Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Dźwięk przestrzenny

Ankieta: W jakim systemie dźwięku oglądasz filmy (przy założeniu dostępności takiej liczby kanałów na ścieżce dźwiękowej)?
Stereo
5.1
7.1
niestandardowo
nie interesuje mnie dźwięk
[Wyniki ankiety]

Strony (35): « Wstecz 1 ... 24 25 26 27 28 ... 35 Dalej »

Opcje tematu
Dźwięk przestrzenny
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

11-07-2024, 13:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2024, 13:31 przez pred895.)
No to pysiu mam tak samo jak Ty i tak robię cały czas Tongue Ampli ma o wiele większą kratkę podatną na pochłanianie kurzu jak widać, więc się tam trochę nazbierało przez te 5 lat Tongue

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

11-07-2024, 13:36
Jak cały czas, skoro pisałeś, że "przecierasz". A ja mówię o odrzurzaniu, wszystkiego z kratkami włącznie - od zewnątrz Smile

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

11-07-2024, 13:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2024, 13:43 przez pred895.)
A czym dokładnie "odkurzasz", bo pod ten termin można podpiąć odkurzacz mechaniczny, pronto na ścierce i inne substancje czyszczące Tongue

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

11-07-2024, 14:56
Pronto to byłoby przecieranie, które jest tylko relokacją kurzu. Odkurzaczem wciągniesz jednak większość tego, co osadza się na sprzęcie, tylko trzeba to robić regularnie.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

11-07-2024, 20:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2024, 20:20 przez pred895.)
Wyczepiłem z avr minimalnie bananową końcówkę, tak aby nie była wciśnięta do samego końca i ampli zaskoczył. Ogólnie zaczął brzdękać odcinać i odpalać fronty w momencie kiedy zacząłem bawić się tymi wtykami przy ampli. No nic zobaczymy jak to będzie dalej. Szkoda mi tego sprzętu, bo to naprawdę świetny amplituner i nigdy do tej pory mnie nie zawiódł.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,016
Reputacja: 74

11-07-2024, 20:59
A takie pytanko: masz go w zamkniętej szafce rtv i używasz go nie otwierając drzwiczek? Ja podejrzewam, że przez to mój się uwalił, bo przez 2 lata używałem go i nie otwierałem szklanych drzwiczek licząc, że brak ścianki z tyłu wystarczy za wentylację. Nie wystarczył Wink
Teraz już zawsze drzwiczki otwarte i szukam szafki z lamelkami w drzwiczkach.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak

11-07-2024, 21:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2024, 21:09 przez pred895.)
Od zawsze siedzi sobie tak i myślę że ma czym oddychać. Zamykanie avr i brak odpowiedniej cyrkulacji powietrza to proszenie się o kłopoty zwłaszcza, że mój model od nowości ma tendencje do grzania.

[Obrazek: MEUM2RX_t.JPG] [Obrazek: MEUM2S1_t.JPG]

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 71

12-07-2024, 16:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2024, 16:39 przez Mister Tadeo.)
Dzięki relacji Preda z perypetii z amplitunerem już wiem jaką markę wtyków bananowych warto się zainteresować lub przynajmniej w jaki cenowy przedział celować (przy okazji punkcik reputacji przyznany za post #247). Takie połączenia to duża oszczędność czasu i mniej nerwów, jeśli odkurza się lub przenosi sprzęt, albo żeby wytrzeć półkę z kurzu.
Akurat mam w domu malowanie, które na szczęście zbliża się ku końcowi, jest już nowa komoda pod nowe komponenty kina domowego i pod zestaw stereo do słuchania muzyki.
Moje głośniki (M-Audio HRS-75 w systemie 5.1 i Magnat Quantum 673 w 2.0) mają taką średnicę gniazd, że te Predowe wtyki Poppstar nie będą pasować (mają za dużą średnicę), zaś z wyglądu niemal identyczne jak te (link) - już tak, ale wyglądają na mniej solidne. Kupiłem u siebie w sklepie elektronicznym na próbę podobny wtyk za 1,5 zł i wszedł gładko do głośników, ale jakość wykonania była słaba. Wolałbym coś solidniejszego, zamiast plastikowej osłony takie z aluminiową jak Poppstar.
Nie ściągałem zaślepek we wzmacniaczu (Pioneer A-30) i amplitunerze (Yamaha RX-V6) i nie sprawdzałem, czy te liche wtyki tam pasują, ale podejrzewam, że tam wejdą takie jak ma Pred. Choć mogę się mylić.
W sumie potrzebuję 36 wtyków: 18 do głośników, 8 do wzmacniacza i 10 do ampli.
Jakie wtyki kupić? Jakie do głośników, jakie do sprzętu AV (tutaj ważna będzie średnica)? Co polecacie?

Odpowiedz
Offline thomasso hi-fi
Użytkownik
Liczba postów: 174
Reputacja: 9

13-07-2024, 06:03
(12-07-2024, 16:33)Mister Tadeo napisał(a):  Jakie wtyki kupić? Jakie do głośników, jakie do sprzętu AV (tutaj ważna będzie średnica)? Co polecacie?
Jeśli cena "nie zabija" 45zł/8szt polecam (powinny być też na allegro):
https://nautilus2.pl/bananowe/26185-nakamichi-wtyk-bananowy-hq-komplet-8szt.html?_gl=1*qwy90f*_up*MQ..&gclid=CjwKCAjwqMO0BhA8EiwAFTLgIOP-gsT56pSci-IPjA69iqWC3JiMS3A6EGYbZ13Cu9vwJVwXCBlzxxoCxjAQAvD_BwE

PS. Moim zdaniem masz najlepszy amplituner w swojej klasie (do ok. 3tys). Yamaha to dynamika, idealna do kina; no i świetny MusicCast.

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

13-07-2024, 06:21
Od siebie dodam, że też używam wtyków Nakamichi po obu stronach (AVR - głośniki) i są wykonane dobrej jakości. Łatwo je się przykręca do przewodów głośnikowych, u siebie mam przewody 2,5 mm^2.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Strony (35): « Wstecz 1 ... 24 25 26 27 28 ... 35 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku