Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 25 Dalej »

Benedetta reż. Paul Verhoeven

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
Benedetta reż. Paul Verhoeven
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

15-10-2022, 14:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2022, 14:40 przez Gieferg.)
Wziąłem francuskie BD, bo wyszło najtaniej (na Amazon.pl). Verhoeven jeszcze mnie nie zawiódł, więc zaryzykowałem bez uprzedniego obejrzenia.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

03-09-2024, 22:18
(02-09-2024, 12:43)ILSA FAUST napisał(a):  
(31-08-2024, 08:52)misfit napisał(a):  Czyli ciemny mediabook Benedetty jest w innym rozmiarze, teraz wszystko jasne.
Mój biały jest w rozmiarze DVD, podobnie jak np. X czy Oldboy.

Mogliby na "stałe" obniżyć wysokość tych mediabooków z DE, ciągle psują koncepcję kolekcji Smile
Dlatego iż nienawiścią szczerą pałam do tych niemieckich wydań 4K w formacie DVD i tylko jak nie mam wyjścia to biorę. Miałem wyjście, to wybrałem i nie żałuję wydanie 4K od MUBI:
https://www.blu-ray.com/movies/Benedetta-4K-Blu-ray/315225/
Co prawda to nie STEELBOOK (brak na ten moment takiego wydania) ale okładka ze Szwester Bernadettą na planie krzyża bardziej mi podchodzi pomimo, że dziewczyny podczas "komunii dusz" dają radę na tym ciemnym mediabook z DE. Bardziej użyteczne też są załączone POSTCARDY niż niemiecki tekst w mediabooku, którego nie jestem w stanie się nauczyć i cała ta digi-pakowa podklejka, szwy, cała formuła mediabooka.
POLECAM to wydanie, brałem w UK.

Jeśli dla Ciebie ważniejsze jest pudełko i pocztówki od płyty i jej zawartości to sure - słuszny wybór z MUBI Wink

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

15-09-2024, 19:42
(03-09-2024, 22:18)misfit napisał(a):  słuszny wybór z MUBI

Tutaj się zgadzamy Smile

(03-09-2024, 22:18)misfit napisał(a):  Jeśli dla Ciebie ważniejsze jest pudełko i pocztówki od płyty i jej zawartości to sure

Tutaj się nie zgadzam, bo z tego co się nie mylę to zawartość dysku jest jakościowo na tym samym poziomie co wydanie niemieckie - film 131 minut wersja UNCUT z Dolby Vision w 4K.

[Obrazek: MEVX53Y_t.jpg]

Dodatkowo wydanie MUBI jest tańsze 18 GBP a niemieckie 30 EUR dla wersji 4K.
Estetycznie wydanie MUBI przewyższa wydanie niemieckie, bo mamy także SLIPCOVER w formacie STEELBOOK w którym można ukryć pudełko blu-ray, także sam dysk jest estetyczny, nawet znaczek kategorii wiekowej jest dość subtelny na okładce i dysku. Pocztówki z wybranymi kadrami z filmu są znacznie bardziej użyteczne niż booklet oraz niemiecki tekst, którego nie jestem w stanie zrozumieć a nie zamierzam się nigdy tego języka nauczyć.

Wszystko jest lepsze w tym wydaniu MUBI w stosunku do znienawidzonego przeze mnie (i nie tylko ja taki jestem) formatu niemieckiego mediabook.

Kupuję tylko mediabooki jak nie ma innej opcji dla wydania 4K.
Pacyfikuję z całej swojej kolekcji mediabooki po kolei - zostało mi dosłownie kilka.
W takim przypadku dysk 4K idzie do STEELBOOKA lub innego wydania premium dla 2K.
W ostateczności przekładka dysku 4K idzie nawet do zwyklaka, bo format i estetyka mediabooków przyprawia mnie o odruch wymiotny w momencie dostawy filmu. A jak tytuł jest po niemiecku to odruch kończy się finałem np. Królowa Margot (fuj).

Wydanie MUBI bije na łeb na szyję niemieckie, przy tej samej jakości filmu.
Zawsze najważniejsza jest jakość samego filmu ale dla mnie także całego wydania, które stawiam na półkę.
Jak się nie mogę zdecydować czy ruda, czy blondynka czy szatynka, to biorę wszystkie naraz Smile
Czasami tak bywa, aby skompletować idealne dla mnie wydanie to kupuje 3 różne wydania i robię takie, które mnie satysfakcjonuje na 100 % i zawiera mix z 3 wydań.
W przypadku Szwester Benedetty wydanie MUBI jest w tej chwili najlepsze na świecie,
do czasu kolejnego wydania, które niekoniecznie nastąpi, bo sam film jest niszowy raczej.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

15-09-2024, 20:05
(15-09-2024, 19:42)ILSA FAUST napisał(a):  
(03-09-2024, 22:18)misfit napisał(a):  Jeśli dla Ciebie ważniejsze jest pudełko i pocztówki od płyty i jej zawartości to sure
Tutaj się nie zgadzam, bo z tego co się nie mylę to zawartość dysku jest jakościowo na tym samym poziomie co wydanie niemieckie

Mylisz się i w przeciwieństwie do niemieckiego wydania, MUBI na 4K UHD ma zwalone kolorki poprzez nieprawidłowo ustawioną przestrzeń kolorów dla całości filmu.

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

15-09-2024, 21:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2024, 21:47 przez ILSA FAUST.)
(15-09-2024, 20:05)misfit napisał(a):  Mylisz się i w przeciwieństwie do niemieckiego wydania, MUBI na 4K UHD ma zwalone kolorki poprzez nieprawidłowo ustawioną przestrzeń kolorów dla całości filmu.

Widocznie podczas projekcji nie miało to dla mnie żadnego znaczenia i uznałem że tak ma być.
Nie wiedziałem tego filmu w kinach (był w kinach w Polsce?) tylko na nośniku 4K, nie mam punktu odniesienia, więc pewnie byłem za mocno skupiony na oglądaniu filmu i tego co tam dziewczyny wyprawiają, niż na technicznych aspektach projekcji.
Czasami jest tak, że oglądasz film i czujesz, że coś nie gra, ale w tym przypadku totalnie nie miało to dla mnie znaczenia, więc wydanie MUBI zostaje w mojej kolekcji. Następnym razem obejrzę film na załączonym blu-ray a potem na 4K i ocenię czy to ma znaczenie, ale pewnie Dolby Vision mnie jednak przekona do wersji 4K.
Cóż, przez Ciebie muszę jeszcze 2 razy obejrzeć ten film wkrótce Smile
Zawsze oceniam film organoleptycznie, chyba, że ewidentnie od początku jest coś nie tak.
Ale jak pisałeś w tym wątku wydanie niemieckie ma inne problemy techniczne, więc totalnie odpuszczam niemiecką opcję w przypadku tego filmu.
Może dostałem poprawiony dysk, bo zakup był rok temu w promce na black friday może oppo albo procesory w TV same sobie poradziły z problemem, a może w ogóle nie ma żadnego problemu?
Kino od początku istnienia to oszustwo na zmysłach widza, więc jeśli mnie ktoś oszukał na tym filmie to dziewczynom to świetnie wyszło, bo byłem w pełni zaspokojony, tj. zadowolony z projekcji filmu Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

16-09-2024, 11:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-09-2024, 11:38 przez misfit.)
Możesz nie widzieć problemu, komuś innemu z kolei mogą się bardziej podobać kolorki w 4K od MUBI, ale nie zmienia to faktu, że jest on w nieprawidłowej przestrzeni kolorów i tym samym wygląda inaczej niż chciał Verhoeven. Bardzo podobny przypadek jak ostatnio omawiane Milczenie owiec od Kino Lorber, z tym, że tutaj sprawa dotyczy całości filmu.
Nic mi nie wiadomo na temat tego aby MUBI wypuściło poprawione płyty.

(15-09-2024, 21:46)ILSA FAUST napisał(a):  Ale jak pisałeś w tym wątku wydanie niemieckie ma inne problemy techniczne, więc totalnie odpuszczam niemiecką opcję w przypadku tego filmu.

Jeśli masz na myśli kwestię fake HDR to w UK sprawa ma się identycznie. Jedyne co odróżnia oba wydania pod względem obrazu, poza kwestią kolorów, jest to, że w niemieckim wydaniu wklejone w obraz "podpisy" są w ichnim języku, a w UK po francusku.

[Obrazek: MEVXY2Q_t.png] [Obrazek: MEVXY2V_t.png]
[Obrazek: MEVXY2T_t.jpg] [Obrazek: MEVXY2X_t.jpg]

Co do dodatków... dvdcompare trochę wprowadza w błąd gdyż:
Cytat:Both releases feature exclusive extras, though note that the UK release appears to be encoded in an incorrect colour space.

Q&A with Paul Verhoeven and Virginie Efira (42:50) z UK
oraz
"The Path to the Monestary" documentary (42:49) z DE

w praktyce są to te same dodatki, tyle, że występują pod inną nazwą.
Wywiad jest częściowo w języku angielskim (Verhoeven) oraz francuskim (Virginie Efira + urywki z filmu), więc angielskie napisy w MUBI mogą się przydać. W DE są tylko niemieckie w dodatkach.

Poza tym w wydaniu niemieckim dodatkowo znajduje się jescze inny wywiad z Verhoevenem, także w języku angielskim (27:46) oraz zwiastun filmu (1:53), których nie znajdziemy w edycji UK.

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

22-09-2024, 14:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2024, 15:23 przez ILSA FAUST.)
(16-09-2024, 11:36)misfit napisał(a):  Możesz nie widzieć problemu, komuś innemu z kolei mogą się bardziej podobać kolorki w 4K od MUBI

Jestem po ponownej dwukrotnej erekcji (tej intelektualnej), przepraszam, niech będzie projekcji (bo zaraz ktoś napisze że jestem niepoprawny politycznie) Benedetty w 4K oraz 2K oraz dodatki od MUBI.

Poleciał punkcik do Misfita za mały szantaż emocjonalny odnośnie powtórnej projekcji, któremu z przyjemnością uległem Smile

Najpierw obejrzałem film i dodatki z dysku 4K a potem seans 2K dla porównania. Oglądając 4K miałem cały czas w głowie informację o kolorkach i faktycznie film jest "jaśniejszy" niż wersja 2K, co jest na plus, bo wersja 2K z kolei jest za mocno "przekoloryzowana" w stosunku do bladej ja matka boska wieczna dziewica wersji obrazu na 4K.
W wersji 2K kolory wydają się mocno agresywne w szczególności w scenach z pochodniami, których jest dużo w filmie (sorry ale taki był wtedy klimat).
Pierwsza scena z pierwszym cudem Bedenetty była bardzo jasna na 4K, ale po paru minutach jak już akcja się dzieje w klasztorze zapomniałem już o małym diabełku, który cały siedział obok mnie na kanapie wcinając popcorn i ciągle powtarzał w kółko "uważaj na kolorki", potem zniknął w toalecie na dobre, gdzieś w okolicy sceny w latrynie.
Z kolei przy projekcji filmu na blu-ray w 2K usiadł koło mnie mały aniołek, taki z aureolką, zamiast popkornu miał jakieś wykwintne danie na talerzu i trzymając nóż i widelec jak bozia przykazała poprawnie, ciągle mnie nożem wskazywał mamrocząc: "o widzisz te kolorki". Po kilku scenach kazałem mu iść do toalety i zabarykadowałem toaletę aby się do końca filmu nie wydostał z niej, także w okolicy sceny w latrynie.
Efekt jest taki, że wydanie MUBI zostaje zdecydowanie w kolekcji ale w tandemie 4K oraz 2K bez odsprzedaży dysku 2K.
Przy czym wersja 4K finalnie jest dla mnie lepsza, bo wyraźnie Dolby Vision robi robotę na moim sprzęcie, gdzie doceniłem mocniej soundtrack (brak wydania na winylu uważam za świętokradztwo), także szczegółowość obrazu (gdzie akcja filmu głównie dzieje się nocą pod kołderką) jest zdecydowanie lepsza i grain of course. Z kolei wersja 2K zostaje w kolekcji jako ciekawostka, bo jak Misfit się zarzeka, takie kolory chciał sam Verhoven, pomimo że dają po oczach. Po za tym to była niezła frajda obejrzeć obie wersje, jedną po drugiej i tak będzie już następnym razem i następnym.
Technicznie też MUBI się broni dla mnie bo oglądałem film w oryginalnym języku francuskim (zawsze tak robię) DTS 5.1. z angielskimi napisami, które były bez zarzutu (ponoć co nie gra w wersji DE), oraz nie były SDH (nie lubię), które tylko oglądam jak muszę. Na chwilę włączyłem lektora angielskiego ale wytrzymałem tylko 10 sekund bardziej przerażony jak przez pomyłkę wskoczy polski lektor w wydaniach z wersją PL. Z premedytacją nie ładowałem polskich napisów na oppo, choć mam taką możliwość w przypadku tego wydania, bo napisy nie są wymuszone i można je włączać, wyłączać. Rzadko już używam opcji dodawana napisów PL jak wydanie nie ma takiej opcji, nawet coraz częściej mi się zdarza oglądać filmy w napisami EN pomimo, że wydanie oferuje opcję PL, oczywiście kosztowało to mnie wiele pracy i wysiłku ileś lat temu, ale jest efekt, gdzie mając na uwadze sytuację na polskim rynku dystrybucji, zdążyłem na czas Smile
A generalnie przy francuskiej wersji audio nie było wspomagania dialogami angielskimi, ale skoro tematyka filmu jest bliska mojemu czarnemu sercu (może nie tak wielkiemu jakie miała Benedetta po przeszczepie od jezusa) to dałem radę, nawet słowo El Diablo po francusku, które często pojawia się w filmie, brzmiało kojąco znajomo.
Jeśli chodzi o wywiad ok. 43 minuty to był bardzo dobry, bo Verhoven potwierdza, że to jego lesbijski jezus (taki personal jesus) i okoliczności pozbycia się kolegi scenarzysty, który blokował go artystycznie. Napisy angielskie także ratują francuską część wywiadu, bo nie wyobrażam sobie oglądać tej części z napisami DE a francuski język doskonale znam ale nie ten mówiony i piasaty, jestem taka jak Bartolomea w tej kwestii Smile
Virginie Efira wprost wypowiada się, że nie miała problemu z odgrywaniem lesbijskich scen a nawet poczuła misję w pewnym momencie (opętana jakaś czy co?) a Verhoven wprost się wypowiada, że TAAAKIII film nie powstałby by w USA bo był problem nawet z plakatami do filmu z cycem, a Sharon Stone drugi raz już się nie da mu namówić na pokazanie jeża (za stara zresztą już). O ile zazwyczaj wywiady w dodatkach są nudne i wyjaśniają oczywistości z filmu albo zachwalają produkcję w odróżnieniu od dodatków czysto technicznych, w tym przypadku ten wywiad jest mocno merytoryczny i świetnie uzupełnia film, więc obejrzałem dodatek po raz drugi na dysku 2K, polecam.

Misfit, powiedz, czy ten wywiad z reżyserem w wydaniu DE co trwa 27 min to jakiś mix jego wypowiedzi z wywiadu 43 min po wycięciu aktorki, czy też gość dalej rozwija swoje chore wizje na temat lesbijek i upadku wiary katolickiej? Oraz czy da się wyłączyć napisy DE aby nie wkur***y podczas oglądania w audio EN? Nie sądzę czy jestem w stanie w tym celu na pokuszenie się o zakup wydania DE tylko dla samego brakującego wywiadu, ale przez chwilę taka nieczysta myśl mi się objawiła. Jezus mi kazał nagle i stanowczo kupić wydanie DE ale fałszywy jezus na białym koniu się z nim rozprawił szybko. Taki saracen z mojego obrońcy wyszedł.
W ostateczności uzupełnię sobie wywiad w sieci Smile

Estetycznie, wydanie MUBI bije jeszcze mocniej na łeb na szyję wydanie niemieckie po dokładnym zbadaniu tematu wydania DE, któremu się przyjrzałem w unboxingu w niniejszym wątku. Nie podoba mi się wydanie DE z "cycem" bo za bardzo mi się kojarzy ze sceną jak mała Bernadetta ssie cyca matki boskiej, co też nie spodobało się katolom w USA i zablokowali plakat do filmu, jak już to druga wersja DE ale zdecydowanie wersja MUBI z krzyżem matki przełożonej na piersiach Berdadetty, na planie krzyża wygrywa, także w stosunku do wydań azjatyckich.
Także pocztówki, których jest 6 sztuk zdecydowanie prezentują lepsze ujęcia niż kilka grafik w mediabooku i wydanie MUBI jest całkowicie zdegermanizowane (także na planszach z filmu co potwierdzam) co koi moje nerwy jak widzę mediabooka DE nawet w unboxingu w sieci.
Same dyski 4K i 2K także są o dwie klasy bardziej estetyczne niż te z mediabook i stanowią świetle wizualne uzupełnienie kolekcji pocztówek oraz okładki wydania i SLIPCOVERA. Szkoda, że np. dysk 2K nie zawiera Bartomolei ale za to gra ona główną rolę na jednej z pocztówek. Może jezus tak starał się przez cały film pozbyć Bartolomei z umysłu swojej "żony" Świętej Berdadetty, że MUBI się udało zindoktrynować także w tej kwestii.
Poza tym przypominam, że właśnie zamysłem lewej części zwyklaka typu "amaray" oraz innych oraz w STEELBOOK jest miejsce na pocztówki i inne bzdety związane z filmem typu plakat i to tego służą zaczepy, o czym Misfit doskonale wie, ale nie wszyscy wiedzą, bo młodzież ciągle pyta po co to jest.

Werdykt: wydanie MUBI bije na łeb na szyję wydanie w paskudnym mediabooku DE, także w kwestii jakości samego materiału na dyskach.

ps. Szkoda, że okładka główna nie jest dopasowana do pudełka typu SCANAVO byłoby już całkiem dobrze, ale właśnie kilka dni temu przyszła do mnie Priscilla 4K z MUBI z promki 2x30 GPB razem z Dreamers 4K (też pocztówki są i plakat i SLIPCOVER) - co oni z tymi pocztówkami tak się pchają, może coś w tym jest i fani tego oczekują?) i ten błąd został naprawiony, także są pocztówki w Priscilli, SLIP COVER oraz inaly cover z Cailee widoczny w SCANAVO. Projekcja filmu o żonie Elvisa pewnie niedługo Smile

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,281
Reputacja: 149

22-09-2024, 14:42
Scanavo

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

22-09-2024, 14:54
(22-09-2024, 14:42)Mefisto napisał(a):  Scanavo

Poprawione Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

22-09-2024, 14:59
(22-09-2024, 14:34)ILSA FAUST napisał(a):  wyraźnie Dolby Vision robi robotę na moim sprzęcie, gdzie doceniłem mocniej soundtrack

[Obrazek: AiktetY.gif]

Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku