31-12-2025, 16:42
(31-12-2025, 16:36)Ash-9001 napisał(a): Żółwi jeszcze nie tykam, bo do seansu zamierzam zamówić pizzę
O! I to jest bardzo dobra koncepcja. Szanuję
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
|
HAL 9000: Archiwum
|
|
31-12-2025, 16:42
(31-12-2025, 16:36)Ash-9001 napisał(a): Żółwi jeszcze nie tykam, bo do seansu zamierzam zamówić pizzę O! I to jest bardzo dobra koncepcja. Szanuję
10-01-2026, 13:43
Nowy rok, nowe nabytki ![]() Hiszpania: ![]() ![]() Włochy: ![]() USA: ![]() ![]() ![]() UK: ![]() ![]() TRON - do trzech razy sztuka i w końcu się udało, tym razem już zakup amazonowy ![]() "Koszmar" - bez okularków, ale w dobrej cenie. "Oczy" - długo czekałem, ale warto było, bo jestem bardzo zadowolony z jakości obrazka. Piękne ziarno i nasycone kolorki sprawiają, że kadry są gęste jakby film był skanowany w beczce miodu. Coś pięknego
10-01-2026, 17:21
(10-01-2026, 13:49)Altair napisał(a): Rok 2026 ładnie rozpoczęty Tak, dzięki, tradycyjnie będę się starał ograniczyć zakupy nowości, ale zobaczymy jak wyjdzie Na razie nie ma w zapowiedziach takiego tytułu, który by mnie rozpalił w te chłodne dni (10-01-2026, 14:04)Mefisto napisał(a): Koszmar faktycznie mocno budżetowe wydanie Jest tam 7 UHD i 4 BD, dla mnie wystarczy, z okularków i tak pewnie bym nie skorzystał, ale wolałbym mieć w razie W. Mam zamiar ograniczyć w tym roku kupowanie horrorów i westernów, bo to aktualnie chyba najmniej lubiane gatunki przeze mnie, za to SF wezmę każdą ilość, bardzo chętnie
11-01-2026, 14:05
Co to za wydanie Mickey 17? UHD? A jak oceniasz sam film? Snowpiercer od tego reżysera mi podpasował, ale od tego tytułu ciągle się wzbraniam... Bardzo ładna aktualizacja.
niespotykanie spokojny człowiek
11-01-2026, 17:03
Wydanie hiszpańskie z PL na UHD i BD: https://filmozercy.com/filmoskop/edition/36769964 Co do samego filmu, nie jest to niestety czyste SF ![]() "Snowpiercer" też miał drugie dno i kontekst społeczno-polityczny, ale tam wyszło dużo lepiej. Proporcje między poważnym filmem, a niepoważnym są przechylone w stronę niepoważną i dużo zależy od tolerancji na głupotki oraz od tego na ile treści zawarte w filmie przeszkadzają w odbiorze. Dlatego nie mogę z czystym sumieniem tego filmu polecić w ciemno, lepiej go gdzieś wcześniej obejrzeć żeby się upewnić. Nie generalizowałbym że jeżeli jesteś lewakiem to film ci się spodoba, a jeżeli prawakiem to nie, bo może być tak jak z osobami homoseksualnymi, którzy uważają że ruch LGBT robi więcej złego niż dobrego i odcinają się od tego. To taki przykład, bo nie pamiętam czy były w tym filmie takie wątki, jeżeli tak to marginalne, ale z całą pewnością osoby o lewicowych poglądach mają większą szansę, że film im się spodoba. Ja oczekuję dobrego filmu niezależnie od ideologii za nim stojącej. Czy "Mickey 17" to dobry film? Moja ocena to max 6/10, ale to dla tego, że jestem fanem SF i mimo, że moim zdaniem zmarnowano potencjał na świetny film, to coś tam dla siebie znalazłem.
11-01-2026, 17:53
(11-01-2026, 17:03)HAL 9000 napisał(a): Ja oczekuję dobrego filmu niezależnie od ideologii za nim stojącej. Dobry film nie powinien mieć żadnej ideologii za nim stojącej.
11-01-2026, 18:53
Wszystko zależy jak definiujesz pojęcie dobry film - czy jeśli stosowac kryteria czysto formalne, poslugiwanie sie jezykiem filmowym, to dobrym filmem mozna nazwac Olimpiade Reni Riefenstahl. Ale to skrajny przypadek. Zeby ideologia byla.dobra musi byc dobrze przeprowadzona - w kiepskim nie przemyci sie tresci, ktore chcialoby sie przekazac. Ideologia nachalna jak Triumf woli to jedna rzecz. Narofziny narodu maja potezne przeslanie rasistowskie, a jednak... oglada.sie tak, ze mozna miec male ciarki przy szarży KK. Mozna szukac, gdzie indziej, poczynajac od.wielu klasycznych westernow, ktore wielu z pewnoscia uwaza za filmy dobre po wspolczesne kino i seriale przemycajace kulturowa poprawnosc. Na pewno dla odbioru filmu kluczowe jest, aby nachalnosc ideologii nie byla na pierwszym planie, ale byla przekazana jakby z trescia filmu. Poza tym w odbiorze filmu z pewnoscia niemałe znaczenie ma to, czy z daną ideologią jako widz się zgadzasz. Czy Do the right thing to film ideologiczny? Tak, jednoczesnie nie.mozna zaprzeczyc, ze dobry. Czy Czas zabijania ma.przeslanie ideologiczne? Moim zdaniem zdecydowanie.
11-01-2026, 20:08
kulcikriu dobrze gada, dać mu wódki Jak byłem dzieckiem to w telewizji (PRL) chętnie pokazywali amerykańskie filmy w których można był zobaczyć jaki tam jest rasizm albo jak prześladują biednych komunistów "polowania na czarownice". Jednak sam fakt, że takie filmy tam powstawały dawał wiele do myślenia
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości |