Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Pozostałe › Na luzie
1 2 3 4 5 Dalej »

Góry

Strony (14): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 Dalej »

Opcje tematu
Góry
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

24-09-2023, 00:20
Jak nie być czubem w Tatrach

Postanowiłem opisać pewną historię ku przestrodze. Głupota, która mną kierowała wpłynęła na dalsze losy osobiste. Dość często ludzie dostający drugie życie zmieniają poglądy na doczesność, a może nie tylko na nią. Zatem...

„Biegałem” po Orlej Perci jak nawiedzony. Rok w rok. Co do zasady wspinałem się w jakimś towarzystwie. W ten feralny dzień także. Kurna, słońce – wakacje, w to mi graj! Nie stroniłem od rozmów w trakcie przemierzania szlaków, także z osobami postronnymi. Czysta przyjemność nieporównywalna z dyskusjami internetowymi (to moje prywatne spostrzeżenie). Ten jeden raz zabrałem piwo puszkowe. W latach 90. obowiązywały opakowania 0,33 i dość niski procent zawartości alkoholu. Przemarsz po Orlej zaczął doskwierać koledze. Brakło mu doświadczenia oraz kondycji. Zatem uzgodniliśmy spotkanie przy Murowańcu w okolicach wczesnej kolacji. Kamrat zszedł i zostałem sam.

Po czasie ujrzałem cel. Uff. Usiadłem zadowolony i opróżniłem do końca zawartość aluminium. Brawo ja! Spojrzałem na schronisko i „poczułem” zapach wieczerzy. Po kiego diabła trzymać się szlaku? O krok był zajebisty żleb prowadzący wprost do Murowańca! Decyzja podjęta. Zacząłem zbiegać.

Co uratowało mi życie? Chyba – paradoksalnie- dziecięce doświadczenia stawania na skraju dachów wieżowców. Koledzy już wiedza co ujrzałem. Przepaść przed stopami.
Padłem na glebę i wytrzeźwiałem natychmiast. Permanentnie traciłem kontrolę nad skałkami / kamieniami pod stopami oraz dłońmi. Cierpliwie i powoli (na czworaka) zdobyłem ponownie szczyt.

Jeśli ktoś ma ochotę, to proszę krytykować moją głupotę. Niemniej jako średnio zaawansowany „taternik” przekażę
kolegom dwie fundamentalne rady:

1. Zero alkoholu na szlakach!
2. Nie zbaczanie ze szlaków (ktoś ktoś je wytyczył z określonych powodów)!

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

24-09-2023, 01:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2023, 01:24 przez Gieferg.)
Drege'a próbowałeś zwiedzać?

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

24-09-2023, 19:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2023, 20:25 przez Daras.)
Na 99 % zwiedziłem właśnie ten żleb. W tygodniu sprawdzę swoje papierowe mapy, jakby co, to skoryguję wypowiedź. Nie rekomenduję wspomnianej atrakcji.

Cytat:
Przeczytajcie o cieszącym się złą sławą Żlebie Drege’a, który przez swoje ukształtowanie pochłonął już wiele ludzkich żyć.

Całość tu:
https://tatromaniak.pl/bezpieczenstwo/zleb-dregea-smiertelna-pulapka-na-orlej-perci-2/

Obejrzałem zdjęcia. To musi musi być to. Taką przygodę trudno zapomnieć. Spójrz na drugą fotkę. Nic, tylko zbiegać.

EDIT:
Cytat z zapodanego linku:

Widać, jak na przestrzeni kilkuset metrów zbiega łagodnie w dół, a gdzieś niżej, gdzie żleb się kończy – błyszczy tafla Czarnego Stawu. Biada jednak turyście, który by zaufał tej drodze i począł nią schodzić. Początkowo istotnie nie napotka żadnych trudności, potem już nieco gorzej, ale wciąż jeszcze będzie mu się dobrze schodziło poprzez niewielkie progi skalne, oddzielające od siebie połogie części trawiasto-piarżystego żlebu. Wreszcie żleb zaczyna się robić bardzo stromy, a na koniec urywa się olbrzymim, przewieszonym kominem.

Po analizie tekstu nieco się usprawiedliwię. W grę weszła nie tylko głupota, ale też iluzoryczna ocena terenu. Więcej osób jej uległo... Bądźcie rozsądni w przepięknych Tatrach.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

24-09-2023, 21:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2023, 21:15 przez Gieferg.)
Cytat:Spójrz na drugą fotkę. Nic, tylko zbiegać.

Byłem w miejscu, z którego można zrobić taką fotkę, ale już wtedy wiedziałem o tej "niespodziance".

Tutaj mój filmik z tej części Orlej (który już mogłem kiedyś wrzucać):

A ten ostatni wypadek śmiertelny na Orlej był w miejscu, które widać mniej więcej koło 8:05.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

24-09-2023, 22:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2023, 22:15 przez Daras.)
Świetny filmik. Serio!

Dobrzy jesteście. A tak się zarzekałeś, że masz problem z Orlą Percią. Rolleyes

Pal licho, napiszę – z takim Giefergiem dogadałbym się w każdym schronisku. Nawet przy piwie. Cool  Sprawiasz wrażenie człowieka wyjętego z lat 90. w kontekście pozytywnym. Po analizie klipu wnioskuję, iż jesteś bardziej pozytywną osobą, niźli sądziłem.

Żeby nie było zbyt słodko. Na forum skazani jesteśmy na sporadyczne „kłótnie”, oczywiście nie tylko my. Bez takowych portal straci popularność. No! Cool

EDIT:
Dawniej, jak wiesz, nie było netu. O niespodziankach wiedzieliśmy z doświadczeń lub schroniskowych dyskusji.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

24-09-2023, 22:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2023, 22:32 przez Gieferg.)
Cytat:Świetny filmik. Serio!
Właściwie to skrót. Miałem łącznie 80 minut materiału z tego wyjścia, a pełna zmontowana wersja liczy sobie 38 minut.
Za niedługo będzie też film z Salatynów.

Cytat:Dobrzy jesteście. A tak się zarzekałeś, że masz problem z Orlą Percią.
Bo przeszedłem tylko Granaty, czyli pewnie mniej niż 10% OP i od tamtej pory tam nie wracałem.

Swoją drogą, mój kuzyn kilka dni temu pyknął całą od Zawratu po Krzyżne na jeden raz.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

24-09-2023, 22:49
Cytat:
Swoją drogą, mój kuzyn kilka dni temu pyknął całą od Zawratu po Krzyżne na jeden raz.

Bo można. Ale nic na siłę. Obecnie bym nie pyknął.

Ogólnie fajnie, że się ruszacie. Nie zawsze osiągnięcie celu ma znaczenie. Częściej – jak uważam – pełna emocji sama droga. Smile

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

14-10-2023, 00:37
Niby sezon na góry minął, ale mam pytanko, Gieferg. Czy używasz koszulek termoaktywnych? Jeśli tak, to jakich? Czy (jeśli je stosujesz) sprawdzają się podczas intensywnego wysiłku? Co z zapachem potu?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

14-10-2023, 06:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2023, 06:01 przez Gieferg.)
Jedyne w tym stylu co mi się zdarzyło parę razy założyć w góry to koszulka "z przydziału" z roboty, która nawet nie wiem czy jest tym, o co pytasz, czy nie (taki specyficzny "śliski" materiał). Może i lepiej w tym niż w zwykłej, ale nie przepadam, bo mi się stylistycznie niezbyt komponuje Tongue

Odpowiedz
Offline Diocletian
Stały bywalec
Liczba postów: 275
Reputacja: 16

14-10-2023, 07:52
Najgorsze są koszulki bawelniane
, wchłaniają dużo wilgoci i potem długo schną. Ostatnio bardzo polecane są koszulki z wełny merino.
W aktywności jakiejkolwiek, bawelniane ciuchy to najgorszy wybór .

Na YT jest masa filmów o tym . Popatrz na porady od ludzi ze Skalnika czy 8a.

65C4/UB820/BDT700 + 2.0 Marantz+Wiim+Aune+Denon+Heco
Odpowiedz
Strony (14): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku