![]() |
|
Ustawienia obrazu TV - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Ustawienia obrazu TV (/watek-ustawienia-obrazu-tv) |
RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 11-04-2020 Niestety do HDR potrzeba odpowiedniego TV, OLED albo LCD z pełnym podświetleniem w liczbie kilkuset stref. Niestety producenci mamią nieświadomych konsumentów logiem HDR, oznaczając nim telwizory z bardzo niskiej półki, a potem czyta się właśnie tego typu rozczarowane głosy jakie to UHD ciemne itp. Często zależy to też od mapowania tonów - TV odczytuje wartość monitora studyjnego na którym masterowano film (np 4000 nitów) i "myśli", że takie są w nim jasności, dlatego przyciemnia obraz, starając się - błędnie - wyświetlić najwyższe jasności szczytowe. Takie głosy pojawiają się jednak i u ludzi posiadających lepsze telewizory, no ale niestety, jeśli ktoś treści SDR ogląda na podświetleniu ustawionym na maksimum, gdzie zamiast prawidłowych 100-120 nitów ma np. 300 albo 400, to widząc później obraz w trybie HDR przeżywa szok i wydaje mu się on ciemny. Jeśli się nie mylę ten Panasonic 420 też ma Optymizator HDR, jaki typ TV ustawiłeś w menu odtwarzacza? Włączyłeś Optymizator? Ewentualnie możesz sztucznie podbić obraz filmu w trybie HDR, w tym celu masz dwie możliwości: - trzymasz przycisk HDR SETTING na pilocie aż pojawi się menu ustawień HDR. Tutaj możesz włączyć Optymizator, ale też zwiększyść Regulację zakresu dynamicznego i Jasność. - przycisk HDR SETTING wciskasz raz i pojawi się małe okienko na dole ukranu: Ustawienie HDR. Tutaj powinieneś mieć opcje Standard, Naturalne otoczenie, Jasne otoczenie i Jaskrawe otoczenie. Ogólnie tych ustawień nie należy ruszać bo tylko i wyłącznie wypaczają obraz, no ale w Twojej sytuacji mogą pomóc. RE: Ustawienia obrazu TV - misfit - 11-04-2020 Ma UB450 - tam nie ma Optimizera i z tego co pamiętam to kilku innych rzeczy, które mogłyby się przydać w jego przypadku. (11-04-2020, 11:32)Dziel napisał(a): Sprawdź ustawienia gamma. Ja w swoim LG B8 po kalibracji mam ustawione na 2.4 i nie widzę problemu z ciemnym obrazem. Kwestia przyzwyczajenia To dotyczy trybu SDR. W HDR mamy krzywą EOTF i w teorii może ona mieć odchyły u Jedi-Matsera, które powodowałyby, że obraz jest ciemniejszy niż powinien - tego typu rzeczy można poprawić w trakcie kalibracji. Ale kluczową rolę odgrywa tutaj algorytm mapowania tonów obrazu danego TV. Ten Philips ma w ogóle jakąś funkcję dynamicznego mapowania tonów ? RE: Ustawienia obrazu TV - Jedi-Matser - 11-04-2020 W rozszerzonych ustawieniach kontrastu mam tylko zwiększenie rozdzielczości HDR, i ta funkcja poprawia detale w jasnych i ciemnych punktach, ale jest dostępna tylko dla SDR. RE: Ustawienia obrazu TV - Uatu_TheWatcher - 11-04-2020 (11-04-2020, 13:28)Mierzwiak napisał(a): Niestety do HDR potrzeba odpowiedniego TV, OLED albo LCD z pełnym podświetleniem w liczbie kilkuset stref. Posiadając telewizor LG OLED E8 o przekątnej matrycy ekranu 65 cali, podczas uchamiania dysku Blu-Ray z filmem "Star Wars: Episode IV. A New Hope", na odtwarzaczu "SONY UBP-X500", postawiłem na pewien eksperyment, który co zaskakujące dał wyjątkowo dobre rezultaty. W ustawieniach obrazu, przy tak kultowym filmie, wybrałem funkcję mocny HDR, zostawiłem kontrast na 100 - czego normalnie nie robię, i zmniejszyłem rozjaśnienie części jasnych obrazu w znacznym stopniu. Efekt finalny takowego eksperymentu miał nieoczekiwanie pozytywny wydźwięk - tak to wyglądałoby z mojego punktu odbioru tak dostrojonego filmu; wrażenia były przesycone pozytywną energią. Dodatkowo, przy oglądaniu jakichkolwiek tworów filmowych czy serialowych, albo z Pendrive'a, albo za pośrednictwem Netflixa, zawsze ustawionego na najwyższą jakość przesyłu danych (mam bardzo szybkie łącze internetowe i abonament z aktywną opcją UHD), czy przez odtwarzanie płyt Blu-Ray, przeważnie wybieram ustawienia obrazu na "Kino", z własnymi modyfikacjami. W związku z powyższym, i w ogóle nawiązując do tematu tego działu forum, zastanawiam się także nad profesjonalną kalibracją mojego telwizora, LG OLED E8 65, którą zamówiłbym u ekspertów ze "skalibrujtv.pl". Jednak zważywszy na stan zagrożenia epidemiologicznego związanego z koronawirusem, obowiązującego w Polsce, nie wiem czy firma ta obecnie sprawnie funkcjonuje i jest w stanie przyjechać do klienta nawet gdzieś na drugi kraniec Polski. RE: Ustawienia obrazu TV - Dziel - 11-04-2020 Moim zdaniem mając już oleda warto zainwestować w profesjonalną kalibracje. W moim LG B8 mam zrobioną kalibracje pod SDR, HDR10 i DV i różnica jest zauważalna. Przed kalibracją oglądając filmy HD obraz na wszystkich dedykowanych trybach wydawał mi się zbyt żółty. Teraz jest idealnie jedyne do czego mogę się przyczepić w B8 to upłynnianie obrazu. Bez włączonego trumotion nie idzie oglądać filmów a ze zbyt podbitym widać artefakty. Złotym środkiem jest ustawienie De-Judder na 3-4. Czasami też oglądając filmy są widoczne przejścia tonalne podczas ciemnych scen ale to już pewnie wina procesora w B8. Mam w planach na ten rok wymianę B8 na 65 cali i tutaj cały czas moim faworytem jest Panasonic TX-65GZ2000E. Może pod koniec roku cena spadnie poniżej 10K
RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 11-04-2020 (11-04-2020, 17:23)Uatu_TheWatcher napisał(a): wybrałem funkcję mocny HDR, zostawiłem kontrast na 100 - czego normalnie nie robię, i zmniejszyłem rozjaśnienie części jasnych obrazu w znacznym stopniuJak zwykle udowadniasz że jesteś psem z tego mema: ![]() 100 to JEST prawidłowa wartość kontrastu w trybie HDR na OLEDach LG, dżizas krajst. RE: Ustawienia obrazu TV - Mr.Hankey - 11-04-2020 Aż sobie z ciekawości odpaliłem ten tryb, no i trzeba być niezłym masochistą żeby tak oglądać. Można się przy okazji opalić.
RE: Ustawienia obrazu TV - malin1976 - 12-04-2020 Kupując ps5 końcem 2020 roku będę zmuszony zakupić również telewizor uhd ale i niestety sprzedać całą moją kolekcję filmów blu ray . Po prostu nie wyobrażam sobie oglądania na oledzie filmów w 1080p . Swoją drogą to dlaczego nie produkują już telewizorów 1080p premium ? Przecież format uhd to na dzień dzisiejszy nisza i to trwa już kilka lat i nic nie wskazuje na upowszechnienie się tego formatu no chyba że sony ze swoją konsolą sprzedaną w ilości 100 milionów sztuk rozpowszechni na dobre te całe uhd . Zobaczymy . Trzymam za to kciuki . RE: Ustawienia obrazu TV - Mierzwiak - 12-04-2020 (12-04-2020, 11:17)malin1976 napisał(a): Po prostu nie wyobrażam sobie oglądania na oledzie filmów w 1080pOglądam BD na 65-calowym OLEDzie i nie mam im nic do zarzucenia, co to znowu za jakieś niestworzone historie? (histerie?) UHD był, jest i będzie niszą, trzeba być nieźle oderwanym od rzeczywistości żeby spodziewać się, by miało być inaczej, skoro sprzedaż nośników fizycznych leci na pysk z roku na rok, a co dopiero mówić o formacie premium wymagającym dodatkowego sprzętu, najlepiej z wyższej półki. Na samą myśl o tłumaczeniu po raz enty tego jak wygląda rzeczywistość i kogo interesuje najwyższa jakość (podpowiedź: nie przeciętnego odbiorcę, ten obecnie zadowala się gównem pokroju HBO Go oglądanym na laptopie albo komórce) robi mi się słabo, osobiście nie mam już siły sprowadzać nikogo na ziemię. RE: Ustawienia obrazu TV - misfit - 12-04-2020 (12-04-2020, 10:49)malin1976 napisał(a): niszowe uhd może kiedyś coś kupię gdy już się na dobre upowszechni bo na razie jest z tym padaka . Może za sprawą ps5 ? Ale na pewno nie kupię żadnego filmu wyprodukowanego przed 2020 rokiem nie licząc tych filmów które na blu ray nie wyszły w ogóle bo się komuś tam nie chciało zarobić . (12-04-2020, 11:17)malin1976 napisał(a): Kupując ps5 końcem 2020 roku będę zmuszony zakupić również telewizor uhd ale i niestety sprzedać całą moją kolekcję filmów blu ray . Po prostu nie wyobrażam sobie oglądania na oledzie filmów w 1080p . Niektórym izolacja mocno nie służy.
|