Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Mefisto - kolekcja

Strony (86): « Wstecz 1 ... 82 83 84 85 86

Opcje tematu
Mefisto - kolekcja
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,917
Reputacja: 88

17-03-2026, 20:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2026, 20:15 przez piti198.)
To "Życie na podsłuchu" to o jakimś pisarzu, który trzymał maszynę do pisania schowaną pod progiem? Tak mi się coś kojarzy ten film.
(17-03-2026, 15:01)Mefisto napisał(a):  A na deser kolejne lektury - dzięki piti:
Mam następną dla Ciebie i dla innych:
https://krytykapolityczna.pl/wydawnictwo/07-zglos-sie-rafal-dajbor/

W każdym razie ja polecam.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,488
Reputacja: 159

17-03-2026, 23:08
To film o "bezpiece" w NRD - tak w dużym skrócie. Jeśli nie widziałeś, to polecam mocno.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,705
Reputacja: 746

21-03-2026, 10:51
(17-03-2026, 15:01)Mefisto napisał(a):  zwłaszcza Julie Muzykant rozwala w drobny mak poprzedni skan. W jednej ze scen zauważyłem "halo" na zakonnicach. Poza tym, na projektorze, w scenie opuszczania zakonu obraz wydał mi się za ciemny, bo przez moment twarz bohaterki jest prawie niewidoczna w cieniu. I w sumie nie wiem, z czego to wynika - na TV jest trochę lepiej - bo to jedyny taki moment w filmie, w którym przecież sporo jest ciemnych scen i abolutnie każda wypada referencyjnie.

Chodzi o 18:56?
Pierwszy plan sprawia wrażenie niedoświetlonego, max na poziomie kilku nitów, ale twarz bohaterki powinna być widoczna. Zgaduję jednak, że dla niezbyt jasnego projektora może to nie być łatwe ujęcie - nawet jeśli ma DMT - gdyż drugi plan jest już jaśniejszy na poziomie 120-140 nitów. Więc jeśli dla algorytmu mapowania priorytetem jest zachowanie jak największej ilości detali w jasnych partiach obrazu, to może zdecydować o przyciemnieniu obrazu i wtedy twarz Julie może być znacznie mniej widoczna. Kolejna sprawa to mastering pod 4000 MDL, który niejednemu wyświetlaczowi może sprawiać problemy.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

08-04-2026, 01:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2026, 01:57 przez Mefisto.)
No teraz dokładnego czasu nie podam, ale generalnie wychodzi z tego zakonu tylko raz, więc pewnie się zgadza Big Grin
A twarz nie była całkowicie niewidoczna, ale generalnie wyróżniały się właściwie tylko oczy i trochę usta - kurczę, może o to właśnie chodziło pod względem artystycznym i ten master po prostu to uszanował?

(17-03-2026, 16:39)HAL 9000 napisał(a):  Jak oceniasz "Zielonego Tulipana"? Nie przeszkadzało Ci to zielsko w wielu scenach?

Generalnie transferek w większości bdb (swoją drogą zastanawiam się, czy nie robiono przy okazji jakichś komputerowych poprawek, bo podwójny Delon wygląda świetnie w porównaniu z wieloma późniejszymi filmami). Ale podczas masteringu musiało być pite jak w jednej sekwencji, bo są sceny, w których - w tym samym czasie - po jednej stronie ekranu niebo jest niebieskie, a po drugiej zielone. Bo turkusowe niebo na początku czy żółty plac w południe idzie jakoś strawić. Szczęśliwie takich momentów grozy jest relatywnie niewiele jak na 2 godziny seansu. A i tak największym grzechem filmu pozostaje genialna decyzja twórców, żeby najważniejsze momenty fabuły przykryć filtrem udającym noc, więc w HDRku dokładnie tak to wygląda: jak bezsensownie zaciemnony obraz. Dramat.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,703
Reputacja: 110

09-04-2026, 15:55
Widzę że łagodnie do tego podszedłeś, moim zdaniem to się spokojnie kwalifikuje do tematu wydań z błędami - przecież tam momentami nawet koń jest zielony Tongue

Jak to się stało, że tylko np. połowa nieba jest zielona a nie cała, to nie mam pojęcia - musiało być jakieś zabarwienie, który wzmocnił HDR, na BD jest mniej zieleniny.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

10-04-2026, 11:56
(09-04-2026, 15:55)HAL 9000 napisał(a):  Widzę że łagodnie do tego podszedłeś, moim zdaniem to się spokojnie kwalifikuje do tematu wydań z błędami

No to tak można w sumie każde wydanie od Ritrovaty wpisać Big Grin

Cytat:przecież tam momentami nawet koń jest zielony  Tongue

Chyba tylko w jednej scenie - no i skoro niebo jest, to i koń musiał być, przynajmniej pozostali konsekwentni Big Grin

A tymczasem:
[Obrazek: NVbOfGo.jpeg]
[Obrazek: B1p94cv.jpeg]
[Obrazek: QnWVUYO.jpeg]
[Obrazek: PIe1CyE.jpeg]
[Obrazek: M6hOaOX.jpeg]

Trochę obawiałem się tego steela Stirowanego Bacona, bo na fotkach wygląda kiepsko, ale w rzeczywistości pomysł i wykonanie bardzo spoko, choć skoro już dali slipa, to lenti jest na nim w sumie zbędne. Fajny jest też ten myk oznaczenia edycji - jak teraz sprawdziłem, to w Drabince Jakubka też jest, ale z uwagi na kolorystykę bardzo słabo widoczny. Podejrzewam jednak, że wszystkie Lionsgate tak mają. Co do filmu - dla mnie referencja obrazu i dźwięku. W tym drugim wypadku już samo logo wytwórni skutecznie testuje system, a że sound design w tym tytule jest dość oryginalny, to dalej jest sporo zabawy.
Ognisty Elmo - słynna żółć jak dla mnie wypada spoko i jest bardzo naturalna, szczególnie, że to nie jest po prostu od czapy dowalony filtr, tylko kolorystyka zmienia się między ujęciami, ewidentnie oddając specyfikę jesieni w danym regionie. Poza tym ładny upgrade wizualno-dźwiękowy w stosunku do blu.
Ekspres polarny - jednak zaryzykowałem (teraz to już naprawdę ostatni Zemeckis), ale z seansem chyba poczekam do Gwiazdki Big Grin

[Obrazek: FcBiYba.jpeg]
[Obrazek: alRm4ET.jpeg]
[Obrazek: VqAAHIN.jpeg]
[Obrazek: T6a7yHS.jpeg]
[Obrazek: PZSWH57.jpeg]

Arrow znowu dostarczył. Ktoś tam u siebie narzekał, że Ugotowany na twardo ma nierówny obrazek, ale dla mnie to wydanko to cymes i kolejna referencja.
Liczę, że tego niby wyprzedanego Kilera też mi ogarną, Jurek.
Sensei takoż ma bardzo spoko obrazek i atmosik. Dodatkowo muszę pochwalić książeczkę, bo to jedna z najlepszych, jakie czytałem, widać, że ewidentnie wyszła od fanów filmu, a nie krytyków, którzy wykorzystują stare produkcje do wylania swoich frustracji światopoglądowych. Fenomenalny (i długi!) jest zwłaszcza artykuł (?) o zgonach w filmie - nie spodziewałem się takiej zawartości Big Grin Za to nie polecam oglądać wywiadu z Eriką Eleniak - nie tylko nie ma tam treści, ale i szkoda psuć sobie wizerunek aktorki, która na starość zatrudniła się chyba w Yakuzie, gdzie odpowiada za handel seksualnymi niewolnicami.
Afroamerykańska Niedziela - szkoda, że nie uhatka, ale obraz w miarę ok. Z opcji dźwiękowych chyba najlepiej wypada 2.0; 5.1 wydał mi się jakiś taki niedogotowany i dialogi jakby cichsze.
Zbrodnie Jackiego - tak, wiem, że wyszło równoczesnie w 4K, ale blu ma ten sam master i wygląda obłędnie dobrze, a kupione w promce wyszło mniej niż połowa ceny UHD. Film, rzecz jasna, polecam.

[Obrazek: Gc7nieT.jpeg]

Senso zdecydowanie ładniej wygląda w rzeczywistości - dla mnie TOP10 ich okładek.
Monster to znowu Ritrovata, choć tym razem nie odczułem wizualnego dyskomfortu kolorami.

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 522
Reputacja: 45

11-04-2026, 10:59
(10-04-2026, 11:56)Mefisto napisał(a):  Arrow znowu dostarczył. Ktoś tam u siebie narzekał, że Ugotowany na twardo ma nierówny obrazek, ale dla mnie to wydanko to cymes i kolejna referencja.
Liczę, że tego niby wyprzedanego Kilera też mi ogarną, Jurek.

To byłem ja i podtrzymuję swoją opinię. Nie mogą dostawać cały czas same 5/5 bo im się w dupach poprzewraca Wink Też zamówiłem Kilera w tym krótkim okienku ponownej dostępności (teraz już nawet blu-raya nie ma). Trochę się boję, że mi to anulują, ale może się uda.

Stir of Echoes mam na wishliście od dawna i widziałem, że ostatnio staniało ale cały czas jakoś mi się wydaje za drogie Tongue

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

11-04-2026, 12:23
(11-04-2026, 10:59)Ash-9001 napisał(a):  Trochę się boję, że mi to anulują, ale może się uda.

Też drżę. Cały czas jest na zavvi, więc to jakaś alternatywa.

(11-04-2026, 10:59)Ash-9001 napisał(a):  cały czas jakoś mi się wydaje za drogie

Kupiłem jak chodziło za 22$, czyli jak dla mnie optymalnie za steela. Tymczasem sto innych "zwyklaków" dalej stoi jak za zboże.

Odpowiedz
Strony (86): « Wstecz 1 ... 82 83 84 85 86

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku