Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Pozostałe › O stronie i forum
1 2 Dalej »

Nowa odsłona Filmożerców - opinie i komentarze

Strony (51): « Wstecz 1 ... 47 48 49 50 51 Dalej »

Opcje tematu
Nowa odsłona Filmożerców - opinie i komentarze
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

05-10-2024, 10:43
Myślę, że coś w rodzaju konta premium lub przynajmniej dobrowolnych datków mogłoby się przyjąć, ale pod warunkiem, że znikną reklamy, a poziom tekstów na stronie się poprawi. Pomogłoby gdyby był widoczny taki banner/pasek ile jeszcze potrzeba zebrać środków na opłacenie serwerów itp. Przejrzystość w relacjach administracja, czytelnicy będzie tutaj kluczowa.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,008
Reputacja: 127

05-10-2024, 11:07
Tego typu rozwiązanie nie ma racji bytu. Teksty na głównej stronie nie są po to, żeby zarobić na serwer i domenę. Oczywiście bez głównej strony forum się nie utrzyma, ale zebranie od użytkowników kwoty, którą generuje portal jest nierealne. Kiedyś myśleliśmy, żeby stworzyć osobną stronę z newsami tylko o wydaniach i w takim przypadku takie konta premium, czy inne formy wsparcia miałyby sens. No, ale jeśli miałaby to być strona z recenzjami itd. to nakład finansowy musiałyby być większy.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

05-10-2024, 14:23
(05-10-2024, 11:07)Mateusz napisał(a):  Teksty na głównej stronie nie są po to, żeby zarobić na serwer i domenę.

No to po co są?

(05-10-2024, 11:07)Mateusz napisał(a):  zebranie od użytkowników kwoty, którą generuje portal jest nierealne.

Jaka to kwota w skali rocznej?

(05-10-2024, 11:07)Mateusz napisał(a):  No, ale jeśli miałaby to być strona z recenzjami itd. to nakład finansowy musiałyby być większy.

Skoro teksty na głównej nie są po to, żeby zarabiać, to czemu nakład finansowy musiałby być większy?

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba

05-10-2024, 14:40
(05-10-2024, 14:23)Mefisto napisał(a):  Skoro teksty na głównej nie są po to, żeby zarabiać, to czemu nakład finansowy musiałby być większy?

Dokładnie po to są teksty na głównej. Chodziło mi o to, że nie prowadzimy portalu tylko po to, żeby zwróciły się koszty serwera domeny itd. Wydawało mi się to oczywiste. Jeśli zakładamy, że osoby z forum chciałyby się zrzucić na portal poświęcony wyłącznie wydaniom, z ich recenzjami, bez reklam (lub niewielką liczbą), to też nikt tego za darmo nie będzie robił, więc nie chodzi o to, żeby zebrać na utrzymanie serwisu, bo jego prowadzenie, też wymagałoby nakładów finansowych (zakup wydań do recenzji, przynajmniej jakieś symboliczne wynagrodzenia dla redaktorów itd.).

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

05-10-2024, 15:21
Wydaje mi się, że nikt tu nie oczekuje płatnego (dobrowolnie) portalu tylko o wydaniach fizycznych, ale o to by takie treści (uważane za wartościowe) też się pojawiały. Myślę, że taka metoda patronitowa/kickstarterowa by mogła się sprawdzić. Jeśli z datków w skali miesiąca uzbiera się X złotych to na stronie pojawią się dodatkowe materiały o danej tematyce. Przynajmniej ja bym to tak widział. Jak poziom materiałów by się poprawi to pewnie więcej osób by coś dołożyło od siebie. Myślę, że nie doceniasz możliwości i zasobności community jakie tu siedzi, zwłaszcza, że zbieranie filmów to raczej drogie hobby. Tylko trzeba się spotkać gdzieś w połowie drogi i wyjść na przeciw oczekiwaniom, co ludzie oczekują po stronie głównej i forum.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

05-10-2024, 15:22
(05-10-2024, 14:40)Mateusz napisał(a):  przynajmniej jakieś symboliczne wynagrodzenia dla redaktorów itd.)
Dochodzimy do sedna sprawy. Bez kasy, mamy to co mamy, a za dopłatą pojawiają się jakieś sensowne artykuły? Rozumiem, że nikt nie robi za darmo. Wygląda na to, że Filmożercy, jako portal, zarabiają na koszty utrzymania serwera i domeny, jest też jakiś zysk dla Właścicieli, ale nie tak duży, żeby zapłacić komuś za napisanie sensownego artykułu. W tym momencie wsparcie przez patronite, czy cos podobnego zaczyna mieć sens. Możliwe jest przygotowanie zawartości tylko dla wspierających i być może minimalizowanie reklam dla nich, bo (przepraszam za określenie) "plankton" odwiedzający stronkę dla artykułów na "głównej" właśnie, jest w stanie wygenerować przychód niezbędny dla utrzymania serwerów.
Może być też tak - jakiś ciekawy artykuł się pojawił (np. napisany przez Forumowicza przykładowo) - możesz go wesprzeć przez buycoffee.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba

05-10-2024, 15:46
(05-10-2024, 15:22)sebas napisał(a):  Myślę, że nie doceniasz możliwości i zasobności community jakie tu siedzi

Być może, chociaż wątpię, bo artykuły o wydaniach nie biły rekordów popularności.

(05-10-2024, 15:22)sebas napisał(a):  Dochodzimy do sedna sprawy. Bez kasy, mamy to co mamy, a za dopłatą pojawiają się jakieś sensowne artykuły? Rozumiem, że nikt nie robi za darmo. Wygląda na to, że Filmożercy, jako portal, zarabiają na koszty utrzymania serwera i domeny, jest też jakiś zysk dla Właścicieli, ale nie tak duży, żeby zapłacić komuś za napisanie sensownego artykułu.

Największy problem jest taki, że te sensowne artykuły o wydaniach, po prostu nie interesują tylu czytelników, żeby poświęcać na nie czas.

(05-10-2024, 15:22)sebas napisał(a):  Możliwe jest przygotowanie zawartości tylko dla wspierających i być może minimalizowanie reklam dla nich

Jest to trudniejsze i bardziej czasochłonne rozwiązanie niż postawienie nowego serwisu dedykowanego wyłącznie wydaniom. Dlatego jeśli już to proponowałbym właśnie takie rozwiązanie, czyli ustalenie jakiejś kwoty miesięcznego wsparcia i stworzenie nowego portalu tylko o nośnikach fizycznych, bez newsów, które tak mocno denerwują niektorych z forum.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

05-10-2024, 15:53
(05-10-2024, 14:40)Mateusz napisał(a):  Dokładnie po to są teksty na głównej.

No wcześniej napisałeś jednak co innego.

(05-10-2024, 14:40)Mateusz napisał(a):  więc nie chodzi o to, żeby zebrać na utrzymanie serwisu

No to chodzi czy nie chodzi? Wciąż nie pochwaliłeś się też ile wynoszą koszty utrzymania strony (z reklamami i bez).

Cytat:Jeśli zakładamy, że osoby z forum chciałyby się zrzucić na portal poświęcony wyłącznie wydaniom, z ich recenzjami, bez reklam (lub niewielką liczbą), to też nikt tego za darmo nie będzie robił

Jakoś dotychczas wszystkie recenzje wydań i na przykład NN + wciąż jeszcze pojawiające się recenzje komiksów były pisane dokładnie za darmo, nie licząc egzemplarza do recenzji.

Cytat:zakup wydań do recenzji

Myślę, że poszczególni filmożercy kupują na tyle dużo samodzielnie, że nikt nie będzie kupował wydań specjalnie do recenzji - zwłaszcza polskich. Misfit i inni na tyle dużo piszą na forum, iż spokojnie część z tych rzeczy można by było przerobić na teksty na stronę. Zresztą wcześniej dostawaliśmy jednak kopie recenzenckie. Rozumiem, że dziś byłoby z tym trudniej, ale bez przesady.

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba

05-10-2024, 16:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2024, 16:48 przez Mateusz.)
Mefisto, jeszcze raz. Głównym celem strony jest przynoszenie zysku, a nie zarabianie na swoje utrzymanie. Koszty domeny i serwera w skali roku to jest powiedzmy maksymalnie tysiąc złotych.

(05-10-2024, 15:53)Mefisto napisał(a):  Jakoś dotychczas wszystkie recenzje wydań i na przykład NN + wciąż jeszcze pojawiające się recenzje komiksów były pisane dokładnie za darmo, nie licząc egzemplarza do recenzji.

Nie wszystkie.

(05-10-2024, 15:53)Mefisto napisał(a):  Myślę, że poszczególni filmożercy kupują na tyle dużo samodzielnie, że nikt nie będzie kupował wydań specjalnie do recenzji - zwłaszcza polskich. Misfit i inni na tyle dużo piszą na forum, iż spokojnie część z tych rzeczy można by było przerobić na teksty na stronę.

Na dłuższą metę takie rozwiązanie się nie sprawdziło. Czy to ja nie miałem czasu, żeby zająć się obróbką takiej recenzji czy też sam autor się nie wyrabiał. Dlatego mówię o wprowadzeniu przynajmniej częściowej profesjonalizacji.

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,831
Reputacja: 84

05-10-2024, 20:57
Nie wiem co wy macie z tymi reklamami, ja na operze żadnych nie widzę. Natomiast skoro strona zarabia, to niech właściciel płaci autorom, bo ja nie zamierzam się na to zrzucać. Albo niech zrobi artykuły z płatnym dostępem. W sumie to i tak mało co czytam z głównej strony, bo tam prawie nie ma nic interesującego.

Odpowiedz
Strony (51): « Wstecz 1 ... 47 48 49 50 51 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku