Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 132 133 134 135 136 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

#1,331
07-02-2025, 15:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2025, 15:15 przez Mierzwiak.)
To artykuł z 2021 w którym nie ma ani jednego konkretu na temat płyt 8K, jest za to kretyński nagłówek z obowiązkowym znakiem zapytania i poniższe zdanie, jedyne odnoszące się do nośników fizycznych:

Cytat:Za streamingiem powinny pójść też inne źródła, na czele z płytami Blu-ray

Powinny? Wow, cóż za news! To zwykła teoria, gdybanie, spekulacja i wymysł autora. Jeśli bierzesz to na poważnie, i co gorsza twierdzisz, że odtwarzacze i płyty 8K zadebiutują "w najbliższych miesiącach" (w czerwcu już będą?), to polecam poprosić psychiatrę o silniejsze leki, bo obecne jak widać w ogóle nie działają.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

#1,332
17-02-2025, 00:21
(16-02-2025, 17:55)Mefisto napisał(a):  W 3D ten film wygląda super i odpowiednio kolorowo - zresztą powstał z myślą o tym formacie, a zatem bye, bye

Krecia robota  Big Grin

Widzę, że nawet tutaj UHD 4K nie ma łatwo, jedni nie widzą różnicy, a inni z kolei jak już jest ewidentna poprawa i świetny przykład co może zdziałać HDR z materiałem 2K, to... zawsze coś Big Grin

Ktoś natknął się na dane sprzedaży DVD, BD i UHD za 2024 rok - ciekawe jak to aktualnie wygląda.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Altair
Użytkownik
Liczba postów: 128
Reputacja: 11

#1,333
17-02-2025, 00:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2025, 00:38 przez Altair. Powód edycji: Korekta )
Trafiłem na coś takiego link do artykułu, ale są to dane dla rynku amerykańskiego.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

#1,334
17-02-2025, 08:57
[Obrazek: U9rm8T1.jpeg]

Coś na osłodę - kilka tygodni temu mieliśmy bodaj najlepszy procentowy udział UHD-BD w historii formatu:

[Obrazek: zyigtVHl.png]

Kolejne tygodnie:

[Obrazek: sJxxdfel.jpeg]

[Obrazek: 4QOzBtql.jpeg]

[Obrazek: 4A7cIiul.jpeg]

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 437
Reputacja: 36

#1,335
17-02-2025, 09:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2025, 10:00 przez Ash-9001.)
Heh. Ja idę kompletnie pod prąd. Przeżywam renesans płytowy Smile A na początku roku zlikwidowałem subskrypcje Disney+, Showtime i Max. Zostały mi tylko Netflix, AppleTV, Prime i karta Unlimited Smile

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline vandel
Stały bywalec
Liczba postów: 658
Reputacja: 25

#1,336
17-02-2025, 11:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2025, 11:39 przez vandel.)
Dalej ponad połowa DVD masakra

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

#1,337
17-02-2025, 12:01
(17-02-2025, 00:21)HAL 9000 napisał(a):  Widzę, że nawet tutaj UHD 4K nie ma łatwo, jedni nie widzą różnicy, a inni z kolei jak już jest ewidentna poprawa i świetny przykład co może zdziałać HDR z materiałem 2K, to... zawsze coś Big Grin

Nie rozumiem uwagi. Film nakręcony pod 3D mam zachwalać (czy w ogóle kupować) w 4K, tylko dlatego, że wyszedł? Smile

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

#1,338
17-02-2025, 12:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2025, 12:39 przez ILSA FAUST.)
(17-02-2025, 09:58)Ash-9001 napisał(a):  Heh. Ja idę kompletnie pod prąd. Przeżywam renesans płytowy A na początku roku zlikwidowałem subskrypcje Disney+, Showtime i Max. Zostały mi tylko Netflix, AppleTV, Prime i karta Unlimited

Super że masz już Jesień Średniowiecza za sobą i przeskoczyłeś do epoki Renesansu Smile

(17-02-2025, 11:38)vandel napisał(a):  Dalej ponad połowa DVD masakra

Taki rozjazd pomiędzy 25 a 40 % dla formatu 4K a taka "stabilizacja" uczuć do DVD na poziomie 43-53 % pokazuje, że temat dla TOP 50 Sellers USA nie końca pokazuje postęp cywilizacyjny w temacie.
Są filmy/seriale dla gospodyń domowych, które wychodzą tylko na DVD i nagle skacze TOP 50 w USA.
A w 4K raczej nowości, które mają jako taki box-office oraz klasyki, które już nie kupują wszystkie lemingi tylko kolekcjonerzy, które nie do końca mieszczą się w TOP 50 ze względu na ilość i cenę.
także w USA jest prawdopodobnie najwięcej gospodarstw domowych na Świecie, które mają systemy DVD, które jeszcze działają i nie zostały up-gradowane do blu-ray nawet co dopiero do 4K, raczej mamy "de-grade" do streamingu niż inwestycję w nowe formaty. Więc "lemingi" od święta kupują DVD na święta lub walentynki (bo sorry taki mają klimat - czyli tylko system DVD w domu) a resztę walą ze streamiangu na komórkach. Dopóki system DVD i kolekcja DVD nie trafi na śmietnik to coś tam dokupią z przyzwyczajenia - raczej nieliczne lemingi przesiądą się na 4K, więc streaming skutecznie zabija format fizyczny, co tez widać po niektórych forumowiczach
Dlatego zestawienia preferencji "lemingów" nie do końca odzwierciedlają MÓJ (NASZ?) trend: 4K>2K>1K

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

#1,339
17-02-2025, 13:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2025, 13:50 przez Nfsfan83.)
DVD ładnie się trzyma, a UHD coraz więcej. Albo causalowy widz albo konser z grubym portfelem.

ILSA FAUST a kim ty niby jesteś, że mówisz co ma być z DVD? daj ludziom wybór, nie pomagasz, nie przeszkadzaj !!!

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

#1,340
18-02-2025, 17:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2025, 17:37 przez ILSA FAUST.)
(17-02-2025, 13:50)Nfsfan83 napisał(a):  ILSA FAUST a kim ty niby jesteś, że mówisz co ma być z DVD?

Wyrocznia (The Oracle) jest tylko jedna i piecze pyszne ciasteczka dla NEO.

Nfsfan83, pomyliłeś pokoje, to jest wątek 4K/UHD który zastępuje powoli od 8-9 lat format 2K, który zastąpił już z dużym sukcesem od 2006 roku format 1K (DVD). Po śmierci formatu DVD, po prawie 20 latach, większość pozbyła się kolekcji DVD odzyskując co nie co wyrzuconej kasy, tym co się nie udało DVD zalega na strychach lub w piwnicach. Nawet jak masz 4000 filmów w kolekcji i wystawisz na Allegro po 1 zł to aby odzyskać 4000 zł musisz stracić 10 lat i ze 60 000 zł kosztów frachtu i kilka razy tyle robocizny. Żółty kontener jest znacznie lepszym rozwiązaniem.

Zostałeś tylko Ty - Last Man Standing

Jakakolwiek obrona formatu DVD w dzisiejszych czasach wygląda tak jakbyś do szkoły swoich dzieci czy już teraz wnuków, chciałbyś kupić do sali komputerowej stare IMB z lat 80 tych z floopy disc zamiast nowych laptopów. Do tego po Commodore 64 do każdej sali zamiast PS5 PRO.
Pacyfikacja, eksterminacja filmów na DVD z mojej kolekcji dobiega powoli końca, ale nie ukrywam, że kilkadziesiąt sztuk jeszcze zostało, głównie jako bonus dyski z materiałami dodatkowymi.
Jest to doskonały przykład jak masz projekcję w 4K a po filmie jedziesz dodatki z DVD - kopara leci w dół - WTF? Aż źle tak było, se myślisz? A no było ale się skończyło. No nie?

(17-02-2025, 13:50)Nfsfan83 napisał(a):  daj ludziom wybór

Nie można ludziom dawać "aż takiego" wyboru Smile
Bo to jest problem, bo wielu forumowiczów czy kolekcjonerów w Polsce dostaje palpitacji jak dostaje od takiego Galas Pagos wolny "wybór" filmu tylko na DVD jak Pingwin (nie moja bajka na szczęcie) i Karmazynowy Przypływ niedawno albo Twórca i Duchy w Wenecji rok temu. I to te DVD jako tako sobie poradzą w odróżnieniu od gazetkowych czy pełnych nawet wydań przełomu wieków.
Ból okropny sprawia kolekcjonerom pomijanie przez Galas Pagos wydań na 4K a tylko wypuszczanie w 2K na blu ray a co dopiero czy potrafisz sobie ich ból wyobrazić jak mają tylko DVD do dyspozycji? To dramat każdego z nich.
Osoby, które oglądają tylko filmy z polskim lektorem są skazane do końca życia na niektóre wydania w DVD a zasługują na więcej. Bo tylko kilka procent (liczył ktoś bo może mniej?) kinematografii wychodzi na świecie z lektorem PL pewnie z napisami PL ciut więcej ale to kropla w ocenie.

RYNEK.
Wymiana przez ludzi odtwarzacza z DVD jak już się zepsuje na BD naprawdę jest dzisiaj mało kosztowna, nawet w cenie dobrego filmu na blu ray czy wizyty w kinie na Walentyki z lubą, dlatego miało to nastąpić naturalnie, ewolucyjnie a trwa u niektórych już 20 lat.
A Ty zaburzasz rytm natury i postępu cywilizacyjnego Smile

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 132 133 134 135 136 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku