![]() |
|
Matrix (Seria) - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13) +--- Wątek: Matrix (Seria) (/watek-matrix-seria--2988) Strony:
1
2
|
Matrix (Seria) - Bykovsky - 02-02-2021 Czwarta część serii "Matrix" będzie miała tytuł "Matrix Resurrections". RE: Matrix (Seria) - Juby - 02-02-2021 (02-02-2021, 19:03)Bykovsky napisał(a): Tytuł czwartej części "Matrix" będzie miał tytuł "Matrix Resurrections". Tytuł będzie miał tytuł... RE: Matrix (Seria) - Gieferg - 02-02-2021 Wątek w takiej postaci nadaje się tylko do śmietnika. RE: Matrix (Seria) - pearlzfan - 09-09-2021 Jak tam wrażenia po zwiastunie? ![]() Ja miałem ciarki ![]() Ale nie wiem czy to dlatego, że mam sentyment do tamtego filmu i bohaterów czy, że jestem podekscytowany powrotem do tego świata i ciekawością "co oni tam wymyślili?" ![]() Mają dobry punkt wyjściowy dzięki temu, że akcja dzieje się w dużej mierze w wirtualu mogą z robić reboot/remake/sequel w jednym. I trochę tak to wyglada. Mamy znane, lubiane i kultowe już ujęcia i sceny z poprzednich części, starych bohaterów w starej-nowej sytuacji i starych-nowych bohaterów. Pod tymi względami trailer mnie zaintrygował. Minusy? Wszystko powyżej (i za dużo widocznego CGI) ![]() To bedzie to samo tylko inaczej... ale mocno trzymam kciuki żebyśmy dostali coś na miarę Fury Road
RE: Matrix (Seria) - sebas - 10-09-2021 Przyznam szczerze, mam trochę mieszane uczucia. Z jednej strony miło zobaczyć kilku aktorów z poprzedniej obsady. Z drugiej strony, ten "matrix"(czy jak się to teraz nazywać będzie) pokazany w zwiastunie wygląda inaczej niż w poprzednich filmach. Brakuje zielonego podkolorowania, jest ślicznie, ale i sterylnie zarazem, niczym w reklamie TV jakiegoś produktu premium. Brakuje brudu i klimatu a'la 'noir'. Z drugiej strony koncept, że tym razem Neo nie jest hakerem (a na to wygląda) i swoje wątpliwości dotyczące otaczającej go rzeczywistości próbuje rozwiać na kozetce u psychologa (i od niego otrzymuje pigułki w stosownym kolorze) jest ciekawy. Nie zna Trinity, ale możemy przypuszczać, że coś ich połączy i zaczną odczuwać, że nie są sobie tak do końca obcy... Nie sposób nie wspomnieć o podkładzie muzycznym w zwiastunie - Jefferson Airplane "White Rabbit" - znakomity wybór. Utwór niezbyt często wykorzystywany, ale na ogół w bardzo dobrych filmach ( "Platoon" i "The Game" przykładowo). Ogólnie jestem ciekaw jak ta historia zostanie rozwinięta. Zobaczymy jak będzie. Szczęka mi nie opadła na ziemię z wrażenia , ale pomimo uwag i wątpliwości czekam na więcej.
RE: Matrix (Seria) - Gieferg - 10-09-2021 Dla mnie zwiastun wygląda całkiem interesująco - oczywiście nie wykluczam, że może to być scenariuszowy zakalec, ale do kina się chętnie przejdę (w zależności od sytuacji covidowej). Matrix (Seria) - Glaeken - 10-09-2021 Zwiastun jakoś mi nie zaimponował z kilku powodów: - widać starość aktorów i to w pełnej "krasie" i obawiam się, iż bardziej rzuci się w oczy również podczas seansu bo 4k dodatkowo uwypukli pewne mankamenty; - po zwiastunie miałem nieodparte wrażenie, że reżyserem filmu jest J.J. Abrams bo za dużo jak dla mnie błysków/refleksów wszelkiego rodzaju... być może to tylko moje subiektywne odczucie; - nie ma już efektu "wow" które towarzyszyło zapowiedziom Matrixa 1. Pierwszy film był wręcz przełomowym zjawiskiem popkulturowym z powalającymi, jak na tamte czasy, efektami i niebanalną fabułą (albo raczej udanym połączeniem różnych znanych treści); - strasznie mi wionie całym znanym arsenałem efektów CGI wszelkiego typu i rodzaju jakby cały film kręcili na zielonym/niebieskim tle - tak wszystko śliczne i wymuskane że zatraca się gdzieś efekt autentyzmu (tak samo mam oglądając niemal każdy film Marvela... z Dark Fate też miałem to samo). Zdecydowanie jestem zwolennikiem starych dobrych practical effects ![]() - brakuje mi Laurence'a i Hugo. Może pojawią się jako guest appearance ![]() - nie podoba mi się podtytuł filmu, nie wiem czy już oficjalny czy też nie, czyli Zmartwychwstanie. Oczywiście do kina z chęcią się przejdę ale i tak bardziej czekam na Diunę. RE: Matrix (Seria) - thegoro - 10-09-2021 ciężko powiedzieć jaka jest fabuła 4 części, za dużo zlepków nic nie mówiących. W sumie to fabułę trzymają w tajemnicy od kliku lat. Patrząc na sam zwiastun to rzuciło mi się w oczy od razu - jest Sati w księgarni ale już dużo starsza, starszy Neo i Trinity, młody Morfeusz. Zastanawia bardzo linia czasowa. Czyżby to była kolejna wersja matrixa, z tą różnicą, że maszynom udało się uleczyć Neo (flashbacki u Neila psychoterapeuty, gdzie widać, jak roboty majstrują w ciele Neo z 3 części) i skoro The One żyje to może znów wyzwoli z 7 iteracji ludzi stąd nowy Morfeusz, który szuka wybrańca. Świat cukierkowy kolorowy jest światem jak z Revolutions, gdzie na koniec właśnie Sati zrobiła na cześć Neo tęczę i i piękny kolorowy obraz miasteczka o wschodzi/zachodzie słońca. Tutaj również się to powtarza w świecie wirtualnym O cgi się nie wypowiem. Patrząc na lata 90, kiedy to od 1995 czy 1996 już myślano nad koncepcją matrixa i efektów by 4 lata później wypuścić film. Wtedy było większe pole do popisu jeśli chodzi o efekty, bo komputerowe animacje zaczynały wkraczać do Hollywood. 2 i 3 część również wniosła świeżość korzystając z 3dsmaxa i komputerowych modeli Neo i Smitha (patrz scena walki z wieloma agentami - ta pierwsza kiedy Neo spotkał się z Wyrocznią). Aktualnie to CGI jest w każdym filmie i trudno coś wymyśleć na "nowo". Ale możemy się zaskoczyć ![]() Od kilku lat, kiedy chodziły plotki o 4 czekam i czekam ponieważ dla mnie cała trylogia była i jest w czołówce filmowej i chyba nie ma było roku bym nie obejrzał kilka razy trylogii. RE: Matrix (Seria) - fire_caves - 10-09-2021 (10-09-2021, 11:36)Glaeken napisał(a): - nie podoba mi się podtytuł filmu, nie wiem czy już oficjalny czy też nie, czyli Zmartwychwstanie.Żeby było od tej samej literki powinno być "Rezurekcje". I premiera na Wielkanoc. RE: Matrix (Seria) - Mierzwiak - 10-09-2021 (10-09-2021, 13:45)thegoro napisał(a): W sumie to fabułę trzymają w tajemnicy od kliku lat.Cała fabuła jest już od jakiegoś czasu w sieci, ot urok pokazów testowych. Ja nie czytałem ale jak ktoś chce to z pewnością znajdzie. |