Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 25 Dalej »

Obcy - seria

Strony (51): « Wstecz 1 ... 40 41 42 43 44 ... 51 Dalej »

Opcje tematu
Obcy - seria
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

21-03-2024, 23:56
(21-03-2024, 23:22)Mierzwiak napisał(a):  Nie ma żadnego połączenia między obrazem i dźwiękiem.

Ok przyjąłem, dzięki za informację.

Zazwyczaj nowe produkcje 4K wypuszczane w Dolby Vision mają Atmosa albo True HD 7.1 a czasami ten sam film na blu ray 2K ma tylko 5.1. a starsze produkcje wypuszczane w Dolby Vision także mają zazwyczaj do wyboru lepsze ścieżki, co w stosunku do "poprzednich" wersji z blu-ray 2K, które mają aż 5.1. albo tylko 2.0. to daje niezły skok jakościowy, więc całą "winę" za lepszą jakość zrzucam na firmę Dolby Smile
Tak czy inaczej wykrycie Dolby Vision zawsze powoduje u mnie "podbicie" jakości dźwięku, w stosunku do poprzednio oglądanego materiału, czy to filmu w 2K w wersji 2.0 lub 5.1., czy materiałów dodatkowych (które zazwyczaj mają słabą jakość wszystkiego), co jest efektem, że raczej dyski 4K mają większy wybór lepszych ścieżek w pakiecie niż dyski 2K. Więc teraz się wszystko zgadza Smile

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

22-03-2024, 00:02
(21-03-2024, 23:56)ILSA FAUST napisał(a):  Tak czy inaczej wykrycie Dolby Vision zawsze powoduje u mnie "podbicie" jakości dźwięku
Dolby Vision = obraz
Dolby Atmos = dźwięk

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

22-03-2024, 00:07
(22-03-2024, 00:02)Mierzwiak napisał(a):  Dolby Vision = obraz
Dolby Atmos = dźwięk

Tak, to dla mnie jasne od początku, dlatego napisałem:

"Tak czy inaczej wykrycie Dolby Vision zawsze powoduje u mnie "podbicie" jakości dźwięku.....w stosunku do poprzednio oglądanego materiału co jest efektem, że raczej dyski 4K mają większy wybór lepszych ścieżek w pakiecie niż dyski 2K."

Wszystko dla mnie jasne - po prostu nie ma żadnych metadanych - tylko mój wybór najlepszych ścieżek na dysku 4K powoduje lepszy efekt w stosunku do gorszych ścieżek na dysku 2K, choć to nie jest reguła rzecz jasna, ale w większości wydań tak mam.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

22-03-2024, 06:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2024, 06:49 przez Mierzwiak.)
Po raz kolejny piszesz o Dolby Vision jako o dźwięku i jeszcze powtarzasz ten sam cytat twierdząc, że wszystko jasne chociaż jak wół stoi tam "wykrycie Dolby Vision zawsze powoduje u mnie "podbicie" jakości dźwięku", co ma tyle wspólnego z rzeczywistością co wydanie UHD Aliens z prawdziwym remasteringiem filmów.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 708

22-03-2024, 08:22
ILSA FAUST - Disney Atmosa umieszcza wyłącznie na UHD, taki ich kaprys. Cała reszta dźwiękowo jest taka sama.
Widzę mocne podniecanie się znaczkami i cyferkami - Atmos, szczególnie w przypadku Disneya, nie oznacza z automatu coś lepszego od 5.1, tak samo jak 5.1 nie musi być lepsze od 2.0 czy 1.0. W jednym może siedzieć oryginalny kinowy dźwięk, a w innym remix, m.in. z zupełnie pozmienianymi efektami dźwiękowymi, pominiętymi niektórymi kwestiami dialogowymi, itd. itp.
Więc np. trochę dziwne dla mnie jest to, że z jednej strony ktoś jest przeciwko jakimkolwiek zmianom w kwestii kolorów jakiegoś starszego filmu, a z drugiej strony preferuje dźwięk, który dalece odbiega od tego jak pierwotnie został stworzony.

Atmosa mam głównie dla nowych produkcji, które od samego początku powstały z myślą o tym systemie, a starsze filmy? Często wolę oryginalne audio, o ile w ogóle jest taki wybór.

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 903
Reputacja: 54

22-03-2024, 08:43
(22-03-2024, 08:22)misfit napisał(a):  Atmosa mam głównie dla nowych produkcji, które od samego początku powstały z myślą o tym systemie, a starsze filmy? Często wolę oryginalne audio, o ile w ogóle jest taki wybór.
Pełna zgoda.

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

23-03-2024, 12:13
(22-03-2024, 06:49)Mierzwiak napisał(a):  wykrycie Dolby Vision zawsze powoduje u mnie "podbicie" jakości dźwięku

Mierzwiak, kończąc dyskusję, opisałem to jak się da ale doprecyzuję:
"podbicie" jakości dźwięku przy wykryciu przez oppo DV ująłem w cudzysłów, co oznacza "sztuczny efekt podbicia" - wiadomo że najpierw muszę włożyć dysk 4K UHD aby oppo wykryło DV i potem intuicyjnie wybieram Atmosa lub True HD 7.1. i w stosunku do poprzednio oglądanego materiału w niższej jakości dźwięku to mam "sztuczne wrażenie" podbicia jakości dźwięku oprócz obrazu - na pewno głośność jest wyższa za każdym razem. Jak się okazuje z HDR10 jest podobnieSmile

Nie jestem TECHEM w tych sprawach jak Ty czy Misfit, więc teraz już wiem od Ciebie, że nie ma żadnych metadanych wygenerowanych w Dolby LAB pomiędzy systemami, czyli jeden gość, handlowiec sprzętem AV, mnie ściemnił kilka lat temu o tych metadanych. Tak czy inaczej duet w postaci Dolby Vision + Dolby Atmos w moich warunkach przesuwa kanapę po salonie Smile

(22-03-2024, 08:22)misfit napisał(a):  ILSA FAUST - Disney Atmosa umieszcza wyłącznie na UHD, taki ich kaprys. Cała reszta dźwiękowo jest taka sama.
Widzę mocne podniecanie się znaczkami i cyferkami - Atmos, szczególnie w przypadku Disneya, nie oznacza z automatu coś lepszego od 5.1, tak samo jak 5.1 nie musi być lepsze od 2.0 czy 1.0. W jednym może siedzieć oryginalny kinowy dźwięk, a w innym remix, m.in. z zupełnie pozmienianymi efektami dźwiękowymi, pominiętymi niektórymi kwestiami dialogowymi, itd. itp.

Misfit, nie podniecam się znaczkami i cyferkami, raczej podniecą mnie ładne dziewczyny.
Ale jeśli one mają "znaczek" w postaci ciekawego tatuażu i "cyferki" w przedziale 18-22, jak ta ostatnia, to też się przyznaję, strasznie mnie podniecają znaczki i cyferki Smile

Jeśli już kupuję jakiś film na UHD i jest to Disney i nie tylko Disney do wybieram Atmosa lub True HD w ostateczności 5.1. w oppo, ale w przypadku 6 pack-a Camerona i naszej dyskusji w wątku Aliens, bardzo mnie ciekawi jak ten Dolby Atmos + Dolby Vision będzie w odbiorze (bez metadanych jak się okazało).

Mam świadomość, że ludzie "gmerają" w pakietach audio dołączanych do wydań fizycznych i tu masz rację.
Ale ze mną jest inaczej:
Pierwszy raz byłem na Aliens w kinie na polskiej premierze, to chyba był 1990? Potem projekcje na VHS, dużo projekcji Smile, potem DVD, potem blu-ray i nie wyobrażam sobie aby nie spróbować wersji 4KUHD.
Tym bardziej, że oczekuję od wersji 4KUHD tak jakby "alternatywnej" wersji filmu z elementami obrazu a może i dźwięku dodanymi przez AI, i jestem podjarany jak to wyjdzie finalnie.
Nie wiem, może ze mną coś jest nie tak, ale za chiny ludowe nie pamiętam szczegółowo kolorów tego filmu i jakości dźwięku z premiery kinowej, mam w głowie że jest "niebiesko" a muzyka z wydania na wydanie była bardziej odczuwalna jakościowo, wiadomo dlaczego. ZAWSZE pozbywam się poprzednich wydań fizycznych, więc nie mam jak sprawdzić co się zmieniło. Mam jak wszyscy ostatecznie w kolekcji wydanie na blu-ray i pewnie ono zostanie w kolekcji oraz dysk bonusowy do Aliens, czy wersja UHD pozostanie w kolekcji to się okaże, ale zakładam, że tak, chyba, że faktycznie będzie jakaś straszna profanacja.
Jeśli chodzi o dźwięk, to ze mną jest jeszcze gorzej jak z kolorkami z zamierzchłych premier, bo wszystkie soudtracki do serii Alien-Predator mam na vinylach (oprócz Alien 3-4, AvP 1-2, Predators bo nikt nie wydał), więc przed każdą projekcją każdego filmu z obu uniwersum będzie odsłuch muzyki z wynila (po kilkanaście, kilkadziesiąt razy) potem projekcja filmu, potem materiały dodatkowe, potem kolejna część. Mam także książki Alien 1-4 może się także uda lektura w trakcie odsłuchu. Takie przygotowanie muzyczne najczęściej mam z vinyla a potem rozpoznaję ulubione takty w filmie, w którym wiadomo jest więcej muzyki i czerpię wtedy z seansu jeszcze większą radość i przyjemność Smile
Także raczej kolorki to są w moim RAM rozmyte i się nie przejmuję za bardzo co było w kinie ponad 30 lat temu bo nie pamiętam najzwyczajniej na świecie, ale muzycznie każdy akord jest mocno zapisany w moim RAM ale całkowicie inny, ciepły dźwięk z winyla, niż wersje z kina których nie pamiętam czy też cyfrowe ścieżki z blu-ray. Na pewno wydanie UHD będzie miało "zimny" cyfrowy dźwięk w stosunku do "ciepłego" analoga i tutaj liczę na doznania w akcji, której nie ma na vinylu, choć nie do końca Smile
W przypadku ALIENS doznania będą w jeszcze większej skali, bo posiadam winyl 180 gram, który jest wypełniony krwią xenomorpha w stanie ciekłym i waży ze 350 gram, a sam soundtrack Jamesa Hornera jest wyśmienity a sam film Aliens to dla mnie drugi najlepszy film XX wieku tuż po Blade Runner Scotta, trzecie miejsce trylogia Godfather, czwarte the HEAT, itd. Smile
Także zakładam projekcję Aliens w wersji 2K oraz 4K w jeden wieczór lub w jeden weekend i na pewno podzielę się wrażeniami, ale to chwilę potrwa. Na ten moment w kolejce MAD-MAXY 1-4 oraz chrome przed premierą Furiosy w kinach + odsłuchy, potem Alien-Predator, począwszy od Alien 1 oraz soundtracka do Alien 1 na 4 winylach Smile

Co do pojedynku wersji 1.0. (mono) 2.0. (sterero) do 5.1. (surround) to w moim przypadku jak mam jakieś starsze klasyki także daję 5.1. lub wyżej bo mam 2 systemy kina:
(salon) głośniki w układzie 7 + 2 subwoofery pasywne z końcówką mocy oraz OLED 83"
(sypialnia) głośniki w układzie 5 +1 subwoofer aktywny oraz OLED 65 "
Wiem, teraz żałuję, że nie mam "prawdziwego" Atmosa i układu głośników 11+2 w salonie bo ampli tyle obsłuży, ale małżowina nie zgodziła się na zwisające z sufitu satelity do Atmosa, muszę w końcu przestać się słuchać Smile

Zazwyczaj oglądam filmy w ustawieniach "kinowych" obrazu oraz na "multi channel" dla dźwięku, więc te projekcje 1.0., 2.0. to kicha straszna, a dotyczą raczej filmów których nie znam z kina jako pierwszy kontakt tylko z TV, VHS itd.
Ponadto te wydania klasyków które mnie interesują raczej mam już nowe 4K jak Godfather czy Scarface z Dolby True HD a gdzieś tam w XX wieku to było wiecznie mono lub stereo oglądane.

(22-03-2024, 08:22)misfit napisał(a):  Więc np. trochę dziwne dla mnie jest to, że z jednej strony ktoś jest przeciwko jakimkolwiek zmianom w kwestii kolorów jakiegoś starszego filmu, a z drugiej strony preferuje dźwięk, który dalece odbiega od tego jak pierwotnie został stworzony.

Także, ja akurat nie jestem przeciwnikiem żadnych zmian kolorów czy dźwięku w starszych filmach, bo prostu nie pamiętam tych kolorów i dźwięków tylko fabułę, lub zarys fabuły a poprzednie wydania fizyczne typu DVD exterminuję i nie mam jak sprawdzić różnicy, zostało mi dosłownie 25-30 unikatów na DVD, które nie mają wydań blu-ray 2K jeszcze.

(22-03-2024, 08:22)misfit napisał(a):  Atmosa mam głównie dla nowych produkcji, które od samego początku powstały z myślą o tym systemie, a starsze filmy? Często wolę oryginalne audio, o ile w ogóle jest taki wybór.

Jeśli chodzi o nowe produkcje, zgoda, zawsze wybieram 4K UHD lub jeśli film nie zasługuje na UHD to jest to blu ray 2K z Atmosem lub Dolby True HD 7.1. czy 5.1.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

23-03-2024, 12:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2024, 13:57 przez Mierzwiak.)
Cieszę się, że masz lepszą jakość dźwięku również w wydaniach UHD, w których w połączeniu z Dolby Vision / HDR10 jest ta sama ścieżka Dolby TrueHD / DTS-HD MA co na Blu-ray, o anemicznych, płaskich miksach Atmosa ze zredukowanym basem od Disneya nie wspominając. Siła autosugestii bywa potężna Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 96

25-03-2024, 21:23
https://www.hdnumerique.com/dossiers/1228-test-4k-ultra-hd-blu-ray-aliens.html

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Redrum
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 237
Reputacja: 27

25-03-2024, 23:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2024, 23:59 przez Redrum.)
(23-03-2024, 12:13)ILSA FAUST napisał(a):  Pierwszy raz byłem na Aliens w kinie na polskiej premierze, to chyba był 1990?

Nie. Polska premiera była w 1987 roku.
Ja byłem na jednym z pierwszych pokazów w katowickim kinie "Rialto".
Wtedy wagary spędzało się w kinie.

[Obrazek: obcy2.jpg] [Obrazek: aliens-2.jpg]

Odpowiedz
Strony (51): « Wstecz 1 ... 40 41 42 43 44 ... 51 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:  

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku