![]() |
|
Ulubiony dystrybutor - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dystrybutorzy (https://forum.filmozercy.com/dzial-dystrybutorzy) +--- Wątek: Ulubiony dystrybutor (/watek-ulubiony-dystrybutor) Strony:
1
2
|
Ulubiony dystrybutor - Mefisto - 12-12-2020 No właśnie, jak to u was jest - preferujecie konkretnych wydawców względem innych, czy "wisi i powiewa"? U mnie na tę chwilę wygląda to tak: 1. Powerhouse - świetne wydania, z reguły o mocnym bitrate i przynajmniej solidnym obrazie (w zależności od źródła i praw). Do tego masa dodatków wraz z obowiązkową, najczęściej naprawdę grubą książeczką. Znakomite wydania zbiorcze o pięknej szacie graficznej oraz wydania specjalne pojedynczych tytułów. W katalogu albo pozycje kultowe albo mniej znane, ale najczęściej warte uwagi z różnych względów - sporo małych perełek, których bym nie odkrył zapewne. Świetna obsługa klienta, błyskawiczna, naprawdę solidna wysyłka i systematyczne, fajne promocje (minimum dwa razy do roku), w których bynajmniej sobie nie żałują. Wisienką na torcie jest newsletter z informacją na temat limitu poszczególnych wydań. Ogromny kciuk w górę. 2. Eureka - ostatnio zyskała u mnie plusy za darmową wysyłkę przez ich stronę (ponownie szybka i solidna) i bezproblemowy kontakt oraz liczne promocje, które nie kończą się w tydzień. Kolejnym plusem jest fakt, że ich nakład nie schodzi z reguły w ciągu kilku miesięcy i gros wydań sprzed lat wciąż jest łatwo i w miarę tanio nabyć (acz są oczywiście wyjątki, nierzadko zaskakujące, no i wiadomo, że z czasem poszczególne pozycje będą znikać). Podoba mi się też to, że robią solidne wydania bez limitów, co oznacza, że książeczka będzie zawsze załączona (pomijając tytuły wydawane w mniej prestiżowej linii Classics, które czasem są gołe pod tym względem). W katalogu sporo klasyki, która może nie zawsze jest odświeżana we w pełni satysfakcjonujący sposób, ale też zazwyczaj obywa się bez fuszerki. Jestem też fanem szaty graficznej i rodzaju opakowań, które stosują. Wydają też steele. 3. BFI - może trochę niezasłużenie względem innych, ale ostatnio bardzo się przekonałem. Z całej tej trójki ich wydania pod względem technicznym prezentują się najgorzej, zwłaszcza te starsze, acz rzadko kiedy wypuszczają nieoglądalne rzeczy. Za to dodatki, książeczki, ilość wiedzy zawartej w każdym wydaniu oraz katalog, w którym raz jeszcze znaleźć można sporo mniej znanej klasyki lub odkryć coś nowego świetnie uzupełnia się z poprzednikami. Pod względem wydań zbiorczych także "nie ma lipy" i ponownie nie ma tu mowy o szybko wyprzedających się, limitowanych pozycjach za dużą kasę (choć i takie tytuły wypuszczają). Ostatnio zauważyłem, że pod względem pudełek zaczęli iść w Criteriona, ale to mały detal. Ceny też mają spoko, a promocje, jak już się trafią, są zacne. 4. Arrow (+Second Run) - w ostatnich latach zaliczyli u mnie ogromny spadek (cenowo poszli w górę, promocje mają na jedno kopyto, trudno dostać starsze wydanie z książeczką, zapoczątkowali też modę na braku tychże po pierwszym rzucie, a newsletter w porównaniu z Powerhousem mają chaotyczny i pozbawiony interesujących mnie informacji). Ale nadal są w czołówce, głównie za sprawą nowych transferów, świetnych wydań specjalnych, a ostatnio pójścia w 4K. Zawiadują też szyldem SR, więc dodałem, bo choć są to niekiedy wydania problematyczne pod względem transferów, to stoją na wysokim poziomie merytorycznym i sporo tam czeskiej klasyki nie do dostanie nigdzie indziej - w przeciwieństwie do Arrow SR nie robi też limitów i dodruków i być może dlatego ich ceny pozostają w sumie niezmienne. 5. Criterion - również jego akcję poszły u mnie w dół po tym, jak utrzymali wysokie ceny (najwyższe ze wszystkich dystrybutorów, nawet w promocjach) i jednocześnie zamienili książeczki na jakościowo gorsze, rozkładane broszurki. I tak jak lubię scanavo, tak kupowanie tych pudełek jest problematyczne względem innych, a potrafią się łatwiej uszkodzić (zwłaszcza, gdy w środku nie ma książeczki, która zadziałałaby jak poduszka). Nie podoba mi się też fakt, że wiele starszych wydań nadal pozostaje niedostępnych na rynku europejskim, choć szacunek za to, iż w ogóle się na niego w końcu otworzyli z tym samym katalogiem. No i za box Bergmana mają u mnie wciąż dużego plusa - szkoda, że Felliniego zrobili już z blokadą i z mniejszą ilością filmów, choć za tą samą cenę. Mimo wizerunkowych niewypałów, to wciąż kluczowy, ważny i nad wyraz solidny dystrybutor. Z pozostałych marek wyróżniam jeszcze: Artificial Eye (głównie za boxy zbiorcze danych filmografii), Studio Canal (za całokształt i fakt, że robią filmy pod kilka krajów, więc nie trzeba kombinować), Second Sight (dystrybutor niby niszowy, ale potrafią dowalić eksta wydankiem fajnego filmu), Network (zapunktowali boxem Monty Pythona i ogarnięciem reklamacji, mają też fajny katalog staroci i zgrabne wydanka jako takie), Warner (za ich stare wydania digi i serię archiwalną, wielka szkoda, że dostępną tylko w USA), 101 films (podoba mi się ich seria "czarna seria"), Explosive Media (za katalog westernów), Arthouse (za całokształt, fajne ceny i nierzadko podkradzione transfery od gigantów). Miło wspominam też Filmmakers Signature Series Foxa, ale bardzo szybko się skończyła i złotą serię Sony. A z polskich: Vision, Mayfly, GutekFilm. RE: Ulubiony dystrybutor - Gieferg - 12-12-2020 Galapagos - bo dają wydania do recenzji ![]() Nie kupuję tylu zagranicznych wydań, żebym sobie wyrobił zdanie o większości z wyżej wymienionych. PS. nie dało się zrobić ankiety nie-anonimowej? Bo tak to zasadniczo nie ma to wiele sensu. RE: Ulubiony dystrybutor - Mefisto - 12-12-2020 Czemu nie ma sensu? Liczy się wynik, a nie to, kto i na co głosował. RE: Ulubiony dystrybutor - Gieferg - 12-12-2020 No mnie akurat interesuje bardziej kto na co głosował, bo użytkownicy dzielą się na takich, których opinie mnie interesują i tych, których opinie mi wiszą i powiewają. Sam wynik mi nic nie mówi, więc dla mnie anonimowa ankieta nie ma sensu. Co za problem to zrobić jak należy? Wtedy masz i wynik i kto na co głosował. O ile pamiętam, jest taka opcja. RE: Ulubiony dystrybutor - Pan Anatol - 12-12-2020 Ja chyba najbardziej cenię sobie jednak Eurekę - najczęściej porządne wydania, ceny niewygórowane, darmowa i bezproblemowa wysyłka, no i da się kupić też starsze wydania. Mam bodajże 27 filmów od nich. Co prawda ostatnio nie wypuszczali nic, co jakoś szczególnie by mnie interesowało, ale w sumie podobnie mam z innymi dystrybutorami, a dzięki temu mogę nadrobić jakieś zaległości. Bardzo też cenię BFI - mam od nich 25 wydań, ale w tym aż 5 dość obszernych boxów. Wiem, że nie cieszą się aż taką renomą wśród Blu-rayowców ze względu na różny poziom techniczny wydań, ale z drugiej strony nie są one zbyt drogie i prawie w ogóle (w porównaniu z innymi dystrybutorami) nie wypadają z obiegu - można z ich sklepu kupić nawet około dziesięcioletnie wydania. Poza tym mają bardzo ciekawy wybór filmów, zarówno klasyki, jak i różnych niszowych, najczęściej brytyjskich ciekawostek. Dla wielu z nich nie ma alternatywy po tej stronie oceanu albo i w ogóle, więc nawet w wypadku niedoskonałej jakości obrazu warto BFI docenić. Wydań od Arrow mam 18, a licząc związane z nimi Third Window i Second Run - 30. Jeśli chodzi o samo Arrow, sporo ciekawych tytułów, ale sporo też średnio (mnie) interesujących. Przeważnie wysoki poziom techniczny wydań. Nie do końca mi odpowiada to, jak się bawią z różnymi limitowanymi edycjami, aczkolwiek dobrze, że potem dają alternatywę w postaci zwykłego wydania. Ceny może nieco wygórowane, ale z drugiej strony jest sporo promocji - może i na jedno kopyto, ale jednak dość zacnych i sporo wydań można zakupić za 5/10 funtów. No a jeśli chodzi o Second Run i Third Window, to transfery są różne (choć zwykle jednak dość kompetentne), a ceny tych pierwszych - spore, ale wydają oni filmy, które najprawdopodobniej w ogóle nie wyszłyby na Blu-ray, gdyby nie oni, więc nie ma co narzekać. Przy tej okazji można też wspomnieć o działających na podobnej zasadzie 88 Films. No i Criteriony - specjalnej reklamy ode mnie nie potrzebują, ale to jednak straszna drożyzna i trzy razy się zastanawiam, zanim zdecyduję się na zakup jakiegoś wydania od nich, a nawet jak się zdecyduję, to przeważnie czekam na promocję. Ale przynajmniej można sobie pozwolić na takie czekanie bez martwienia się, że nakład się wyprzeda, bo praktycznie nic nie wypada z ich katalogu. No i katalog brytyjski znacznie skromniejszy niż amerykański, bez szału, ale w każdym razie dobrze, że w ogóle jest. Na chwilę obecną mam 11 Criterionów, ale parę mam już na oku na okazję najbliższej przeceny.
RE: Ulubiony dystrybutor - Mefisto - 12-12-2020 (12-12-2020, 18:03)Gieferg napisał(a): O ile pamiętam, jest taka opcja. Nie widzę takiej opcji, żeby to zmienić. Zresztą nie chodzi o samo głosowanie, ale i o wypowiedź, więc jak ktoś zagłosował, to może się przyznać - zwłaszcza, że jest ograniczona ilość typów, na które można oddać głos. RE: Ulubiony dystrybutor - Mateusz - 12-12-2020 Włączyłem widoczność głosów. RE: Ulubiony dystrybutor - Gieferg - 12-12-2020 Cytat:Nie widzę takiej opcji, żeby to zmienić.Bo jest dostępna tylko w momencie dodawania ankiety. No ale już załatwione - teraz coś przynajmniej wiadomo
RE: Ulubiony dystrybutor - paniron - 12-12-2020 Tylko na jednego dystrybutora można? To ja tak nie umiem ;-). Musiałbym na Arrow, Eureka I Powerhouse, do tego dorzuciłbym 88films za kino azjatyckie. Najwięcej tytułów z podanych dystrybutorów mam od Arrow. Mają najciekawsze opakowania, szczególnie te limitowane. No i co oczywiste filmy, które mnie interesują, choć nie zawsze są to remastery. Powerhouse - jakość tego co się trzyma w rękach, lepsza trochę od wydań Arrow moim zdaniem. No i w większości wydają to, co wcześniej nie wydane było na blu, przynajmniej w UK. Jednak interesujący mnie repertuar to tak z 30% może... Eureka - najlepsza kombinacja ceny/repertuaru/remasteru/wyglądu wydania. 88films - to była kiedyś gorsza wersja Eureki/Arrow, bo kopiowali od lepszych, lecz trochę bardziej ubogo to wyglądało. Z resztą dalej tak jest, ale stale coś poprawiają. Ostatnio filmy azjatyckie w limitowanych slipcoverach i z plakatami w coraz to lepszych transferach. Jeszcze dorzuciłbym Studiocanal za ostatnie wydania 4K z soundtrackami. Wolałbym chyba ścieżki dźwiękowe jako dodatek do filmów, niż cokolwiek innego. Ulubiony dystrybutor - Glaeken - 13-12-2020 Ja dopiero odkrywam zachodnich dystrybutorów bo z polskimi definitywnie pożegnałem się: Warner za serię Titans of Cult... co prawda nie zawsze zgadzam się z ich wyborem i daliby sobie spokój badziewnymi przypinkami ale popularne tytuły ze swojego katalogu ciagle wydaja (2001: odyseja kosmiczna, mad max 4, rpo, br) i za lśnienie, gremliny, batmany burtona i beetlejuice. Poprosze o kulę, odległy ląd, kontakt... szkoda ze ciagle je zlewają. Studiocanal za wysyp świetnych i długo przeze mnie wyczekiwanych filmów w 4K w steelach. W zasadzie jest to teraz mój ulubieniec (pamięć absolutna, flash gordon, piąty element, oni żyją, ucieczka z NY). 101 Films za wydanie na blu ray niskobudżetowego ale dobrego i nieco zapomnianego sc-fi (w mgnieniu oka, tajemnica syriusza)... poprosze o fortece, kolonie karna, robot joxa etc ![]() Arrow za wydania fantastyki w 4K (pitch black, wstrząsy) i klasyki w steelach ( inwazja porywaczy ciał, lifeforce, coś, robocop) Universal za steele wodny świat, szczęki, niepamięć i bttf... about f... time ![]() Capelight / Turbine... pewne wydania tylko w DE (maszyna śmierci, existenz, sputnik, johnny mnemonic, rollerball, signal) Second Sight za slipcase Upgrade,u i ucieczki nawigatora Wysłane z planety LV-426 przy użyciu Tapatalka |