawać po 40-50 zł na każdy z tych filmów (zwłaszcza, że część 1 i 6 są u nas trudno dostępne) nie zamierzam. Niezbyt ciekawy deal biorąc pod uwagę, że wydanie Rocky Heavyweight Collection na BD często jest dostępne za 2/3 tych 90 zł. RE: Mierzwiak - Mierzwiak - 04-09-2017 To ujęcie ze słoneczkiem wygląda u mnie tak samo jak na fotce z prawej, choć samej tarczy słońca nie dostrzegam. Może TV nie wyrabia takiej jasności i obcina ten detal, chociaż pokombinuję jeszcze z suwaczkiem kontrastu. W trybie HDR niby zalecają kontrast na maksa, ale skoro w SDR maksymalny kontrast ucina detale najbliżej bieli to tutaj też tak może być. RE: Mierzwiak - Ethan - 04-09-2017 No ale co kupować z nowych filmów jeżeli one są słabe, bo współczesne kino jest słabsze niż to sprzed lat. I to te rozrywkowe i to artystyczne. Nie pomoże im żaden obraz żyleta przecież. RE: Mierzwiak - Mefisto - 04-09-2017 (04-09-2017, 11:46)Juby napisał(a): a jakość filmu nie jest na tyle lepsza żeby wydawać za nie 3-4 razy więcej. Trochę się zagalopowałeś - BD już dawno nie kosztuje nie wiadomo ile w porównaniu do DVD. Ba! Powiedziałbym, że sporo tytułów na DVD jest wręcz kosmicznie za drogich względem tego, co oferuje. Poza tym jeśli Mierzwiaka stać i ma odpowiedni sprzęt, to nie widzę problemu w tej zmianie. Tylko, żeby nie skończyło się potem jak z HD DVD
RE: Mierzwiak - Mierzwiak - 04-09-2017 (04-09-2017, 14:08)Ethan napisał(a): No ale co kupować z nowych filmów jeżeli one są słabeJeżeli są słabe to się nie kupuje, a jak się podobają? Bo wiesz, ludzie mają róży gust ![]() Sony odrestaurowało i zremasterowało w HDR już 70 tytułów katalogowych, inne studia też wracają do odnawiania klasyków i nadawania im autentycznie nowej jakości, więc to nie tak że jest się "skazanym" tylko na nowości. RE: Mierzwiak - Juby - 05-09-2017 (04-09-2017, 12:41)Mierzwiak napisał(a):(04-09-2017, 11:46)Juby napisał(a): nic nie może wypchnąć DVD z bycia dominującym nośnikiem, i to - za sprawą cenDlaczego "nic"? Wystarczy że studia przestaną wydawać filmy na DVD, tyle, a nie przestaną bo te się sprzedają, a te się sprzedają bo dla przeciętnego człowieka jakość ma zerowe znaczenie. Powiedz mi coś, czego nie wiem. ![]() (04-09-2017, 12:41)Mierzwiak napisał(a): W sensie że skok jakościowy między DVD a BD nie był imponujący? Oczywiście, że był, dlatego z dnia na dzień rzuciłem DVD i zacząłem kupować filmy na Blu. Ale porównaj sobie różnicę w jakości i możliwościach DVD względem VHS (nie tylko czystszy obraz, ale też oryginalny aspect ratio, możliwość wyboru ścieżki dźwiękowej, napisów, menu, wybór scen, obszerniejsza możliwość przewijania filmu, dodatki specjalne, itd.), a Blu-ray względem DVD, a już w ogóle UHD, a Blu-ray. W zasadzie poprawia się już tylko jakość samego filmu, która dla typowego cebulaka nie jest ważna.(04-09-2017, 12:41)Mierzwiak napisał(a): Tu zresztą nie chodzi o jakieś przekonywanie kogoś do czegokolwiek, nie interesuje mnie co kto i na czym ogląda, jego sprawa. Ja przeskoczyłem z BD do UHD i tyle, nie widzę tu za bardzo miejsca na jakieś rozkminy Ale ja nie oczekiwałem, żebyś mnie do UHD przekonał, pytałem tylko kiedy zmieniłeś zdanie o 180 stopni, bo mnie ominęło. ![]() (04-09-2017, 12:41)Mierzwiak napisał(a): Jeśli jakość nie ma znaczenia, to po co kupiłeś TV full HD? [...] Właśnie dlatego podobne deklaracje przyjmuję z rozbawieniem Nigdy czegoś takiego nie napisałem. Oczywiście, że jakość ma znaczenie, o wiele przyjemniej ogląda mi się filmy w jak najlepszej wersji. Po prostu, wersja Blu-ray jest na tyle dobra, że mnie w pełni satysfakcjonuje... póki co. ![]() Przyznaje się bez bicia - filmy UHD widziałem tylko na wystawkach w sklepach. Nie interesowałem się tym zbytnio, bo i tak mnie nie stać. ![]() (04-09-2017, 14:15)Mefisto napisał(a): Trochę się zagalopowałeś - BD już dawno nie kosztuje nie wiadomo ile w porównaniu do DVD. Ba! Powiedziałbym, że sporo tytułów na DVD jest wręcz kosmicznie za drogich względem tego, co oferuje. Zgoda, zapomniałem dodać słówko "czasami" przy tej myśli. W 2013 kupiłem na Blu "Man of Steela" w tej samej cenie, w której mój brat kupił go na DVD miesiąc wcześniej! Ale w przypadku Rocky'ego, widzę, że poszczególne części kręcą się w okolicach 30-50 zł, a na DVD średnia na film wychodzi mi 15 zł, a widziałem jak ten filmy wyglądają i jakościowo spokojnie mogę żyć z nimi na starszym nośniku. (04-09-2017, 10:27)Mierzwiak napisał(a): Blade Runner już do mnie jedzie, szykuję się na 2 godzinny orgazm Mam wydanie 2DVD od Premium Collection i nie planuję tego zmieniać, bo do filmu i tak rzadko wracam.
RE: Mierzwiak - Gieferg - 05-09-2017 Juby napisał(a):bo wydawać po 40-50 zł na każdy z tych filmów (zwłaszcza, że część 1 i 6 są u nas trudno dostępne) nie zamierzam. na BD nie są "trudno dostępne" tylko zwyczajnie niedostępne. Ale to i tak nie jest żaden powód, żeby je teraz kupowac na DVD (WTF?). btw, nadal olewam UHD - czego oczy nie widzą... |