Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 8 Dalej »

misfit - kolekcja

Strony (96): « Wstecz 1 ... 91 92 93 94 95 96 Dalej »

Opcje tematu
misfit - kolekcja
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 96

28-07-2025, 20:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2025, 13:28 przez HAL 9000.)
(28-07-2025, 13:13)misfit napisał(a):  Convoy też całkiem spoko remaster, aczkolwiek tutaj jeszcze popracowałbym nad korekcją barwną w niektórych ujęciach.

Masz włoskie wydanie?
Sprawdzałeś czy różni się kodowaniem od SC.
Słyszałem wiele dobrego o wydaniu SC, a na moim od Eagle Pictures dzieją się dziwne rzeczy - scena bójki w barze, jak Kristofferson zostaje powalony na ziemię, to kolory z wykładziny wylały się na niego, pierwszy raz coś takiego widziałem na UHD (jednocyfrowy bitrate?).

Jestem ciekawy czy ten transfer tak ma, czy to Włosi coś zamieszali.

Będzie też wydanie od KL, bazujące na SC, może tam coś poprawią jeżeli Eagle to to samo co SC.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 707

28-07-2025, 22:22
To jest Francuz od SC - ta sama płyta co w UK i wbrew temu co podaje blu-ray.com na płycie jest też DV. Nie miałem okazji mieć w rękach włoskiego wydania, ale możesz zrobić fotę tego problematycznego ujęcia i strzelę porównanie.
Nie przypominam sobie aby coś zwróciło szczególnie moją uwagę pod względem kodowania obrazu, ale może coś przegapiłem... W każdym razie w SC bitrate nie spada poniżej ~40 Mb w żadnym momencie filmu, średnia ponad 87 Mb. Czas trwania 1:51:16, 24 fps.

[Obrazek: fhwu21Wl.png]

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

29-07-2025, 03:13
Taa, z włoskim są niestety drobne problemy, nie tylko w tej scenie.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

29-07-2025, 11:38
(28-07-2025, 22:22)misfit napisał(a):  To jest Francuz od SC - ta sama płyta co w UK i wbrew temu co podaje blu-ray.com na płycie jest też DV. Nie miałem okazji mieć w rękach włoskiego wydania, ale możesz zrobić fotę tego problematycznego ujęcia i strzelę porównanie.
Nie przypominam sobie aby coś zwróciło szczególnie moją uwagę pod względem kodowania obrazu, ale może coś przegapiłem... W każdym razie w SC bitrate nie spada poniżej ~40 Mb w żadnym momencie filmu, średnia ponad 87 Mb. Czas trwania 1:51:16, 24 fps.

[Obrazek: fhwu21Wl.png]

Czas się zgadza, obrazek z info o renowacji mam ten sam, bitrate wprawdzie bardzo rzadko spada poniżej 40, ale znalazłem takie miejsca:

[Obrazek: O4Lhpx7.jpg]

00:18:24 - potężne blokowisko na plecach widoczne przy DV, nie chcę wiedzieć co się dzieje bez DV.

Bitrate to chyba nie jest problem, bo nawet jak jest duży, to ciężko utrzymać kolorki w ryzach:

[Obrazek: U1q96w5.jpg]

To scena o której wspominałem - czerwień się wylewa (to nie jest ketchup, ani krew) Smile

[Obrazek: 1qzsQB0.jpg]

00:26:51 - bitrate ponad 72 Mbps

Jeżeli w SC nie ma takich "kwiatków" to będę musiał dokupić, bo lubię ten film, zobaczę jeszcze czy KL wprowadzi jakieś zmiany np. w korekcji barwnej, ale w przeszłości jak robili korektę to całości, a nie pojedynczych scen.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

29-07-2025, 12:57
(29-07-2025, 11:38)HAL 9000 napisał(a):  00:18:24 - potężne blokowisko na plecach widoczne przy DV, nie chcę wiedzieć co się dzieje bez DV.

W SC jest DV MEL, więc DV sam w sobie kodowania nie poprawia w tym przypadku.
OPPO pokazuje mi tutaj 98Mb, a Ugoos 93Mb.
Ogólnie na francuskiej płycie chroma też idealna nie jest, ale są to takie poziomy błędów, których nie zauważam w ruchu.
W ujęciu z plecami blokowiska u mnie nie ma. Czyli tym razem Francuzi lepsi od Włochów.

[Obrazek: ME14M1JG_t.jpg]

Klatka po klatce:
[Obrazek: ME14M1JM_t.png] [Obrazek: ME14M1JL_t.png] [Obrazek: ME14M1JK_t.png] [Obrazek: ME14M1JI_t.png]

[Obrazek: ME14M1K4_t.png] [Obrazek: ME14M1K2_t.png] [Obrazek: ME14M1K1_t.png]

[Obrazek: ME14M1JV_t.png] [Obrazek: ME14M1JT_t.png] [Obrazek: ME14M1JQ_t.png]

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

29-07-2025, 13:31
(29-07-2025, 12:57)misfit napisał(a):  Czyli tym razem Francuzi lepsi od Włochów.

Zdecydowanie.
Pozostaje ostrzec przed włoskim wydaniem, które dodatkowo nie posiada angielskich napisów.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-09-2025, 18:39
Sierpień:

[Obrazek: 3SdvaL0.jpeg][Obrazek: CC4MWpM.jpeg][Obrazek: CjobDxQ.jpeg][Obrazek: dvJHuUE.jpeg]

Ukryta forteca - wciąż jest to dość wiekowy pozytyw i zdarzają się ujęcia gdzie HDR znacznie bardziej niż w SDR uwypukla mankamenty materiału źródłowego lub daje się we znaki nadmierna redukcja ziarna, ale zdecydowana większość filmu prezentuje się całkiem dobrze i ogólnie chyba najlepiej z sześciu dotychczas posiadanych przeze mnie UHD Kurosawy. Wcześniej miałem hiszpańskie BD, które korzysta z lepszego transferu Criteriona (vs Toho), ale mimo wszystko UHD BFI obrazkiem zmiata z powierzchni ziemi to wydanie.

Human Traffic także polecam na UHD - w ruchu znaczna poprawa względem jedynego wcześniej dostępnego niemieckiego BD. Dźwiękowo też duża poprawa, DE pod tym względem jest dość mocno spartolony.

Szósty zmysł i Willow z Włoch - z tą różnicą względem polskich wydań, że znajdują się tutaj także dołączone BD z dodatkami.

[Obrazek: Up4ViCF.jpeg][Obrazek: ePmccFx.jpeg][Obrazek: 7bnuhE6.jpeg][Obrazek: g1MZhxp.jpeg]

Musiałem czekać kilka miesięcy na wysyłkę tych WAC z wiadomej promocji, ale w końcu się udało... W zdecydowanej większości zostały mi już do zakupu tylko te filmy, które są na wyłączność HMV, ale może wkrótce coś się w tej kwestii zmieni...

Dobry, zły i brzydki - czyli upgrade z remastera BD 2014. Arrow kolorystycznie zdecydowanie najbardziej mi odpowiada, aczkolwiek nie zawsze... Smile Pod tym względem nie sugerujcie się jednak screenami na caps-a-holicu, gdyż - nawet jak na konwersję HDR do SDR - w niewielkim stopniu przedstawiają jak Arrow wygląda w rzeczywistości. Ogólnie świetne wydanie, do tego z mnóstwem dodatków i wersji filmu (kinówka i pięć różnych wersji rozszerzonych). Czy definitywne? Pożyjemy, zobaczymy Smile

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

01-09-2025, 22:06
O kurde, a myślałem, że to ja długo czekałem xD

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

02-09-2025, 09:05
Ostatnimi czasy tak mam z Amazonem, że pokazują terminy realizacji z kosmosu, a później robią wszystko aby je dotrzymać do ostatniej chwili, nawet jeśli wcześniej produkt wielokrotnie pojawia się u nich na stanie.
Będzie kolejna okazja okazja do sprawdzenia tego w praktyce... Big Grin

[Obrazek: P9KOMAT.png]

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

18-09-2025, 14:54
[Obrazek: YxDK5c3.jpeg][Obrazek: q3ggZMS.jpeg][Obrazek: AV1gVUf.jpeg][Obrazek: cKG9gBV.jpeg]

Rarewaves nie przestaje mnie zaskakiwać - dziś rano pisałem do supportu z pytaniem kiedy mi wyślą trylogię Pushera, bo premiera była kilka dni temu, a nie dostałem żadnego powiadomienia, itp. (zwykle wysyłają tydzień wcześniej). Dosłownie godzinę później listonosz przyniósł paczuszkę nadaną z Holandii. Pewnie znowu mają awarię i sklep nie informuje o faktycznej wysyłce. Tak jak w ostatnim przypadku, żadnych dodatkowych opłat, z 8,50 zł dla PP włącznie - i niech już tak zostanie na zawsze Smile

Vanilla Sky z Włoch - upgrade z remastera BD. Udało się nie popełnić błędu z zakupem wydania UHD od Paramount (czyli edycje US/UK/FR/DE), w innym wypadku musiałbym kupować ten film po raz kolejny. Znacznie lepsze kodowanie obrazu we włoskiej edycji, aczkolwiek ujęć z rażącymi błędami kompresji w Paramount @ DV jest trochę mniej niż w Truman Show i dużo mniej niż w Firmie. Za jakiś czas podrzucę wam próbki video z obu wydań to sami zdecydujecie czy robić upgrade z UHD do UHD - ja bym robił... Big Grin

Obłędny rycerz i Święty Graal od Sony - w obu przypadkach spodziewałem się na UHD większej poprawy w obrazie, ale nie miałem wcześniej tych filmów na BD, więc nie będę z tego powodu specjalnie marudził Wink
Co dla mnie ciekawe, w Świętym Graalu (wydanie hiszpańskie) 1/4 slip był przymocowany do steelbooka taką przeźroczystą tasiemką, a nie przy pomocy kleju - pierwszy raz z czymś takim się spotykam. Patent na plus. W Obłędnym rycerzu z kolei już był klej (wydanie włoskie).

Więcej zdjęć Pushera:
[Obrazek: HDcRcm8m.jpeg]

[Obrazek: cLIF2mFl.jpeg]

[Obrazek: a1ms2cNm.jpeg]

Odpowiedz
Strony (96): « Wstecz 1 ... 91 92 93 94 95 96 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku