Filmozercy.com | Forum
Największe wady dystrybutorów - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział ogólny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-ogolny)
+--- Wątek: Największe wady dystrybutorów (/watek-najwieksze-wady-dystrybutorow)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Największe wady dystrybutorów - Monica_Geller - 13-11-2016

Chdziło ogólnie o dostępny u nas repertuar filmów na bluray, a ten przykład był pierwszym jaki przyszedł mi do głowy. Ale jeżeli Grzes58 ma rację, to za dystrybucję Skazanych na Shawshank odpowiada u nas Imperial. Skoro tak, dlaczego wydali taki gówniany film jak 1000 lat po Ziemi, a choćby takich "Skazanych..." już nie?

RE: Największe wady dystrybutorów - Mierzwiak - 13-11-2016

Od kiedy Imperial ma cokolwiek do powiedzenia w kwestii tego czy dany film ma polską wersję językową czy nie? I co ma do tego film Sony? Shawshank nie jest filmem Sony.

Pytaj za granicą dlaczego raz wydają jedną płytę na większość świata, w tym dla Polski, a innym razem nas ignorują.

To jest dokładnie ta sama historia co z Gwiezdnymi Wojnami. Fox zadecydował, że Polska oraz kilka innych krajów dostanie ścieżkę DTS HD-MA w wersji niemieckiej a dostało się za to Imperialowi.

RE: Największe wady dystrybutorów - Gieferg - 13-11-2016

Shawshank niby jest "Distributed by Columbia Pictures" ale na pudełku DVD (seria Kino Konesera) mam logo Carisma i Monolith.

RE: Największe wady dystrybutorów - Grześ58 - 13-11-2016

Napisałem co ma do tego Sony, wystarczyło uważnie przeczytać.

Ponadto napisałem, że średnio się na tym znam przedstawiając swój tok rozumowania licząc, że w razie błędu ktoś mnie poprawi.

RE: Największe wady dystrybutorów - Monica_Geller - 14-11-2016

(12-11-2016, 12:59)Grzes58 napisał(a):  Średnio się na tym temacie znam, ale akurat w przypadku Skazanych na Shawshank vs Ciacho wydaje mi się, że zwyczajnie chodzi o pieniądze. Jeśli się nie mylę to Skazanych mógłby u nas wydać Imperial, ponieważ posiadają prawa do wydawnictw Sony, a Colombia Pictures właśnie do nich należy.

Opierałam się na tym co wyżej, pisząc swój ostatni post, ale jak sam Grzes58 napisał na początku (i ja zaznaczyłam w swoim poście także), nie jesteśmy do końca pewni, bo średnio się na tym znamy. I o co ci chodzi z tą polska wersja językowa Mierzwiak??? Chodzi o samo wydanie filmu, a nie o wersję językową.

A moje pytanie brzmi, jeszcze raz napiszę: DLACZEGO IMPERIAL (JEŻELI TO ON MA PRAWA DO WYDANIA SKAZANYCH NA SHAWSHANK) DECYDUJE SIĘ NA WYDANIE TAKIEGO FILMU JAK NP. 1000 LAT PO ZIEMI, A NA WYDANIE SKAZANYCH NA SHAWSHANK JUŻ NIE??

RE: Największe wady dystrybutorów - meaner - 14-11-2016

Ponieważ to nie od nich zależy. Smile

RE: Największe wady dystrybutorów - misfit - 14-11-2016

IMO szkoda czasu na rozkminianie dlaczego na Blu-ray nie wyszedł Shawshank, Szeregowiec Ryan, Zielona Mila, 12 Małp i tysiące innych wartościowych filmów i kto za to odpowiada, tylko przyjąć do wiadomości, że jest jak jest i będzie już tylko gorzej jeśli chodzi o polską dystrybucję. Od kilku lat tendencja jest wyraźnie spadkowa i aktualnie u nas wydaje się może z 10% tego co np. w USA, UK czy w Niemczech. Jedyna rada dla tych, którym nie wystarcza to co polska dystrybucja ma do zaoferowania to dorabianie napisów/lektora do wydań zagranicznych na własną rękę, co też coraz większa liczba forumowiczów czyni.

RE: Największe wady dystrybutorów - Gieferg - 14-11-2016

Dokładnie. Nie ma co siedzieć i płakać że nie ma, skoro to i tak niczego nie zmieni. Jak komuś zależy, to sobie poradzi, a jak ktoś woli powiedzieć że "nie będzie się bawił" to znaczy że mu aż tak bardzo nie zależy.

RE: Największe wady dystrybutorów - Monica_Geller - 14-11-2016

Chciałam się po prostu dowiedzieć, czym kierują się dystrybutorzy.

(14-11-2016, 06:28)meaner napisał(a):  Ponieważ to nie od nich zależy. Smile

A kto?

RE: Największe wady dystrybutorów - meaner - 14-11-2016

Wszystko zależy od decyzji tego kto jest nad Imperialem i ma prawa do filmu. Czy mu się opłaci wydać film na "nasz" rynek. Imperial tylko sprzedaje film w naszym kraju i nie ma chyba praktycznie nic do gadania.