Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 Dalej »

Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp.

Ankieta: 48 i więcej klatek w filmach fabularnych?
Yes! Yes! Yes!
Ani mnie to ziębi, ani mnie to grzeje
No, F**k No!
[Wyniki ankiety]

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
Zagadnienia związane z płynnością i FPS: HFR / 48 fps, motion flow itp.
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 708

23-12-2016, 23:55
Stąd też moje wcześniejsze pytanie co masz za TV bo wydawało mi się mało prawdopodobne, że on obsługuje tylko 50Hz i 60Hz. Takie TV to już prawie wyginęły, jak dinozaury Wink
O włączeniu wyjścia 24p w odtwarzaczu też pisałem wcześniej. Ale fajnie, że się wyjaśniło Smile
Różnicę najprościej zaobserwować na napisach końcowych. Jeśli tryb 24p działa prawidłowo to powinny się one przesuwać płynnie bez żadnych dodatkowych upłynniaczy bazujących na interpolacji klatek.

PS. Twój TV na pewno nie pracuje z odświeżaniem 24Hz (minimum 48Hz) - raczej daje Ci tylko info to co dostaje od odtwarzacza.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,474
Reputacja: 218

07-04-2017, 21:55
Jestem właśnie po seansie "Zakładnika" Michaela Manna z DVD i dość mocno irytował mnie podczas seansu efekt 'przyspieszenia'. Szczególnie uderzyło mnie to przy scenie chowania ciała do bagażnika i już później nie chciało dać spokoju Smile. Przy innych filmach raczej tego efektu nie odczuwam.
Powinienem szukać ustawień w TV/BD czy to może efekt użycia przez reżysera kamery cyfrowej?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

08-04-2017, 11:38
To nie tyle efekt używania cyfry przez Manna, ale również korzystanie przez niego z dłuższego czasu otwarcia migawki - stąd też większy motion blur i efekt taki jaki widzisz. Oczywiście jest on w pełni zamierzony - też za nim nie przepadam, skromnie mówiąc Smile
W innych filmach Manna jak np. Miami Vice, Public Enemies czy Blackhat też bez problemu go dostrzeżesz, szczególnie w scenach nocnych.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod

08-04-2017, 11:49
Miami Vice i Hakera oglądałem w przeciągu ostatniego roku i nie pamiętam aby mi to przeszkadzało. Oba oglądałem z BD, czy możliwe jest, że jest to mocniej odczuwalne na DVD przez fakt wyświetlania 25 fps?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

08-04-2017, 11:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2017, 11:51 przez Gieferg.)
Oglądanie Public Enemies to w ogóle był koszmar - teatr telewizji all the way, ale z Zakładnikiem jakoś nie miałem problemu (widziałem dwa razy).

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod

08-04-2017, 12:01
Wrogowie publiczni czekają w kolejce, oglądałem tylko w kinie więc już sporo lat temu. Z tego co pamiętam to irytował mnie obraz ale nie tyle przez przyspieszenie co właśnie teatralność (z tego co czytałem to właśnie efekt użycia cyfrówki) w dodatku pomieszana z kręceniem z ręki czyli sporymi drgawkami.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

08-04-2017, 14:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2017, 14:40 przez misfit.)
(08-04-2017, 11:49)Kirek napisał(a):  Miami Vice i Hakera oglądałem w przeciągu ostatniego roku i nie pamiętam aby mi to przeszkadzało. Oba oglądałem z BD, czy możliwe jest, że jest to mocniej odczuwalne na DVD przez fakt wyświetlania 25 fps?

Nie sądzę aby te 4% robiło taką różnicę, ale może masz jeszcze aktywny jakiś upłynniacz generujący klatki pośrednie, który uaktywnia się dla źródła 25 fps, a dla 24 fps nie... Może spróbuj nagrać te przyspieszenie o którym piszesz żeby było na 100% wiadomo o co konkretnie chodzi. Wydaje mi się jednak, że to co opisujesz to motion blur i ten film (i nie tylko ten Manna) tak po prostu ma.
Tu masz tę scenę w 24 fps -> https://www.youtube.com/watch?v=lBS9AHilxg0

Ogólnie pierwszy raz Zakładnika widziałem na dvd i niemal od razu uderzyło mnie, że ruch jest dziwny względem tego do czego byłem przyzwyczajony od małego. Gdy kilka lat temu odświeżyłem go sobie na BD to doznania były podobne. Mann już tak ma i nic się raczej nie poradzi na ten "efekt video".

A przez Public Enemies prawie zawału dostałem przez te gdzieniegdzie widoczne martwe piksele - myślałem, że to mój projektor je załapał Big Grin

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

28-08-2019, 09:35
Pamiętacie te petycje ze strony części reżyserów aby w wyświetlaczach domyślnie były wyłączone upłynniacze bazujące na interpolacji klatek ?
Oczywiście to nie przeszło, ale wywalczyli sobie tryb Filmmaker, który będzie obecny na wyświetlaczach od części producentów.

https://www.experienceuhd.com/filmmakermode

Trochę w tym wszystkim ściemy marketingowej bo obraz najbliższy temu jak go reżyser widział u siebie na monitorku będzie dopiero po profesjonalnej kalibracji.
Czyli jak mniemam będzie to po prostu tryb kinowy z powyłączanymi ulepszaczami i upłynniaczami obrazu. Ciekawe jakim powodzeniem będzie cieszył się ów tryb wśród Januszów i Grażyn Wink

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

28-08-2019, 11:04
Tutaj jest mowa o metadanych które wymuszałyby ten tryb w TV:

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1566958690

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

28-08-2019, 11:07
Czekam na komentarze typu "nikt mi nie będzie mówił jak mam filmy oglądać". Poza tym kolorki na DVD i tak najlepsze. Smile
A tak poważnie, to zdaje się, że panowie reżyserzy nie wiedzą chyba, że w zasadzie każdy poważny wyświetlacz posiada niezły tryb kino. Trudno oczekiwać od producentów wyświetlaczy, że tryb filmmaker będzie się czymś różnił...

Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku