Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Gladiator (seria)

Ankieta: Który Gladiator jest lepszy?
Maximvs
Lucvs
[Wyniki ankiety]

Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
Gladiator (seria)
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

16-11-2024, 15:50
Uwaga: wątek ten jest przeznaczony dla dyskusji o filmach ze świata Gladiator, gdzie premierę miał już Gladiator 2 a już Ridley Scott zapowiedział powstanie Gladiatora 3.
Wydania fizyczne filmu i muzyki z filmu są prezentowane w osobnym wątku do tego dedykowanym.

Premiera w Polsce miała miejsce 15.11.2024.

Film koniecznie trzeba zobaczyć w kinie:
Gladiator 1 (10/10)
Gladiator 2 (09/10)

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline ILSA FAUST
IMF

16-11-2024, 16:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2024, 17:03 przez ILSA FAUST.)
Uwaga spojlery. Masz słabe nerwy? Nie czytaj bez zgody lekarza.
-------------------------------------------------------------------------------

Nie da się pisać o Gladiator 2 bez kontekstu pierwszej części ale także bez odniesienia do niedawnej premiery Megalopolis Copolli.
G2 to pełnoprawny prequel w stosunku do G1 i moje przygotowania do seansu w kinie odbyły się zgodnie z instrukcją:
(1) Wielokrotny odsłuch ścieżki dźwiękowej Zimmera do G1 z winyla 180 gramm
(2) kilka dni przed seansem powtórka G1 w kinie domowym w 4K UHD oraz dodatkowy dysk 2K pełny dodatków.
(3) na 2 dni przed premierą G2 ukazał się score HGW w sieci - reklama po to aby kupić nośnik - wielokrotny odsłuch przed premierą w kinie (pomimo kompromisu słabej jakości)
(4) premiera w kinie - niesamowity sens
(5) wielokrotny odsłuch z winyla - premiera w tym samym dniu co film (zawsze powinno być co najmniej tydzień przed ale i tak nie jest źle, bo czasami premiera na winylu jest po kilku miesiącach, kilku latach, albo nigdy)

Sam film G2 to jeden wielki hołd dla G1, z zaznaczeniem, że G1 wypada lepiej na arenie, głównie w związku z większą charyzmą Maximvsa w stosunku do jego syna Lucivsa, który próbuje naśladować ojca, od momentu pojednania z matką - Lucillą. Początek filmu w dosyć telegraficznym skrócie za pomogą techniki animacji przestawia tło z G1 (udany zabieg unikania kopiowania scen z G1) wprowadza nas w świat prequela. Poznajemy w filmie jak Lucivs stał się Gladiatorem. Realizacyjnie G2 pozostaje na wysokim poziomie, nawet użycie CGI na początku filmu nie jest do końca błędem, dzięki czemu obraz nawiązuje do estetyki 300 do momentu pierwszych walk na arenie. Film jest bardzo dobry, pomimo, że garściami kopiuje motywy, nawet te same ujęcia z G1. Wątek miłosny jest gorzej poprowadzony, bo mamy tę samą Connie Nielsen, która już ma prawie 60 lat a już w G1 miała 35 lat, przez co dostajemy stonowany, zimny, wyrachowany jej związek z kolejnym generałem, zdobywającym kolejne "landy" dla swoich Imperatorów.
Film wyraźnie traci na tym, bo wątek miłosny młodszego pokolenia trwa zaledwie kilka minut.
Za to dostajemy dwóch Imperatorów (Geta i Karakalla) braci bliźniaków, spiętych pępowiną w swoim panowaniu. Bardzo dobrze wypadają chłopcy w roli cesarzy, prawie tak dobrze jak Phoenix w G1.
Szczególnie Karakalla, który miłość do małpki ceni sobie bardziej niż do ludzi.
Niespodziewanie dobra kreacja Maksynusa (Denzel W.), który jest głównym graczem spiskującym przeciw wszystkim naraz, tak jak lubi najbardziej. Wybronił się znakomicie od hejtu jaki zalał go Internet przed premierą filmu, a nawet Scott nie ukrywa poprowadzenia dalej jego historii w Gladiatorze 3, bo jak wiemy z historii to Makrymus rządzi Żymem po śmierci Karakalli, którego własnoręcznie zabił.
Nie widzę sensu dyskusji czy film G1 oraz G2 są spójne z historią bo to nie jest film historyczny, a postać Maximvsa przecież nie jest prawdziwa, a cały film to po prostu fantasy osadzone w historycznym Żymie.
Film wypada bardzo dobrze jako widowiskowa uczta kinowa, pomimo metrażu nie nudzi, trzyma w napięciu, świetna oprawa muzyczna, zdjęcia walk na arenie, genialni bracia Cesarowie, dużo spisków, jak na blockbuster jeden z lepszych filmów roku, przy czym ustępuje Dune 2.
Słabszą stroną filmu jest wątek miłosny dla 60 latków (sic!), brak charyzmy protogranisty, który nadrabia to uśmiechem mówiącym: "tak, wiem, nigdy nie będę taki jak Maximvs". Także mamy brak scen seksu, czy sodomii, co nie przystoi w starożytnym Żymie.
No i właśnie - Megalopolis Copolli jest znacznie lepszy od Gladiatora 2 zarówno jako film, jako dzieło filmowe ale także w pokazaniu czym naprawdę jest starożytny Żym i jakie dzisiaj ma znaczenie dla naszej cywilizacji.
Shia LaBouf jest niczym Karakalla w G2, z jednym zastrzeżeniem, że miłość nad małpami zastępuje zaspokojeniem cioteczki Wow.
Jeśli chodzi o przesłanie, pokazanie czym tak naprawdę jest Żym w każdym człowieku, to Copolla robi to znakomicie, a Scott tylko robi z tego wątek poboczny dla jatki na arenie. W tej walce wygrywa znacząco genialny Megalopolis nad Gladiatorami 1&2.

W końcu tłuszczy do dzisiaj nie potrzeba nic innego do życia, tylko chleba i igrzysk.
I wojny.

Obecność w kinie obowiązkowa.

ps. na szczęście w filmie Lucivs nie cytuje ojca "My name is Gladiator" bo Gladiator jest tylko jeden.
Który z nich jest lepszy na arenie i nie tylko?

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

16-11-2024, 17:53
IF
Najwyraźniej przesadzasz z ilością tych gramów i dlatego kończysz często na winylu.
Znachory zalecają abyś przystopował, bo się sprequel-ujesz na amen.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

16-11-2024, 18:26
(16-11-2024, 16:56)ILSA FAUST napisał(a):  Obecność w kinie obowiązkowa.
Omijać szerokim łukiem, lepiej po raz enty powtórzyć arcydzieło Scotta z 2000 roku.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

16-11-2024, 19:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2024, 20:07 przez ILSA FAUST.)
(16-11-2024, 17:53)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Najwyraźniej przesadzasz z ilością tych gramów i dlatego kończysz często na winylu.

Byłem trzeźwy w kinie wczoraj, ale w sumie to mógłbym być takim cesarzem.
Geta i Karakalla ciągle z kielichem wina w ręku, Cesar Catilina z Megalopolis także "stronił" od alkoholu i uciech Smile
Ale to prawda prze-okrutna, im więcej gramm, tym lepiej wchodzi.
Raz jeszcze do zapisania na ścianie Colosseum: różnica w odsłuchu winyla 140 gramm (zazwyczaj taki jest na rynku) a 180 gramm jest taka jak projekcja filmu na blu-ray 2K oraz w 4K. A jak masz wydanie na 220 gramm (a mam takie także) to jak projekcja w 4K HDR w Dolby Vision. Do tego wszystkiego odsłuch z CD to ciągle pozostaje na poziomie jakościowym gdzieś tam pomiędzy VCD a DVD. Po prostu prehistoria, może średniowiecze aby nie obrazić dinozaury.

(16-11-2024, 17:53)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Znachory zalecają abyś przystopował, bo się sprequel-ujesz na amen.

Ignorowanie prequeli to czyste nieporozumienie, bo po pierwsze są one często gęsto lepsze od sequela, po drugie "jagnie" to pozwalają Tobie dłużej poobcować w danym świecie, uniwersum, etc. Tak jak w przypadku Gladiatora, prequel jest lepszy ale G2 doskonale go uzupełnia. I cieszę się że mam okazję obejrzeć takiego Gladiatora 2 i rozbudować swoje horyzonty, niż Avengers 8 czy nie wiem 9 czy ile tam. A owszem trafia się coś nowego, genialny, samodzielny Twór jak np. Megalopolis, ale takie diamenty bardzo rzadko występują w przyrodzie.
Rozumiem, że już byłeś w kinie na Gladiator 2 i dlatego się wypowiadasz w tym wątku?

(16-11-2024, 18:26)Mierzwiak napisał(a):  powtórzyć arcydzieło Scotta z 2000 roku

Rozumiem, że już byłeś w kinie na Gladiator 2 i dlatego się wypowiadasz w tym wątku?
Co konkretnie? Które sceny, co zrobił Scott nie tak oddalając Ciebie od Twojego arcydzieła w stosunku do Gladiator 2?

Tak, powtórzyć G1 w 4K zawsze "przed", potem muzyka do G1 oraz G2, potem G2 w 4K znowu, bo już za kilka miesięcy STEELBOOK 4K ląduje na półce.
Jak pisałem G2 nie jest doskonały, ma swoje wady, początkowo dawałem 8/10 bo jest dobrze zrobiony, ale za Getę i Karakallę daje 09/10. Jako uzupełnienie G1 świetnie się nadaje na pozostanie trochę na płycie Colosseum.
Teraz już wiem że jak jestem w Rzymie to mnie bardziej przyciąga do Colosseum a omijam Watykan szerokim łukiem. Teraz już wiem dlaczego.

Gods are spoken: go to the Cinema now !!!

ps. Polacy to bardzo wierzący naród jak się okazuje, bo kina są pełne od kilku dni i znaleźć dobre miejsce na wieczorny seans to nie lada wyczyn. Same pary, bo G1 to 50% to była babska widownia, teraz jest z tym gorzej w filmie, bo Ridley Scott nie jest tak jurny jak FF Copolla, ale dziewczyn było równo połowa na seansie. Tak trzymać dziewczyny.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

16-11-2024, 19:46
(16-11-2024, 19:35)ILSA FAUST napisał(a):  rozbudować swoje horyzonty
Z czystej ciekawości - w czym taka zmyślona powiastka jak G2 jest tak znacząco intelektualnie lepsza od "Avengers 8 (lub) 9"?

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

16-11-2024, 20:04
(16-11-2024, 19:46)fire_caves napisał(a):  Z czystej ciekawości - w czym taka zmyślona powiastka jak G2 jest tak znacząco intelektualnie lepsza od "Avengers 8 (lub) 9"?

Nie bardzo się orientuję o czym były te Avengers 8 lub 9 bo nie zakładam za-ciasnych rajtuz jak idę do kina, nawet zimą. Uważam, nie ma nic bardziej żenującego dla faceta jak lady zobaczy go w rajtuzach, o fuj.
Nie komentuję tego typu pseudo-kina, nie wchodzę na wątki, tylko komentuję to co nie widziałem i to co mnie interesuje.
Jeśli chodzi o Gladiatora 2 to nie widzę w tym nic złego, że to "zmyślona powiastka", bo nie jest to film historyczny, tylko fantasy osadzone w starożytnym Żymie, tak samo jak Gladiator 1 (arcydzieło wg. niektórych użytkowników tego forum - w mojej opinii także)
Poszerzanie horyzontów też nie zawsze musi przynieść korzyść intelektualną. Tylko wiedzę.
np. konkretnie w odniesieniu do G2 teraz już wiem, że mógłbym jak Karakalla cały dzień szlajać się z kielichem pełnym wina pomiędzy pałacem Cesarzy a Colosseum, ale także wiem, że nigdy bym tego nie zrobił z małpą. Pewnie widziałeś już G2 więc wiesz o co chodzi. Raczej jestem typem Cezara Cataliny lub Caliguli (gdzie za chwilę wychodzi wydanie 4KUHD - 5 wersji montażowych filmu).
Nie dość, że Gladiator 2 daje rozrywkę to także poszerza horyzonty, daje wiedzę, niekoniecznie historyczną.
Tak naprawdę te wizje Żymu z Megalopolis czy Gladiatora mogą być bardziej prawdziwe, niż przepisywana przez kałamarzy watykańskich starożytna historia. Serio, serio.

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,827
Reputacja: 84

16-11-2024, 20:15
@faust
Kup sobie słownik i przestań się wydurniać. Ale z tego co widać, to celowa prowokacja z Twojej strony, tak jak cała Twoja obecność na tym forum.
Biblię, bo pewnie Ci o to chodzi napisali Apostołowie pod natchnieniem Ducha Św. i jej treści przetrwają wieki w przeciwieństwie do tego filmu, o którym za jakiś czas nikt nie będzie pamiętał.
Razem traficie na śmietnik historii.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

16-11-2024, 20:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2024, 20:20 przez fire_caves.)
Ilsa Faust
1) Sam czupurnie podbijasz do Mierzwiaka wypytując czy film widział, w domyśle próbując go zdyskredytować, a sam w tym samym wątku przyznajesz, że Avengersów nie oglądasz, ale krytykujesz te filmy.
2) Korzyść intelektualna to nie to samo co wiedza?
3) Tej całej wiedzy to nawet nie mam siły komentować. Uznaję moją ciekawość za zaspokojoną: tak naprawdę te filmy intelektualnie nic Ci nie dają, podobnie jak Avengersi. Dziękuję.
4) Rzym, na miłość boską, nie Żym...

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

16-11-2024, 20:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2024, 20:41 przez ILSA FAUST.)
(16-11-2024, 20:15)piti198 napisał(a):  Biblię, bo pewnie Ci o to chodzi napisali Apostołowie pod natchnieniem Ducha Św. i jej treści przetrwają wieki w przeciwieństwie do tego filmu, o którym za jakiś czas nikt nie będzie pamiętał.

Zaraz, przecież Doda twierdzi, że napruci winem faceci? Nawet Sąd to potwierdził.

(16-11-2024, 20:15)piti198 napisał(a):  Razem traficie na śmietnik historii.

Na szczęście w piekle nie będzie Ciebie, więc w końcu sobie odpocznę od tego trollowania.
Przecież masz obiecany raj utracony, upragniony, już masz numerek wykupiony do wrót niebiesich, i chmurkę, na której będziesz wiecznie się wylegiwać, sam.
A my w tym czasie w piekle będziemy chędożyć całe życie po życiu, non stop, bez umiaru, forever.

(16-11-2024, 20:15)piti198 napisał(a):  to celowa prowokacja z Twojej strony

Rozumiem, że już widziałeś film Gladiator 2 w kinie, czy nawet na pirackim serwisie, więc możesz się wypowiedzieć merytorycznie, tak? Śmiało, odpowiedz na każdą moją "prowokację" w kontekście Twojego seansu Gladiator 2, czekam.
Jeśli nie masz nic do powiedzenia to wracaj do sekcji news bronić zbrodniarza wojennego, łamiąc prawo po raz kolejny, już nie wspominając o regulaminie tego zacnego forum.

(16-11-2024, 20:19)fire_caves napisał(a):  Avengersów nie oglądasz, ale krytykujesz te filmy.

Nie wchodzę na wątki super-hero, nie komentuję filmów które mnie nie interesują.
nie wiedziałem Agengers 8. Ani 9 części także. Widziałem przez 15 minut chyba pierwszą część, dłużej nie dałem rady, sorry, potem próbowałem z innymi batmanami, nietoperzami, nie dałem rady, sorry. Przeciwstawiam pseudo kino przeciwko normalnemu kinu, tak jak Scorcese, Copolla, czy inni, nie zakłócam wątków avengers swoją opinią.
Rozumiem, że już widziałeś film Gladiator 2 w kinie i za chwilę wypowiesz się na temat filmu?

(16-11-2024, 20:19)fire_caves napisał(a):  Korzyść intelektualna to nie to samo co wiedza?
Dokładnie tak napisałem, że oprócz przyjemności seans Gladiator 1-2 przynoszą mi także wiedzę Smile
Wolę to wyobrażenie Żymu niż narzucone przez purpuratów.

(16-11-2024, 20:27)ILSA FAUST napisał(a):  Rzym, na miłość boską, nie Żym...
Rzym mi się źle kojarzy z watykanem, wolę mój Żym, ten prawdziwy, za murami Colosseum.

Odpowiedz
Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku