Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 8 Dalej »

Ustawienia obrazu TV

Strony (11): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10 11 Dalej »

Opcje tematu
Ustawienia obrazu TV
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,202
Reputacja: 277

11-04-2020, 13:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2020, 13:28 przez Mierzwiak.)
Niestety do HDR potrzeba odpowiedniego TV, OLED albo LCD z pełnym podświetleniem w liczbie kilkuset stref.

Niestety producenci mamią nieświadomych konsumentów logiem HDR, oznaczając nim telwizory z bardzo niskiej półki, a potem czyta się właśnie tego typu rozczarowane głosy jakie to UHD ciemne itp. Często zależy to też od mapowania tonów - TV odczytuje wartość monitora studyjnego na którym masterowano film (np 4000 nitów) i "myśli", że takie są w nim jasności, dlatego przyciemnia obraz, starając się - błędnie - wyświetlić najwyższe jasności szczytowe.

Takie głosy pojawiają się jednak i u ludzi posiadających lepsze telewizory, no ale niestety, jeśli ktoś treści SDR ogląda na podświetleniu ustawionym na maksimum, gdzie zamiast prawidłowych 100-120 nitów ma np. 300 albo 400, to widząc później obraz w trybie HDR przeżywa szok i wydaje mu się on ciemny.

Jeśli się nie mylę ten Panasonic 420 też ma Optymizator HDR, jaki typ TV ustawiłeś w menu odtwarzacza? Włączyłeś Optymizator?

Ewentualnie możesz sztucznie podbić obraz filmu w trybie HDR, w tym celu masz dwie możliwości:

- trzymasz przycisk HDR SETTING na pilocie aż pojawi się menu ustawień HDR. Tutaj możesz włączyć Optymizator, ale też zwiększyść Regulację zakresu dynamicznego i Jasność.

- przycisk HDR SETTING wciskasz raz i pojawi się małe okienko na dole ukranu: Ustawienie HDR. Tutaj powinieneś mieć opcje Standard, Naturalne otoczenie, Jasne otoczenie i Jaskrawe otoczenie.

Ogólnie tych ustawień nie należy ruszać bo tylko i wyłącznie wypaczają obraz, no ale w Twojej sytuacji mogą pomóc.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

11-04-2020, 13:39
Ma UB450 - tam nie ma Optimizera i z tego co pamiętam to kilku innych rzeczy, które mogłyby się przydać w jego przypadku.

(11-04-2020, 11:32)Dziel napisał(a):  Sprawdź ustawienia gamma. Ja w swoim LG B8 po kalibracji mam ustawione na 2.4 i nie widzę problemu z ciemnym obrazem. Kwestia przyzwyczajenia

To dotyczy trybu SDR. W HDR mamy krzywą EOTF i w teorii może ona mieć odchyły u Jedi-Matsera, które powodowałyby, że obraz jest ciemniejszy niż powinien - tego typu rzeczy można poprawić w trakcie kalibracji.
Ale kluczową rolę odgrywa tutaj algorytm mapowania tonów obrazu danego TV. Ten Philips ma w ogóle jakąś funkcję dynamicznego mapowania tonów ?

Odpowiedz
Offline Jedi-Matser
Jedi-Master
Liczba postów: 214
Reputacja: 7

11-04-2020, 16:30
W rozszerzonych ustawieniach kontrastu mam tylko zwiększenie rozdzielczości HDR, i ta funkcja poprawia detale w jasnych i ciemnych punktach, ale jest dostępna tylko dla SDR.

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

11-04-2020, 17:23
(11-04-2020, 13:28)Mierzwiak napisał(a):  Niestety do HDR potrzeba odpowiedniego TV, OLED albo LCD z pełnym podświetleniem w liczbie kilkuset stref.

Niestety producenci mamią nieświadomych konsumentów logiem HDR, oznaczając nim telwizory z bardzo niskiej półki, a potem czyta się właśnie tego typu rozczarowane głosy jakie to UHD ciemne itp.

Ogólnie tych ustawień nie należy ruszać bo tylko i wyłącznie wypaczają obraz, no ale w Twojej sytuacji mogą pomóc.

Posiadając telewizor LG OLED E8 o przekątnej matrycy ekranu 65 cali, podczas uchamiania dysku Blu-Ray z filmem "Star Wars: Episode IV. A New Hope", na odtwarzaczu "SONY UBP-X500", postawiłem na pewien eksperyment, który co zaskakujące dał wyjątkowo dobre rezultaty. W ustawieniach obrazu, przy tak kultowym filmie, wybrałem funkcję mocny HDR, zostawiłem kontrast na 100 - czego normalnie nie robię, i zmniejszyłem rozjaśnienie części jasnych obrazu w znacznym stopniu. Efekt finalny takowego eksperymentu miał nieoczekiwanie pozytywny wydźwięk - tak to wyglądałoby z mojego punktu odbioru tak dostrojonego filmu; wrażenia były przesycone pozytywną energią. Dodatkowo, przy oglądaniu jakichkolwiek tworów filmowych czy serialowych, albo z Pendrive'a, albo za pośrednictwem Netflixa, zawsze ustawionego na najwyższą jakość przesyłu danych (mam bardzo szybkie łącze internetowe i abonament z aktywną opcją UHD), czy przez odtwarzanie płyt Blu-Ray, przeważnie wybieram ustawienia obrazu na "Kino", z własnymi modyfikacjami.

W związku z powyższym, i w ogóle nawiązując do tematu tego działu forum, zastanawiam się także nad profesjonalną kalibracją mojego telwizora, LG OLED E8 65, którą zamówiłbym u ekspertów ze "skalibrujtv.pl". Jednak zważywszy na stan zagrożenia epidemiologicznego związanego z koronawirusem, obowiązującego w Polsce, nie wiem czy firma ta obecnie sprawnie funkcjonuje i jest w stanie przyjechać do klienta nawet gdzieś na drugi kraniec Polski.

Odpowiedz
Niedostępny Dziel
Posting Freak
Liczba postów: 1,090
Reputacja: 38

11-04-2020, 18:17
Moim zdaniem mając już oleda warto zainwestować w profesjonalną kalibracje. W moim LG B8 mam zrobioną kalibracje pod SDR, HDR10 i DV i różnica jest zauważalna. Przed kalibracją oglądając filmy HD obraz na wszystkich dedykowanych trybach wydawał mi się zbyt żółty. Teraz jest idealnie jedyne do czego mogę się przyczepić w B8 to upłynnianie obrazu. Bez włączonego trumotion nie idzie oglądać filmów a ze zbyt podbitym widać artefakty. Złotym środkiem jest ustawienie De-Judder na 3-4. Czasami też oglądając filmy są widoczne przejścia tonalne podczas ciemnych scen ale to już pewnie wina procesora w B8.
Mam w planach na ten rok wymianę B8 na 65 cali i tutaj cały czas moim faworytem jest Panasonic TX-65GZ2000E. Może pod koniec roku cena spadnie poniżej 10K Smile

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

11-04-2020, 20:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2020, 20:07 przez Mierzwiak.)
(11-04-2020, 17:23)Uatu_TheWatcher napisał(a):  wybrałem funkcję mocny HDR, zostawiłem kontrast na 100 - czego normalnie nie robię, i zmniejszyłem rozjaśnienie części jasnych obrazu w znacznym stopniu
Jak zwykle udowadniasz że jesteś psem z tego mema:

[Obrazek: b3ju1xn.jpg]

100 to JEST prawidłowa wartość kontrastu w trybie HDR na OLEDach LG, dżizas krajst.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,095
Reputacja: 35

11-04-2020, 21:09
Aż sobie z ciekawości odpaliłem ten tryb, no i trzeba być niezłym masochistą żeby tak oglądać. Można się przy okazji opalić. Smile

Odpowiedz
Offline malin1976
Użytkownik
Liczba postów: 219
Reputacja: 2

12-04-2020, 11:17
Kupując ps5 końcem 2020 roku będę zmuszony zakupić również telewizor uhd ale i niestety sprzedać całą moją kolekcję filmów blu ray . Po prostu nie wyobrażam sobie oglądania na oledzie filmów w 1080p . Swoją drogą to dlaczego nie produkują już telewizorów 1080p premium ? Przecież format uhd to na dzień dzisiejszy nisza i to trwa już kilka lat i nic nie wskazuje na upowszechnienie się tego formatu no chyba że sony ze swoją konsolą sprzedaną w ilości 100 milionów sztuk rozpowszechni na dobre te całe uhd . Zobaczymy . Trzymam za to kciuki .

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

12-04-2020, 11:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2020, 11:26 przez Mierzwiak.)
(12-04-2020, 11:17)malin1976 napisał(a):  Po prostu nie wyobrażam sobie oglądania na oledzie filmów w 1080p
Oglądam BD na 65-calowym OLEDzie i nie mam im nic do zarzucenia, co to znowu za jakieś niestworzone historie? (histerie?)

UHD był, jest i będzie niszą, trzeba być nieźle oderwanym od rzeczywistości żeby spodziewać się, by miało być inaczej, skoro sprzedaż nośników fizycznych leci na pysk z roku na rok, a co dopiero mówić o formacie premium wymagającym dodatkowego sprzętu, najlepiej z wyższej półki. Na samą myśl o tłumaczeniu po raz enty tego jak wygląda rzeczywistość i kogo interesuje najwyższa jakość (podpowiedź: nie przeciętnego odbiorcę, ten obecnie zadowala się gównem pokroju HBO Go oglądanym na laptopie albo komórce) robi mi się słabo, osobiście nie mam już siły sprowadzać nikogo na ziemię.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

12-04-2020, 11:40
(12-04-2020, 10:49)malin1976 napisał(a):  niszowe uhd może kiedyś coś kupię gdy już się na dobre upowszechni bo na razie jest z tym padaka . Może za sprawą ps5 ? Ale na pewno nie kupię żadnego filmu wyprodukowanego przed 2020 rokiem nie licząc tych filmów które na blu ray nie wyszły w ogóle bo się komuś tam nie chciało zarobić .

(12-04-2020, 11:17)malin1976 napisał(a):  Kupując ps5 końcem 2020 roku będę zmuszony zakupić również telewizor uhd ale i niestety sprzedać całą moją kolekcję filmów blu ray . Po prostu nie wyobrażam sobie oglądania na oledzie filmów w 1080p .

Niektórym izolacja mocno nie służy.

[Obrazek: PfRsExy.gif]

Odpowiedz
Strony (11): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10 11 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku