Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (137): « Wstecz 1 ... 120 121 122 123 124 ... 137 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,304

#1,211
08-03-2024, 00:27
Mierzwiak napisał:
Zdecydowanie się nie rozumiemy, bo piszesz że nie zgadzasz się ze mną w kwestii jakości oglądanego obrazu na domowych ekranach 16:9 i dodajesz osobiście dostrzegam "degradację" obrazu, która dokonuje się na osobistym ekranie (nie na etapie remasteringu) i do tego się odnosiłem.

Tak, gdyż remastery są OK. Ale na osobistym ekranie widzę obraz 16:9 jako powiększony i pogorszony wobec takiego samego w wersji 4:3. O tym dość szczegółowo już napisałem.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,060
Reputacja: 273

#1,212
08-03-2024, 00:32
A ja to potwierdziłem więc w dalszym ciągu nie wiem z czym się nie zgadzasz Tongue

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,213
08-03-2024, 00:41
Przez nas Gieferg będzie miał noc w plecy. Rolleyes

Ale czy potwierdzisz moje doprecyzowanie?
Mam z jednego mastera film 4:3 i po kastracji 16:9 (nie pamiętam tytułu, ale jakiś stary tytuł amerykański). Puszczając natywnie, czyli to co wypluwa płyta, na swoim ekranie widzę jako bardziej wyrazisty ten 4:3.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

#1,214
08-03-2024, 00:49
Musiałbym zobaczyć screeny prosto z płyty, w teorii Twoje wrażenie wydaje się jak najbardziej właściwe.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

#1,215
08-03-2024, 00:58
No! Smile
Chętnie zaprezentowałbym zrzuty, ale nie mam narzędzi aby to uczynić (kiedyś już się tłumaczyłem). Jestem komputerowym ignorantem.

Niemniej chyba się w końcu rozumiemy.

W kwestii ocen kadrów:
„Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż mędrca szkiełko i oko".

Dobranoc Gieferg.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

#1,216
27-05-2024, 10:51
Nie wiedziałem gdzie to napisać więc wstawiam tutaj.

Bawiłem się ostatnio różnymi ustawieniami mapowania tonów i ostatecznie doszedłem do wniosku - po wyeliminowaniu już dawno dynamicznego mapowania tonów w samym TV, które w zależności od ujęcia potrafi zbytnio przyciemnić lub rozjaśnić dane ujęcie - że dla mojego OLEDa najlepszy jest tak jak do tej pory HDR Optimizer w Panasonicu, ale z typem TV ustawionym nie na OLED (1000 nitów) ale Super High Luminance LCD (1500 nitów).

To drugie ustawienie wygląda niemal identyczne, co przy Optimizerze wyłączonym i chociaż detale w najjaśniejszych partiach obrazu potrafią być mniej lub bardziej prześwietlone (pozdrowienia dla ekstremalnych highlightsów w Black Hawk Down!), to jednak porównując oba ustawienia, to drugie podoba mi się zdecydowanie bardziej.

Skoro opcja z granicą ustawioną na 1500 nitów praktycznie nie różni się od wyłączonego Optimizera, to po co mam go włączonego? Ano z powodu, znowu, Sony. Muszę jeszcze sprawdzić czy to samo tyczy się również 1 i 2 części, ale Spider-Man 3 jest dla mojego TV bardzo ciekawym przypadkiem. Otóż według info płytka ma MaxCLL 10000 nitów, a najjaśniejsze partie obrazu w tym filmie są niesampowicie "sclipowane", i do tego bardzo wypłowiałe, jakby wyraźnie ciemniejsze niż być powinny. I w tym miejscu ciekawostka - wystarczy włączyć Otpimizer, nawet z najwyższą granicą 1500 nitów, i nagle w tychże partiach obrazu pojawiają się detale, a one same stają się wyraźnie jaśniejsze. Dziwny i ciekawy przypadek Smile

Poniżej fotki - zwróćcie uwagę na różnicę w wyglądzie budynków w tle!

[Obrazek: 441709794-2198408357180706-8612942819490712761-n.jpg]
[Obrazek: 436715037-998589701242351-1368439365737777554-n.jpg]

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,048
Reputacja: 169

#1,217
16-01-2025, 18:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2025, 18:50 przez Gieferg.)
Dzisiaj dotarły filmy i odtwarzacz więc przyjrzałem się fragmentom paru filmów:

- Alien
- Predator
- Predators
- Matrix

Z powyższych najlepsze wrażenie zrobił pierwszy Predator, który wygląda rewelacyjnie. Z Matrixem mam problem - na tych samych ustawieniach, które sprawdzałuy się w przypadku pozostałych często jest za ciemno, trzeba kombinować z ustawieniami (nie wiem czy fakt, że na nim się zaświeciło DolbyVision zamiast HDR ma tu coś do rzeczy?). Aliena obejrzałem początek, ładnie wyglądał.
Zastanawiałem się jak to będzie z tymi napisami, które ponoć tak rażą w HDR, ale nic mi w tym aspekcie nie przeszkadzało na żadnym z wymienionych filmów (może to bardziej problem z napisami zewnętrznymi?).

Ogólne wrażenie - no, spoko, ładnie, Predator super, ale ogólnie to dupy mi nie urwało i na chwilę obecną nadal nie przewiduję jakiejś dużej ilości upgrade'ów.
Unforgiven by wypadało kupić, bo... mam tylko DVD, Blade Runnera miałbym sobie ochotę sprawić, może jeszcze TDK bo blu-ray wyglada jak wygląda, ale poza tym to w sumie nie wiem.

W weekend sobie pewnie walnę pierwszy pełny seans.

PS. odtwarzacz podłączyłem tym kablem, który do tej pory miałem na odtwarzaczu BD (1,5 m), a do niego z kolei dałem inny (dłuższy).

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

#1,218
16-01-2025, 18:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2025, 19:00 przez Mierzwiak.)
Dolby Vision ma osobny profil z ustawieniami obrazu więc upewnij się że to profil kino (a nie jakieś kino domowe czy inne inteligentne wynalazki), czy jest tam wyłączony automatyczny kontrast itp.

Jest wreszcie kwestia jasności aka poziomu czerni - u mnie w trybie Dolby Vision i SDR prawidłowym ustawieniem jest 50/100, ale już w HDR - 48/100. Równie dobrze u Ciebie w Dolby Vision może być potrzeba więcej niż 50, już tak miałem u siebie jak kiedyś skopali coś w aktualizacji. Najlepiej sprawdzić to po ciemku na podstawie czarnych pasów - jeśli zwiększasz jasność na ponad 50 a pasy pozostają idealnie czarne to znaczy, że możesz ustawić więcej.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,048
Reputacja: 169

#1,219
16-01-2025, 19:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2025, 19:45 przez Gieferg.)
Zauważyłem już, że ustawienia są osobne, ale jeszcze nie doszedłem z tym do ładu. Pokombinuję, żeby to ogarnąć zanim się wezmę za powtórkę Matrixów.
Wrzuciłem sobie jeszcze płytkę z Predatorem 2 i też wygląda fajnie Smile

EDIT: Ogarnięte - poziom czerni o 2-3 punkty wyżej niż w HDR (gdzie mam 50) i jest ok.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Reacher
Stały bywalec
Liczba postów: 594
Reputacja: 51

#1,220
16-01-2025, 19:22
(16-01-2025, 18:50)Gieferg napisał(a):  Unforgiven by wypadało kupić, bo... mam tylko DVD

Z tego co pamiętam bywał taniej w ofercie dnia

https://www.dvdmax.pl/bez-przebaczenia-blu-ray-4kblu-ray,art1869793

Odpowiedz
Strony (137): « Wstecz 1 ... 120 121 122 123 124 ... 137 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku