Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Pozostałe › Na luzie
1 2 3 4 5 Dalej »

Lektor Gudowski nagranie ściezk lektorskich

Strony (10): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 10 Dalej »

Opcje tematu
Lektor Gudowski nagranie ściezk lektorskich
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

09-02-2025, 16:17
Nie czaję. Płacisz 3000-3500 zł. Gudowski podpisuje kontrakt, aby przeczytać ci podstawione mu pod nos tłumaczenie, ale ma przy tym prawo wybierać co zgadza się, a co nie zgadza się przeczytać?

Może by tak zmienić nazwę wątku na po prostu "Lektor PL" i dyskutować tu o lektorach ogólnie?

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Altair
Użytkownik
Liczba postów: 128
Reputacja: 11

09-02-2025, 16:22
Może renomowani lektorzy mają prawo sprzeciwu, jeśli jakaś kwestia im nie pasuje i nie chcą jej czytać.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

09-02-2025, 16:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2025, 17:07 przez Juby.)
Czyli bulisz kupę kasy za 2h jego czasu, a on może stwierdzić, że nie podoba mu się poprawne(!) tłumaczenie i stawia weto? To by było absurdalne.

(08-02-2025, 23:43)Gieferg napisał(a):  Oglądałeś z nim "Midway"? (to nowe) Miałem wrażenie jakby czytał to po pijaku
Film był tak cienki, że musiał se golnąć przed robotą : )

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

09-02-2025, 17:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2025, 20:02 przez Nfsfan83.)
płacę po wykonanej robocie dopiero na szczęście i tak lektor tej renomy nie musi chcieć przeczytać każdego przekleństwa. Maciej jest kulturalny i pewne rzeczy przeczyta a pewne nie. Ja nie mam z tym problemu i aż tak tego nie potrzeba mi przekleństw: jak uje, urwy itp

Chciałem po prostu mieć tego lektora do tych filmów bo mam dobre wspomnienia tym głosem.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

09-02-2025, 19:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2025, 19:46 przez Nfsfan83.)
Scena dodatkowa nr 2 niby nic wielkiego ale fajnie mieć lektora do niej Smile

jak zjebali teskt: od 2 min 20s

Moja wersja będzie kultowa Tongue kiedyś

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

09-02-2025, 20:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2025, 20:54 przez Gieferg.)
Cytat:Maciej jest kulturalny i pewne rzeczy przeczyta a pewne nie.
Ale "pieprz się" by przeczytał.
Bez przesady.

Cytat:u "Lektor PL" i dyskutować tu o lektorach ogólnie?
Zdaje się, że wątki w którym dyskutowało się "O lektorach ogólnie" to już dawno na forum są.

Cytat:Film był tak cienki, że musiał se golnąć przed robotą : )
Z tym, że nie był (tylko efekty liche).. Jedna z lepszych rzeczy jakie Emmerich kiedykolwiek zrobił.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

10-02-2025, 13:03
(09-02-2025, 17:40)Nfsfan83 napisał(a):  płacę po wykonanej robocie dopiero na szczęście i tak lektor tej renomy nie musi chcieć przeczytać każdego przekleństwa. Maciej jest kulturalny i pewne rzeczy przeczyta a pewne nie. Ja nie mam z tym problemu i aż tak tego nie potrzeba mi przekleństw: jak uje, urwy itp

Chciałem po prostu mieć tego lektora do tych filmów bo mam dobre wspomnienia tym głosem.

Zaraz, zaraz, zaraz. Można być kulturalnym, pan Maciej może być nawet świętym, co nie zmienia faktu, że wykonuje taki, a nie inny zawód. Jego zawód polega na czytaniu tłumaczenia, którego sam nie przygotowuje. Jeżeli nie ma kwalifikacji w tłumaczeniu i nie za to mu płacą, to jak dla mnie nie ma nic do gadania. Jeśli nie odpowiada mu czytanie filmów dla starszych widzów, niech nie podejmuje kontraktu. Jeśli się podjął, to ma przeczytać to, co mu dają, a skoro w filmie pada "Fuck You", to poprawnym tłumaczeniem jest "Pierdol się / Jeb się / Spierdalaj".

Podsumowując:
- ze względu na ulubiony głos lektora postanowiłeś wydać kupę kasy na nagranie trzech ścieżek audio (dziwactwo, ale jeszcze nie fail)
- zamiast wybrać film, który nigdy polskiego audio nie posiadał, wybrałeś takie, które je posiadają, tylko że akurat ty chciałeś konkretnie Gudowskiego (fail nr #1)
- okazuje się, że Gudowski jednak czytał przynajmniej jeden z tych filmów, więc w sumie wystarczyło w brakujących scenach dodać sobie napisy, albo poprosić jedynie o dogranie tych kilku minut, albo oglądać wersję podstawową, bo rozszerzona nie ma nic ciekawego do zaoferowania (epic fail nr #2)
- mając możliwość stworzyć najlepszy możliwy tekst, bo nie jesteś ograniczony przez np. telewizję, która chce puszczać filmy dla dorosłych z oznaczeniem "12", sam sobie je ocenzurowałeś (epic fail nr #3) Rolleyes

Normalnie założyłbym teraz ręce na głowę i niedowierzał w to, co właśnie przeczytałem, ale jako, że autorem tego absurdalnego pomysłu/wykonania jest człowiek, który nie dbał o najmniejsze szczegóły przy swoich custom okładkach (potrafił mieć dwa różne tytuły jednego filmu), albo kupował na potęgę DVD z zagranicy, aby później i tak przerabiać je w AVI i oglądać z pendrive'a (Big Grin) to nawet nie jestem zaskoczony kolejną komedią.

Gieferg napisał(a):Z tym, że nie był (tylko efekty liche).. Jedna z lepszych rzeczy jakie Emmerich kiedykolwiek zrobił.
xD

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

10-02-2025, 14:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2025, 14:18 przez Nfsfan83.)
"pierdol się/ jeb się" mi przeszkadza w filmie straszny rynsztok Smile nie mam 12 lat aby jarać się tym tak.

Fuck you można użyć jako:

pierdol się
pieprz się
wal się
pieprzyć cię
jeb się
pierdolcie się
pieprzyć ciebie
spierdalaj

https://context.reverso.net/t%C5%82umaczenie/angielski-polski/fuck+you

Mój tekst o ile nie liczyć bluzgów, to jest bardzo dobry, są żarty i dużo czyta malo omija jak np Poplonikowski czy Łukom na tvn

Możecie sobie gadać co chcecie NIKT ani grosza się nie dorzucił to wiecie... gdzie mam te uwagi Smile

"- okazuje się, że Gudowski jednak czytał przynajmniej jeden z tych filmów, więc w sumie wystarczyło w brakujących scenach dodać sobie napisy, albo poprosić jedynie o dogranie tych kilku minut, albo oglądać wersję podstawową, bo rozszerzona nie ma nic ciekawego do zaoferowania (epic fail nr #2)"

Co ty sie dowalsz do DC? Jak już czytał to wolę mieć DC całość i potem w razie czego parę cięć, i mam kinową.

Commando co znalazłem fragment czytał raz na C+ i nie do zdobycia ta wersja

Double Impact czyta na tvn mam ją ale brakue 25 min końca i tekst dużo gorszy.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

10-02-2025, 14:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2025, 14:24 przez Gieferg.)
Cytat:Fuck you można użyć jako:
I wybrałeś to, co standardowo wybierają w TV jak chcą mieć lajtowe tłumaczenie, I mean, WTF man?

Po tych próbkach, co wrzuciłeś już by mi się w tej wersji nie chciało oglądać.
Juby podsumował całą sytuację tak, że w sumie nie mam już nic do dodania.

Do Aliena 3 extended bym się może i dorzucił, ale musiałbym mieć najpierw wgląd w tłumaczenie.
Miałem zamiar spróbować z generowanym Knapikiem, ale elevenlabs ma zabezpieczenia, które to uniemożliwiają. Pewnie sklecę do tej wersji jakiegoś lektora z randomowym głosem, który mi przypasuje.

Cytat:xD
Top-3 z tych, które widziałem (obok UniSola i Patrioty).
Aż sobie wczoraj powtórzyłem i oglądało się jeszcze lepiej niż za pierwszym razem (spora w tym zasługa nowego TV).
W recenzji masz dokładnie napisane co i jak, a skoro potrafisz odpowiedzieć tylko xD to nie mamy za bardzo o czym gadać.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

10-02-2025, 14:28
Niech któryś z "krytków" zrobi własną wersję tekstu do filmu swojego, nagra to lektor profesjonalny to zobaczymy... no dalej panowie do dzieła Smile czekam...

Odpowiedz
Strony (10): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 10 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku