Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Lupusowa Kolekcja

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5
Opcje tematu
Lupusowa Kolekcja
Offline Altair
Stały bywalec
Liczba postów: 338
Reputacja: 17

27-06-2026, 08:25
Jak oceniasz filmy na podstawie prozy Lovecrafta?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Lupusartzzz
Nowy użytkownik
Liczba postów: 25
Reputacja: 8

27-06-2026, 22:29
Najbardziej lubię Lovecrafta w wydaniu Stuarta GordonaWink. Uważam, że są to bardzo udane (ba, dla mnie nawet kultowe) pozycje chociaż ofkorz nie do końca wierne dziełom mistrza. Działa na mnie też mega sentyment do jego "Lovecraftowskich" filmów - "From Beyond", "Re-Animator", "Dagon" - najpierw poznałem filmy Gordona, a dopiero potem zabrałem się za czytanie Lovecrafta Smile. Jeśli pytasz bardziej ogólnie, to jednym z takich najfajniejszych i według mnie najbliższych klimatem dzieł Samotnika z Providence jest film "Whisperer in Darkness" z 2011 roku (gdyby nie to fatalne CGI Mi-Go byłaby to dla mnie idealna ekranizacja, a tak to trochę gryzie mi się to z czarno białą i oldskulową stylistyką filmu), fajnie wypada też niemy "Call of Cthulhu" z 2005 od tej samej ekipy.

lupusartzzz.blogspot.com
Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec

29-06-2026, 08:43
Zapoznałem się z twórczością i biografią Lovecrafta i uważam, że nadszedł czas, aby obejrzeć filmy oparte na jego opowiadaniach.

Kiedyś czytałem o filmach Stuarta Gordona, ale niestety żadnego z nich nie widziałem.

„Call of Cthulhu” z 2005 roku oglądałem, ale nie przypadł mi do gustu. Wydaje mi się, że jest dostępny na DVD, o ile dobrze pamiętam.

„Whisperer in Darkness” z 2011 roku nie miałem okazji zobaczyć, ale kiedyś rozważałem zakup wersji Blu-ray Smile

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,960
Reputacja: 92

29-06-2026, 11:10
A mnie z filmów na podstawie prozy Lovecrafta najbardziej podobało się "From Beyond", a z tych nawiązujących do jego twórczości najlepsze jest "In the Mouth of Madness".
Jest jeszcze "Color out of Space" z Cagem, uznany za nieudany, ale mnie osobiście się podobał, "Necronomicon" - antologia 3 filmów, moim zdaniem najlepszy jest ostatni. Z dawniejszych filmów "Haunted Palace" z Vincentem Price.

Tu masz listę z polskiej strony poświęconej Lovecraftowi -> https://hplovecraft.pl/lovecraft-w-popkulturze/film/.

Odpowiedz
Offline Lupusartzzz
Nowy użytkownik
Liczba postów: 25
Reputacja: 8

29-06-2026, 13:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-2026, 13:26 przez Lupusartzzz.)
Właśnie z takich klimatów w stylu filmów Gordona mogę też jak kolega wyżej śmiało polecić "Necronomicon". Dwie historyjki - główna pt. "The Library", która odbywa się między "opowieściami" czytanymi przez H.P.Lovecrafta (w tej roli Jeffrey Combs) i kończąca film "Whispers" - zostały wyreżyserowane przez Briana Yuznę czyli dobrego przyjaciela i współpracownika Gordona przy wielu innych produkcjach... Ciekawe czy rozpoznasz z jakich opowiadań twórcy czerpali inspiracje do swoich historii Smile Całkiem miło zaskoczył mnie "The Resurrected" z 1992 w reżyserii Dana O'Bannona oparty na "Przypadku Charlesa Dextera Warda". Z rzeczy które nie są oparte na żadnym z opowiadań mistrza polecam zdecydowanie "Dark Waters" z 1993.

lupusartzzz.blogspot.com
Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec

01-07-2026, 05:49
Wielkie dzięki Lupusartzzz i piti198.

Odpowiedz
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku