Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Gwiezdne wojny - Seria (spoilery)

Strony (50): « Wstecz 1 ... 46 47 48 49 50 Dalej »

Opcje tematu
Gwiezdne wojny - Seria (spoilery)
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 602
Reputacja: 53

24-05-2026, 17:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2026, 17:57 przez Ash-9001.)
(24-05-2026, 17:46)sebas napisał(a):  Odniosłem wrażenie, że cała walka Mando ze strażnikami komnaty "bliźniaków" Hutt to stop motion (droidy) plus Mando dodany w post-produkcji.

Też mi się wydaje, że Mando był CGI w tej walce, bo trochę za płynnie się poruszał... ale i tak wypadło to bardzo fajnie. Jak na płycie wydadzą z długim making-of, w którym szczegółowo pokażą jak robili te sceny, to będzie poważny argument przemawiający za dołączeniem filmu do kolekcji Smile

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 692
Reputacja: 25

24-05-2026, 19:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2026, 19:25 przez Bender.)
Nie oglądałem, ale gdzieś zasłyszałem, ze to CGi STYLIZOWANE na stopmotion. Nie wiem ile w tym prawdy.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,107
Reputacja: 173

09-07-2026, 09:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2026, 09:22 przez Gieferg.)
Zrobiłem sobie powtórkę po dość długiej przerwie, poszła tak:

- TPM - obejrzana ze skanu 35mm - film jest generalnie taki sobie, ale z kilkoma naprawdę dobrymi scenami (i świetną muzyką), nigdy za nim jakoś specjalnie nie przepadałem i oglądam raczej z obowiązku 6/10
- AoTC - tu już jest lepiej, choć niektóre dialogi troche cringe'owe, ale całość zawsze mi się dobrze ogląda - 7/10
- ROTS - niezmiennie mój ulubony film spod znaku SW, któy przywrócił mi zainteresowanie tą serią - 9/10
- Obi-Wan - ze względu na McGregora i występ Vadera postanowiłem to włączyć do tej "rozszerzonej" powtórki - szkoda, że nie jest to fim kinowy, który musiałby być zgrabniejszy, trochę się to ciągnie, niektóre sceny mocno niedomagają, no i serialowa taniość trochę boli, ale jest też kilka fajnych rzeczy jak choćby pojedynek Obi/Vader pod koniec (pomijam, że średnio mi się ta wizja komponuje z całością) - 5/10
- Solo - w sumie to jest całkiem fajny i przy tym nieszkodliwy film - 7/10
- Rogue One - zdecydowanie najlepsze co Disney zrobił w temacie SW - 8/10
- ANH (projekt 4K77) - chyba wciąz mój ulubiony film z OT - 8/10
- TESB (projekt 4K80) tutaj nigdy nie rozumialem zachwytów, zawsze dobrze się to ogląda, ale fabuły tu tyle co kot napłakał i w sumie można by pewnie dociąć V i VI do postaci jednego, zgrabniejszego i bardziej satysfakcjonującego filmu - trochę naciągane ale jednak też 8/10
- ROTJ (projekt 4K830) tu z fabułą jeszcze gorzej, a film jest zdecydowanie za długi, ale zakończenie zawsze z przyjemnością oglądam - 7/10
No i zdecydowałem się w końcu obejrzeć całą nową trylogię:
- TFA - wiadomo, wtórny i męczący remake ANH z nieciekawymi postaciami, którego największym plusem jest to, że fajnie wygląda - 5/10
- TLJ - gdy się odpowiednio nastawiłem (za pierwszym razem była ocena w okolicach 1-2/10) weszło dużo lepiej niż poprzednio ale fabularnie bieda, niektóre wątki nie wiadomo po co w ogóle są, a decyzje Riana Johnsona to wciąż seria siarczystych WTFów -z lekka naciągane 4/10
- TROS - (dopiero teraz obejrzałem po raz pierwszy) oglądało się niby lepiej niż poprzedni film, ale skala głupoty pomysłów na których to wszystko się opiera jest porażająca, więc ogólnie też wychodzi na 4/10.

Przy nastepnych powtórkach pewnie wrócę do standardwej konfiguracji I,II,II,RO,IV,V,VI (i ewentualnie Solo), ale do sequel trilogy nie spodziewam się wrócić już nigdy.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec
Liczba postów: 338
Reputacja: 17

09-07-2026, 09:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2026, 10:27 przez Altair. Powód edycji: Korekta. )
U mnie również nastał czas na powtórkę. Czeka mnie seans VI. Ostatni raz całą serię powtarzałem w marcu 2025 roku. Zazwyczaj oglądam filmy w takiej kolejności: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, „Rogue One”, „Solo”.
Obecnie z płyt 4K, wcześniej oglądałem na Blu-Ray i DVD. Na VHS widziałem jedynie część VI.

Edit: Sprostuję tylko, że kiedy pisałem „wcześniej”, chodziło mi o to, jak oglądałem kiedyś.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,163
Reputacja: 97

09-07-2026, 09:51
Masohista Smile

Serial o Obi-Wanie to największe gówno jakie mogło powstać. Pisane przez idiotów, którzy nawet nie powtórzyli epizodów III i IV (przez co Kenobi jest zaskoczony tym, że Vader = Anakin Big Grin i zna małą Leię, a ona jego, choć w ANH nic o tym nie świadczy, a jej zachowanie wręcz temu przeczy Rolleyes), serial tak głupi, że co odcinek pisałem osobną opinię na temat tego, co było w nim debilnego, a na finał zaprosiłem brata z narzeczoną, aby wspólnie z nimi się z tego śmiać. W trakcie finałowego odcinka rzuciłem "a teraz będzie tak..." i powiedziałem co najgłupsze przychodzi mi do głowy - coś tak debilnego, że trzeba chyba specjalnie trollować, aby coś takiego napisać. 5 minut później dokładnie tak potoczyła się akcja serialu Smile 2/10, bo 1 pkt. za to, że dało się obejrzeć od początku do końca i 1 pkt. za Ewana, który jak zwykle wypadł świetnie jako Obi-Wan.

Jedyna gorsza rzecz w tym uniwersum jaką widziałem to TRoS, które i jako sequel OT, i jako sequel TFA/TLJ, i jako kulminacja tej tylko trylogii, i jako kulminacja całej 9-częściowej sagi, wypada beznadziejnie i pokazuje jak bardzo nie mieli pomysłu na to, co kręcą. W pełni zasłużone 1/10.

Jedyna rzecz ze świata SW od Disneya po jaką sięgnąłem po tych dwóch abominacjach to gorąco polecany Andor, reklamowany jako najlepsze Gwiezdne wojny jakie kiedykolwiek powstały. Sezon 1 - średni (mało emocjonujący, mało widowiskowy i mało stylizowany na odległą galaktykę z kilkoma słabymi scenami akcji), sezon drugi zdecydowanie lepszy (lepsze questy, dobry pomysł na podział na cztery 3-odcinkowe historie, które oddziela jakiś przedział czasowy), ale też nic do czego chciałbym wracać przed powtórkami Rogue One. R1 pozostaje jedynym produktem SW powstałym po przejęciu marki przez Disneya, który bardzo mi się podobał i do którego zamierzam wracać. Ew. mogę sobie kiedyś jeszcze odświeżyć TFA, bo nie było takie złe (tragiczne tylko jako kontynuacja OT).

Btw. Niedawno szwagier puścił wszystkie SW swojemu 7-letniemu synkowi. Ostatnio byli u nas i chłopiec opowiada mi wszystkie części jakie obejrzał i kończy to mówiąc "... a na koniec Rey kłamie, że nazywa się Skywalker. Kłamie, bo przecież powinna powiedzieć Palpatine." Mądry chłopiec, wie jak jest Smile

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

09-07-2026, 10:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2026, 10:20 przez Gieferg.)
Altair napisał(a):Zazwyczaj oglądam filmy w takiej kolejności: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, „Rogue One”, „Solo”.
Kompletnie nie ogarniam sensu oglądania RO i Solo na końcu, gdy reszta leci chronologicznie.

Juby napisał(a):Serial o Obi-Wanie to największe gówno jakie mogło powstać.
Wciąż oglądało się lepiej niż sequele (do czego wystarczył już sam fakt obecności Ewana). Ale przydałby się solidny fanedit.

Andora nie będę oglądał bo aż tak nie lubię uniwersum SW żeby oglądac liczący 24 odcinki serial, w którym nawet nie ma żadnych sposród najważniejszych postaci z filmów.

Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec

09-07-2026, 10:25
Nie wiem, dlaczego akurat w takiej kolejności, ale tak mi się po prostu lepiej ogląda. Oglądam z płyt 4K głównie dla wygody i mam świadomość, że nie są to najlepsze opcje pod względem jakości obrazu Smile

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

09-07-2026, 10:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2026, 10:28 przez Gieferg.)
Zważywszy że ostatnia scena RO przechodzi w zasadzie płynnie w początek ANH... No nie, nie ogarniam Tongue

Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec

09-07-2026, 10:31
Spoko Big Grin Lepiej nie umiem tego wytłumaczyć.

Odpowiedz
Online Essewissa
Nowy użytkownik
Liczba postów: 30
Reputacja: 1

09-07-2026, 10:34
(09-07-2026, 09:51)Juby napisał(a):  .. a na koniec Rey kłamie, że nazywa się Skywalker. Kłamie, bo przecież powinna powiedzieć Palpatine." Mądry chłopiec, wie jak jest Smile
no, niezbyt rozgarnięty.
Rey umiera, swoją mocą ożywia ją Kylo Ren, a Kaylo Ren to po matce Skywalker.... dlatego Ray mówi, że jest Skywalker, jako Palpetine umarła.

Odpowiedz
Strony (50): « Wstecz 1 ... 46 47 48 49 50 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku