Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (78): « Wstecz 1 ... 74 75 76 77 78 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,700
Reputacja: 110

08-03-2026, 16:33
Szanuję Tongue

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Essewissa
Nowy użytkownik
Liczba postów: 21
Reputacja: 0

08-03-2026, 16:42
(08-03-2026, 16:25)HAL 9000 napisał(a):  OK. Więc te "przyciemnienie" wygląda u mnie TAK Smile

[Obrazek: p4HILwi.png]
[Obrazek: ZU3we0U.png]
[Obrazek: HaBjhem.png]
[Obrazek: FjYXZEC.png]
[Obrazek: pkrk1zt.png]
[Obrazek: hVdghbp.png]
[Obrazek: wIRl5xu.png]

Tu masz całość:

Jeżeli:
Essewissa dateline='<a href="tel:1772979624" original-title="">1772979624</a>' napisał(a):  Nie wszystkie Bondy taka mają, generalnie większość starych nkwych 4k tak ma.

To nic, tylko się cieszyć Smile

Co do tych dwóch filmów, gdzie nowszy transfer jest bardziej żółty, to żadna reguła i każdy z tych przypadków należy indywidualnie rozpatrzyć, akurat ma oba te filmy (XD) i jestem z nich bardzo zadowolony, ale tu możemy się spierać co lepiej wygląda.

[Obrazek: c_image.php?max_height=2160&s=15...mp;amp;l=0]
Napisałem przecież, że nie wszystkie Bondy tak mają, wkleiłeś przykład, który jest wyjątkiem. Tak samo z tym żółtym screenem, są sceny, które wyglądają lepiej, ale ten żółty, ciepły filtr jest po całości, na całym filmie, ja to widzę i mi to nie odpowiada, wszystkie filmy po konwersji zaczynają wyglądać tak samo, ciepłożółto.
Co do tego co widać na filmach i czy odzwierciedla jasność rzeczywistą to tak, tak samo to odbieram u siebie. Mam mnóstwo filmów w 4K, nawet zakładałem, że będę budował kolekcję tylko w 4K, ale po obejrzeniu X filmów w 4k zacząłem być sceptyczny. Po zmianie TV tylko utwierdziłem się w tym przekonaniu.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,700
Reputacja: 745

08-03-2026, 16:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2026, 16:44 przez misfit.)
Essewissa, właśnie tego się spodziewałem.
Zdajesz sobie sprawę, że oglądając obraz po konwersji HDR do SDR, jedyne co można rzetelnie ocenić to różnice w szczegółowości obrazu + częściowo kodowanie obrazu, z tym zastrzeżeniem, że na youtube w ruchu i tego nie da się ocenić. Wiesz o tym, że coś co wydaje się ciemniejsze po konwersji do SDR, często jest w rzeczywistości jaśniejsze? Tak działają algorytmy mapowania - z reguły albo zachowują możliwie najwięcej detali w jasnych obszarach, jednocześnie przyciemniając obraz po całości, lub też nie przyciemniają obrazu, ale ucinają detale w jasnych obszarach.

Chcesz się dowiedzieć przed zakupem jaka jest rzeczywista różnica (o tyle, o ile 100 nitowego SDR nie oglądasz w znacznie wyższej jasności na swoim wyświetlaczu) w jasności, kolorach, co HDR wnosi do obrazu, itd. itp.? Musisz zmienić źródło wiedzy, bo póki co błądzisz - jeśli jesteśmy przy kanałach yt to polecam poniższe:
https://www.youtube.com/@The_HDR_Dissector/videos
https://www.youtube.com/@hdnumerique/videos

Z tym, że musisz się upewnić, że oglądając porównania na tych kanałach zapali ci się tryb HDR, jeśli się nie zapali to wciąż oglądasz marną konwersję do SDR.

(08-03-2026, 15:20)Essewissa napisał(a):  Zólty filtr

https://youtu.be/BMhYYahTW7M?is=nWqfTHMCzmvzLMZx

https://youtu.be/FWkwkaGvupI?is=7M6NsbiQeW1nvhzP

Ponownie jakieś konwersje do SDR, do tego jedna "pożyczona" z caps-a-holic, który w owe konwersje nie bardzo "potrafi". Nie da się na czymś takim rzetelnie ocenić korekcji barwnej, ale dobra, mniejsza z tym.
Zdajesz sobie sprawę, że te cieplejsze kolory masz także na nowych BD? Więc wychodzi na to, że nie masz problemu z 4K, tylko z kolorami w nowych remasterach.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

08-03-2026, 16:58
(08-03-2026, 16:42)Essewissa napisał(a):  Napisałem przecież, że nie wszystkie Bondy tak mają, wkleiłeś przykład, który jest wyjątkiem.

Nie no, szanujmy się, podałem przykład filmu, który Ty zaproponowałeś:
"Pozdrowienia z Rosji" (From Russia with Love) 1963

(08-03-2026, 15:20)Essewissa napisał(a):  Przyciemnienie

https://youtu.be/M2Vq7usMmg0?is=22PIBfsKrPrwG1Ak

Nie wszystkie Bondy taka mają, generalnie większość starych nkwych 4k tak ma.

Gdybym chciał coś tendencyjnie wkleić, to wybrałbym jeszcze jaśniejsze renowacje Smile

Odpowiedz
Offline Essewissa
Nowy użytkownik
Liczba postów: 21
Reputacja: 0

08-03-2026, 17:25
(08-03-2026, 16:44)misfit napisał(a):  Tak działają algorytmy mapowania - z reguły albo zachowują możliwie najwięcej detali w jasnych obszarach, jednocześnie przyciemniając obraz po całości, lub też nie przyciemniają obrazu, ale ucinają detale w jasnych obszarach.
.
Czyli albo źle, ale też źle. Smile
Zdaję sobie z tego sprawę, dlatego piszę, że przyciemniają i mi to nie odpowiada
W jednym z kanałów, które zalinkowałeś jako wzór wiedzy jest porównanie Bonda
https://youtu.be/jBifmiIf1_k?is=6dia62oTrDpLYdlF
Min 1.48 , widać jak w 4K znikają szczegóły z twarzy Bonda. Plus widzę znowu ten ciepły filtr. Tobie się to podoba, twórcy kanału też, mnie nie.
Czy odpowiada mi ciepła kolorystyka w obecnie produkowanych filmach? Tak.
Czy chce oglądać starsze filmy ze ze zmienioną, ciepłą kolorystyką jak w Arrow, czy Criteruon? Nie.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

08-03-2026, 18:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2026, 18:43 przez misfit.)
(08-03-2026, 17:25)Essewissa napisał(a):  W jednym z kanałów, które zalinkowałeś jako wzór wiedzy jest porównanie Bonda
Min 1.48 , widać jak w 4K znikają szczegóły z twarzy Bonda. Plus widzę znowu ten ciepły filtr. Tobie się to podoba, twórcy kanału też, mnie nie.

Czy ten ciepły filtr jest teraz z Tobą w pokoju? Wink
Ponadto GoldenEye na BD jest tak potwornie przefiltrowany, że nie mam pojęcia jak można go preferować od remastera 4K z Kaleidescape. Jednocześnie pamiętam, że narzekałeś na obraz w LOTR:

(21-02-2026, 15:36)Essewissa napisał(a):  Obejrzałem LOTR w 4K i w blu ray po remasterze. 4K jest beznadziejne, wylizany obraz, woskowe twarze, po co oni w ogóle to robil, bez sensu

I teraz już nic z tego nie rozumiem Smile

(08-03-2026, 17:25)Essewissa napisał(a):  Czy odpowiada mi ciepła kolorystyka w obecnie produkowanych filmach? Tak.
Czy chce oglądać starsze filmy ze ze zmienioną, ciepłą kolorystyką jak w Arrow, czy Criteruon? Nie.

Czyli wykluczasz, że to wcześniejsze wydania BD mogły mieć zmienioną kolorystykę, a to nowsze jest bliższe wizji twórców?
Spójrzmy na wcześniej poruszane Cinema Paradiso. Wydanie z 2013 roku - akurat mam je na półce. W książeczce jest dokładnie napisane kto za co odpowiada, nie widzę tam nikogo z twórców filmu. "Film Restoration Supervisor" - James White. Teraz spójrzmy na wydanie 2020 - "New 4K restoration of the theatrical version from the original camera negative, supervised by Giuseppe Tornatore. Kojarzysz gościa? Reżyser Cinema Paradiso.

No Country for Old Men - wydanie 2024. New 4K digital master, supervised and approved by director of photography Roger Deakins - na pewno kojarzysz typa, autor zdjęć do tegoż filmu, człowiek legenda. Możesz zapytać na jego forum czy miał cokolwiek wspólnego ze starszymi transferami. Bardzo wątpię.
Kojarzysz żółtego Big Lebowskiego na UHD? Na stronie Rogera Deakinsa możesz się dowiedzieć, że to właśnie ta wersja jest bliższa jego wizji, a nie wcześniejsza.
Powyższe tak pod rozwagę... Wink

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

08-03-2026, 18:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2026, 18:57 przez HAL 9000.)
(08-03-2026, 17:25)Essewissa napisał(a):  
(08-03-2026, 16:44)misfit napisał(a):  Tak działają algorytmy mapowania - z reguły albo zachowują możliwie najwięcej detali w jasnych obszarach, jednocześnie przyciemniając obraz po całości, lub też nie przyciemniają obrazu, ale ucinają detale w jasnych obszarach.
Czyli albo źle, ale też źle. Smile
Zdaję sobie z tego sprawę, dlatego piszę, że przyciemniają i mi to nie odpowiada
W jednym z kanałów, które zalinkowałeś jako wzór wiedzy jest porównanie Bonda
Min 1.48 , widać jak w 4K znikają szczegóły z twarzy Bonda.

WOW Big Grin

Nie spodziewałem się, że zrobi się tego wątek komediowy Big Grin

Przeczytaj uważnie całą wypowiedź, bo wyraźnie masz problem ze zrozumieniem co misfit napisał:
(08-03-2026, 16:44)misfit napisał(a):  Wiesz o tym, że coś co wydaje się ciemniejsze po konwersji do SDR, często jest w rzeczywistości jaśniejsze? Tak działają algorytmy mapowania - z reguły albo zachowują możliwie najwięcej detali w jasnych obszarach, jednocześnie przyciemniając obraz po całości, lub też nie przyciemniają obrazu, ale ucinają detale w jasnych obszarach.

Spróbuję wytłumaczyć najprościej jak się da.

To co widzisz na obrazkach porównawczych jest często przekłamane np. ciemniejsze niż naprawdę.

Dlaczego tak się dzieje, to masz wyżej wytłumaczone.

A co Ty odpowiadasz?

Big Grin

Zrozum że to nie filmy 4K są przyciemnione, tylko obrazki porównawcze są przyciemnione z powodu algorytmów mapowania, które zastosowano, żeby ktoś kto nie ma 4K mógł w przybliżeniu zobaczyć jak to wygląda.

Jak widać na powyższym przykładzie takie porównania przynoszą czasem więcej szkód niż pożytku i są ludzie, którzy wyciągają na ich podstawie kompletnie mylne wnioski.

Takie strony gdzie można porównać obrazki z różnych wydań są bardzo przydatne, ale trzeba z nich korzystać z głową, no i korzystać z zaufanych źródeł.
Tu na forum też mamy taki watek, polecam:
https://forum.filmozercy.com/watek-screenshoty-porownania-obrazu-4k-uhd-blu-ray-dvd

GoldenEye jeszcze nie wyszło, ale zapowiada się bardzo duża poprawa, bo to co jest na BD, to straszny chłam i wiedziałem o tym na długo wcześniej zanim kupiłem pierwsze UHD. To jest najgorzej wyglądający Bond ze wszystkich bleeeeh

https://slow.pics/c/3UXqAmnQ

"Znikające szczegóły" Big Grin
https://slow.pics/c/iqCkRUss

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

08-03-2026, 19:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2026, 19:46 przez misfit.)
Tutaj muszę stanąć w obronie Essewissa - porównanie GoldenEye, które wkleił, to nie jest konwersja HDR->SDR, a to z tego powodu, że w Kaleidescape jest tylko wersja SDR, co widać w pierwszej sekundzie filmiku Smile
Inna sprawa, że nie bardzo widzę aby na 4K obraz był jakoś znacznie ciemniejszy niż na BD, czy żeby był pojechany ciepłym filtrem. Nawet gdyby był, to jeszcze nie znaczy, że podobnie będzie na nośnikach, akurat w tym serwisie dla bogaczy, wielokrotnie nasz RESET_9999 interweniował, że z przestrzenią kolorów coś nie pykło i np. jest nieintencjonalny red push, którego nie ma na UHD-BD i innych serwisach vod/w streamingu na 4K i później to poprawiali.

(08-03-2026, 18:55)HAL 9000 napisał(a):  GoldenEye jeszcze nie wyszło, ale zapowiada się bardzo duża poprawa, bo to co jest na BD, to straszny chłam i wiedziałem o tym na długo wcześniej zanim kupiłem pierwsze UHD. To jest najgorzej wyglądający Bond ze wszystkich bleeeeh

A z tym już się w 100% zgadzam Smile

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

08-03-2026, 20:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2026, 20:37 przez HAL 9000.)
Tak, nie ukrywa że na "GoldenEye" najbardziej czekam - pamiętam dobrze jak robiłem dawno temu maraton BD:
[Obrazek: original-2-007-james-bond-50-lecie-kolekcja-filmowa.jpg]

I przeżyłem szok przy "GoldenEye", prędzej spodziewałbym się hiszpańskiej inkwizycji niż tak kiepskiego obrazu pod koniec maratonu Big Grin

PS
Do kompletu, "przyciemniony" "Dr. No" :
[Obrazek: AKW4VJE.png]

"Goldfinger"
[Obrazek: xD3uZmG.png]

"Thunderball"
[Obrazek: 2Rw5Yuh.png]

"You Only Live Twice" i "Diamonds Are Forever" nie znalazłem, ale tam jest tak samo. To znaczy są różnice między filmami, ale od "Thunderball" przy zmianie formatu AR poprawia się też ogólna jakość zdjęć.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

08-03-2026, 21:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2026, 21:36 przez misfit.)
Zdarzają się takie sytuacje, że ogólnie obraz w HDR może sprawiać wrażenie ciemniejszego niż w SDR, ale jeśli ktoś notorycznie ma takie odczucia to albo ogląda filmy SDR z jasnością grubo przekraczającą 100 nitową normę, lub też kłania się u niego kalibracja obrazu (krzywa EOTF, itp.).

Przymierzasz się do All the President's Men? Akurat wczoraj oglądałem. Patrz jaka tu ciemnica na UHD w stosunku do BD:

[Obrazek: ME1B5X6E_t.jpg] [Obrazek: ME1B5X69_t.jpg]

[Obrazek: ME1B5X6R_t.jpg] [Obrazek: ME1B5X6L_t.jpg]

[Obrazek: ME1B5X6V_t.jpg] [Obrazek: ME1B5X6T_t.jpg]

A, nie - sorry. Jest na odwrót Wink

Zdradzę też spoilera, że z okazji zbliżającej się 10. rocznicy recenzji Goodfellas, z oceną 1/5 za UHD, niedługo mam w planach w końcu odkłamać te dalece odbiegające od rzeczywistości screeny z caps-a-holic, o blu-ray.com nawet nie wspominając Big Grin

Odpowiedz
Strony (78): « Wstecz 1 ... 74 75 76 77 78 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku