Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Ogólnie o kinie
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Hollywood obecnie

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
Hollywood obecnie
Offline Kapitan_kusiak
upierdliwiec
Liczba postów: 528
Reputacja: 8

05-10-2015, 09:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2015, 08:55 przez Kapitan_kusiak.)
Ja do dziś nie zapomnę najbardziej leniwego remake'u, jaki widziałem w swoim życiu, czyli "Omen" z Liev Schreiberem i Julią Stiles. Przecież to jest dokładnie to samo co w pierwowzorze tylko ryje inne. Big Grin
Nawet teksty często się powtarzają.

Problem wtórności jest widoczny nie tylko na rynku filmowym ale również muzycznym. Tylko sam jeden Bóg wie, ile "nowości muzycznych" zostało zerżniętych lub lekko zmodyfikowanych.

Na pocieszenie dodam tylko, że prócz masy kału, który powstaje przebijają się też udane wznowienia/powroty do kultowych tematów, np. nowy Mad Max, Man of steel, Sherlock Holmes (ale tylko 1 część, bo "Grę cieni" Guy Ritchie skopał), Jurassic World, nowe Planety małp, Star Trek... Gieferg dorzuciłby pewnie Dredda :p

Ps. Zapowiada się kolejny remake Big Grin
http://www.filmweb.pl/news/Ellen+Page+zbada%2C+czym+jest+%C5%9Bmier%C4%87+kliniczna-113822

A mówiłem sobie, że blu-raye będę rzadziej kupował bo droższe ... wot durak
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline kryst007
Stały bywalec
Liczba postów: 598
Reputacja: 42

06-10-2015, 14:27
(05-10-2015, 09:38)Kapitan_kusiak napisał(a):  Ja do dziś nie zapomnę najbardziej leniwego remake'u, jaki widziałem w swoim życiu, czyli "Omen" z Liev Schreiberem i Julią Stiles. Przecież to jest dokładnie to samo co w pierwowzorze tylko ryje inne. Big Grin
Nawet teksty często się powtarzają.

Jeszcze bardziej leniwym remakiem jak dla mnie jest "Psychoza" z 1998. Zupełne kopiuj wklej z pierwowzoru, a do tego aktorzy obsadzeni na odwal się (Vaughn jako Norman Bates, pasuje jak Woody Allen do roli Hannibala Lectera), ale nowszy "Omen" wcale wiele lepszy nie jest Tongue

(05-10-2015, 09:38)Kapitan_kusiak napisał(a):  Na pocieszenie dodam tylko, że prócz masy kału, który powstaje przebijają się też udane wznowienia/powroty do kultowych tematów, np. nowy Mad Max, Man of steel, Sherlock Holmes (ale tylko 1 część, bo "Grę cieni" Guy Ritchie skopał), Jurassic World, nowe Planety małp, Star Trek... Gieferg dorzuciłby pewnie Dredda :p

Nowy Mad Max faktycznie był świetny i nawet przebił filmy z Gibsonem, z ostatnich Planet Małp: "Geneza" mnie mile zaskoczyła, ale "Ewolucja" to już średnio mi się podobała (pierwsza połowa fajna, ale potem to już same dłużyzny), natomiast co do "Człowieka ze stali" to się w ogóle nie zgadzam. Scenariusz nietrzymający się kupy, słabo dobrani aktorzy i za dużo retrospekcji powodują że wolę (i to zdecydowanie) filmy z Reevem, ale to tylko moja opinia.

Odpowiedz
Ula87
Niezarejestrowany

07-10-2015, 16:38
W mojej ocenie najlepszym remake'm jaki do tej pory powstał to Batman. To co Nolan zrobił z pierwowzorem komiksowej ekranizacji Burtona to majstersztyk. W zasadzie każda część jest fenomenalna. Choćby postać Jokera w wykonaniu Jacka Nicholsona, nijak się ma do wręcz wybitnej kreacji tej samej postaci przez Heatha Ledgera. Podobnie zreszą sam Batman w wykonaniu Bale'a zdaje się być bardziej ludzki. Patrząc jednak na to, że Batman to komiks, wersja Burtona wydaje się bardziej odpowiednia.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,108
Reputacja: 173

07-10-2015, 16:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2015, 16:54 przez Gieferg.)
Jedynym remakiem jaki nakręcił Nolan była Bezsenność.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Ula87
Niezarejestrowany

07-10-2015, 19:14
A Batman?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

07-10-2015, 19:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2015, 19:55 przez Gieferg.)
Co Batman? Żaden Batman nie był rimejkiem, bo niby czego rimejkiem miał być? Na jakim wcześniejszym filmie się opierał? Odpowiedź jest prosta - na żadnym. To kolejna adaptacja komiksów o tym samym bohaterze, nie ma to nic wspólnego z remakiem, który zasadniczo ma zazwyczaj taką samą/bardzo zbliżoną fabułę. Remake to np Siedmiu wspaniałych albo Pamięć Absolutna z Farelką (która niby jest kolejną adaptacją, ale nie opiera się tak naprawdę na opowiadaniu tylko na filmie z Arnoldem). Tu masz więcej przykładów: http://film.org.pl/remake/

Do Batman Begins można odnieśc termin reboot/restart, ale to nie jest to samo co remake, ponieważ nie oznacza wzorowania się na czymś, a odcięcie się od tego i rozpoczęcie od nowa.

Już pierwszym Szybkim i wściekłym bliżej do rimejku, bo zasadniczo kopiują cały przebieg fabuły z Point Break, który zaraz doczeka się także oficjalnego rimejku.

Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952
Reputacja: 15

07-10-2015, 20:49
Rzeczowo wyjaśnione. Do tego można jeszcze dodać spin offy. Czyli odskok od głównej linii fabularnej danego uniwersum. Kot w butach, Pingwiny z Madagaskaru, Minionki, poniekąd Samoloty. Prometeusz to troche spin off, trochę prequel. Ciekawy przypadek to łączenie dwóch światów w jeden, np. Alien vs. Predator.

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Ula87
Niezarejestrowany

08-10-2015, 05:17
(07-10-2015, 19:41)Gieferg napisał(a):  Co Batman? Żaden Batman nie był rimejkiem, bo niby czego rimejkiem miał być? Na jakim wcześniejszym filmie się opierał? Odpowiedź jest prosta - na żadnym. To kolejna adaptacja komiksów o tym samym bohaterze, nie ma to nic wspólnego z remakiem, który zasadniczo ma zazwyczaj taką samą/bardzo zbliżoną fabułę. Remake to np Siedmiu wspaniałych albo Pamięć Absolutna z Farelką (która niby jest kolejną adaptacją, ale nie opiera się tak naprawdę na opowiadaniu tylko na filmie z Arnoldem). Tu masz więcej przykładów: http://film.org.pl/remake/

Do Batman Begins można odnieśc termin reboot/restart, ale to nie jest to samo co remake, ponieważ nie oznacza wzorowania się na czymś, a odcięcie się od tego i rozpoczęcie od nowa.

Już pierwszym Szybkim i wściekłym bliżej do rimejku, bo zasadniczo kopiują cały przebieg fabuły z Point Break, który zaraz doczeka się także oficjalnego rimejku.

Jeżeli Szybkcy i wściekli są dla ciebie w wiekszym stopniu remakiem niż Batman, to nie mamy o czym rozmawiać. W "Na fali" owszem miałeś tą samą podstawę fabuły, ale już cała reszta była zupełnie inna, nie wspominając nawet o poprowadzeniu akcji, która w Szybkich i wścieklych poszła w zupełnie inną stronę. No, ale jak chcesz.

Odpowiedz
Offline Kapitan_kusiak
upierdliwiec
Liczba postów: 528
Reputacja: 8

08-10-2015, 08:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2015, 08:24 przez Kapitan_kusiak.)
(07-10-2015, 16:38)Ula87 napisał(a):  To co Nolan zrobił z pierwowzorem komiksowej ekranizacji Burtona to majstersztyk. W zasadzie każda część jest fenomenalna.

Nein. Majstersztyk to tylko "Mroczny rycerz". "Batman początek" jest bardzo solidny (choć odnoszę lekkie wrażenie, że dość szybko się "starzeje" i za x lat nie przetrwa próby czasu) ale już "Mroczny rycerz powstaje" ma ten sam problem co "Sherlock Holmes: Gra cieni", czyli źle wykreowane złe charaktery. Po obu seansach miałem również niedosyt od strony scenariuszowej/fabularnej.

A mówiłem sobie, że blu-raye będę rzadziej kupował bo droższe ... wot durak
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

08-10-2015, 12:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2015, 12:57 przez Gieferg.)
Batman Begins to jak dla mnie ten sam albo wyższy poziom niż Mroczny Rycerz. Natomiast część trzecia jest o dwie klasy niżej od dwóch pierwszych filmów, tam podstawowe założenia scenariusza nie mają sensu, a postacie zachowują się idiotycznie. No ale to widać był taki rok - Skyfall-Prometeusz-TDKR - apogeum kinowej głupoty.

Cytat:akcji, która w Szybkich i wścieklych poszła w zupełnie inną stronę
I doszła w dokładnie to samo miejsce.

Ula87 napisał(a):Jeżeli Szybkcy i wściekli są dla ciebie w wiekszym stopniu remakiem niż Batman, to nie mamy o czym rozmawiać.
Ano nie mamy, wpierw opanuj podstawowe pojęcia.

Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku