Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 ... 26 Dalej »

Szklana Pułapka (Seria)

Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6
Opcje tematu
Szklana Pułapka (Seria)
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,582
Reputacja: 88

19-05-2026, 10:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2026, 10:39 przez Mister Tadeo.)
Dziś (tj. 19 maja) mija 31 lat od amerykańskiej premiery kinowej trzeciej części. Seans już za mną (był wczoraj) - z Blu-ray. Jednak na płycie napisy mają słaby tekst Anny Wichlińskiej Kacprzak (taki sam jest na D+), pozbawiony bluzgów, co mnie zawsze wkurzało. Postanowiłem więc zaopatrzyć się w napisy z sieci i z nimi obejrzeć film (dzięki prodarkowej modyfikacji odtwarzacza). I znalazłem lepsze - może nie idealne, ale dokładniejsze, a i kilka fajnych wiązanek też się znalazło.
Jednak we wszystkich napisach przekłady rymowanek Simona pozbawione są inwencji i brak im polotu.
Oto przykład:

Oryginał angielski:
Said Simple Simon to
the pie man going to the fair,
give me your pies...
or I'll cave your head in.

Napisy na BD i D+:
Simon mówi piekarzowi:
dawaj ciasto albo głowę.

Napisy z sieci:
Simon mówi piekarzowi:
dawaj ciasto albo rozwalę ci głowę.

Tymczasem na VHS od Imperial, gdzie Tomasz Knapik czytał tekst Jacka Mikiny, tak to leciało:
"Przyszedł Simon do Małgosi i o uwagę dzieci prosi".

Jeszcze inaczej było w kopii kinowej z 1995 roku (dystr. Imperial/Syrena), której fragment znalazłem na fb (nagranie z kina z napisami i dodanym Smutnym Czesławem):
"Simon Prostaczek
mówi: Daj przysmaczek, albo rozwalę ci łeb."

Fajnie byłoby dorwać taką nagrywkę z kina i na jej podstawie opracować porządne napisy. Albo można sprawdzić jakie jest tłumaczenie na pierwszym wydaniu DVD od Imperial - być może jest tam ten sam tekst co na VHS. Ktoś ma dostęp do takiej edycji, bo na kinówkę to chyba nie ma szans?
Zdobycie audio z Knapikiem nie powinno być problemem, jednak wcześniej lepiej sprawdzić czy jest ten sam przekład na wydaniach VHS i pierwszym DVD od Imperial.

PS. Daję posta tutaj, bo wtedy będzie mógł liczyć na większy odzew niż w wątku Projekt NAPISY, albo Oglądamy filmy z kolekcji.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,106
Reputacja: 173

19-05-2026, 10:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2026, 10:51 przez Gieferg.)
Też właśnie obejrzałem DH3 pierwszy raz od lat, tyle że przedwczoraj (nie wiedziałem nic o rocznicy), ale z Knapikiem (parę bluzgów było, tekst o Małgosi też), niestety film jak zwykle w drugiej połowie mnie usypiał więc nadal za pełnoprawne filmy spod znaku DH uznaję tylko 1-2 Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,163
Reputacja: 97

19-05-2026, 10:49
31 lat od premiery jednego z moich ulubionych filmów Smile Dzięki za przypomnienie.

Cenzurowane tłumaczenia to niestety zmora ostatnich lat. Ciężko się przez to ogląda oficjalne wydania Predatora, RoboCopa i wielu innych. Na szczęście w przypadku Szklanej pułapki 3 mam audio (dzięki, G.), z którym film poznałem i oglądam odkąd pamiętam Cool

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku