Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady

Strony (181): « Wstecz 1 ... 177 178 179 180 181

Opcje tematu
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,793
Reputacja: 174

#1,801
17-09-2026, 21:33
(17-09-2026, 17:53)kulcikriu napisał(a):  Czego uzywacie do ogladania pilki?

Lornetki

<badabum-tsss>

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,344
Reputacja: 291

#1,802
17-09-2026, 21:33
(17-09-2026, 18:08)misfit napisał(a):  Przy zabawach z interpolacją klatek, na logikę też włączony 24p + włączony upłynniacz wydaje się bardziej optymalną opcją, ale przyznam szczerze, że niespecjalnie bawiłem się na odwrót. Ogólnie nie korzystam z tego typu rzeczy i jak dla mnie LG C2 + de-judder na 3 jest nieakceptowalny. Zdecydowanie wolę klasyczne 24 fps ze wszystkimi jego mankamentami na OLED, do których się szybko przyzwyczaiłem Smile
Może w nowszych TV to udoskonalili ale na moim B8 z 2018 roku de-judder ustawiony już na 1 powoduje artefakty przy określonych ujęciach czy napisach na dynamicznym tle. Ustawienie 3 to porażka, jakbym oglądał TV wystawiony w Media Expert Tongue

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline vandel
Stały bywalec
Liczba postów: 714
Reputacja: 26

#1,803
17-09-2026, 21:39
Ja mam cx 77 cali i dalej ta obróbka obrazu kuleje. W porównaniu do Hisense u8q np

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,940
Reputacja: 789

#1,804
17-09-2026, 21:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2026, 21:58 przez misfit.)
(17-09-2026, 21:33)Mierzwiak napisał(a):  Może w nowszych TV to udoskonalili ale na moim B8 z 2018 roku de-judder ustawiony już na 1 powoduje artefakty przy określonych ujęciach czy napisach na dynamicznym tle.

Jest spora poprawa pomiędzy moim LG 2017 i 2022 jeśli chodzi o artefakty przy włączonym TruMotion. Swego czasu robiłem testy i wychodziło mi, że w C7 de-judder na 1 generował więcej artefaktów niż C2 ustawiony na 3-4. Tym niemniej w pewnych scenariuszach (ujęcia z ręki i takie tam) nie ma bata, nawet najlepszy algorytm sobie nie poradzi i to odczuwam w trakcie oglądania. Jednak dla mnie główny problem polega na tym, że nawet na 3 ogólnie odczuwam nadpłynność ruchu i nie podoba mi się to. Dlatego tego nie używam. Ale co kto lubi.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,668
Reputacja: 151

#1,805
Wczoraj, 17:26
(17-09-2026, 17:53)kulcikriu napisał(a):  U mnie z kolei byl dzis pan ze skalibruj.tv i troche mnie scielo, gdy stwierdzil ze hdr 10plus i DV to praktycznie to samo.
A już się przymierzałem, żeby zamówić u nich kalibrację... Smile  Trudno się dziwić takiemu stwierdzeniu, skoro sam Maciej jakiś czas temu, w jednym z filmików na swoim kanale na YT przekonywał, że DV FEL to rzadkość na płytach UHD. Myślę, że ten Pan co ci kalibrował TV, z płytami UHD nie ma na co dzień do czynienia i ogląda głównie streaming. Zgaduję, że w takowym dużych różnic nie ma. Czy DV w streamingu jest/może być z FEL?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,940
Reputacja: 789

#1,806
Wczoraj, 18:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj, 18:59 przez misfit.)
Zakładam, że na czas kalibracji kulcikriu nie schował gdzieś do szafy OPPO i całej swojej kolekcji płyt, więc koleś mógł się domyślić, że dyskutuje z nośnikożercą Wink
Może to być trochę smutne, że ktoś taki ma nikłą wiedzę praktyczną o nośnikowym DV w profilu 7, ale mimo wszystko nie odbierałbym z tego powodu kompetencji w zakresie kalibracji obrazu. Ktoś może być wybitnym fachowcem w jednej dziedzinie, a w innej - nawet bardzo zbliżonej - może już być nowicjuszem.

(Wczoraj, 17:26)sebas napisał(a):  Czy DV w streamingu jest/może być z FEL?

Zasadniczo DV w streamingu jest w profilu 5 lub 8, które są jednowarstwowe. W teorii wciąż jednak strumień HDR10+ może być masterowany pod inną wartość jasności niż ten sam film w strumieniu DV, ale z braku doświadczenia nie wiem jak często w praktyce zdarzają się tego typu rzeczy w streamingu. Poza tym DV w profilu 5 i 8, tak jak HDR10 są kodowane w 10 bitowej głębi kolorów, ale profil 5 ma przestrzeń ICtCp - wg dokumentacji Dolby w praktyce jest to odpowiednik 11,5-12 bitów YCbCr. W DV dochodzą też trimy artystyczne L2/L8 - kto jak kto, ale osoby parające się kalibracją obrazu i w co drugim zdaniu przypominające o wizji twórców, nie powinny wg mnie bagatelizować tego typu rzeczy.

Odpowiedz
Strony (181): « Wstecz 1 ... 177 178 179 180 181

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku