![]() |
|
Wasze ulubione filmy - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Ogólnie o kinie (https://forum.filmozercy.com/dzial-ogolnie-o-kinie) +--- Wątek: Wasze ulubione filmy (/watek-wasze-ulubione-filmy) |
RE: Wasze ulubione filmy - Reacher - 05-07-2024 Jestem w szoku, że tyle czasu minęło od tego posta, ale ten czas leci. Wydanie tych tytułów w porządnej jakości z wersją PL to niestety chyba mrzonka. Jeżeli masz możliwość to Zabić drozda koniecznie powtórz. Ten film ma w sobie coś magicznego, niepowtarzalnego. Już jako dzieciak się w nim zakochałem. Nic nie traci przy kolejnych seansach. RE: Wasze ulubione filmy - Juby - 05-07-2024 Na filmwebie mam wystawione tylko 6/10, więc chyba mnie nie zauroczył, ale to ocena sprzed 14 lat, więc nie wiem jak odebrałbym go dzisiaj. Może kiedyś powtórzę, ale na ten rok moja watchlista jest już wypchana po sufit
RE: Wasze ulubione filmy - Bender - 05-07-2024 Zabić drozda to jeden z tych klasyków, który mnie też za bardzo nie ujął. Ale widzę, że po kilku latach czas listę zapdejtować no i jednak rozepchać do 15 Alien Broadway Danny Rose Donnie Darko Drowning by Numbers The Empire Strikes Back Lost in Translation Love and Death Magnolia The Nightmare Before Christmas The Remains of The Day Rushmore Spirited Away This Is Spinal Tap Under The Skin What We Do In The Shadows RE: Wasze ulubione filmy - Wiles - 05-07-2024 U mnie wygląda to w ten sposób: "Iluzjonista" (2010) - przepiękna, melancholija i odrobinę gorzka opowieść. Arcydzieło animacji. "Columbus" (2017) - jeden z najważniejszych (a może i najważniejszy) film w moim życiu. Więcej o nim już na tym forum pisałem. "Koyaanisqatsi" (1982) - dokument doskonały. Fenomalne zdjęcia, świetna muzyka, zero dialogów i bogactwo treści. Poruszający obraz. "Władca Pierścieni" 1,2,3 (2001,2002,2003, traktuję jako jeden film) - fantasy lubiłem od zawsze. Film choć nie idealny, to i tak jest arcydziełem. "Strefa X" (2010) - w klimacie tego filmu można się zanurzyć po czubek głowy. "Blade Runner" (1982) - poezja. "Ran" (1985) - najwybitniejszy moim zdaniem film Kurosawy. Oszałamiający, epicki teatr. "Stalker" (1979) - wymagające, ale pochłaniające doświadczenie. "Zawrót głowy" (1958) - jeden z dwóch najwybitniejszych filmów Hitchcocka. "Psychoza" (1960) - patrz wyżej. "Sanatorium pod klepsydrą" (1973) - Niesamowita, oniryczna podróż. No i ta scenografia... "Zabić drozda" (1962) - tak jak Reacher napisał, ten film ma coś w sobie magicznego. "12 gniewnych ludzi" (1957) - jedno pomieszczenie, grupa genialnie zagranych charakterów i... nic więcej nie trzeba. "Pasja" (2004) - fenomenalny, poruszający obraz. Choć jestem wierzącym katolikiem, to nie przepadam za kinem religijnym. Większość tego co powstaje jest dla mnie nieoglądalna. "Pasja" to cenny wyjątek. "Piotruś i Wilk" (2006) - animacja poklatkowa z najwyższej półki. Krótkometrażówka doskonała. W pełni zasłużony Oskar. "Hero" (2002) - ogromne wrażnie zrobił na mnie w kinie. Najlepszy film wuxia jaki dotychczas widziałem. "Lisbon story" (1994) - to, w jaki sposób Wenders pokazał tutaj Lizbonę, kompletnie mnie oczarowało. No i poznałem zespół "Madredeus", który stał się jednym z moich ulubionych. RE: Wasze ulubione filmy - Gieferg - 05-07-2024 Cytat:"Pasja" (2004) - fenomenalny, poruszający obraz. Choć jestem wierzącym katolikiem, to nie przepadam za kinem religijnym. Większość tego co powstaje jest dla mnie nieoglądalna. "Pasja" to cenny wyjątek. Za każdym razem, gdy nachodzi mnie myśl by po raz pierwszy wrócić do tego filmu, po chwili nachodzi mnie inna myśl - po co, skoro mogę po raz dziesiąty czy piętnasty wrócić do Jezusa z Nazaretu? I tym sposobem od dwudziestu lat Pasji nie widziałem. RE: Wasze ulubione filmy - Juby - 06-07-2024 @Bender Przyznaję, że to bardzo oryginalne zestawienie. Widziałem zaledwie 6/15 filmów z twojej listy, ale Spirited Away od lat mam zaznaczone jako "chcę obejrzeć" i w tym roku już na pewno będzie nadrobione. @Wiles U ciebie trochę lepiej, widziałem 11/19, z tym że szanse aby znaleźć się wśród moich ulubionych pewnie miałoby max. 2-3 z nich. @Gieferg Historia to zaiste niezwykła. Dziękujemy że się nią z nami podzieliłeś. Listy @Mateusza, @Mister Tadeo i @Reachera pozostają moimi ulubionymi. Myślę że mógłbym z wami dzielić pokój w akademiku i każdego wieczoru dogadalibyśmy się co oglądać
RE: Wasze ulubione filmy - Gieferg - 06-07-2024 No i co się znowu czepiasz bez sensu? Jest mowa o ulubionych filmach, to wspominam o czymś co lubię i do czego wracam. A co do ulubionych filmów: - Alien/Aliens/Alien 3 - T1/T2 - Predator/Predator2 - Władca Pierścieni - Titanic - Braveheart - Ostatni Mohikanin - Szczęki - Park Jurajski - Szklana Pułapka - Rambo 1-2-3 - Rocky / Rocky IV - Matrix - Niezniszczalni (tylko i wyłącznie pierwsza część) - Mad Max Fury Road - Dredd (2012) - Blade Runner / Blade Runner 2049 - Tombstone - Transformers (tylko pierwsza część) - Potop - Seksmisja Seriale/miniseriale: - Robin z Sherwood - Piraci (Black Sails) - Shogun (z Chamberlainem, tego nowego ledwo zmęczyłem) - Rzym - Północ-Południe - Jezus z Nazaretu - Janosik RE: Wasze ulubione filmy - Diocletian - 06-07-2024 Zmieszczenie się w 10 jest niemożliwe, nawet 50 to za mało, lecę z pamięci, same kulty przeogromne Faraon / Matka Joanna od Aniołów / Rękopis Znaleziony w Saragossie Siedmiu Samurajów Egzorcysta Shawshank Schindler`s List Alien 1-3 Blade Runner / Blade Runner 2049 12 Małp Mad Max Fury Road Przyczajony Tygrys Dracula Matrix Sicario Pulp Fiction Faworyta Birdman Mulholland Drive Requiem for a Dream Fight Club The Handmaiden Black Hawk Down Star Wars Trainspotting Lost in Translation Taxi Driver The Piano Nightcrawler Amelia Stalker Obywatel Kane Woody Allen Parasite LOTR i Wejście Smoka, które widziałem pewnie ze 100 razy, serio ? Starczy. Może kiedyś siądę i zrobię taką naprawdę uczciwą listę z pieprzoną dziesiątką ? ... RE: Wasze ulubione filmy - Adrian Gawor - 06-07-2024 Bardzo ciezka sprawa wybrac najlepsze,zapewne duzo przeoczylem ale jade,moja piecdziesiatka: Przekret W imie ojca Gdzie jest Nemo Podejrzani Koneser Mad Max 2,4 Piekny umysl Tajemnice Los Angeles Nieustraszeni pogromcy wampirow Ben Hur Oldboy Terminator 2 Spartakus Parasite 1917 Mroczny rycerz Donnie Brasco Obcy 1,2 Labirynt fauna Goraczka American Beauty Fargo Tanczacy z wilkami Amadeusz Dobry,zly i brzydki 21 gramow Wysyp zywych trupow Bekarty wojny Drive Incepcja Grawitacja Droga do zatracenia Siedem Ludzkie dzieci Cos Leon zawodowiec Az poleje sie krew Szczeki Conan Barbarzynca Lot nad kukulczym gniazdem Grand Budapest Hotel Chlopcy Z ferajny Roza Nienawista osemka Zapasnik Lawrence z Arabii Barry Lyndon Ulepszenie Matrix Podziemny krag RE: Wasze ulubione filmy - Bender - 06-07-2024 Najlepsze chyba wybrać łatwiej niż ulubione. U mnie te listy pokrywałyby się tylko w kilku miejscach pewnie. Jeśli w ogóle
|