19-05-2026, 10:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2026, 10:39 przez Mister Tadeo.)
Dziś (tj. 19 maja) mija 31 lat od amerykańskiej premiery kinowej trzeciej części. Seans już za mną (był wczoraj) - z Blu-ray. Jednak na płycie napisy mają słaby tekst Anny Wichlińskiej Kacprzak (taki sam jest na D+), pozbawiony bluzgów, co mnie zawsze wkurzało. Postanowiłem więc zaopatrzyć się w napisy z sieci i z nimi obejrzeć film (dzięki prodarkowej modyfikacji odtwarzacza). I znalazłem lepsze - może nie idealne, ale dokładniejsze, a i kilka fajnych wiązanek też się znalazło.
Jednak we wszystkich napisach przekłady rymowanek Simona pozbawione są inwencji i brak im polotu.
Oto przykład:
Oryginał angielski:
Said Simple Simon to
the pie man going to the fair,
give me your pies...
or I'll cave your head in.
Napisy na BD i D+:
Simon mówi piekarzowi:
dawaj ciasto albo głowę.
Napisy z sieci:
Simon mówi piekarzowi:
dawaj ciasto albo rozwalę ci głowę.
Tymczasem na VHS od Imperial, gdzie Tomasz Knapik czytał tekst Jacka Mikiny, tak to leciało:
"Przyszedł Simon do Małgosi i o uwagę dzieci prosi".
Jeszcze inaczej było w kopii kinowej z 1995 roku (dystr. Imperial/Syrena), której fragment znalazłem na fb (nagranie z kina z napisami i dodanym Smutnym Czesławem):
"Simon Prostaczek
mówi: Daj przysmaczek, albo rozwalę ci łeb."
Fajnie byłoby dorwać taką nagrywkę z kina i na jej podstawie opracować porządne napisy. Albo można sprawdzić jakie jest tłumaczenie na pierwszym wydaniu DVD od Imperial - być może jest tam ten sam tekst co na VHS. Ktoś ma dostęp do takiej edycji, bo na kinówkę to chyba nie ma szans?
Zdobycie audio z Knapikiem nie powinno być problemem, jednak wcześniej lepiej sprawdzić czy jest ten sam przekład na wydaniach VHS i pierwszym DVD od Imperial.
PS. Daję posta tutaj, bo wtedy będzie mógł liczyć na większy odzew niż w wątku Projekt NAPISY, albo Oglądamy filmy z kolekcji.
Jednak we wszystkich napisach przekłady rymowanek Simona pozbawione są inwencji i brak im polotu.
Oto przykład:
Oryginał angielski:
Said Simple Simon to
the pie man going to the fair,
give me your pies...
or I'll cave your head in.
Napisy na BD i D+:
Simon mówi piekarzowi:
dawaj ciasto albo głowę.
Napisy z sieci:
Simon mówi piekarzowi:
dawaj ciasto albo rozwalę ci głowę.
Tymczasem na VHS od Imperial, gdzie Tomasz Knapik czytał tekst Jacka Mikiny, tak to leciało:
"Przyszedł Simon do Małgosi i o uwagę dzieci prosi".
Jeszcze inaczej było w kopii kinowej z 1995 roku (dystr. Imperial/Syrena), której fragment znalazłem na fb (nagranie z kina z napisami i dodanym Smutnym Czesławem):
"Simon Prostaczek
mówi: Daj przysmaczek, albo rozwalę ci łeb."
Fajnie byłoby dorwać taką nagrywkę z kina i na jej podstawie opracować porządne napisy. Albo można sprawdzić jakie jest tłumaczenie na pierwszym wydaniu DVD od Imperial - być może jest tam ten sam tekst co na VHS. Ktoś ma dostęp do takiej edycji, bo na kinówkę to chyba nie ma szans?
Zdobycie audio z Knapikiem nie powinno być problemem, jednak wcześniej lepiej sprawdzić czy jest ten sam przekład na wydaniach VHS i pierwszym DVD od Imperial.
PS. Daję posta tutaj, bo wtedy będzie mógł liczyć na większy odzew niż w wątku Projekt NAPISY, albo Oglądamy filmy z kolekcji.

Dzięki za przypomnienie.