![]() |
|
Terminator - seria - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Terminator - seria (/watek-terminator-seria) |
RE: Terminator - seria - Mierzwiak - 22-09-2024 Nic nowego, plotki i spekulacje o nowym wydaniu T2 zaczęły się jakiś dzień po tym jak światło dzienne ujrzał ten odziarniony kupsztal. Równie dobrze nowe wydanie może być jeszcze gorsze, choć gdyby wrócili do skanów 4K i potraktowali je podobnie do The Abyss / Titanica to mogłoby wyjść z tego coś w miarę OK, ale nie spodziewam się tu cudów. Osobna sprawa to rocznica przypadająca na 2026 rok, więc ewentualne wydanie w 2025 nie ma za bardzo sensu, ale to chyba znany z tego twitterowy profil zmyślający różne bzdury. RE: Terminator - seria - Nfsfan83 - 22-09-2024 celowa zagrywka robi szajs, ludzie kupują a on chwila, chwila bedą poprawki kupcie lepszą wersję
RE: Terminator - seria - ILSA FAUST - 22-09-2024 Może też być taka sytuacja, że w planach jest BOX UHD całej serii T 1-6 a brakuje w UHD tylko T3 i przy okazji można poprawić T2 aby BOX miał szersze grono nabywców. To normalna tendencja, że takie BOX-y się pojawią prędzej czy później dla serii Terminator oraz Alien, bo to jest tak zwana "easy money" dla anali (czytaj Analityków hoływudu). To taka oczywista oczywistość, pytanie tylko kiedy? Cameron nie przyzna się nigdy do swoich błędów, ale jeśli zrobi to ktoś inny w jego imieniu to pewnie raz jeszcze weźmie forsę za poprawienie T2. Jeśli woskowina będzie mniejsza i ziarno wróci to jesteśmy w domu ![]() Tym bardziej, że Cameron coraz częściej wspomina o własnoręcznym REBOOT serii gdzie AI będzie na pierwszym planie a nie Arnie. Wydaje mi się że już coś "podpisał" w tej kwestii, dlatego coraz częściej się wypowiada, ale może się skończyć jak zawsze, czyli utknie w pracy przy kolejnych Avatarach rozwijając gatunek kina familijnego. No dobra, miałem zrobić ranking serii Terminator po ponownej projekcji całej serii jak przyjdzie T1 w UHD oraz Terminator Zero do tego, ale może będzie okazja do poprawienia za 2 m-ce, więc wrzucam kij w mrowisko: (1) T2 (2) T1 (3) T3 (4) T4 (5) T6 (6) T5 Tutaj może się rozegrać walka na podium pomiędzy T1 a T2 Przy czym jakość T1 w UHD w stosunku do T2 może mieć kluczowy wpływ na werdykt.Także o odróżnieniu od innych fanów serii nie obrażam się na inne Terminatory z serii, także należę do grona osób, które uważają T3 za świetny film, bo tak jest naprawdę a Arnie z trumną na ramieniu wymiata
RE: Terminator - seria - Juby - 29-10-2024 W miniony weekend przypadały dwie rocznice - w sobotę 40-lecie kinowej premiery Terminatora, a w niedzielę mijało dokładnie 27 lat od premiery Terminatora 2 w polskiej telewizji (MegaHit na Polsacie). Oba wydarzenia uczciłem należycie zasiadając do kolejnych powtórek ![]() ![]() T1 tak jak poprzednio obejrzałem z płyty zapasowej, tylko temperaturę barw ustawiłem na "neutralny" zamiast "chłodny" (i już wiem, że od teraz tak to będę oglądał). Jakość obrazu: bez zarzutu! Fake-4K-upscal ze sztucznie wyostrzonymi elementami, które pierwotnie były nieostre bo po prostu tak je nakręcono, mnie nie interesuje. Dla silniejszej nostalgii włączyłem sobie audio z kasety Imperiala z 2003 roku (na drugim zdjęciu) i choć oglądałem film z tym lektorem wielokrotnie w latach 2003-2007, to jednak wolę ścieżkę, z którą poznałem arcydzieło Camerona z emisji TVP1 z końcówki lat 90. (w dodatku był to oryginalny miks sprzed przeróbki do 5.1). Dzień później po raz pierwszy w całości obejrzałem T2: sanjuro_61 edition (z audio z Polsatu z 27 października 1997 ) - obraz miewa problemy, o których już wspominałem, ale koniec końców film prezentuje się ZNAKOMICIE, zdecydowanie lepiej niż na którymkolwiek z oficjalnych wydań jakie widziałem. Zostało mi jeszcze obejrzeć od deski do deski ten skan 35mm i podjąć ostateczną decyzję, która wersja wypada najlepiej.Kilka spostrzeżeń po tych powtórkach: - jest taka "słynna wpadka" w T1 - zaatakowany w alejce policjant odpowiada Reese'owi, że dzisiaj jest "12 maja, czwartek...", co nie zgadza się z faktyczną datą w kalendarzu. Wszędzie w sieci można znaleźć informację, iż wpadka ta wynikała z faktu, że film pierwotnie miał być kręcony w 1983, kiedy 12 maja naprawdę przypadał w czwartek, a nie jak w roku 1984 w sobotę... Ale to nie jest prawda, bo Sarah tego samego ranka melduje się w pracy odbijając kartę z napisem 5/14/84 Oznacza to, że zestresowany sytuacją w jakiej się znalazł policjant pomylił się, Terminator i Kyle zostali przeniesieni w czasie do 14 maja 1984 roku, a ten w prawdziwym świecie przypadał w poniedziałek, nie w piątek (Ginger komentuje, że Stan Morsky zrobił Sarze świństwo "w piątkowy wieczór"). W roku 1983 czternasty maja przypadał w sobotę Cameron po prostu często się mylił w datach pisząc swoje scenariusze (w T2 jest podobnie - John w bazie danych LAPD opisany jest jako dziesięciolatek urodzony 28 lutego 1985, czyli akcja filmu toczy się latem 1995 roku... ale wiek Sary i wiele tekstów Arnolda, gdy opowiada o przyszłych wydarzeniach świadczą o tym, że jest to lato 1994. Czemu? Cameron musiał to pisać z myślą: "film toczy się 10 lat po wydarzeniach z pierwszej części", ale przecież skoro John ma 10 lat, to T2 toczy się 11 lat po wydarzeniach z T1) ![]() - w przypadku T2 również krąży po Internecie "słynna wpadka", jakoby w jednym ujęciu z Arnoldem kucającym na sunącym w kierunku huty ciągniku, brakowało doczepionej do niego cysterny. To oczywista bzdura - w słabej jakości DVD może i trudno było ją dostrzec, ale obejrzałem to ujęcie kilkukrotnie i cysterna zawsze jest na swoim miejscu! - Dostrzegłem też ciekawą rzecz (mimo tylu lat, wciąż potrafię znaleźć w tych filmach coś, czego wcześniej nie widziałem) - w scenie na stacji benzynowej John przygląda się wielokrotnie przestrzelonej kurtce Terminatora, a w dalszej części filmu żadnych dziur na niej nie widać. Od zawsze zakładałem, że bohaterowie pewnie jakoś je pozszywali, ale dopiero teraz - oglądając film w porządnym HD - już przy scenie kradzieży samochodu przez Terminatora dostrzegłem, że na czarnej kurtce widoczne są małe, prostokątne łaty ![]() - Coraz mocniej mnie korci, aby kupić wersję rozszerzoną w HD, bo chętnie bym ją powtórzył (nie widziałem z 12 lat), a wydanie QDVD na 55-calach nie wygląda za dobrze. RE: Terminator - seria - Nfsfan83 - 29-10-2024 te VHS wydanie to PL? fajnie to wyglada T2 widzę, że PL tyt, ale grubość mnie zastanawia 2 kasety czy takie tylko ujęcie?
RE: Terminator - seria - Juby - 29-10-2024 To jedno wydanie 2VHS: https://filmozercy.com/filmoskop/edition/36767360 Kupiłem je latem 2003 roku, ale że chciałem mieć filmy w oddzielnych plastikowych pudełkach pociąłem tekturkę, a lata później bez mojej wiedzy/zgody kasety zostały wywalone. Pakiet kupiłem ponownie z olx na początku roku. RE: Terminator - seria - Nfsfan83 - 29-10-2024 fajne, ja sobie zrobiłem slip na 2x DVD w stylu VHS do T2. Czyli były 2 kasety a te boczne opisy to w jednym z obu stron tak? RE: Terminator - seria - Gieferg - 31-10-2024 juby napisał(a):Dzień później po raz pierwszy w całości obejrzałem T2: sanjuro_61 edition (z audio z Polsatu z 27 października 1997 Cool) - obraz miewa problemy, o których już wspominałem, ale koniec końców film prezentuje się ZNAKOMICIE, zdecydowanie lepiej niż na którymkolwiek z oficjalnych wydań jakie widziałem.You're welcome
RE: Terminator - seria - Juby - 31-10-2024 To jeszcze oceny jakości obrazu w skali Blu-ray.com: Terminator - ★★★★½ (film prezentuje się fantastycznie, ale mimo wszystko odejmuję pół punktu za to, że poprawiam sobie temperaturę barw, a i tak zdarza się kilka ujęć z niepasującymi mi zmianami w kolorystyce + wkurza nowoczesne logo MGM na początku) Terminator 2 (studio N) - ★★☆☆☆ (da się przeżyć, ale to bardzo nieudany remaster) Terminator 2 (by sanjuro_61) - ★★★★☆ (bywają tu ujęcia zasługujące na maksymalną ocenę, ale jednak obraz ma więcej problemów od T1, więc całość oceniam o pół punktu niżej) 4K UHD - widziałem tylko dwie sceny, ale oceniłbym max. o pół punktu wyżej od zwykłego Blu-ray. Terminator 3 - ★★½☆☆ (widać, że to obraz z czasu początków BD, szczególnie po kolorach, które są strasznie wypłowiałe, przydaje się zwiększenie nasycenia barw o kilkanaście procent) Jeśli znajdę czas wieczorem to puszczę sobie kilka scen T3 na nowym odtwarzaczu (może trochę zyska), a w przyszłym tygodniu powtórzę Salvation (o ile starczy mi zapału). RE: Terminator - seria - Mierzwiak - 05-11-2024 Kod: Disc Title: The Terminator |