Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 8 Dalej »

Mefisto - kolekcja

Strony (84): « Wstecz 1 ... 79 80 81 82 83 84 Dalej »

Opcje tematu
Mefisto - kolekcja
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,308
Reputacja: 150

15-08-2025, 21:48
Tak, zdaję sobie z tego sprawę - zresztą jest to w informacjach o filmie, książeczce, etc.
Dziwne, że piszesz o hermetyce, bo zupełnie tego nie odczułem. Ot, taki specyficzny portret człowieka, którego jakoś te szarpane fragmenty definiują - w resztę warstw się można zagłębić potem, jak ktoś ma chęć.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 130

16-08-2025, 09:07
@Mefisto
Aktualizacja, no coż... tradycyjnie, wpędzasz kolegów w kompleksy... Wink  Smile
Hardware i Jugger gdzie kupowałeś? JB-hifi, czy gdzieś indziej? Jaka wersja filmu jest w przypadku Juggera?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

29-08-2025, 18:55
Na stronie Umbrelli - była wzmianka na forum o promocji Smile
Są tam 3 wersje, ale w 4K jest tylko europejska, czyli ta dłuższa, pozostałe 2 na załączonym blu.

sierpień c.d.:

[Obrazek: RaKDQcM.jpeg]

Mizeria niestety poszła do zwrotu, bo choć płyta lustro, to w 10 minucie nastąpił jakiś nieprzeskakiwalny error. Oczywiście cena promocyjna poszła w międzyczasie spółkować, więc teraz trzeba znowu polować na obniżki.  Rolleyes
Denver, ostatni mafiozo to kolejny świetny transfer.
Za to Kudżo ma całkiem sporo problemów, więc nie będę polecał misfitowi  Big Grin

[Obrazek: WoG8zrg.jpeg]
[Obrazek: BCqkca3.jpeg]
[Obrazek: MWTJ9dw.jpeg]
[Obrazek: khUitUx.jpeg]

Trainspotting otrzymuje 1 miejsce w kategorii najgłupszego opakowania Criteriona. Nie dość, że niewymiarowy, więc nie pasuje na półce do niczego, to jeszcze ktoś wpadł na  pomysł durnych kieszeni na płyty, które tym samym rysują się przy wyjmowaniu. Co gorsza do tych kieszeni mało co więcej może wejść bez rozerwania kleju, więc musiałem się trochę napocić z przycięciem folijki zabezpieczającej. Zamknięcie tego pseudorecyklingu pominę milczeniem, podobnie jak fakt, że całość z jakichś przyczyn świeci w ciemności. O tak:
[Obrazek: yPomnP9.jpeg]

Słabo widać, bo trzeba to naprawdę dobrze naświetlić, żeby dawało efekt. Także WTF.
Jedyne, do czego się nie przyczepię, to w porządku książeczka i solidny transfer - niby budzi kontrowersje, ale jakoś ani razu nie czułem się oszukany wizualnie.

[Obrazek: ltwljG7.jpeg]
[Obrazek: yJ8PUBy.jpeg]
[Obrazek: 3I2wLgY.jpeg]
[Obrazek: jcffX0A.jpeg]
[Obrazek: AQ7vh2g.jpeg]

Las Gump - nie pamiętam, który łepek na forum zachwalał UHD i pisał, że niby nie jest tak źle jak na screenach. No cóż, jest. Ten transfer jest w dokładnie taką samą szkocką kratę, co Grease, czyli jedna scena potrafi składać się z ujęć wizualnie znakomitych i woskowiny z uszu. Niektóre sceny w dżungli to oczu kąpiel pod tym względem. Nie pomagają też liczne efekty specjalne, które teraz zdecydowanie bardziej rzucają się w oczy (choć to wciąż znakomita robota), a które były pewnikiem robione w 2K, więc wszystkie te ujęcia są nieco gorszej jakości same w sobie.
Za to Rzeka czerwona, bez powrotu, tajemnic, ocalenia, życia - wow, po prostu wow. Transferek momentami naprawdę imponuje, a bitrate oscyluje wokół 90-100 mb. Samo digi też bardzo ładne pod względem detali, co widać na zdjęciach.
Wyróżnię też knigę do Bronsona, bo zamiast tradycyjnego bełkotu krytyków lub przedruku starych materiałów prasowych, dostajemy ciekawostki w postaci alfabetu aktora i sens poszczególnych wpisów idzie ogarnąć nawet bez dobrej znajomości niemieckiego.
Top sikret niestety golas pod względem dodatków, więc ten slip to chyba na otarcie łez, a dla mnie przerost formy nad treścią.

[Obrazek: Jmna93z.jpeg]
Ostatnia promka SS i najnowszy Kurosawa chyba nie potrzebują wyjaśnień. Pewnie w kolejnej będzie już Cronenberg.

A na deser...
[Obrazek: KQpH6wO.jpeg]

Big Grin

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,550
Reputacja: 98

30-08-2025, 16:52
(29-08-2025, 18:55)Mefisto napisał(a):  Trainspotting otrzymuje 1 miejsce w kategorii najgłupszego opakowania Criteriona.

No niestety, przekombinowali Sad

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 449
Reputacja: 38

30-08-2025, 17:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2025, 17:53 przez Ash-9001.)
Nie miałem pojęcia, że Rzeka Życia została wydana w 4K. Oscarowe zdjęcia w UHD... kusi mnie Smile

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

30-08-2025, 18:59
Warto. Zresztą samo odrestaurowane blu jest palce lizać.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

10-10-2025, 14:23
Wrześdziernik:

Oczywiście amazon kontynuuje tradycję wysyłania wszystkiego jak największą ilością paczek oraz czekania z wysyłką na Godota, więc to nie całe zakupy...

UK i Europa:
[Obrazek: yxzdmlf.jpeg]
[Obrazek: hhtZ3XE.jpeg]
[Obrazek: RtFXyHn.jpeg]
[Obrazek: 6drkuJ0.jpeg]
[Obrazek: syLPjMs.jpeg]
[Obrazek: 2hf2fEi.jpeg]

Komanderującego mastera miałem brać lokalnie, ale zapomniałem o złożonym wcześniej preorderze na steela Big Grin
I tak jak mi te steelbooki wychodzą już bokiem oraz poza półki, tak ten jest naprawdę bardzo ładny:
[Obrazek: PKHXaGL.jpeg]
[Obrazek: D47DP29.jpeg]
[Obrazek: 3yMBzdv.jpeg]

[Obrazek: Q1kqPA1.jpeg]
[Obrazek: l3Epg6F.jpeg]
[Obrazek: WGXqO33.jpeg]

Kozia nostra kupiona jeszcze w zjadliwej cenie, z uwagi na Claudę - żegnaj, piękna!
Graal to ciekawy przypadek, gdzie obraz jest na tyle specyficzny, że trudno dostrzec rewolucję formatu, ale na zbliżeniach mamy tu bardzo ładne ziarenko względem BD, a steel świeci się jak psu jaja:
[Obrazek: Gtpki4h.jpeg]
Big Grin

Dziadzio Alfred oczywiście z książeczką po żabojadsku, ale z kodzikiem i w promce wyszło tyle, że nie będę narzekał. Trzeba się uczyć języków.
[Obrazek: FS9RFun.jpeg]
[Obrazek: wSxajm1.jpeg]
[Obrazek: pn8zJ7o.jpeg]

A tutaj Hicze na wspólnym, rodzinnym zdjęciu:
[Obrazek: quaNXLR.jpeg]

Niestety gość natrzaskał tego tyle, że jeszcze 16 tytułów brakuje do pełnej filmografii, a i chyba nie wszystkie wyszły w HD.

US&A:
[Obrazek: detBaqN.jpeg]
[Obrazek: jjQq4uC.jpeg]

Nie wiem jakim cudem nie miałem do tej pory soundtracku z Aleksa Aleksandrowicza, a po ostatnim seansie Urodzonego... nie mogę przestać słuchać tematu głównego, więc oba braki nadrobione (szczęśliwie niedużym kosztem).

[Obrazek: rDmXhsj.jpeg]
[Obrazek: outQUtn.jpeg]

Koszmary wyglądają w większości naprawdę super (zauważyłem tylko okazjonelne, marginalne problemy w 1 i 3), choć seans 3-D jeszcze przede mną i nie wiem, czy to w ogóle się uda na projku. Niemniej to chyba pierwsze 4K 3D Big Grin Pochwalić muszę też atmos, bo choć puryści narzekają na jakieś detale, to ogółem jest naprawdę mocarny mix. Jak Fred jeździ tymi swoimi ostrzami po metalu to aż skóra cierpnie  Big Grin
Dundee kupiony na wszelki wypadek, gdyby nadchodzący kastrat miał wywiać z półek dotychczasowy dobrobyt. Trójkę w tym przypadku olałem.
Papkinhead natomiast kompletnie się moim zdaniem nie broni po latach. Sam transfer super, ale film więcej obiecuje niż dostarcza. Nie zapraszam do dyskusji Smile

[Obrazek: U19T6l7.jpeg]
[Obrazek: Meo2WZi.jpeg]

Piekło wysokiej wody i Rushyczka kupione przekornie po obniżonej cenie, choć to upscale, więc, jak w większości tego typu projektów, upgrade jest niewielki - w tym drugim przypadku do gry dochodzi też oczywiście atmos, co ma znaczenie.
Mroczny duszek ma w przyszłym roku rocznicę, więc nie zdziwię się jak zaraz oznajmią wydanie UHD, niemniej trafił się w promce, jakość obrazka bdb, a sam film po latach wchodzi jak w masło, pomimo niedociągnięć. No i efekty sprawiają lepsze wrażenie niż w obecnych blockbusterach. I, cholera, tu też trzeba będzie uzupełnić soundtrack Big Grin
Kopciuszek-man także ma propsy za obrazek i świetny dźwięk, a dodatkowo sam slip jest również niczego sobie:
[Obrazek: msUgvEl.jpeg]

A na koniec kolekcja Gary'ego, która w promce wyszła taniej, niż kupno brakujących tytułów osobno (a przy tym zyskuję miejsce na półce) i zakupy od kolegi Piti w ramach uzupełniania pozycji, które z reguły się wyprzedały i mają zaporowe ceny:
[Obrazek: cKCKfq5.jpeg]

Javier Blond powróci w kolejnej części...

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,842
Reputacja: 85

10-10-2025, 18:23
Skąd masz "Save the Tiger" z Lemonem? Bo z tego co widziałem to już wyszło.
A co do filmów zakupionych ode mnie, to "Gary Cooper Collection" to nie moje. Reszta tak.

Odpowiedz
Offline Dusia
Użytkownik
Liczba postów: 222
Reputacja: 8

10-10-2025, 19:42
Rok szkolny widzę zacząłeś , wzorowo Smile i zapasy na długie zimowe wieczory cały czas się powiększają.
Świetny UP, dzięki za wrzutkę.

Odpowiedz
Offline kłapouchy
Użytkownik
Liczba postów: 52
Reputacja: 5

10-10-2025, 21:34
(10-10-2025, 14:23)Mefisto napisał(a):  Dundee kupiony na wszelki wypadek, gdyby nadchodzący kastrat..

Coś jest nie tak ze zbliżającym się wydaniem 4K?

Odpowiedz
Strony (84): « Wstecz 1 ... 79 80 81 82 83 84 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   6 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku