Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Obcy - seria

Strony (30): « Wstecz 1 ... 22 23 24 25 26 ... 30 Dalej »

Opcje tematu
Obcy - seria
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

15-08-2024, 19:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2024, 19:33 przez pred895.)
(15-08-2024, 18:55)Juby napisał(a):  jak na TAKĄ eksplozję "Nostromo" jakieś duże te szczątki po nim, normalnie jak z Gwiazdą Śmierci w ostatnich Gwiezdnych wojnach, a Ksenomorfa to Ripley wyrzuciła w innym miejscu, więc nieźle go zniosło),

Też mi to zgrzytało plus skoro firma wiedziała o wszystkim, to po co szukali szczątków Aliena w kosmosie jak mogli po prostu wylądować na LV-426 i wejść na statek z gotowymi jajami. Wiedzieli o wszystkima a mimo to założyli kolonie na LV426, tak blisko statku wypierając się od początku wszystkiego robiąc z Ripley wariatkę ? Niewiarygodne jest też to że grupka dzieciaków po prostu na luzaku wylatuje sobie z kolonii bez jakiejkolwiek kontroli lotów do sekretnego opuszczonego statku o którym nikt nie wie, a jest on praktycznie w zasięgu wszystkich. Za mały back story do tej stacji i jej pochodzenia.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

16-08-2024, 07:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2024, 07:42 przez ILSA FAUST.)
(15-08-2024, 18:55)Juby napisał(a):  Pomimo kilku problemów i mniejszych zgrzytów, to najlepszy film z Ksenomorfem powstały w XXI wieku. Przez pewien czas myślałem nawet, że to najlepszy Obcy od czasu Aliens, ale ostatnie 30 minut jednak trochę gorsze przez co nie jestem pewny czy postawiałbym go nad filmem Jean-Pierre Jeunet. Niemniej, polecam, bo to zrobiony z szacunkiem, fantastyczny realizacyjnie sequel pierwszego Obcego, ale też niekasujący przy tym pozostałych kontynuacji, jak to było w przypadku ostatniego Terminatora (taki "Alien 1.5").

Ridley Scott miał rację, ten film jest "fu**ck good". Jestem na świeżo po projekcjach wszystkich 14 filmów z uniwersum Alien-Predator i musiałem trochę się przespać z "opinią", ale zgadzam się z Juby-m jak wyszliśmy z kina wczoraj to cały czas to było dla nie mnie Alien 1.5. Decyzja jest trudna bo Winona Forever ale trudno wsadzam kij w mrowisko, na razie bardzo krótko, oto mój ranking na razie tylko dla Alien:
(1) Aliens (Bishop)
(2) Alien (Ash)
(3) Alien 1.5. Romulus (Andy)
(4) Alien 4 (Call)
(5) Alien 3 (Bishop)
(6) Alien Coventant (Walter/Dawid)
(7) Alien Prometheus (Dawid)
(8) AvP 1 (Bishop/Wayland)
(9) AvP 2 (Nobody?)
Kto nie widział jeszcze Alien 1.5. Romulus musi zobaczyć, bardzo pocieszające są te tłumy w kinach, trochę mało młodych osób, co mnie niepokoi, ale "oni" mają swój viralowy tryb zbierania się i myślę, ze Rain ich przyciągnie do kina przez kolejne tygodnie. Bierz swojego Facehuggera ze sobą i dawaj na seans Smile

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

16-08-2024, 07:58
@Pred
Rzeczywiście, to z bezproblemowym startem ekipy z planety było słabe. A o kolejnych nieścisłościach względem Aliens nawet nie pomyślałem (może da się to jakoś posklejać, żeby miało ręce i nogi?).

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

16-08-2024, 08:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2024, 11:27 przez ILSA FAUST.)
(16-08-2024, 07:58)Juby napisał(a):  Rzeczywiście, to z bezproblemowym startem ekipy z planety było słabe

Uwaga spoilery.

Niekoniecznie:
[spoiler]
(1) Navarro miała licencję pilota statków powietrznych i była wzmianka w dyskusji w przyczepie że obejdzie system, że ma opracowany plan na bezpieczne dotarcie na orbitę
(2) Andy Syntetyk także jako Andek korporacji Weyland-Yutani także może w systemie oznaczyć lot jako patrolowy lub handlowy
[spoiler]
Początek filmu szybko i sprawnie (mamy niecałe 2 godziny filmu) wprowadza w klimat i wyjaśnia po co młode pokolenie chce wypier***ać z planety kopalnianej, aby nowe pokolenie kinomanów (i stare przy okazji) dostało nową Ripley. Szkoda, że było mniej neonów w akcji na planecie byłby z tego Blade Runner, ale za to mocno mi przypomina także początek Hana Solo, także na planecie kopalnianej.
Pewnie tak jest na planetach-kopalniach Smile

Odpowiedz
Online fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,619
Reputacja: 117

16-08-2024, 08:23
(16-08-2024, 08:17)ILSA FAUST napisał(a):  Uwaga spoilery.
To użyj taga, z łaski swojej.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

16-08-2024, 08:31
(16-08-2024, 08:17)ILSA FAUST napisał(a):  (2) Andy Syntetyk także jako Andek korporacji Weyland-Yutani także może w systemie oznaczyć lot jako patrolowy lub handlowy
Oglądałeś w ogóle ten film? Andy był niczym innym jak ożywionym złomem i dla ekipy był bezużyteczny dopóki na stacji nie dołożyli mu dodatkowego modułu.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

16-08-2024, 09:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2024, 09:13 przez ILSA FAUST.)
(16-08-2024, 08:23)fire_caves napisał(a):  To użyj taga, z łaski swojej.

powiedz jak to zrobić bo mam tylko kolor liter a nie tło w edycji?
po ilu dniach, godzinach znika embargo na spoilery?
Trudno się dyskutuje na "czarno" Smile

(16-08-2024, 08:31)Mierzwiak napisał(a):  Andy był niczym innym jak ożywionym złomem i dla ekipy był bezużyteczny dopóki na stacji nie dołożyli mu dodatkowego modułu.

Nieprawda, Andy to stary model syntetyka co mu wytyka Ash, znaleziony na śmietniku przez ojca Rain. Właśnie dlatego chcieli zabrać Andy-iego ze sobą bo miał zapewnić im dostęp (wejście) do stacji kosmicznej. Czyli na linii Planeta/Kopalnia - stacja kosmiczna na orbicie, syntetyk miał prawie wszystkie jak się okazało uprawnienia aby zapewnić "dzieciakom" nowe życie, tylko miał potem problem aby wejść do "Shengen" nowego systemu słonecznego, do którego chcieli uciec.
Dodatkowy moduł a raczej wymieniony software w postaci RAM zabrany od Ash-a dawał mu dodatkowe uprawnienia dostępu do LAB-u, co Ash wykorzystał aby zmienić dyrektywę Andiego po połączeniu z Matką (MU-THER). W tym sensie Andy stał się przez jakąś cześć filmu Ashem, oddając hołd pierwszej części filmu, co też poniekąd tłumaczy jego imię (Andy-Ash).
Wszystkie Andki od początku mają zakodowaną dyrektywę-marzenie Weylanda o nieśmiertelności ukrytą w RAM, nawet Call miała, to samo David-Walter. O tym będzie nowy serial w uniwersum Alien - o tworzeniu AI, które potem będzie w Andkach. Ojciec Rain tylko zhakował Andiego zmieniając dyrektywę Waylanda na ochronę Rain (przyrodniej siostry).
W tym sensie nowy Alien 1.5. Romulus jest dla mnie bardziej CYBERPUNKOWY z czego się niezmiernie cieszę, co też podbija oceną filmu mocno.

Ciesz się filmem, jeśli jak twierdzisz widziałeś Smile

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

16-08-2024, 09:21
Fakt, masz rację, przecież najpierw jego paluszek działał Smile Mogli to jednak jednym dialogiem łatwo wyjaśnić, choć nie jest to coś czego nie można sobie łatwo dopowiedzieć.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

16-08-2024, 10:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2024, 11:22 przez ILSA FAUST.)
(16-08-2024, 09:21)Mierzwiak napisał(a):  Fakt, masz rację, przecież najpierw jego paluszek działał

Przydałby się taki "paluszek" jak wchodzisz do oddziału banku Smile

Ten Cyberpunkowy motyw z Andym bardzo pozytywnie mnie nastraja, aczkolwiek uważam, że wątek z Alien 3 jak Ripley w elekrośmieciach odnajduje Bishopa, potem go bierze na "barana" a potem jak go odzyskuje po nieudanym gwałcie i rozmawia z nim po restarcie jest jak dla mnie najbardziej CYBERPUNKOWY w całej serii ALIEN.

Moja teoria jest taka, że Ridley zatoczył "koło czasu", ponieważ imiona syntetyków lecą po kolei:
Ash
Bishop
Call
David
....
potem mamy Waltera, który jakby zamyka "koło czasu", zamyka alfabet, bo Covenant a potem ostatni film z trylogii Promka miał doprowadzić nas na pokład Nostromo.
Poniekąd Alien Romulus domyka także wątki z "trylogii" Promka bo facehuggery z Romulusa na ścianach przypominają mi kolejną fazę tych w szufladach ukrytych przez Davida w ostatniej scenie z Covenanta.
oraz ten mutant-inżynier - jako nowy "newborn" jest jakby dopięciem wątków z Promka ale też hołdem dla Alien 4. Dużo się działo jak okazuje od czasu od Covenant do Nostromo - mamy tylko TEASER tego w Alien Romulus.
Dlatego cieszę się, ze Alien 1.5. domyka tak naprawdę całą franczyzę od Alien 1 do Alien 7 oraz jest hołdem dla wszystkich filmów z serii bo oprócz wyraźnych ukłonów w stronę 1-2 mamy także scenę żywcem wyjętą z Alien 3 (kiss the alien) oraz z Alien 4 (wessanie Newborna w kosmos). Także w soundtracku jest hołd dla Goldenthalla oraz Hornera.
Kolejny ruch to AvP 3 jako spin-off w tradycji kina klasy B.

Ale Scott jako producent z Alvarezem zostawili furtkę na trzecią cześć trylogii Promka, jednocześnie jak Ridley nie dożyje albo będzie słaby box-office a trzeci Promek nie powstanie w ogóle to mamy Alien 1.5. w tym celu.

BO jest planowany na min 75 mln USD w weekend otwarcia, więc może się okazać, że nagle Scott zrobi trzeci film Promka póki żyje, zanim nowa Ripley-Rain pojawi się w kinach w sierpniu 2026 roku. Lub zrobi to ktoś inny po premierze Rain 2 na bazie skryptu, szkiców Ridley'a aby zamknąć "koło czasu". Chciałbym aby to był Denis V.

Dlatego znowu mamy Andiego-Asha, który uwaga jest starszym modelem od Asha, dlatego to An-dy a potem jest As-h. Oczywiście jest masa filmów od Davida-do Waltera...cały alfabet do wykorzystania, ale Scott powołał Waltera aby przyspieszyć zatoczenie "koła czasu", bo sam ma bliżej do Walhalli niż dalej.

Sama Key także nie umiera na "śmierć" bo nowy Newborn nie może do końca zabić swojej mamusi, więc Merced może się jeszcze pojawić na ekranie, chciałbym a to była nowa Królowa Obcych.

Odpowiedz
Online fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,619
Reputacja: 117

16-08-2024, 10:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2024, 10:17 przez fire_caves.)
(16-08-2024, 09:02)ILSA FAUST napisał(a):  powiedz jak to zrobić bo mam tylko kolor liter a nie tło w edycji?
Np. tak: [ spoiler][/spoiler] (usuń spację po pierwszym, kwadratowym nawiasie)
(16-08-2024, 09:02)ILSA FAUST napisał(a):  po ilu dniach, godzinach znika embargo na spoilery?
A jak myślisz? Nie każdy może/chce iść w dniu premiery.

Odpowiedz
Strony (30): « Wstecz 1 ... 22 23 24 25 26 ... 30 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku