Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Dźwięk przestrzenny

Ankieta: W jakim systemie dźwięku oglądasz filmy (przy założeniu dostępności takiej liczby kanałów na ścieżce dźwiękowej)?
Stereo
5.1
7.1
niestandardowo
nie interesuje mnie dźwięk
[Wyniki ankiety]

Strony (39): « Wstecz 1 ... 35 36 37 38 39 Dalej »

Opcje tematu
Dźwięk przestrzenny
Offline Essewissa
Nowy użytkownik
Liczba postów: 21
Reputacja: 0

28-02-2026, 15:14
Jaki budżet?
Plusem systemu z ampli jest to, że mają systemy korekcji i potrafią zniwelować błędy ustawienia głośników, nieregularne rozmieszczeni, wpływ pomieszczenia, ściany itp.
Nie wiem, czy Samsung coś takiego ma, Sonos ma.
Najlepszy system korekcji Klipsch, Dirac i to bym kupił jak już ma być soundbar.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,571
Reputacja: 138

28-02-2026, 15:39
Ekspertem wprawdzie nie jestem, ale mam doświadczenie z soundbarem jak i klasycznymi głośnikami, i w każdej chwili mogę sobie zrobić porównanie, bo obu instalacji używam na co dzień.
Przy takim ustawieniu jak na załączonym obrazku, soundbar to sensowne rozwiązanie, zwłaszcza, że jak to napisałeś chcesz "poprawić nagłośnienie do TV". Niekoniecznie ma to być kino domowe "na poważnie". Subwoofer w narożniku odpada. AI przestrzeliło tu totalnie. Co więcej, przy takim ustawieniu kanapy, głośniki tylne masz praktycznie na wysokości ucha. To nie jest zbyt optymalne. Musiałyby być dipolki, czyli idziemy w kierunku klasycznej instalacji KD. Ja bym więc odpuścił satelitki i niech ten soundbar ma sobie "Atmosa", ale operuje jedynie na głośnikach wbudowanych w jednostkę centralną, które będą Ci tworzyć pozorne źródełka dźwięku operując na odbiciach od ścian. Podkreślam raz jeszcze, to wszystko jest bardzo duży kompromis, ale z tego co rozumiem chcesz mieć po prostu coś więcej niż to co oferują "bzyczki" zamontowane w TV, ale nie chcesz bawić się w instalację KD. Głośniczki wbudowane w większość TV nie dają rady nawet przy filmach dokumentalnych. Soundbar w takiej sytuacji też pomoże.
U mnie w salonie podobne problemy, ale nie na taką skalę.
Inne sensowne rozwiązanie jakie widzę, to małe przemeblowanie i postawienie TV tam gdzie sofa, a sofy na miejscu aktualnego TV. wtedy masz możliwość iść w klasyczne głośniki (dalej niekoniecznie pełnie KD), a i soundbar odsunięty od ściany bocznej lepiej się będzie sprawował.
Kolejny wariant - z TV na wyspie - w świetle drzwi balkonowych, sofa w centrum, itd... byłby idealny i wtedy można by już zrobić pełną instalację KD lub porządne stereo, nawet na głośniczkach aktywnych, ale na taką opcję może się nie zgodzić wiadomo kto. Wink  Smile
Wreszcie, jeżeli te luksusy i fanaberie Smile  Wink  tylko dla Ciebie, to można też pójść w kino na... słuchawkach. Sam tak oglądam filmy (i to bardzo często), gdy reszta domowników już śpi. Audio na słuchawkach aktywnych lub klasycznych na kablu plus DAC i wzmacniacz potrafi zagrać znakomicie, a dedykowane słuchawki do filmów, jak Mobiusy, czy jakieś modele ze wsparciem Atmosa potrafią zagrać znakomicie i dadzą mnóstwo frajdy podczas seansów.
Powodzenia.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,652
Reputacja: 119

28-02-2026, 19:23
(28-02-2026, 15:03)czarodziejmarx napisał(a):  A czemu nie dać szafki asymetrycznie względem telewizora i soundbara na szafce asymetrycznie względem blatu szafki?
No niby tak, ale to AI trochę przekłamuje rzeczywistość. Na grafice ten TV wygląda na jakieś 32 cale, a w realu ma 123 cm szerokości. Przy ścianie, która ma 153 cm, zostaje nam tylko 30 cm luzu. Z tego muszę odliczyć 25 cm na bezpieczny odstęp od grzejnika, więc miejsca prawie nie ma. Szafka mogłaby mieć maksymalnie metr szerokości (bo z prawej grzejnik zabiera 15 cm, a z lewej musiałbym wstawić suba). Na takim metrowym blacie nie zmieszczę soundbara, a przecież dochodzi jeszcze konsola i Panas.

(28-02-2026, 15:03)czarodziejmarx napisał(a):  lewa satelita mogła by być bliżej lewego podłokietnika, bo prawa satelita wypada bliżej. Teraz jest w ciul asymetrycznie, a nie musi tak być.
Chyba AI chciało, żeby oddalić głośnik tak, by nie nadawał prosto do ucha trzeciego pasażera Nostromo.

(28-02-2026, 15:14)Essewissa napisał(a):  Jaki budżet? Plusem systemu z ampli jest to, że mają systemy korekcji
Ograniczam się do 4 tysięcy. Pewnie mógłbym wydać więcej, ale jako typowy krakowski sknera psychicznie bym tego nie zniósł. Dodatkowo, szukam czegoś typu „postaw i używaj” – nie mam ochoty na ciągłe myślenie o upgrade’ach czy poprawianiu zestawu. Po prostu mnie to nie bawi.
Jeśli chodzi o korekcję dźwięku, to Q930 i Q990 podobno mają systemy dopasowania do pokoju. Wiem, że soundbar to tylko namiastka prawdziwego kina, ale nie zamierzam wygłuszać salonu ani robić z niego sali kinowej.

Zacząłem czytać i wychodzi mi, że na początek Denon AVR-X1700h lub 1800 byłby ok. To jest +/- 2000. Do tego małe głośniki przednie, np. Klipsch Reference Premiere RP-400M II to kolejne 2000, ale z tego co czytam, żeby to miało sens, trzeba się zaopatrzyć od razu w subwoofer (basy - 2000-3000) i głośnik centralny (dialogi 1000-2000). Czyli wszystko się zgadza - na start wychodzi 7000 z ł?

============

(28-02-2026, 15:39)sebas napisał(a):  małe przemeblowanie i postawienie TV tam gdzie sofa, a sofy na miejscu aktualnego TV
Sofa na 140 cm odpada - za duża rodzina. Przemeblowania pod oglądanie filmów raczej odpadają. Szukam rozwiązania na istniejące, dość sztywne warunki.

(28-02-2026, 15:39)sebas napisał(a):  można też pójść w kino na... słuchawkach
Mam i tak oglądam, (nabyłem Matrixy parę lat temu po Waszych poleceniach - wiem, nie jakiś topowy model, ale jest ok) ale dzieciaki już urosły, mogą oglądać lepsze filmy i stwierdziłem, że dobrze by było jednak pójść w normalne nagłośnienie.

(28-02-2026, 15:39)sebas napisał(a):  Ja bym więc odpuścił satelitki i niech ten soundbar ma sobie "Atmosa", ale operuje jedynie na głośnikach wbudowanych w jednostkę centralną
Czyli jeśli dobrze rozumiem raczej wskazujesz na pojedynczą belkę (z subem?) bez dodatkowych głośniczków?

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,571
Reputacja: 138

28-02-2026, 20:21
(28-02-2026, 19:23)fire_caves napisał(a):  Czyli jeśli dobrze rozumiem raczej wskazujesz na pojedynczą belkę (z subem?) bez dodatkowych głośniczków?
Dokładnie. Tylko wtedy iść w stronę producentów typowo z segmentu audio. Skoro ma to być soundbar, to niech zagra jak najładniej. Co do suba, to już zależy od Ciebie. Jak potrzebujesz dużo basu, to bierz z subem. Jak nie, to zainwestuj w belkę o jaj najlepszym brzmieniu. Sub to jest coś, co do systemu zawsze można dodać. Panasy na wyjściu słuchawkowym mogą wysyłać kanał LFE jakby co...

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Essewissa
Nowy użytkownik

28-02-2026, 20:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2026, 20:56 przez Essewissa.)
(28-02-2026, 19:23)fire_caves napisał(a):  Czyli jeśli dobrze rozumiem raczej wskazujesz na pojedynczą belkę (z subem?) bez dodatkowych głośniczków?
Ja bym się z tym grubo nie zgodził Smile Jak ma być dźwięk przestrzenny to żadna pojedyncza belka tego nie zrobi. Są systemy bazujące na odbiciach, coś tam słychać , ale szału nie ma.

To
https://allegro.pl/oferta/focal-sib-evo-5-1-zestaw-kolumn-kina-domowego-eisa-13623811041?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=37a72469-77ec-62ab-9220-53380f205714
plus to
https://allegro.pl/oferta/onkyo-tx-nr5100-amplituner-7-2-8k-wi-fi-atmos-13129870607
Albo Pionner Lx305
i żaden soundbar nie zagra na takim poziomie.
Jak ma być koniecznie jedna belka to Sonos Arc, obejdziesz się bez suba. Zawsze możesz później dokupić satelity od Sonosa, albo "obrazy głośniki" Ikea jako tylne satelity, one się łączą bezprzewodowo z ARC.
(28-02-2026, 19:23)fire_caves napisał(a):  Dodatkowo, szukam czegoś typu „postaw i używaj” – nie mam ochoty na ciągłe myślenie o upgrade’ach czy poprawianiu zestawu. Po prostu mnie to nie bawi.
raz ustawiasz i zapominasz.

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 762
Reputacja: 25

01-03-2026, 08:05
(28-02-2026, 11:26)fire_caves napisał(a):  Pytanie do ekspertów. Chciałbym poprawić nagłośnienie do tv. Z uwagi na ograniczony budżet, niewielkie rozmiary pomieszczenia i asymetryczne ustawienie sofy AI podpowiada soundbar Samsunga z linii 930 lub 990. Czy to ma sens czy wiedzielibyście tu coś innego? (Oczywiście stawianie subwoofera przy grzejniki nie jest zbyt mądre).
[Obrazek: ME1AZOO3_t.png]

Ja obecnie mam kompaktowo rozmieszczone kino wydaje mi się, że na jeszcze mniejszej przestrzeni. Wymiary mojego pokoju to 2.4m x 4,4m i TV 55" jest postawiony przy brzegu pokoju na dłuższej ścianie jak u Ciebie. Moduł RTV u mnie to 3 osobne szafeczki zsunięte do siebie grzbietami. Gdybym potrzebował ściaśnić to jeszcze bardziej to zamiast 3-ech szafeczek mógłbym dać 2. Głośniki Jamo z serii S809, dosyć wąskie. Przy węższej szafce RTV mógłbym je delikatnie "schować" za TV żeby zaoszczędzić jeszcze więcej miejsca. Głośniki tylne stoją na półkach co mają wysokość 1m. To, że są blisko głowy to nie przeszkadza bo amplituner i tak robi kalibracje i dostosowuje głośność i opóźnienie każdego głośnika. Ja amplituner nabyłem ok 9 lat temu. Jest to Denon x1300w i kosztował mnie 1200 zł jako używany. Do tej pory działa i ma wsparcie dla HDR10, Dolby Vision, Dolby Atmos, DTS:X czyli wszystko co potrzebowałem. Zdjęcia z mojego tematu mają już kilka lat, ale dalej mam to tak ustawione. Na Twoim miejscu spróbowałbym pójść mimo wszystko w zestaw kina domowego.

https://forum.filmozercy.com/watek-djgromo-kolekcja-4k-seriale?pid=52271#pid52271

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,652
Reputacja: 119

01-03-2026, 11:10
Wymiary pokoju masz podobne, ale ewidentnie po bokach od TV masz pełno miejsca. Ja mam odcinek 153 ściany i po lewej przejście do drugiego pomieszczenia. Nie ma tam jak postawić takich drapaczy chmur jak Twoje. Musiałbym je całkowicie schować za TV więc to bez sensu.

Ampli x1300 kupiłeś 9 lat temu za 1300 zł, ale obecnie uzywany x1700 (też około licząca trzy lata konstrukcja) waha się między 1700 a 2200 na OLX. Inflacja.

Odpowiedz
Online pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,041
Reputacja: 76

01-03-2026, 11:12
Mam podobny układ jak djgromo - prostokątny salon z otwartą lewą stroną i całe KD nie stoi centralnie - choć nie tak ciasno jak u djgromo i gra to cudnie. W życiu bym się na soundbar nie zdecydował. Surroundy miałem wyżej niż poziom ucha osoby siedzącej na kanapie, ale ostatmio zmieniłem stojaki na niższe i teraz mam kolumny trochę tylko wyżej niż ucho. Myślałem, że to zepsuje wrażenia, bo będę słyszał dokładnie skąd idzie dźwięk, ale nic bardziej mylnego - Audessey skalibrował wszystko bardzo sprawnie i nawet mając kanapę jakieś 15-20 cm od ściany fajnie słychać dźwięki z tyłu.
Ja swoje KD kompletowałem kilka lat, więc jak nie masz kasy na zakup całości (5.1 czy tam 5.1.2), to się nie przejmuj. Zacznij od stereo i swoim tempem rozbudowuj Smile

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline Essewissa
Nowy użytkownik

01-03-2026, 13:01
(01-03-2026, 11:10)fire_caves napisał(a):  Ja mam odcinek 153 ściany i po lewej przejście do drugiego pomieszczenia. Nie ma tam jak postawić takich drapaczy chmur jak Twoje. Musiałbym je całkowicie schować za TV więc to bez sensu.
Dlatego napisałem, że kino w oparciu o pięć małych satelitek, takich jak te Focal, i na takie głośniki spokojnie masz miejsce.
Na duże kolumny nie masz miejsca wg mnie, chyba, że zestaw czterech małych podstawkowych plus centralny, ale to już będzie dużo drożej.

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 762
Reputacja: 25

01-03-2026, 13:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2026, 13:42 przez djgromo.)
(01-03-2026, 11:10)fire_caves napisał(a):  Ampli x1300 kupiłeś 9 lat temu za 1300 zł, ale obecnie uzywany x1700 (też około licząca trzy lata konstrukcja) waha się między 1700 a 2200 na OLX. Inflacja.

Na olx znalazłem taki amplituner jaki ja mam za 1050 zł. (to nie moje ogłoszenie jak coś).

https://www.olx.pl/d/oferta/denon-avr-x1300w-amplituner-CID99-ID19wKps.html?search_reason=search%7Corganic

Jest też jakiś za 920 zł.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Strony (39): « Wstecz 1 ... 35 36 37 38 39 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku