06-04-2024, 08:32
OK, witam na oddziale ignorowanych.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
|
Obcy - seria
|
|
06-04-2024, 08:32
OK, witam na oddziale ignorowanych.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
06-04-2024, 10:27
Oddział zamknięty? ![]() Najlepiej to żeby powstał jakiś "samouczek" i każdy zainteresowany bez niepotrzebnych scysji mógłby się z nim zapoznać.
06-04-2024, 11:13
Jeszcze raz zatem: dziekuje za wszelka okazana mi pomoc. Jako, ze niektorym, moja obecnosc i wedlug nich, moje pytania sa nie na miejscu lub z innych przyczyn podnosi to im niepotrzebnie cisnienie , to wylogowuje sie na stale z tego forum.
06-04-2024, 12:05
Bez przesady. Nie dawaj satysfakcji takim ludziom, którzy nie potrafią zrozumieć, że ktoś może się nie znać na czymś. Kupuj, załóż wątek z kolekcją, wstaw fotki jeśli coś masz i korzystaj z forum.
06-04-2024, 12:15
Typowe. Roszczeniowy wobec innych, wymaga chodzenia wokół niego na paluszkach i grzecznego spełniania jego zachcianek, w tym korzystania z google na co jest zbyt leniwy, ale gdy jego postawić w obliczu prostego pytania, wymagającego minimum użycia mózgu, zaczyna swoje psychologiczne gierki i na dokładkę stosuje szantaż emocjonalny. Gratuluję rodzicom takich jednostek, wykonaliście świetną robotę!
LG OLED 65" B8
06-04-2024, 14:09
(05-04-2024, 10:16)misfit napisał(a):(03-04-2024, 22:21)Mierzwiak napisał(a):(03-04-2024, 19:48)pearlzfan napisał(a): puściłem sobie jeszcze zaraz po seansie fragmenty Aliena UHD i jedyna różnica jaka rzuca się w oczy to ilość ziarnaJedyna? Współczuję Dla mnie nie jest dziwne. Nie mam dwóch telewizorów/ekranów, żebym mógł sobie jednocześnie puścić dwa wydania jednocześnie i porównywać. A nawet gdybym miał, to zwyczajnie by mi się nie chciało bawić w takie "lizanie pikseli". Widzę tu podobny syndrom wychylenia wahadła za bardzo w jedną stronę, jaki był (jest? Nie siedzę w giereczkach już od kilku lat, więc może coś się zmieniło?) na poletku gier wideo. Tam też dochodziło do absurdalnych analiz i "lizania tekstur" z lupą w ręku - "a, bo tutaj tekstura przenika", "a tutaj ząbki widać na uszku kubeczka, "a tutaj cegiełka ma teksturę w niskiej rozdziałce", kiedy podczas normalnego grania nikt o zdrowych zmysłach nie zwracał na takie detale uwagi, bo zwyczajnie nie dało się tego zauważyć. I mam wrażenie, że podobnie dzieje się w przypadku wydań filmowych. Coraz bardziej wychylana strzałka w stronę ekstremalnej analizy technicznej i punktowania, że w 54 min 78 sekundzie widać makrobloki, a w scenie X jak płyną łódką, to przez 2 sekundy i 4 setne jest banding itd. itd. I jeszcze duża część takich opinii jest wyrażana na podstawie screenshotów (vide LOTR 1 i punktowanie, że w scenie z łodziami twarze bohaterów woskowe i generalnie *ujnia, nie kupuję - kiedy w czasie seansu, to ujęcie trwa może z 1,5 sek i nie mając porównania nikt tego nie wyłapie), które jak się okazuje nijak się mają do danej sceny w ruchu. Jeszcze na screenshotach można zobaczyć czy faktycznie obraz jest wyraźniejszych w stosunku do obrazka BD, ale w sumie to tyle, co tak naprawdę można wyłapać w czasie seansu gołym okiem. Jeszcze raz powtórzę - podczas normalnego seansu. Ja też miałem okres, gdzie weszło mi na łeb i też tak analizowałem oraz brałem pod uwagę takie opinie, ale na szczęście mi przeszło, bo zmierzało to donikąd - zamiast cieszyć się filmami, ja traciłem czas na rozkminy w stylu "czy warto wydać kasę, na to czy tamto wydanie, bo przecież ten czy tamten pisał, że są makrobloki, że kolory srakie, a HDR to jest na niby". Olewałbym niektóre wydania tylko dlatego, że w 2 scenach ktoś dojrzał jakieś niedoskonałości albo, że kolory przekłamane. No ludzie, dajcie spokój, kto to widzioł. Jak ja mam ocenić to, że kolory są przekłamane? Musiałbym mieć tyle czasu i pasji co np. Misfit, żeby tak sobie siedzieć i brać na warsztat każdy film. A nie mam / nie chce mi się. Chcę się cieszyć dobrym seansem w dobrej jakości a zwykle UHD daje lepszą / czasem tą samą / i z rzadka gorszą niż BD, więc stwierdziłem, że nie ma sensu się spalać. Obejrzałem Aliens z ripa 1:1 w komfortowych warunkach (podobnie zrobię z The Abyss), przyciemniłem sobie pokój, miałem ciszę i film mnie pochłonął. Jasne, że mogłoby być więcej ziarna, ale to, co zobaczyłem wcale nie było takie tragiczne jak wieszczono na tym i innych forach. Obok siedziała moja druga połówka i na pytanie, czy coś jej się nie podobało odnośnie jakości powiedziała, że nie, wygląda super. I ja i ona nie mieliśmy wrażenia, że Sig wygląda na 50 lat, bo widać jej zmarszczki, nie dopatrzyłem się nachodzących zębów i krzywych oczu u bohatera tego czy innego. Chcę się cieszyć filmem, a nie zżymać, że jakiś kolo poprzesuwał suwaczki na konsolecie nie o tyle milimetrów w prawo czy w lewo i teraz paleta barw jest o jedną tonację za nisko/wysoko. Ktoś chce się tak bawić (w takie głębokie analizy) i go to pasjonuje? Feel free and enjoy! Fajna nerdoza, ale już nie dla mnie. Moje kryterium (poza ceną i podobaniem się filmu) to na dzień dzisiejszy obejrzenie filmu 4K w całości i ewentualnie uzupełnienie o porównanie ostrości na screenach vs BD. Jak podczas seansu nie będzie mi się coś mocno rzucać w oczy i gołym okiem widać będzie, że obraz jest wyraźniejszy niż na BD, to biorę do kolekcji. Ktoś uważa to za januszowanie? ¯\_(ツ)_/¯
Kino domowe
LG OLED 83 C3 Marantz SR 5015 Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA SVS SB-1000 Panasonic DP-UB820 Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
06-04-2024, 14:52
Rozumiem, że Ty Mierzwiak wszystko wiedziałeś od urodzenia. Daj sobie na luz i więcej szacunku i tolerancji dla ludzi, bo każdy jest inny.
06-04-2024, 19:49
LG OLED 65" B8
07-04-2024, 13:45
Kupiłem ALIENS 4K (wydanie 3 dyskowe, 4K, 2K + bonus dysk 2K) całość z frachtem wyszła po użyciu kodu zniżkowego 19 euro ![]() Nie przeszkadza mi to, że to hiszpańskie wydanie bo i tak dyski pójdą jako przekładka do STEELBOOK https://www.amazon.es/yourpromotions/2457db50-37fa-44ef-90a1-23875e47fb9a Kod od PiotrekP więc nie trzeba czekać na promkę pół roku
14-04-2024, 21:41
Przy okazji wypustu Aliens w 4K, powstaje film dokumentalny Aliens Expanded. Obecnie na stronie https://aliens-expanded.com/ prowadzona jest przedsprzedaż. Można sobie wybrać wersję, a nawet zostać producentem i dostać się do creditsów Btw. sam zakup nawet podstawowej wersji cyfrowej (jak i każdej innej) powoduje, że nasze imię i nazwisko będzie w creditsach. Tylko cena powoduje, że nogi się uginają...
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |