Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 121 122 123 124 125 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

#1,221
17-01-2025, 09:15
(16-01-2025, 18:50)Gieferg napisał(a):  Unforgiven by wypadało kupić, bo... mam tylko DVD, Blade Runnera miałbym sobie ochotę sprawić, może jeszcze TDK bo blu-ray wyglada jak wygląda, ale poza tym to w sumie nie wiem.
Unforgiven i Blade Runner wyglądają wyśmienicie na UHD. Poza TDK polecam jeszcze rozważyć Beginsa - tak, ma trochę problemów (w tym te dwie przefiltrowane sceny, które wyglądają gorzej niż DVD), ale w zdecydowanej większości jest to ogromna poprawa względem Blu-ray. Czasami w ofercie dnia dvdmax bywa za 39,99 zł.

(16-01-2025, 18:50)Gieferg napisał(a):  Ogólne wrażenie - no, spoko, ładnie, Predator super, ale ogólnie to dupy mi nie urwało i na chwilę obecną nadal nie przewiduję jakiejś dużej ilości upgrade'ów.
Mam tak samo jak ty. Tzn. nie mam OLEDa, a na nim różnica mogłaby być większa, ale ogólnie, po blisko czterech latach obcowania z UHD, nadal nie widzę sensu w wymienianiu całej kolekcji Blu-ray*. Jakość full HD wciąż jest jak dla mnie wystarczająca, a "urwanie dupy" przy przesiadce z DVD na Blu-ray było sto razy większe niż przy przesiadce z Blu-ray na UHD.

*do tej pory zrobiłem uhdpgrade zaledwie 13 filmów, z czego dwóch to przesiadka z DVD (Spider-Man Raimiego i Blade Runner), a trzy Bondy z Graigiem wpadły tylko dlatego, że załapałem się na "pomyłkę empiku" i mam za grosze. Takich prawdziwych wymian Blu na UHD (a nawet nie "wymian", bo większość z nich została na półce) zrobiłem zaledwie osiem i nie wiem czy jeszcze jakieś planuję (Pulp Fiction skreśliłem skoro ma skopane tłumaczenie w napisach i gorszy dźwięk niż Blu).

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

#1,222
17-01-2025, 15:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2025, 15:36 przez Gieferg.)
W przypadku sequeli Matrixa to u mnie też jest to przesiadka z DVD, jakbym je miał na BD, to raczej bym ich drugi raz nie kupował (Predators tez nie ale był w pakiecie z 1 i 2, których nie opłacało mi się kupować osobno).

Cytat:Poza TDK polecam jeszcze rozważyć Beginsa

Obejrzałem przed chwilą fragmenty BD Beginsa i mojej kopii zapasowej TDK (której zaaplikowałem filtr łagodzący wyostrzanie krawędzi wg receptury Misfita + stały AR) i w sumie wychodzi, że to Beginsowi bardziej by się przydał upgrade niż TDK, które wyglada na oledzie lepiej niż się spodziewałem. Co prawda miejscami trochę kompresję widać, bo dużo z tym kombinowałem (i upchałem na BD-25) więc musiało polecieć po jakości, ale szkoda mi trochę Szydłowskiego i tego stałego AR których w 4K już nie będę miał...). Z kolei Begins wygląda jak coś między BD, a DVD (ale patrząc na porównania na Caps-a-holic, cóż, musiałby być w jakiejś super cenie, żebym się skusił).

Cytat:a "urwanie dupy" przy przesiadce z DVD na Blu-ray było sto razy większe niż przy przesiadce z Blu-ray na UHD.
Do dziś pamiętam, jak mnie bolało oglądanie DVD jak w 2009 roku przeskoczyłem z 21 (CRT) na 32 cale (stąd też przejście na BD od 2010 roku).

Blu-ray cały czas robi wrażenie, wiadomo, niektóre wydania są słabe i wtedy upgrade jak najbardziej wskazany (taki Predator to naprawdę duża różnica), ale tak ogólnie to nie tylko nie planują wielu upgrade'ów ale i jestem przekonany, że (z różnych względów) wciąż więcej mi będzie przybywać zwykłych BD niż UHD.

W dodatku niektórych z moich absolutnie ulubionych tytułów na pewno nie kupię na UHD - Aliens - skopane, T1 może nie aż tak skopane, ale jednak zmienione na gorsze, T2, skopane, LOTRy skopane.

PS. i niech se Danus ględzi ile chce, że porównania na podstawie screenshotów nie mają sensu, ale po porównaniu tych kilku filmów, które mam na półce w ruchu moge stwierdzić tyle, że są dokładnie tym czego się spodziewałem po porównaniu screenshotów, które, jak widać, sens ma Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

#1,223
17-01-2025, 19:00
(16-01-2025, 18:50)Gieferg napisał(a):  , Predator super, ale ogólnie to dupy mi nie urwało i na chwilę obecną nadal nie przewiduję jakiejś dużej ilości upgrade'ów.
Nie do końca o to chodzi. Smile  Jak BD było w porządku, to całościowo UHD nie zrobi gigantycznej różnicy. Wybrane sceny będą lepiej wyglądać, obrazek dostanie dodatkowej "głębi". Świetnie wyglądają wszelkie niewielkie źródła światła w zaciemnionych pomieszczeniach. Przykładowo świece w scenach rozmowy Edmunda i Księdza w celi, w ostatnio wydanym Le Comte de Monte-Cristo. Podobnie wszelkie lampki, kontrolki i ekrany monitorów w Top Gun czy podobnych. To samo ekrany w Matrixie. Jak potrzebujesz opadu szczęki to zobacz scenę w "konstruktorze" we wspomnianym. Eksplozję samolotu w Speed też można wspomnieć. Na reklamowanym ostatnio wielokrotnie kanale na YT - LE LABO DE JAY, masz filmiki w HDR, z porównaniem UHD vs BD. Jeżeli apka YT w Twoim TV wspiera HDR, to powinieneś zobaczyć różnice. Spójrz na Top Gun Maverick - chyba jeden z najładniej wydanych ostatnimi czasy, filmów na UHD.
Ostatnio obejrzałem sobie "Pasażerów" na BD, już na większym ekranie. To był dla mnie dotąd referencyjny film na BD pod względem jakości obrazu. Dalej wygląda bardzo dobrze, ale podczas seansu wiele razy pomyślałem: "tutaj HDR ładnie dałby o sobie znać.".
Nie chodzi o to, żeby cały czas świeciło na maksa po oczach. Smile  Wink Na dłuższa metę byłoby to męczące.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

#1,224
17-01-2025, 19:46
Pasażerowie byli kręceni w 6,5 K cyfrowo i przez pierwsze lata formatu to była też referencja dla formatu 4K UHD.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

#1,225
20-01-2025, 10:07
Bardzo lubię Pasażerów (widziałem trzykrotnie: raz na Blu-ray, które prezentowało się bezbłędnie, i dwa razy w tv) i cały czas mam z tyłu głowy żeby kupić, szczególnie że Blu PL chodzi po 30-40 zł, ale ciągle się wstrzymuje, bo liczę na zakup UHD, a to od jakiegoś czasu stoi w kosmicznych cenach (żałuję że nie brałem jak było w promkach, lub pakietach) : /

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

#1,226
20-01-2025, 11:17
a tu https://www.amazon.de/dp/B01NCSPT19? ?

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline ifeelveryblah
Stały bywalec
Liczba postów: 315
Reputacja: 2

#1,227
20-01-2025, 11:49
Być może 13€ to dla niego kosmiczna cena.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

#1,228
20-01-2025, 12:06
A 5 euro za przesyłkę to się samo zapłaci, prawda?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline czarodziejmarx
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 288
Reputacja: 10

#1,229
20-01-2025, 12:52
Sugeruję dodać do obserwowanych produkt na CeX, jak się pojawi to może być w bardzo dobrej cenie ;-) (50 zł, kwalifikuje się do darmowej wysyłki)

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

#1,230
20-01-2025, 13:15
Skoro film w kosmosie, to i cena kosmiczna Smile

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 121 122 123 124 125 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku