![]() |
|
Zakładnik (Collateral) 2004 - reż. Michael Mann - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Zakładnik (Collateral) 2004 - reż. Michael Mann (/watek-zakladnik-collateral-2004-rez-michael-mann) |
Zakładnik (Collateral) 2004 - reż. Michael Mann - Kirek - 30-09-2020 Na chwilę obecną z polską wersją językową dostępne mamy tylko wydania na DVD. Było ich kilka ale w naszej bazie dostępny jest opis tylko dla poniższego: Z wydań bez PL mamy w bazie angielskie wydania BD (steelbook i amaray), oba dość leciwe (2012 i 2010). Jedno z nich posiada misfit więc można domniemać, że nic lepszego pod względem technicznym na rynku nie ma .Nadzieją na lepsze jutro jest zapowiedź amerykańskiego wydania na UHD (premiera 8 grudnia). Ponieważ jest to wydanie od Paramount to nie ma pewności czy dostaniemy w nim (lub jego odpowiedniku na rynek europejski) PL. W każdym razie dopóki nie ma specyfikacji to można mieć taką nadzieję .Temat powstaje wprawdzie dopiero teraz ale trochę rozmów już na temat obrazu w tym filmie było na forum przeprowadzonych. Możecie o tym poczytać ->TU<- i ->TU<-. Jeżeli będziecie chcieli kontynuować dyskusje dotyczące zagadnień technicznych czy też wydań to proponuję je kontynuować w tym temacie. Jeżeli ktoś chce porozmawiać o samym filmie to niech założy temat w odpowiednim dziale. PS. Standardowo, klik w dowolną okładkę=opis wydania w filmoskopie. RE: Zakładnik (Collateral) 2004 - reż. Michael Mann - pred895 - 30-09-2020 Mam tylko polską wersje 2xDVD ze slipem, więc w gruncie rzeczy kupując wydanie UHD + zwykły Blu-ray nie tracę niczego. W końcu będzie trzeba upgrejdować ten znakomity film. RE: Zakładnik (Collateral) 2004 - reż. Michael Mann - Kirek - 30-09-2020 pred895 to Twoje wydanie posiada polskie napisy dla filmu a dodatki na drugiej płycie są bez PL? (może znajdziesz chwilkę i dodasz je do filmoskopu )Patrząc po zdjęciach to 'iti home video' nieźle na skróty szło, wzięło angielskie wydanie i tylko swój hologram nakleili, nawet EAN jest z brytyjskiego wydania
RE: Zakładnik (Collateral) 2004 - reż. Michael Mann - pred895 - 30-09-2020 Oba dyski posiadają polskie napisy, komentarz do filmu od Manna tylko ich nie ma. RE: Zakładnik (Collateral) 2004 - reż. Michael Mann - Mefisto - 30-09-2020 Heh, też miałem kiedyś to wydanie
RE: Zakładnik (Collateral) 2004 - reż. Michael Mann - Kirek - 09-10-2020 Udało mi się zdobyć wydanie 2xDVD o którym wspominał pred895. Pełny opis wydania dostępny w filmoskopie (klik w okładkę) RE: Zakładnik (Collateral) 2004 - reż. Michael Mann - misfit - 02-12-2020 (02-12-2020, 22:13)pred895 napisał(a): UHD vs BD Różnica praktycznie żadna, pozostaje kwestia HDR, ale teraz już wiem że BD w moim przypadku w zupełności wystarczy. Z tego co słyszałem (i tak jak przypuszczałem) HDR w tym przypadku prawie nic nie wnosi do obrazka więc też odpuszczam i zostaję przy BD. RE: Zakładnik (Collateral) 2004 - reż. Michael Mann - Mierzwiak - 03-12-2020 Z ciekawości pobrałem zajmującego jakieś 500 mega sampla mkv (coś koło 1,5 minuty filmu). Napiszę tak: kupię jak będzie w promocji za €/£10
RE: Zakładnik (Collateral) 2004 - reż. Michael Mann - Mierzwiak - 18-02-2021 (18-02-2021, 00:15)Mr.Hankey napisał(a): Czekam na raport dotyczący Zakładnika.Po obejrzeniu całości wrażenia jak najbardziej pozytywne. To co najbardziej doceniam wUHD to możliwość obejrzenia filmu w postaci jak najbliższej materiału źródłowego, więc w przypadku Zakładnika upscal z 1080p i rozpiętość tonalna nieróżniąca się chyba niczym w stosunku do BD nie są dla mnie problemem bo dostałem lepsze kolory i kompresję dzięki której całość wygląda ostrzej, bardziej szczegółowo i, co najważniejsze, tak jak chcieli twórcy. Screeny nie oddają tego jak ziarno / szum wideo wygląda w ruchu i tak też jest w tym przypadku. Nawet nieistniejący HDR dzięki nowej krzywej kontrastu potrafi mocno uatrakcyjnić niektóre sceny; przykładowo końcowe sceny w biurze po tym jak Vincent wyłączył prąd wyglądają - na OLEDzie - rewelacyjnie. |